Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک فعال رسانه ای حوزه محیط زیست اعلام کرد: بر اساس آمار ارائه شده ۱۳۰۰ نقطه در استان لرستان طی سیل اخیر دچار زمین‌لغزش شده است اما اگر این آمار قطعی را ۴ برابر هم کنیم دور از واقعیت نیست.

رضا ساکی، فعال محیط زیست که در سیل اخیر تمام مناطق سیل زده استان لرستان را از نزدیک بازدید کرده به خبرنگار مهر گفت: تمام مناطق سیل‌زده لرستان بدون اغراق دچار زمین لغزش است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شما روستایی نمی بینید که در ارتفاع یا در کوه‌های بالا دست آن، زمین‌لغزشی اتفاق نیفتاده باشد.

ساکی تأکید کرد: در اغلب جاها به ویژه در جنگل های بلوط، زمین لغزش های بسیار بزرگ دیده شده است. حجم زیادی از کوه کنده و جابجا شده و حجم زیادی خاک ریزش کرده و درختان زیادی را با خود آورده است. بر اساس آمار ارائه شده ۱۳۰۰ نقطه درگیر زمین لغزش است اما آمار قطعی را در ۴ ضرب کنید، دور از واقعیت نیست.

وی افزود: نکته مهمتر این است که حتی وقتی جنگل می‌سوزد، در جنگل سوخته می توانیم کارهایی انجام دهیم. زمانی که مساحت زیادی از جنگل را از دست بدهیم ممکن است در همان سال یا سال بعد بتوانیم بذر بکاریم و منطقه را در طولانی مدت مجدد احیاء کنیم اما در زمین لغزش در منطقه ای با ۲۰۰ درخت که زمین از بین رفته و قاچ قاچ شده، می توان گفت این ها برای همیشه از بین رفته است و وقتی می گوییم اینها براثر زمین لرزه از بین رفته اند، یعنی واقعا از بین رفته اند و حداقل در دوره زندگی ما شاهد به وجود آمدن درختی در آن منطقه نخواهیم بود.

دیگر جنگلی نیست که جلوی سیلاب را بگیرد

این فعال محیط زیست ادامه داد: نکته دیگر اینکه بسیاری از این مناطق محل تخلیه طبیعی سیلاب بودند. راه هایی از کوه بوده اند که آب از آنجا به پائین آمده و احتمالا این راه ها در بارندگی های مهرماه امسال، باران را پشت خود نگه می دارند و خود مُخِل تخلیه طبیعی آب هم می شوند. این مسئله بسیار مهم است از این حیث که حتی این مقدار جنگل در استان لرستان نتوانست جلوی آب را بگیرد و روان آب تشکیل شد، حالا فکر کنید برای پائیز سال ۹۸، ما مناطق زیادی از همین جنگل ها را هم نداریم.

ساکی هشدار داد: بیشترین رانش ها در جاهایی بوده که بیشترین باران ها بوده و خواهد بارید. یعنی در حوزه شهرستان پلدختر، الشتر، نورآباد، جنوب الیگودرز منطقه چمسنگر، جنوب شهرستان دورود و شمال شهرستان دورود، یعنی از خرم آباد به سمت هر کدام از شهرها حرکت کنید، زمین لغزش ها بلافاصله بعد از ۵-۶ کیلومتر نمایان می شود. زمین لغزش های کوچکی که شاید ۱۰ کیلومتر با جاده فاصله دارند تازمین لغزش های بزرگی که در کوه هستند. به ویژه آنجایی که باران زیاد باریده است و شاید متأسفانه نتوان با نفر آنها را شناسایی و شمارش کرد و نیاز به پهباد، امکانات و بودجه کلانی دارد که یک عده آدم را استخدام کنید که اینها را بشمارند.

وی یادآور شد: فقط همان زمین لغزش اول آزادراه خرم‌آباد پل زال، یک زمین لغزش عیان، وحشتناک و بزرگ و آخر زمانی است و آنقدر عظیم بود که نتوانستند کاری کنند و نهایتاً جاده را تغییر داده‌اند، نور گذاشتند و جاده جدید احداث کردند.

برای نجات خوزستان باید در لرستان کار کرد

این فعال محیط زیست تصریح کرد: هر کسی که دلش برای خوزستان می سوزد باید در لرستان کار کند. چرا که جایی است که آب در آن تولید می شود. نزدیک به ۵۰ درصد حوضه آبخیز کرخه محدوده مرزهای امروزی استان لرستان است و از طرف دیگر دز هم به همین منوال، یعنی دو سرشاخه بزرگ رودخانه بختیاری و سزار که دز را تشکیل می دهند و از طرف دیگر سیمره و کشکان که کرخه را تشکیل می دهند در لرستان جاری است و نکته ای که وجود دارد این است که ۲۵ سال است که آبخیزداری نشده است یا دست کم ۱۵ سال به خاطر خشکسالی، به هیچ عنوان آبخیزداری نکرده‌اند و الان به خاطر ترس از سیلاب های آینده، شروع به آبخیزداری بی رویه کرده اند.

