Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-25@10:19:42 GMT

رقابت؛ راه‌کار حل نگرانی رئیس قوه قضائیه

تاریخ انتشار: ۲۹ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۴۷۰۱۲۸

سهولت دسترسی مردم به خدمات حقوقی و داشتن وکیل از موضوعات مهمی است که حتی در اصل 35 قانون اساسی تحت عنوان یک حق اساسی برای مردم آمده است. پیچیدگی مباحث حقوقی و دادرسی پرونده‌ها کار مردم را در دفاع از حقوق خود سخت کرده است. لذا مردم باید برای پیگیری امور حقوقی خود یک وکیل بگیرند تا بتواند با کمک او پرونده‌ی خود را جلو برند و درنهایت حق خود را احقاق کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اخبار اجتماعی- اما متأسفانه بازار خدمات حقوقی به دلیل انحصاری بودن، اوضاع خوبی ندارد و طبق اظهارات حقوقدانان و نمایندگان مجلس درصد کمی از مردم به خدمات حقوقی دسترسی دارند. در این راستا محمدمهدی توکلی، وکیل پایه‌یک دادگستری اظهار داشت: طبق آمار حدود 95 درصد مردم جهت پیگیری امور حقوقی خود به وکیل مراجعه نمی‌کنند و از سوی دیگر، عدم مراجعه به وکیل، یکی از عوامل اصلی تضییع حقوق مردم در دادگاه‌ها است.

دسترسی سخت مردم به خدمات حقوقی تنها به دهه‌ی اخیر مربوط نمی‌شود بلکه اوج این عدم دسترسی در سال 79 خود را نشان داد که باوجود جمعیت 60 میلیون نفری کشور تنها 4200 وکیل در کشور وجود داشت. تا اینکه در قانون برنامه سوم توسعه کشور در ماده 187 این قانون، به قوه قضائیه اختیار جذب وکیل به نهادی به نام مرکز مشاوران داده شد. طبق ماده 187 قانون برنامه سوم توسعه به‌منظور اعمال حمایت‌های لازم حقوقی و تسهیل دستیابی مردم به خدمات قضائی و حفظ حقوق عامه، به قوه قضائیه اجازه داده می‌شود تا نسبت به تائید صلاحیت فارغ‌التحصیلان رشته حقوق اقدام و به جذب وکیل بپردازد.

با آغاز به کار فعالیت این نهاد، تعداد وکلای دادگستری از 4200 وکیل در سال 79 به 30 هزار وکیل در سال 94 رسید[1]. به‌عبارت‌دیگر، کانون‌های وکلای دادگستری در رقابت با مرکز مشاوران قوه قضائیه، تعداد وکلای خود را نزدیک به 8 برابر افزایش دادند.

فعالیت مرکز مشاوران در سال‌های اولیه خود تا حدی انحصار در بازار خدمات حقوقی را از بین برد؛ اما در سال‌های اخیر فعالیت این مرکز با انفعال روبرو شده است و این انفعال در حدی بوده است که در سال گذشته (97) مرکز مشاوران آزمون وکالت برگزار نکرد و به‌تبع به رسالت اصلی خود که جذب وکیل بود نپرداخت.

اخیراً آیت‌الله رئیسی، رئیس دستگاه قضا در دیدار مسئولان عالی قضایی اظهار داشت: درب دادگستری‌ها برای دادخواهان باز باشد و همه‌کسانی که در مقام رسیدگی به داد مردم هستند باید دسترسی آنان را برای دادخواهی تسهیل کنند. ایشان در این خصوص نیز افزودند: اینکه برخی مسئولان قضایی در سراسر کشور بخشی از وقت خود را به شنیدن مشکلات مردم اختصاص داده‌اند امر بسیار پسندیده‌ای است، اما باید بانظم و برنامه‌ریزی، این کار به نحوی صورت گیرد که اگر کسی نه زبان حقوقی برای بیان خواسته خود دارد و نه پول دارد که بتواند خرج گرفتن وکیل کند، بتواند به‌راحتی به عدالت دسترسی یابد.

حال که دغدغه‌ی ریاست محترم دستگاه قضا نیز بحث سهولت دسترسی مردم به خدمات حقوقی است باید گفت: کارشناسان طبق نظر زمانی این مهم اتفاق می‌افتد که در بازار خدمات حقوقی شاهد انحصار نباشیم. زمانی که رقابت بر بازار خدمات حقوقی حاکم شود دیگر نیاز نیست مسئولین قضایی در این خصوص برنامه‌ریزی کنند تا سهولت دسترسی به عدالت اتفاق افتد. اگر فضای بازار وکالت رقابتی باشد مسئولان قضایی به‌جای این کار می‌توانند به فکر حل معضل بار پرونده‌های قضایی از روی دوش قوه قضائیه باشند تا دیگر اطاله‌ی دادرسی اتفاق نیفتد و حقوق مردم در دادگاه‌ها تضییع نشود. آیت‌الله رئیسی نیز در خصوص عملیاتی شدن سهولت این دسترسی گفت: این امر نیز صرفاً با سخنرانی ممکن نیست بلکه مردم باید در عمل آن را احساس کنند.

