Web Analytics Made Easy - Statcounter

چالش نوآوری «ساخت برچسب ایمنی و محافظ چندمنظوره برای شیشه و پنجره» توسط ستاد توسعه فناوری نانو برگزار می‌شود. به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، ستاد توسعه فناوری نانو چالشی به نام چالش نوآوری «ساخت برچسب ایمنی و محافظ چندمنظوره برای شیشه و پنجره» را در دست اجرا دارد. علاقه‌مندان به این چالش می‌توانند طرح‌های خود را آماده و برای ثبت‌نام اقدام کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در مرحله اول این چالش، شرکت‌کنندگان باید تا ۱۵ مرداد طرح مفهومی خود را در چارچوبی که در اختیار آن‌ها قرار گرفته، مدون و از طریق سامانه به صورت آنلاین ثبت‌نام کنند.

ارزیابی اولیه طرح‌ها تا پایان مهرماه انجام خواهد شد و در پاییز ۹۸ ساخت نمونه اولیه صورت خواهد گرفت. داوری نهایی و اعلام طرح برنده نیز در بهمن‌ماه انجام خواهد شد.

در مرحله اول به طرح‌های برگزیده ۶۰ میلیون ریال کمک هزینه نقدی و اعتبار شبکه آزمایشگاهی جهت تکمیل مستندات آزمایشگاهی (به صورت گام به گام با پیشبرد طرح خود) تعلق می‌گیرد. در مرحله دوم، ۲۰۰ میلیون ریال به طرح برتر نهایی که از سوی داوران انتخاب خواهد شد، تعلق می‌گیرد. همچنین طرح برگزیده جهت توسعه فناوری و تجاری‌سازی محصول تا مرحله تولید انبوه مورد حمایت و پشتیبانی ستاد نانو قرار خواهد گرفت.

در این راستا ستاد ویژه توسعه فناوری نانو به دنبال توسعه فناوری «ساخت برچسب‌های ایمنی و محافظتی چندمنظوره برای شیشه و پنجره» توسط شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان، دانشجویان و اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها و سایر پژوهشگران و فناوران است.

کلیه علاقمندان می‌توانند به طور رایگان در این چالش شرکت کنند و از تسهیلات حمایتی ۶۰ میلیون ریالی شامل کمک‌هزینه نقدی و اعتبار شبکه آزمایشگاهی در مرحله اول و جایزه نقدی ۲۰۰ میلیون ریالی ویژه برنده نهایی چالش بهره‌مند شوند. برندگان مرحله دوم چالش همچنین برای توسعه فناوری و تجاری‌سازی محصول خود تا مرحله تولید انبوه مورد حمایت و پشتیبانی ستاد توسعه فناوری نانو قرار خواهند گرفت.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: چالش ستاد نانو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۸۵۸۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقادات نسبت به ایمنی هواپیماهای بوئینگ

به گزارش خبرگزاری علم  و فناوری آنا، بوئینگ سازنده بزرگ هواپیما این روزها با هواپیماهای خود، به ویژه بوئینگ 737 MAX 9 و 787 Dreamliner، با چالش‌های جدی مواجه است. این چالش‌ها فقط مربوط به ماشین آلات و مهندسی این هواپیماها نیست. مسئله شامل رویکرد شرکت برای ساخت و آزمایش هواپیماهای خود می‌شود.

در تولید هواپیما کنترل کیفیت بسیار مهم است. این فرایند تضمین می‌کند که محصولات با استانداردها مطابقت دارند و برای استفاده ایمن هستند. در مورد بوئینگ حوادث اخیر نگرانی‌هایی را در مورد اینکه این شرکت چقدر این استانداردها را رعایت می‌کند، به وجود آورده است. به عنوان مثال، پانل درب یک بوئینگ 737 MAX 9 در حین پرواز منفجر شد که می‌توانست به وضعیت خطرناکی منجر شود. بررسی‌ها نشان می‌دهد که این اتفاق ممکن است به دلیل مشکلاتی در روند مونتاژ یا بازرسی باشد.