ساکی افزود: یعنی امروز با این مشکل مواجه هستیم که آب زیادی پشت سد است و این آب را باید رها کنند تا در خانه‌های مردم در سوسنگرد بالا بیاید، اما از فردا ممکن است طی دهه آینده آبی وجود نداشته باشد که بخواهند رها کنند. در تمام سرشاخه های محلی شروع به آبخیزداری کرده اند و ممکن است این روند آبخیزداری بلایی دیگر به سر ما بیاورد که منجر به خشک شدن بعضی از مناطق منجر شود و حتی تنش هایی برای کشاورزان در همین منطقه لرستان ایجاد کند.

وی توضیح داد: مثلاً آبی که از منطقه شازند می‌آید تا وارد استان لرستان شود و از آنجا به دز و سپس به دشت خوزستان برود، آن را به عنوان آبخیزداری نگه می دارند که همین الان هم ترس از سوءاستفاده هایی از آن تحت عنوان آبخیزداری وجود دارد. در برخی شهرها در استان مرکزی که فرصت و دلیل نگهداری آب را نداشته‌اند، حالا می گویند ما آبخیز داری می کنیم. این نگرانی هم برای خوزستان است چرا که آبخیزداری می‌کنند تا آب به لرستان نیاید و نبود آب در لرستان خوزستان را دچار مشکل می‌کند. یعنی ممکن است آبخیزداری بلایی بدتر از ۱۰ سد بر سر ما بیاورد.

توان اندازه‌گیری دبی آب را هم نداریم

این فعال محیط زیست یادآور شد: در آبخیزداری خرم آباد نوشته شده حوضه خلیج فارس و دریای عمان. این آب در نهایت برای خلیج فارس است که آب شیرین می رود و آنجا تنوع زیستی ایجاد می‌کند. یعنی این آب نه حق لرستان، نه خوزستان، نه ایلام و نه مرکزی است و این آب حق جایی دیگر است. همه بودجه هایی که الان برای سیل داده اند، را آبخیزداری می‌کنند.

ساکی تأکید کرد: فکر می کنم احیای جنگل ها در استان لرستان مسئله بسیار مهمی است. اگر طبیعت لرستان نتواند آب های بالا دست که از ناحیه نهاوند در جنوب استان کرمانشاه می آید را کنترل کند و این ها به سمت خوزستان بروند شما شاهد فجایع انسانی و خسارت های به مراتب بزرگ‌تری خواهید بود.

وی تصریح کرد: برای مدیریت و مهار سیل اول باید دستگاه در استان لرستان بگذارند تا بتوانیم دبی آب را اندازه گیری کنیم. موضوعی که خیلی بدیهی به نظر می‌رسد اما الان متأسفانه هیچ مسئولی نمی تواند با قاطعیت بگوید در روز ۱۲ فروردین چه میزان آب از چم مهر به پشت سد کرخه رفته است و هیچ گونه پایشی و اندازه گیری سخت افزاری در لرستان وجود ندارد و تمام این آمارهای اعلامی موجود براساس حدس و گمان است اما براساس حدس و گمان نمی توان سد کرخه را کنترل کرد.

این فعال محیط زیست در پایان هشدار داد: رسانه ها با گل خانه‌های پلدختر از زمین لغزش غافل شدند اما با قاطعیت، سند و مدرک می گویم که خسارت سیل استان لرستان نه به جاده و نه به روستا بود بلکه فقط به جنگل های بلوط بود. این سیلاب بلایی به سر طبیعت آورد که تا ابد جبران‌پذیر نیست. آبخیزداری رسماً اعلام می کند که هر اصله درخت بلوط ۵۰۰ ساله، ۲۰۰ هزار دلار ارزش اکولوژیکی دارد. در پائین شهر معمولان کنده درختی را آب با خود آورده بود که حداقل ۸۰۰ ساله بود، درختی که دوبرابر چنارهای خیابان ولیعصر تهران است و سیل این درخت ها را از بین برده است و این یک درخت یک ۲۰۰ هزار دلار است و جمع موارد دیگر محاسبه‌پذیر نیست.

