Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-23@23:44:22 GMT

اردوغان، ترکیه را با خود به قهقرا خواهد کشاند؟

تاریخ انتشار: ۳۰ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۴۸۰۶۷۷

اردوغان، ترکیه را با خود به قهقرا خواهد کشاند؟

«این روزها به نظر می‌رسد که رجب طیب اردوغان، که به "مرد قوی" مشهور است، به طرز غیر معمولی مضطرب است. حتی سخنرانی پرطمطراقش در هفته پیش به مناسبت سومین سالگرد شورش شکست خورده نظامی هم نتوانست آشفتگی‌اش را پنهان کند. او می‌گوید که به عنوان رئیس‌جمهور اجرایی، در حال استفاده از تمام قدرتش برای بنای یک "ترکیه جدید" است؛ اما به نظر می‌آید که ترکیه قدیم، به طور سریعی دارد از او خسته می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

به گزارش ایسنا، روزنامه گاردین در تحلیلی آورده است: «اردوغان اظهار داشته است: "پانزدهم ژوئیه (تاریخ کودتا)، تلاشی بود تا ملت ما را به بردگی بکشاند؛ اما همان‌طور که ما از حفاظت آزادی و آینده‌مان دست نمی‌کشیم، کسانی که دام پهن می‌کنند نیز از تلاش‌شان دست نخواهند برداشت". لحن وی هنگام صحبت، عادی و حاوی سخنان ملی‌گرایانه آمیخته با داستان‌هایی هشدار دهنده از دشمنان داخلی و خارجی بود.

اردوغان اطمینان دارد که دشمنانش درصدد سرنگون کردن او هستند؛ او با رفتاری مشابه تمام دیکتاتورها، دیدگاه‌های خود را به مقامات دولتی نیز تعمیم می‌دهد. تازه‌ترین شروران این داستان درام نیز هم‌پیمانان اروپایی و آمریکایی ترکیه هستند که به گفته او، در جستجوی مطیع کردن وی و ملت در حال رشد ترکیه‌اند؛ با این حال آزادی، مفهومی تبدیل‌پذیر در ترکیه اردوغان است. از سال ۲۰۱۶، ده‌ها هزار نفر از مظنونان به برنامه‌ریزی شورش، محبوس و در انتظار محاکمه‌اند. بیش از ۱۰۰ هزار کارمند بخش عمومی، تعلیق و یا از کار برکنار شده‌اند. پیش از برگزاری این سالگرد نیز طی یک پاک‌سازی دیگر، ۲۰۰ نفر از پرسنل نظامی و شهروندان، به خیانت علیه کشور متهم شدند.

اکنون مسئله مهم، سیستم دادگستری ترکیه است. انجمن حقوقی بریتانیا، گزارش ترکیه را تحت عنوان "ظلم و شکنجه سیستماتیک و گسترده اعضای حقوقی"، به شورای حقوق بشر سازمان ملل ارائه کرده است. خبرنگاران این کشور نیز موارد مشابهی از آزار و ارعاب را متحمل شده‌اند. اغلب رسانه‌های ترکیه، اکنون با احتیاط به مواضع دولت نقد وارد می‌کنند.

علت نگرانی اردوغان، شاید ساده‌تر از این‌ها باشد؛ خلیفه مدرن ترکیه، طی ۱۶ سال بر موضع قدرت بودن، اقتصاد را به آستانه بدهی‌ شدید کشانده است؛ سوءاستفاده از نفوذ کارگزاران منطقه‌ای -که به نتایجی بسیار بد منجر شد- و قربانی کردن کردها برای شکست‌های خودش، از دیگر موارد اضطرارش است؛ او مجبور به پرداخت تاوان این‌ موارد است.

ترکیه پس از بحران فجیع ارزی سال پیش، در رکود اقتصادی باقی مانده است. نگرانی‌هایی نیز از فروپاشی اقتصادی قریب‌الوقوع وجود دارد، نرخ بیکاری و تورم بالاست و کسب‌وکارها نیز کم‌فعالیت هستند.

اردوغان هفته پیش، با برکنار کردن رئیس‌ بانک مرکزی، نشان داد که بر استراتژی نامعتبرش مبنی بر رشد اقتصادی با پول قرض گرفته شده، مصر است.

برای اولین بار طی چندین سال، نفوذ سیاسی اردوغان مورد خطر واقع شده است. حزب حاکم عدالت و توسعه اردوغان، در انتخابات ماه مارس، در پنج تا از شش شهر بزرگ ترکیه، متحمل شکست شد. اردوغان ماه پیش نیز با شکست خوردن در انتخابات شهرداری استانبول، بار دیگر مورد تحقیر واقع شد؛ انحصاری بودن حکمرانی او، باعث شده است تا اعطای مسئولیت به دیگران با دشواری مواجه شود.

