Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@20:10:53 GMT

مثنوی ازهر و مزهر را بیشتر بشناسیم

تاریخ انتشار: ۲۹ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۴۶۹۳۶۰

مثنوی ازهر و مزهر را بیشتر بشناسیم

داستان این منظومه در خصوص فردی به نام مزهر از خانواده بزرگ قبیله بنی اوس است، این فرد پس از تربیت و رشد، اکنون انسانی عدالت دوست، عاشق حقیقت، سرداری لایق و شاعری شایسته شده است.

مزهر، دختر عمویی به نام ازهر دارد که دختری ثابت قدم و دشمن بی عدالتی است.

مدتی پس از مراسم ازدواج مزهر و ازهر، پدر مزهر فوت می‌کند، سخاوت مزهر و دست اندازی برادران ازهر موجب اتلاف ثروت مزهر می‌شود، برادر بزرگ ازهر و ۲ برادر دیگرش چون تمایلی برای ازدواج خواهرشان با مزهر فقیر ندارند نزد هلیب بزرگ قبیله بنی غسان می روند، هلیب مردی ثروتمند است و برادران ازهر تمایل دارند که خواهرشان را به هلیب شوهر دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ازهر زیربار نمی رود و برادرانش را به بی شرافتی متهم می کند، هلیب با دسیسه برادران ازهر، به حیله‌ای ازهر را به قبیله خود می‌برد و تلاش مزهر برای رسیدن به همسرش ماجراهای جالبی را پدید می‌آورد.

ازهر وفادار به همسرش باقی می‌ماند و شیفته جاه و مال هلیب نمی‌شود، در بعضی جنگ هایی که بین مزهر و قوای حریف در می‌گیرد، ازهر فرماندهی لشکر را به عهده دارد و جنگ را با موفقیت به پایان می‌برد.

نزاری در این منظومه ۷۴۰ سال پیش از ازهر قهرمان زن داستان، زنی شجاع، وفادار، پایبند به اعتقادات مذهبی و فعال در مبارزات اجتماعی را به تصویر می کشد، مزهر در این مثنوی مردی است درست کردار و نیک نفس که قدرت را برای برقرای عدالت می‌خواهد.

مردم به پشتیبانی از مزهر در مبارزه با هلیب قیام می کنند و نزاری نقش مهم مردم را در مبارزات اجتماعی در ضمن این داستان منظوم بیان می کند، مزهر پس از جنگ ها و حوادث بسیار، با کمک پادشاه یمن بر هلیب غلبه می کند و هلیب در آخرین جنگ کشته می‌شود.

داستان با وصال عاشق و معشوق و به قدرت رسیدن مزهر پایان می‌یابد.

نزاری از زبان پادشاه یمن به مزهر که اکنون بر اریکه قدرت تکیه زده اندرزهایی می‌دهد:

چنان بستان ز ظالم داد مظلوم

که آتش را نباشد دست در موم

بر اطفال یتیمان چون پدر باش

زحال تنگ حالان باخبر باش

مکن بر خَلق، حاکم تندخو را

ندامت هم تو را باشد هم او را

منه در مملکت قانون ناساز

که آخر هم به بدنامی کشد باز

این شاهکار منظوم حکیم نزاری مغفول مانده بود که با تلاش دکتر محمود رفیعی استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و با هزینه وی در سال ۱۳۹۴ توسط انتشارات هیرمند در ۵۴۷ صفحه در تهران منتشر شد.

رفیعی متولد سال ۱۳۱۸ در بیرجند است که تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در این شهر گذراند و سپس برای ادامه تحصیل در رشته پزشکی به سوئیس رفت و دوره پزشکی عمومی را در ژنو گذراند و سپس دوره تخصصی را در رشته بیماری‌های کودکان در انگلستان پشت سرگذاشت و در سال ۱۳۵۱ نیز به ایران بازگشت و با سمت استادیاری در دانشگاه تهران استخدام و در سال ۱۳۸۴ با سمت استاد تمام با رتبه ۲۶ بازنشست شد.

۷۵۵۹* ۶۰۵۴

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ایرنا خراسان جنوبی کتابخانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۶۹۳۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعلام فراخوان جایزه ملی داستان و بازآفرینی در اصفهان

رئیس حوزه هنری اصفهان با اشاره به اینکه مهلت ارسال آثار تا پایان تیر است گفت: نخستین دوره جایزه ملی داستان و بازآفرینی پاییز امسال در حوزه هنری اصفهان برگزار می‌شود.


احمد نوری با اشاره به اینکه مواجهه خلاق با پیشینه فرهنگی و تمدن، شاخص ارزیابی آثار ارسالی به نخستین دوره «جایزه ملی داستان و بازآفرینی» است افزود: برای خلق داستان‌های ریشه‌دار و موافق سلیقه روز ِمخاطبان باید به سمت بازآفرینی حرکت کنیم، با توجه به اینکه داستان یک مقوله مهم و تاثیرگذار است که کالا‌های مرتبط با آن مانند فیلم، سریال و انیمیشن در زندگی روزمره نقش محوری دارد و از سو دیگر هجمه فرهنگی نیز با داستان یا هنر‌های مرتبط با آن شکل می‌گیرد.


وی ادامه داد: بخش رقابتی این رویداد که ارسال آثار برای آن آغاز شده شامل تولید و بررسی داستان، رُمان، داستان کوتاه، داستان کوتاه ِکوتاه، جُستارنویسی و طرح داستان است و بخش ترویجی این جشنواره نیز با برگزاری کارگاه‌های هنری و داستانی است در شهر‌های مختلف ادامه می‌یابد.


نوری گفت: هیچ محدودیتی برای شرکت کنندگان وجود ندارد و همه علاقه‌مندان به نویسندگی در رده‌های سنی مختلف می‌توانند در این جایزه ملی شرکت کنند.

رییس نخستین دوره «جایزه ملی داستان و بازآفرینی» با بیان اینکه با توجه به میزان استقبال امکان تمدید مهلت برای دریافت آثار وجود دارد، افزود: علاقه‌مندان می‌توانند آثار خود را تا تیر امسال به دبیرخانه جشنواره به نشانی dastanvabazafarini.ir ارسال کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان اصفهان اصفهان

دیگر خبرها

  • اعلام فراخوان جایزه ملی داستان و بازآفرینی در اصفهان
  • واژگونی پژو پارس در محور لردگان به دهدز جان یک نفر را گرفت
  • امدادرسانی به سه مصدوم در محور شهرکرد به بروجن
  • ممنون به خاطر همه چیز: خداحافظ برای همیشه!
  • داستان عاشقانه سمی یک پروانه!
  • اولین اجلاسیه شهدای ارتشی کهگیلویه و بویراحمد برگزار می شود
  • همه چیز درباره قلعه جنی کیش
  • نویسنده‌ای که برای مخاطب دام پهن نمی‌کند
  • «رضاخان را بهتر بشناسیم»
  • روایت سینمایی پرونده‌های قضـــایی