Web Analytics Made Easy - Statcounter

مطالعات مدیریت پسماند‌ استان‌های مازندران و گیلان پایان یافته و تا چند روز آینده به هیأت دولت تحویل داده می‌شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از بلاغ، بحران زباله در شمال کشور به قدری وخیم است که در کنار ساحل، دل جنگل و کوه، فرقی ندارد، هرجایی را خدمات شهری‌ها بیابند، زباله را دپو می‌کنند، خواه به شیوه بهداشتی و خواه با روش‌های سنتی و قدیمی.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهم آن است که این زباله‌ها از شهر‌ها دور شوند، اما بوی تعفن آن از کیلومتر‌ها آن طرف‌تر به مشام می‌رسد.

اینگونه اقدامات مقطعی و غیرکارشناسی باعث بروز لطمات محیط زیستی متعدد شده است، به نحوی که در آبان ۹۶، عضو مجمع نمایندگان یک استان شمالی در مجلس با بیان اینکه در حال حاضر رودخانه‌ها و تالاب‌های شمالی از آلودگی ناشی از دفن زباله آلوده شده‌اند، تصریح کرد: ما از اقدام محیط‌زیست برای ساماندهی و مدیریت معضل زباله استقبال می‌کنیم، هرچند که معتقدیم که این کار نیازمند اراده ملی است و به تنهایی از سازمان حفاظت محیط زیست انتظار نداریم که این کار را انجام دهد، بلکه همه سازمان‌ها و نهاد‌های مربوطه باید دست به دست هم دهند تا معضلی که تبدیل به تهدید جدی برای استان‌های شمالی کشور شده است، برطرف شود.

اسدا... عباسی درباره قول سازمان حفاظت محیط‌زیست نسبت به حل مشکل زباله در استان‌های شمالی کشور ظرف مدت سه سال، افزود: در حال حاضر روند ساماندهی و مدیریت پسماند در استان‌های شمالی کند است.
 
امروزه در کشور‌های توسعه‌یافته تبدیل پسماند به انرژی یکی از اقدامات مناسب و مقرون به صرفه است تا به این شکل هم انرژی تامین شود و هم نسبت به مدیریت پسماند اقدامات کارشناسی لحاظ شود.

زباله این روز‌ها پای ثابت دغدغه‌های مازندران است، در شهر‌های ساحلی و شهر‌هایی با جمعیت بالای ۲۰۰ هزار نفر، دفن زباله ممنوع است، اما در حال حاضر، در این استان زباله‌ها همچنان دفن می‌شوند؛ آن هم به صورت غیراصولی و غیربهداشتی.

 

*تنها 10 درصد از زباله‌ها تفکیک می‌شوند

مدیر طرح بازیافت زباله در مازندران نیز از اجرای طرح تفکیک زباله از مبدأ در استان خبر داد و میزان تولید روزانه زباله را سه هزار تن اعلام کرد.

شیدالله مهدوی بابیان اهمیت طرح تفکیک زباله از مبدأ و اجرای آن در شهرهای مازندران گفت: این طرح در برخی شهرستان‌های مازندران در حال اجرا است که امیدواریم با انجام این طرح بتوان کاهش تولید زباله در استان را شاهد بود.

وی از زباله به‌عنوان تهدیدی برای محیط‌زیست نام بردو یادآور شد: پسماند محیط‌زیست را تهدید می‌کند و باید برای  مدیریت زباله  و داشتن محیطی سالم  تلاش کرد.

مدیریت طرح بازیافت زباله مازندران طرح تفکیک زباله از مبدأ را  کمکی برای سلامتی و بهداشت محیط عنوان کرد و افزود: اجرای این طرح باید از منازل آغاز شود و در این طرح خانواده‌ها نقش مهمی را خواهند داشت.

وی بابیان اینکه روزانه  سه هزار تن زباله در مازندران تولید می‌شود، عنوان کرد: از این میزان تنها پنج درصد تفکیک می‌شوند و این آمار بسیار پایینی است.