باید خطاب به ایشان گفت زمانی سهولت دسترسی مردم به خدمات حقوقی باکیفیت و مقرون‌به‌صرفه عملیاتی می‌شود و مردم آن را در عمل احساس می‌کنند که ارائه‌دهندگان این خدمات یعنی تعداد وکیل در کشور افزایش پیدا کند. مطابق آمار در ایران به ازای هر 100 هزار نفر تنها 76 وکیل وجود دارد و این اصلاً متناسب با جمعیت و تعداد پرونده‌های قضایی کشور که نزدیک به 10 میلیون پرونده در دستگاه قضا رسوب‌کرده نیست. این آمار در حالی است که به‌طور میانگین در دنیا به ازای هر 100 هزار نفر 240 وکیل وجود دارد. در این راستا یحیی کمالی پور، نائب رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی با تأکید برافزایش وکیل در کشور تصریح کرد: باید به‌تناسب پرونده‌های قضایی، افزایش ظرفیت وکیل داشته باشیم و باید در این خصوص شرایط و بستری ایجاد کنیم که مردم بتوانند به‌راحتی از خدمات حقوقی وکلا استفاده کنند.

درنتیجه باید گفت راه‌حل اساسی سهولت دسترسی مردم به خدمات حقوقی افزایش وکیل در کشور است. افزایش تعداد وکیل برای دستگاه قضا امری آسان است زیرا این دستگاه می‌تواند به‌وسیله‌ی مرکز وکلای قوه قضائیه که رسالت اصلی آن جذب وکیل برای سهولت دسترسی مردم به خدمات حقوقی و احیای حقوق عامه است بپردازد. حال که رئیس قوه قضائیه، جوانی انقلابی را بر کرسی مرکز مشاوران قوه قضائیه منصوب کرده است امید می‌رود مرکز وکلای قوه قضائیه بار دیگر انحصار موجود در بازار وکالت را از بین برد و این دغدغه‌ی آیت‌الله رئیسی مبنی بر اینکه هرکس خرج گرفتن وکیل ندارد، بتواند به‌راحتی به عدالت دسترسی یابد را به نحو احسن برطرف کند.

 

[1][1] گزارش عملکرد قوه قضائیه در سال 1395

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: رقابت رئیس قوه قضائیه مسئولان عالی قضایی داشتن وکیل مرکز مشاوران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۷۰۱۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دسترسی به 250 هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) آستان قدس رضوی

در حال حاضر، بیش از 250 هزار و 600 منبع مطالعاتی متنوع با محوریت سیره و معارف اهل بیت(ع) در کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) آستان قدس رضوی در دسترس اهل علم و پژوهش قرار دارد. 

قاسم فدایی‌راد مسئول امور کتابخانه تخصصی اهل بیت علیهم السلام(گوهرشاد سابق) سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در گفت‌وگو با آستان نیوز اظهار کرد: این کتابخانه در حال حاضر دارای سه هزار و 919 نسخه خطی است که نسخه پشتیبان آن‌ها از طریق کتابخانه دیجیتال این سازمان در دسترس مخاطبان قرار می‌گیرد. 

وی ادامه داد: همچنین سه هزار و 545 نسخه کتاب چاپ سنگی، بیش از 120 هزار نسخه کتاب چاپی، 1700 لوح فشرده، 1500 نسخه پایان‌نامه و افزون بر 120 هزار نسخه کتاب الکترونیکی با محوریت سیره و معارف اهل بیت(ع) در این کتابخانه وجود دارد. 

 

معرفی خدمات و برنامه‌ها

فدایی‌راد بیان کرد: کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) ویژه پژوهشگران، طلاب علوم دینی و دانشجویان است، اما با توجه به شبانه‌روزی بودن کتابخانه، به زائران و مجاوران حرم مطهر حضرت رضا(ع) و اعضای کتابخانه مرکزی و سایر کتابخانه‌های آستان قدس رضوی در زمان تعطیلی کتابخانه‌ها خدمات‌رسانی می‌کند.

وی گفت: همچنین این کتابخانه، یکی از بزرگترین کتابخانه‌های تخصصی و شبانه‌روزی در جهان اسلام به شمار می‌آید که از ابتدای تأسیس ویژه ارائه خدمات به آقایان بود، اما بنا به درخواست‌های مکرر مراجعان، بخش بانوان نیز در سال‌های اخیر در آن راه‌اندازی شد.