امور خارجه نیز بخش دیگر فاجعه است. اردوغان طی چند روز پیاپی، هم با آمریکا و هم با اتحادیه اروپا درافتاد. در مورد آمریکا، موضوع مناقشات، تصمیم ترکیه –که از اعضای ناتو به شمار می‌رود- مبنی بر خرید یک سامانه موشکی زمین به هوا از روسیه بود. شماری از تحلیل‌گران اظهار داشتند که اردوغان خواستار نشان دادن استقلال ترکیه بوده است؛ دیگران نیز این مسئله را به اختلال "پارانویا" نسبت داده‌اند.

طبق گزارشات، او هنوز هم واشنگتن را مظنون حمایت ضمنی از کودتا و حفاظت از فتح‌الله گولن، رهبر متهم به طراحی کودتا که ساکن آمریکا است، می‌داند. انگیزه وی هرچه که بوده باشد، خرید سامانه موشکی روسی، باعث شده تا آمریکا فروش جنگنده‌های اف-۳۵ به این کشور را لغو کند و آن را به اعمال تحریم‌های بیشتر تهدید کند.

هزینه این خرید برای صنعت دفاع ترکیه که بعضی قطعات هواپیماها را تولید می‌کند، حدود ۹ میلیارد دلار برآورد شده است. هزینه محتمل بیشتر، مسئله پرداخت به ناتو است. هفته پیش، وزارت امور خارجه ترکیه، هشداری مبنی بر بروز "آسیب جبران‌ناپذیر" داده است.

روابط همیشه وخیم اردوغان با اتحادیه اروپا که با بحران پناهندگان سوری شدیدتر شده است، دستخوش مسئله دیگری نیز شده است. پس از آنکه آنکارا، هشدار قبرس را مبنی بر عدم حفاری نفتی و گازی در آب‌های مدیترانه شرقی –که قبرس ادعای مالکیت بر آن دارد- نادیده گرفت، انتظار اعمال تحریم‌های بیشتر از سوی وزرای خارجه اتحادیه اروپا علیه ترکیه می‌رود.

اردوغان که به مجادله‌گری معروف است، طی سال‌های گذشته با بسیاری از همسایگان منطقه‌ای خود نیز درافتاده است؛ از جمله سوریه، مصر، اسرائیل، یونان و عربستان سعودی. قطع روابط با آمریکا و اروپا در کمتر از یک هفته نیز برای استانداردهای آتشین‌مزاج او، یک دستاورد به شمار می‌رود! با این حال حامیان اردوغان مدعی شده‌اند که این اقدامات، بخشی از برنامه عمدی برای ارتقای استقلال ترکیه در جهان است.

طبق این تحلیل، صمیمی شدن روابط اردوغان با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، آمریکا را متوجه آلترناتیوهای استراتژیک ترکیه کرده است. این موضوع می‌تواند به اقتصاد این کشور کمک کند و این نیز مستلزم تجارت با روسیه و صنعت توریسم است. این مسئله با سیاست آنکارا در سوریه نیز هم‌سو است که طی آن، ترکیه علی‌رغم داشتن مواضع مخالف، با روسیه و ایران همکاری می‌کند.

این تمایل مشهود به سمت مسکو، می‌تواند حاکی از یک اشتباه محاسباتی دیگر نیز باشد. اردوغان می‌گوید که می‌خواهد هم پیمان آمریکا و نیز عضوی از ناتو باقی بماند؛ اما درخصوص قابل اطمینان بودنش، مورد شک است. در همین حال، روسیه و دولت سوریه، اقدام به حمله علیه شورشیان و اسلام‌گراها در استان‌های ادلب، حلب و حماه در شمال غربی سوریه کرده‌اند. این یورش، با آتش‌بس توافق‌شده با اردوغان در ماه سپتامبر سال پیش مغایرت دارد؛ این آتش‌بس باعث شده بود تا ناحیه‌ای غیر نظامی تحت نظارت ترکیه در خاک سوریه پدید بیاید. نیروای ترکیه‌ای، طی دو حادثه جدا که ماه مه رخ داد، مورد حمله واقع شدند. هم‌زمان با خشونت‌ها علیه غیر نظامیان، نبرد در ادلب پس از این موضوع شدت گرفته است.