مهدوی به موقعیت جغرافیایی مازندران اشاره کرد و گفت: هم‌اکنون ۲۷ مرکز دفن زباله در مازندران وجود دارد  و طبق برنامه‌ها این مراکز باید به ۹ مرکز تقلیل یابد اما هم‌اکنون برای دفن زباله در مراکز موجود نیز فضای کافی وجود ندارد.

مدیریت بازیافت مازندران طرح تفکیک زباله از مبدأ را  امری اساسی در مدیریت پسماند خواند و آن را عاملی برای کاهش میزان حجم زباله دانست و تأکید کرد: با تفکیک زباله می‌توان از ارزش اقتصادی آن نیز بهره برد.

وی بابیان اینکه در سطح کشور تنها 10 درصد از زباله‌ها تفکیک می‌شوند، یادآور شد: این در حالی است که  از سه هزار تن زباله تولیدشده در مازندران تنها 10 تا 15 درصد آن زباله خشک را شامل  می‌شود.


*دفن پسماند‌ها و مدیریت آن‌ها بر عهده وزارت کشور است

رئیس کارگروه پسماند سازمان حفاظت از محیط زیست در این باره گفت: مطالعات مدیریت پسماند‌ استان‌های شمالی کشور پایان یافته و تا چند روز آینده به هیأت دولت تحویل داده می‌شود.

پیام جوهرچی اظهار کرد: سازمان حفاظت محیط زیست از سال گذشته نحوه مدیریت پسماند‌های شمال کشور را مورد مطالعه قرار داده است.

وی با بیان اینکه مشکل اصلی استان‌های شمالی کشور مدیریت پسماند‌های عادی است، افزود: مطالعات ما در این زمینه به پایان رسیده و تا چند روز آینده، نتایج را به هیأت دولت تحویل می‌دهیم.

جوهرچی گفت: منابع درآمدی مدیریتی از پسماند نیز در نظر گرفته شده است، بر همین اساس چگونه می‌توان از پسماند درآمد کسب کرد و سهم هر دستگاه از درآمد آن چه اندازه است.

وی بیان کرد: در مطالعات صورت گرفته، تمام طرح‌های نیمه تمام شناسایی و اعتبارات آن‌ها مشخص شده و بهره‌مندی از اعتبارات برای کارخانه‌های کمپوست نیز نیازسنجی شده است.

به گفته رئیس کارگروه پسماند سازمان حفاظت از محیط زیست برای مدیریت پسماند‌های استان‌های شمالی کشور در این سازمان دو کارگروه تشکیل شده است.

وی افزود: دفن پسماند‌ها و مدیریت آن‌ها بر عهده وزارت کشور است و سازمان محیط زیست تنها کار نظارت را بر عهده دارد.

جوهرچی گفت: مدیریت پسماند‌های صنعتی بر عهده خود صنایع است و اگر این کار به درستی توسط دستگاه‌های ذی ربط صورت نگیرد، اخطار‌های لازم به آن دستگاه‌ها داده می‌شود.

*عوامل هزینه‌بر بودن مدیریت پسماند در شمال
 
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور نیز گفت که برای مدیریت پسماند در شمال کشور حداقل چهار هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
 
مسعود تجریشی بالا بودن سطح آب های زیرزمینی و کمبود زمین را مهم ترین علت هزینه بر بودن مدیریت پسماند در شمال کشور برشمرد و افزود: در شمال کشور به دلیل وجود آب های زیرزمینی با مشکل زمین مواجه هستیم که این امر نیازمند یک عزم ملی است .

وی با تاکید بر این که برای شمال کشور دفن زباله امکان پذیر نیست، گفت: تنها راه مدیریت پسماند در این مناطق این است که دولت و مجلس یک ردیف بودجه از صندوق توسعه ملی برای این منظور اختصاص دهند.