مهندسی و ایمنی

طراحی و مهندسی هواپیما پیچیده است. هر قسمت از هواپیما، از کوچکترین پیچ‌ها گرفته تا کل سیستم موتور، باید به درستی کار کند. اگر یکی از قطعات خراب شود، می‌تواند کل هواپیما را به خطر بیندازد. بوئینگ 787 و 737 MAX با چالش‌های مهندسی مختلفی مانند مشکلات موتور و بدنه (بدنه اصلی هواپیما) مواجه شده اند. این مسائل می‌توانند از نقص‌های طراحی، خطاهای ساخت یا ترکیبی از هر دو  ناشی شوند.

هواپیماهای مدرن به شدت به نرم افزار و سیستم‌های الکترونیکی متکی هستند. سقوط هواپیمای بوئینگ 737 مکس در سال‌های 2018 و 2019 به یک سیستم نرم افزاری مرتبط بود که مطابق برنامه عمل نکرد. این موضوع نشان می‌دهد که نرم افزار چقدر برای ایمنی هواپیما مهم است. مهندسان باید این سیستم‌ها را به دقت طراحی، آزمایش و سپس با هواپیما ادغام کنند تا اطمینان حاصل شود که سیستم‌ها تحت همه شرایط ممکن به درستی کار می‌کنند.

عوامل انسانی و فرهنگ محیط کار

محیطی که افراد در آن کار می‌کنند می‌تواند به طور قابل توجهی بر کیفیت خروجی آنها تأثیر بگذارد. در بوئینگ، گزارش‌هایی دال بر این وجود دارد که سرعت بر کیفیت ترجیح داده می‌شود. این مسئله می‌تواند منجر به بروز خطا و اشتباهات شود، زیرا کارگران احساس می‌کنند تحت فشار قرار گرفته‌اند. لاجرم کار سریعتر از ایمنی اولویت بالاتری پیدا می‌کند. چنین فرهنگی می‌تواند توجه دقیق به جزئیات لازم برای ساخت هواپیما را تضعیف کند.

پاسخ‌ها و روند بهبود

در پاسخ به این چالش‌ها، بوئینگ برای رفع مشکلات هواپیماهای خود دست به اقداماتی زده است. این اقدامات شامل تحقیقات جدید، ایجاد تحولاتی در طراحی و بهبود فرآیندهای تولید بوده است. آینده این شرکت به توانایی آن در اجرای موثر این تغییرات و بازگرداندن اعتماد و متعهد ماندن به ایمنی بستگی دارد.

درک این موضوعات مستلزم بررسی تعامل بین رشته‌های مختلف علمی و مهندسی، از علم مواد و مهندسی مکانیک گرفته تا علوم کامپیوتر و عوامل انسانی است.  

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • راهیابی ۱۵۷ دانش‌آموز کردستانی به مرحله دوم المپیاد علمی و نانو
  • فناوری نانو به کمک درمان بیماری‌های خودایمنی می‌آید
  • پنجره‌های خورشیدی، انقلاب آینده در معماری شهری
  • ارتقاء جایگاه ایران در شاخص توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات
  • تقویت تایر کامیون‌ها با فناوری نانو
  • «علم و فناوری» کلیدواژه مهم رهبری در سال ۱۴۰۲/ از پیشرفت‌های ایران در نانو و زیست فناوری تا حمایت از دانش‌بنیان‌ها
  • تقویت زیرساخت‌های مالی صنایع خلاق با «مشارکت مردمی»
  • انتقادات نسبت به ایمنی هواپیماهای بوئینگ
  • توسعه زیرساخت‌های مالی با مشارکت مردم
  • ساخت نمونه اولیه تایر‌های تقویت‌شده با فناوری نانو برای کامیون