روسیه و سوریه نهایتا قصد دارند تا جنگ داخلی را با یورش به آخرین نواحی تحت تسلط شورشیان، به اتمام برسانند. هدف اردوغان، گسترش "نواحی امن" تحت کنترل ترکیه در سوریه است؛ این نواحی نزدیک به مرز این دو کشور است و هدف ترکیه از کنترل آن‌، بازدارندگی از "تروریست‌های" کرد و نیز جلوگیری از سیل دیگری از مهاجرت‌ها است. این دو هدف، رفته‌رفته به نظر ناسازگار می‌آیند.

اردوغان طی مناقشه با آمریکا، اروپا، همسایگان عرب و احتمالا روسیه، و نیز کاهش روز افزون محبوبیت‌اش در داخل، در مسیری منزوی و ویران‌گر به سوی بن‌بستی سیاسی و استراتژیک گام برمی‌دارد. مسئله قریب الوقوع این است که آیا او ترکیه را نیز با خود به قهقرا خواهد برد؟»

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: تركيه روسيه آمريكا سامانه های اس 400 روسیه سوريه ناتو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۸۰۶۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اردوغان: عراق درباره آب مطالباتی از ترکیه دارد

اردوغان درباره مسائل مربوط به آب بین عراق و ترکیه گفت: در اینجا نیاز به استفاده منطقی از منابع در مورد آب احساس می شود. عراق از ما در مورد آب مطالباتی دارد. آنچه در این مرحله باید انجام شود، تضمین استفاده پایدار از آب است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در بازگشت از عراق در جمع خبرنگاران به تشریح دستاوردهای سفرش پرداخت.

امیدوارم پ ک ک در عراق گروه تروریستی شناخته شود

وی با اشاره به موضوع امنیت در گفتگوها با طرف عراقی گفت: عراق اخیراً سازمان تروریستی پ.ک.ک را به عنوان یک سازمان غیرقانونی اعلام کرد. ما از این بابت رضایت کشورمان را اعلام کردیم. ما بار دیگر تاکید کردیم که انتظار داریم پ ک ک رسماً یک سازمان تروریستی اعلام شود و حضور آن در عراق پایان یابد. امیدواریم در دوره آینده نتایج عینی این امر را با وضوح بیشتری مشاهده کنیم.

رئیس جمهور ترکیه با اشاره به تفاهمنامه های انجام شده با بغداد نیز اظهار داشت: طرح توسعه راه در راس برنامه های ما قرار داشت. ما با تفاهم نامه چهارگانه ای که امضا کردیم از آستانه حساس دیگری در این زمینه عبور کرده ایم. امیدوارم از این به بعد پیشرفت بیشتری داشته باشیم.

همیشه در کنار ترکمانهای عراق هستیم

اردوغان ادامه داد: در بغداد با رهبران ترکمانهای عراق دیدار کردم. ما به برادران ترکمان خود اعلام کردیم که به عنوان یک کشور و ملت همیشه در کنار آنها هستیم و خواهیم بود.

وی در خصوص احتمال عملیات جدید ترکیه در شمال عراق نیز گفت: برای چشم انداز توسعه عراق و امنیت سرمایه گذاری های بین المللی، ضروری است که این گودال های تروریستی تسطیح شده و آینده ای قابل پیش بینی برای عراق ساخته شود. ما تروریسم را به هر طریقی نابود خواهیم کرد.

عراق درباره آب مطالباتی از ترکیه دارد

رئیس جمهور ترکیه در خصوص بحران آب در منطقه که بین عراق و ترکیه نیز چالش زا شده است، اظهار داشت: در اینجا نیاز به استفاده منطقی از منابع در مورد آب احساس می شود. عراق از ما در مورد آب مطالباتی دارد. آنچه در این مرحله باید انجام شود، ارائه طرح ها و برنامه های جدید مناسب برای تغییر شرایط آب و هوایی جهان و تضمین استفاده پایدار از آب است.

اردوغان ادامه داد: نباید فراموش کرد که ما هم به اندازه آنها مشکل آب داریم. ترکیه غنی از آب نیست و در رده کشورهایی است که دچار تنش آبی هستند. بنابراین اگر نتوانیم برنامه های خود را در مدت کوتاهی اجرا کنیم، ممکن است در تامین آب دچار مشکل شویم. بنابراین، باید اقدامات محتاطانه ای انجام دهیم. شاید بتوان با ارزیابی های انجام شده در این راستا به نقطه مشترکی رسید. بدون بررسی دقیق مسائل فنی و ایجاد سناریوهای آینده نمی توان این مسائل را حل کرد. ترکیه به جای رویکردی احساسی، رویکردی منطقی، آشتی‌جویانه و راه‌حل‌محور در مورد این موضوعات اتخاذ می‌کند.