تجریشی عدم مدیریت مناسب زباله در شمال کشور را تهدیدی جدی برای محیط زیست و همچنین زیست انسانی دانست و تاکید کرد: برای حل این موضوع توصیه می کنم تا نمایندگان با توجه به نزدیک شدن به فصل ارائه لایحه بودجه سالانه، از صندوق توسعه ردیفی را در نظر بگیرند.

معاون محیط زیست کشور همچنین برنامه های این سازمان را تشریح کرد و گفت: برای پسماند بیمارستانی با وزارت بهداشت هماهنگ کرده ایم تا از محل تولید زباله عفونی به استریل آن در مکان مشخصی بپردازند.

وی افزود: در خصوص پسماند صنعتی هم به دلیل این که تولید کننده موظف به مدیریت پسماند است، ما کار نظارتی افزایش داده ایم.

تجریشی بر ضرورت جدی گرفتن تفکیک زباله از مبدا از سوی شهرداری ها تاکید کرد و گفت: تفکیک زباله در مبدا باعث کاهش 50 درصدی تولید زباله می شود.


انتهای پیام/
 

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۸۹۱۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هر فرد می تواند سفیر محیط زیست باشد/ اعمال فرهنگ‌سازی راه حلی برای حفظ محیط‌زیست

یکی از مشکلات جهان کنترل تولید و بازیافت پسماند است. پسماند‌ها باعث ایجاد آلودگی‌های محیط زیستی و تاثیر منفی بر کیفیت و کمیت منابع زیستی (آب، خاک و هوا) می‌شوند. در جهان راه‌های زیادی برای رفع مشکل پسماند از جمله بازیافت، آتش زدن، دفع کردن و به دریا ریختن وجود دارد، که بهترین آن بازیافت کردن است که برخی از کشور‌ها از طریق بازیافت اقدام به تولید انرژی و ثروت می‌کنند. اگر از خود شروع کرده و  با فرهنگ سازی و ایجاد سبک زندگی مناسب در راستای زیست محیطی حرکت کنیم می توانیم در صرفه جویی  اقتصادی کشور نقش بسزایی داشته باشیم. 

 امین افتخار مدیر روابط عمومی محیط زیست استان تهران اظهار کرد: رها کردن زباله علی الخصوص کیسه ها و قوطی های پلاستیکی در طبیعت مشکلات زیادی را برای محیط زیست ایجاد خواهد کرد که تا سال ها رفع نخواهند شد. ریختن زباله نه تنها برای انسان ها بلکه برای جانوران هم خطرناک خواهد بود. 

او گفت: اگر بتوانیم تفکیک مناسبی از زباله و پسماند‌های خود داشته باشیم بخش اعظمی از این زباله‌ها قابلیت استفاده مجدد در چرخه تولید را دارند و برخی از آن‌ها می‌توانند به کمپوست تبدیل شوند. باید سبک زندگی خود را در این راستا تغییر دهیم تا کمک کننده به محیط زیست باشیم.

در این بین مزینانی مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان هم درباره  وضعیت پسماند کشور این گونه بیان کرد: در تهران روزانه ۵ تا ۶ هزار تن پسماند عادی تولید می‌شود و مهمترین بخش آن که مافیا هم دارد؛ پلاستیک است.  دوره گردهای تهران این مسأله را تحت تاثیر قرار می‌دهند و از این موضوع سواستفاده می کنند. بنابراین با تفکیک از مبدا می توان تا حد بسیار زیادی این روند را کاهش دهیم.

مزینانی گفت: در این زمینه از نظر قانونی مشکلی نداریم؛ جانمایی‌ها هم به خوبی انجام شده است اما مشکل اصلی در این روند، تفکیک پسماند از مبدأ است. البته مدیریت پسماندسوزی‌ها بر عهده شهرداری‌ها، دهیاری‌ها و فرمانداری‌ها است که باید با جدیت بیشتری به این مسأله بپردازند. سال گذشته کارگروهی برای این منظور تشکیل و به همه استان‌ها ابلاغ شد تا پیگیر این مسأله باشند. پسماند در تهران به معضلی تبدیل شده است اما شهرداری گاهی با شدت و گاه ضعیف نسبت به این مسأله ورود می‌کند.از نظر قانونی مشکلی نداریم در اجرا هم نمی‌خواهیم شکایتی صورت گیرد. از شهرداری‌ها می‌خواهیم که ورود و خروج پسماندها را کنترل کنند. شهرداری قول داد که امسال در زمینه مدیریت پسماند عملکرد بهتری نسبت به سال گذشته داشته باشد.