کد خبر 4683556 مسعود بربر

منبع: مهر

کلیدواژه: سد کرخه لرستان سیل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۴۰۷۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیلاب هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال به آزادشهر و رامیان خسارت زد

مدیرکل مدیریت بحران گلستان گفت: بر اساس برآوردهای اولیه بارندگی‌های اخیر حدود ۹۰۰ میلیارد ریال به زمین‌های کشاورزی و جاده بین مزارع، پل‌ها و جاده‌ها، تیرهای برق و دیوارهای حاشیه رودخانه‌های شهرستان‌های رامیان و آزاد شهر خسارت زد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از گلستان و به نقل از روابط عمومی مدیریت بحران استان، نعمت‌الله حاجی‌زاده اظهار کرد: با توجه به بازدیدهای صورت گرفته از بخش مرکزی و چشمه‌ساران شهرستان آزادشهر بخشی از دیوار حاشیه رودخانه سمت روستای قشلاق شکسته و پل دسترسی مردم روستای معصوم آباد و کاشیدار تخریب شد و دو واحد مسکونی قدیمی‌ساز هم در روستای کاشیدار ریزش کرد و ساکنان آن اسکان موقت پیدا کردند.

وی افزود: همچنین ۵۰ هکتار از زمین‌های کشاورزی و ۲۵ کیلومتر از جاده بین مزارع و پنج کیلومتر کانال‌های آبیاری آزادشهر خسارت دیده است که کارشناسان با بازدید میدانی در حال ارزیابی دقیق آن هستند.

مدیرکل مدیریت بحران گلستان گفت: سیلاب باعث شکسته شدن خط انتقال آب به نوده خاندوز در دو نقطه شد که متأثر از این شکستگی مردم در دسترسی به آب مشکل پیدا کردند و تانکرهای آبرسانی شهرهای اطراف را به کار گرفتیم و به زودی مشکل آب این شهر برطرف می‌شود.

وی افزود: پل روستاهای مختارزاده و قورچای به تاتار اولیا نیاز به اصلاحاتی دارد که جزو مصوبات سفر استاندار به نگین‌شهر است و منتظر اقدام دستگاه‌های اجرایی در این رابطه هستیم تا سرریز شدن آب در این نقاط هنگام بارندگی مدیریت شود.

حاجی‌زاده ادامه داد: همچنین در بارندگی‌های دو روز گذشته شاهد ریزش‌هایی از کوه‌های اطراف به داخل جاده خوش ییلاق بودیم که با حضور به موقع نیروهای راهداری برای پاک‌سازی، از مسدودی این جاده جلوگیری شد.

خسارت به هزار و ۶۰۰ هکتار از زمین‌های کشاورزی رامیان

وی خسارت بارندگی در شهرستان رامیان را حدود ۴۰۰ میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: بر اساس برآوردهای اولیه بارندگی‌های اخیر به هزار و ۶۰۰ هکتار از زمین‌های زراعی و باغی ۲۶۰ میلیارد ریال خسارت زد.

مدیرکل مدیریت بحران گلستان افزود: ۱۰۰ میلیارد ریال از این خسارات مربوط به ۳۵ درصد از اراضی گندم و بخش کمی از مزارع کلزا، ۱۳۰ میلیارد ریال از این خسارات مربوط به ۳۸ هکتار از بوته‌های توت‌فرنگی و ۲۰ میلیارد ریال هم مربوط به ۱۵ هکتار از مزارع گوجه فرنگی می‌شود.

وی ادامه داد: حدود هفت کیلومتر از جاده بین مزارع رامیان هم ۹ میلیارد ریال خسارت دید و میزان خسارات به پل سیدکلاته هم حدود ۱۲۰ تا ۱۵۰ میلیارد ریال است.

کد خبر 747825

دیگر خبرها

  • آبگیری سازه‌های آبخیزداری خراسان جنوبی در پی بارندگی
  • سیلاب هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال به آزادشهر و رامیان خسارت زد
  • تنفس زمین نیازمند آگاهی/ ردپای انسان در نابودی محیط زیست
  • کلوپ: حالا فقط لغزش سیتی و آرسنال ما را قهرمان می‌کند!
  • ۹ کانون آفت جوانه‌خوار بلوط در جنگل‌های سردشت شناسایی شد
  • زباله‌های فضایی ماهواره ناسا را در آستانه نابودی قرار داد!
  • این سد از بروز فاجعه انسانی در سیستان و بلوچستان جلوگیری کرد
  • آوای ۵۰۰۰ ساله در لرستان به روایت تسنیم از خنیاگران سرنا
  • سیل مرگبار در چین/ ۴ نفر جان باختند+ تصاویر
  • روزی جهانی برای پاسداشت محیط زیست