رئیس جمهور ترکیه همچنین در خصوص وضعیت غزه و حملات رژیم اسرائیل اظهار داشت: مسئله غزه در حال حاضر مهمترین مسئله جهان اسلام است. غزه جایی است که جهان اسلام باید تمرکز کند، برای راه حل. ما به بحث درباره این موضوعات با مقامات حماس و رهبران بسیاری از کشورها ادامه خواهیم داد. این موضوع اولین دستور کار ما است و ما تمام تلاش خود را برای یافتن راه حل ادامه خواهیم داد. همه می توانند این موضوع را نادیده بگیرند یا فراموش کنند، اما ما نمی توانیم چنین رویکردی داشته باشیم.

وی افزود: ما برادران فلسطینی خود از جمله حماس را تنها نخواهیم گذاشت. به همین دلیل تاکنون حدود 45 هزار تن کمک به غزه ارسال کرده ایم. این کمک ها همچنان ادامه دارد و ادامه خواهد داشت. علاوه بر این، ما در حال حاضر در بیمارستان های خود در آنکارا و استانبول در حال مداوای مجروحان هستیم.

درباره خروج رهبران حماس از قطر چیزی نشنیده ام

اردوغان در خصوص احتمال تغییر محل زندگی رهبران حماس و خروجشان از قطر نیز گفت: چنین اطلاعاتی دریافت نکرده ام. فکر نمی کنم امیر قطر چنین اقدامی را انجام دهد. برخورد امیر قطر با آنها همیشه مانند یکی از اعضای خانواده است. من فکر نمی کنم که این نگرش نسبت به آنها در آینده تغییر کند.

هیتلر زمانه، نتانیاهو و همدستانش نمی توانند از پاسخگویی فرار کنند

رئیس جمهور ترکیه با اشاره به اقدامات این کشور علیه اسرائیل در مجامع بین المللی گفت: ما تمام اسناد جنایات اسرائیل را در دادگاه بین المللی دادگستری قرار داده ایم و به این کار ادامه خواهیم داد. ما به افشای حقیقت و صحبت درباره قتل های اسرائیل ادامه خواهیم داد. هیتلر زمانه، نتانیاهو و همدستانش نمی توانند از پاسخگویی فرار کنند. هر چقدر هم فرار کند، ما دنبالش می رویم. قطعاً روزی عدالت از بیگناهان و مظلومان بازخواست خواهد شد. اگر عدالت نپرسد، تاریخ خواهد خواست.

وقت آن است که مسائل بی اساس با ارمنستان را کنار بگذاریم

 

وی درباره اظهارات نخست وزیر ارمنستان و اقداماتش برای کاهش تنش با آذربایجان و ترکیه گفت: اکنون نظم جدیدی در منطقه ایجاد شده است. وقت آن است که مسائل بی اساس را کنار بگذاریم. همیشه بهتر است با واقعیت های زمانه رفتار کنیم تا با داستان های تاریخی ساختگی که هیچ ارتباطی با واقعیت ندارند. حالا پاشینیان هم این را فهمیده است.

رئیس جمهور ترکیه در خصوص استفاده نکردن پاشینیان از واژه نسل کشی نیز گفت: مورخان در درجه اول به آنچه در روند تاریخی رخ داده می پردازند. ما از همان ابتدا در مورد این موضوع بسیار باز بودیم و گفتیم که می توانیم آرشیو خود را باز کنیم و این کار را هم کردیم. اکنون زمان ایجاد نقشه های راه جدید بر مبنای واقعی است. امیدوارم ارمنستان از ظلمتی که دیاسپورا آنها را به بردگی گرفته خلاص کند و مسیر ایجاد آغازهای جدید را برای آینده ای روشن انتخاب کند.

اردوغان افزود: درهای فرصت برای همیشه باز نمی مانند. لازم است تا زمانی که باز است از آن به خوبی استفاده کرد. امیدوارم ارمنستان راه درستی را انتخاب کند و دوران جدیدی آغاز شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اردوغان: نتانیاهو مانند هیتلر است
  • اهداف سه‌گانه اردوغان از سفر به عراق چه بود؟
  • اردوغان: عراق درباره آب مطالباتی از ترکیه دارد
  • السودانی: امنیت ترکیه و عراق به هم گره خورده است/ اردوغان: برپایی کشور فلسطین کلید صلح است
  • کدهای سفر اردوغان به عراق
  • اردوغان: عراق یک مرکز تجاری مهم برای ترکیه است
  • اردوغان وارد عراق شد
  • اردوغان پس از ۱۳ سال وارد بغداد شد
  • خصلتی که کافران یهود را به خونخواری و جنگ‌افروزی کشاند
  • فصل جدید ترکیه-حماس؟