مسئول امور کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) آستان قدس رضوی با اشاره به این‌که در مجموع 433 هزار و 500 زائر و مجاور از خدمات این کتابخانه در سال گذشته بهره‌مند شدند، افزود: کتابخانه به طور میانگین ماهانه به 22 هزار نفر در بخش آقایان و 14 هزار نفر در بخش بانوان ارائه خدمت می‌کند. 

وی ادامه داد: برگزاری نشست‌های علمی به صورت سلسله نشست‌های رضوی، سیره و معارف اهل بیت(ع) به صورت حضوری و غیرحضوری و برپایی نمایشگاه کتاب و نرم‌افزار همزمان با مناسبت‌های اسلامی در محل دائمی نمایشگاه کتاب خود در ورودی کتابخانه، از جمله فعالیت‌های جانبی این کتابخانه تخصصی است. 

 

تاریخچه تأسیس کتابخانه

فدایی‌راد در خصوص تاریخچه کتابخانه تخصصی اهل بیت علیهم السلام یا گوهرشاد سابق حرم مطهر رضوی نیز اظهار کرد: هسته اولیه و اصلی کتابخانه جامع گوهرشاد با وقفیات مرحوم سید سعید طباطبایی نایینی، یکی از واقفان و بسترسازان فضای علم و اندیشه شکل گرفت و او این کتابخانه را در سال 1332 شمسی در جوار بارگاه منور رضوی بنیان نهاد. 

وی گفت: این واقف فرهنگ‌دوست با وقف پنج هزار نسخه خطی، چاپ سربی، چاپ سنگی و... به انضمام املاک و رقباتی برای اداره کتابخانه، نام خود را برای همیشه در زمره واقفان آستان قدس رضوی ثبت کرده است. 

وی افزود: پس از مدت‌ها فعالیت کتابخانه، باتوجه به افزایش تقاضای مراجعان برای بهره‌مندی از معارف اهل بیت(ع) و همچنین اهتمام بیشتر به اجرای نیت واقف آن، کتابخانه عمومی جامع گوهرشاد در آذرماه 1389 با عنوان جدید «کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع)» افتتاح شد و ارائه خدماتش را به صورت شبانه‌روزی به مشتاقان معارف اهل بیت(ع) اعم از زائر و مجاور دنبال کرد. 

فدایی‌راد ادامه داد: در این میان، با توجه به قرارگیری کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) در مسیر انجام پروژه زیرسطحی بست شیخ بهایی حرم مطهر رضوی، این کتابخانه به سالن اجتماعات دانشگاه علوم اسلامی رضوی واقع در صحن امام حسن مجتبی(ع) حرم مطهر منتقل شده است و در حال حاضر در این مکان به اهل علم و پژوهش خدمات‌رسانی می‌کند.

وی گفت: این کتابخانه در طول سال بجز پنج روز تعطیل رسمی اعم از بیست و نهم اسفندماه، اول و سیزدهم فروردین، تاسوعا و عاشورای حسینی، در سایر ایام به صورت 24 ساعته پذیرای علاقه‌مندان(آقایان) در محل موقت کنونی در صحن امام حسن مجتبی(ع) است. البته بخش بانوان آن از ساعت 7 تا 21 پذیرای مراجعان است. 

مسئول امور کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) آستان قدس رضوی خاطرنشان کرد: عضویت در این کتابخانه تخصصی نیز از طریق کتابخانه مرکزی بارگاه ملکوتی امام هشتم(ع) و پیش ثبت‌نام در سایت کتابخانه مرکزی این آستان مقدس به نشانی https://library.razavi.ir امکان‌پذیر است.

منبع: آستان نیوز

دیگر خبرها

  • کارگاه "راهبرد حقوقی و هماهنگی برای آزادی فلسطین" در استانبول برگزار شد
  • بررسی پرونده «صندوق پس انداز کارکنان راه آهن جمهوری اسلامی ایران» با ۷ هزار شاکی
  • دستور رئیس‌ جمهور برای اختصاص ۲۰۰ خودرو به کتابخانه سیار
  • بیش از 95 درصد مردم چهارمحال و بختیاری به شاخص‌های سلامت دسترسی دارند
  • لیست دادگاه های تبریز
  • دسترسی به ۲۵۰ هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) آستان قدس رضوی
  • دسترسی به 250 هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) آستان قدس رضوی
  • آغاز به کار سامانه مشاوره حقوقی ۱۲۹ در بوشهر
  • دادگاه رسیدگی به اتهامات سرکردگان گروهک تروریستی منافقین آغاز شد
  • ابراز نگرانی سازمان ملل از بحران آب آشامیدنی در افغانستان