قانون مدیریت پسماند و نحوه توزیع کیسه های پلاستیکی

در همین راستا ثامنی مدیرکل دفتر پسماند گفت: قانون مدیریت پسماند و نحوه توزیع کیسه های پلاستیکی را در کشور داریم که وظیفه نظارت بر آن بر عهده وزارت صنعت است اما تاکنون نتیجه مطلوبی حاصل نشده است. سازمان حفاظت محیط‌زیست در نظر دارد در هفته زمین پاک این قانون اجرا شود اگر به نتیجه نرسیم مجبور می شویم قانونی ورود کنیم و از قوه قضاییه کمک بگیریم. البته فروشگاه های بزرگ زنجیره‌ای اعلام آمادگی کردند تا از توزیع کیسه های پلاستیکی خودداری کنند اما نگران ریزش مشتری هستند بنابراین تاکید دارند همه فروشگاه با هم اجرا کنند. از میان آن‌ها پسماندهای صنعتی ویژه و پزشکی نیازمند انجام اقدامات مضاعفی هستند.

او بیان کرد: در آیین‌نامه استاندارد کیسه‌های زیست تخریب پذیر را تدوین و تصویب کردیم. با فرودگاه‌ها و شهرداری‌ها همچنین مدیران کل محیط زیست استان‌ها برای بهره‌گیری از ظرفیت‌های آن‌ها جهت اجرای این آیین‌نامه رایزنی کرده‌ایم.چون قانون مدیریت پسماند وجود دارد بنابراین اگر اجرا نشود دلسرد کننده است. از این رو در صورت عدم اجرا از قوه قضائیه و مجلس شورای اسلامی کمک خواهیم گرفت تا اجرایی شود.هر کیسه پلاستیکی حدود ۵ تا ۶ گرم وزن دارد حالا اگر هر انبار روزانه ٢ تا ٣ کیسه پلاستیکی استفاده کند چند صد تن پلاستیک استفاده خواهد شد که آسیب زیادی به محیط‌زیست وارد می کند. قانون عدم توزیع کیسه های پلاستیکی در کشور های اطراف مانند پاکستان نیز تصویب شده است همچنین در بنگلادش ١٠ سال است که ممنوع شده است در مجموع از ١٨٠ کشور بیش از ١۵٠ کشور این قانون را دارند.   باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی محیط زیست

دیگر خبرها

  • پروژه های عمرانی گیلان سرعت می گیرد/ زباله سوز رشت نیازمند اعتبار ۲۰۰۰ میلیاردی
  • پسماند‌ها به معضل محیط زیستی کشور تبدیل شده است
  • معضل مدیریت پسماند چهارمحال و بختیاری بدون راهکار مانده است
  • اجرای طرح اجتماعی پسماند در ۵ شهر و ۱۰ روستای چهارمحال‌ و بختیاری
  • ۸۰۰ روستای کردستان دارای جایگاه دفن پسماند مجوزدار است
  • پسماند و زباله معضل اصلی شهرها و روستاهای چهارمحال و بختیاری
  • مدیریت اجتماعی پسماند در ۱۵ شهر و روستای چهارمحال وبختیاری
  • شهرداری‌های کردستان مدیریت دفن بهداشتی زباله را ندارند
  • هر فرد می تواند سفیر محیط زیست باشد/ اعمال فرهنگ‌سازی راه حلی برای حفظ محیط‌زیست
  • نظارت‌های محیط زیست در حوزه مدیریت پسماند هوشمند می‌شود