Web Analytics Made Easy - Statcounter


فرارو- مسافران تور‌های کشتی کروز هزینه‌های نجومی این تور‌ها را به جان می‌خرند تا برای چند شب در این کشتی‌های لوکس اقامت داشته باشند. نیمی از لذت سفر به مسیر آن است، اما این موضوع برای تور‌های کشتی کروز به ۱۰۰ درصد می‌رسد. این تور‌های که عموما در دریای مدیترانه برگزار می‌شوند، شما را به یک هتل مجلل شناور روی آب می‌برند که خودش به تنهایی یک جاذبه توریستی به حساب می‌آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کشتی‌های غول پیکر انواع تفریحات را در خود جای داده‌اند. استخر، سینما و سالن‌های غذاخوری تنها بخشی از این تفریحات را تشکیل می‌دهند. البته کشتی‌های کوروز از لحاظ امکانات خیلی با هم متفاوت‌اند. بعضی از آن‌ها ممکن است مساحتشان به صد‌ها متر برسد، بعضی دیگر جثه جمع و جورتری دارند. تور کشتی کروز عموما در تور‌هایی به مقصد قبرس، یونان و استانبول پیدا می‌شود، اما می‌توانید سراغ آن را در تور‌های آسیای شرقی مثل ویتنام، اندونزی و مالزی هم بگیرید. قبل از هر چیز توجه داشته باشید که هزینه تور کشتی کروز خیلی بیشتر از یک تور مسافرتی معمولی است. برای همین انتظار شنیدن هر رقمی را داشته باشید.   تور کشتی کروز یونان؛ دست کم ۲۳ میلیون تومان شاید فکر کنید برای سفر با تور کشتی کروز یونان لازم است زمان زیادی را برای دریافت ویزا کنار بگذارید، اما باید بگویم مقصد کشتی کروز یونان، اصلا یونان نیست! قضیه از این قرار است که تور کشتی کروز یونان در تابستان ۹۸ با مدت اقامت هشت شب برگزار می‌شود. برنامه سفر به این شکل است که ابتدا با هواپیما به ازمیر سفر می‌کنید و بعد از یک شب اقامت در ازمیر، راهی سواحل کوش‌آداسی می‌شوید. البته اقامت در کوش آداسی خیلی کوتاه خواهد بود و صرفا از این شهر ساحلی برای سوار شدن به کشتی کروز عبور می‌کنید. این تور شامل هفت شب اقامت در کشتی کوروز است و صرفا از آنجایی که محل حرکت کشتی در آب‌های یونان است، اسم آن را تور کشتی کروز یونان گذاشته‌اند. در غیر این صورت شما در طول این تور صرفا ترکیه و آب‌های مدیترانه سفر می‌کنید. برای همین است که تور کشتی کوروز یونان، نیازی به ویزا ندارد.   هزینه تور کشتی کروز یونان عمدتا به یورو محاسبه می‌شود. به عبارتی شما بخش بزرگی از قیمت تور را باید به صورت ارزی به شرکت مسافرتی پرداخت کنید. قیمت تور کشتی کروز یونان برای تابستان ۹۸ شامل پنج میلیون تومان هزینه ریالی است. باقی هزینه‌ها بستگی به محل اقامت شما در کشتی کروز دارد. اگر سراغ اتاق‌های بدون پنجره طبقه سوم بروید، هزینه‌تان به صورت پایه محاسبه می‌شود و علاوه بر پنج میلیون تومان، باید هزار و ۳۴۰ یورو معادل ۱۸ میلیون تومان هزینه بپردازید. علاوه بر این نوع اتاق از نظر تعداد تخت هم در محاسبه قیمت تاثیرگذار است. طوری که هزینه اتاق یک تخته در طبقات پنجم و ششم کشتی کروز به دو هزار یورو می‌رسد. به عبارتی قیمت تور کشتی کروز یونان ممکن است به ۳۳ میلیون تومان برسد!   تور کشتی کروز ویتنام؛ دست کم ۲۴ میلیون تومان بعضی تور‌های کشتی کروز، صرفا به اقامت در این کشتی‌ها اختصاص ندارند. مثلا تور کشتی کروز ویتنام یک تور ترکیبی با اقامت در شهر‌های هوشی‌مین، هانوی و کشتی کروز است. این تور با اقامت هفت شب برگزار می‌شود، اما مدت سفر هشت روزه است. بر اساس برنامه‌ریزی تور کشتی کروز ویتنام، شما اول با هواپیما به دوحه قطر می‌روید و از آنجا راهی هوشی‌مین، بزرگ‌ترین شهر ویتنام می‌شوید. بعد از سه شب اقامت در هتل‌های هوشی مین، برای سه شب اقامت در پایتخت ویتنام با هواپیما راهی هانوی می‌شوید. روز آخر تور ویتنام به کشتی کروز اختصاص دارد. این تور شامل یک شب اقامت در کشتی کروز است که شاید زیاد چشمگیر نباشد. بعد از یک شب اقامت در کشتی کروز Era Halong دوباره به هانوی برمی‌گردید و از آنجا راهی دوحه قطر و سپس تهران خواهید شد.   بیشتر بخوانید: خرید بلیط قطار تهران آنکارا چقدر هزینه دارد؟
قیمت تور ویتنام به همراه کشتی کروز در حالت پایه حدود ۲۴ میلیون تومان است. توجه داشته باشید که بخش بزرگ این مبلغ به صورت ارزی محاسبه می‌شود. طوری که شما صرفا پنج میلیون تومان به صورت ریالی به شرکت مسافرتی پرداخت می‌کنید و باقی مبلغ را باید در قالب هزار و ۳۹۰ یورو به شرکت مسافرتی بپردازید.   پنج نکته‌ای که باید درباره تور کشتی کروز بدانید ۱- کشتی کروز مثل هتل پنج ستاره است. همانطور که هتل‌های پنج ستاره هر کدام امکانات و ویژگی‌های خاص خودشان را دارند، کشتی‌های کروز هم وضعیت مشابهی دارند و ممکن است تفاوتشان از زمین تا آسمان باشد.

۲- برای سفر با کشتی کروز باید خودتان را برای ازدحام زیاد جمعیت در یک محیط محدود آماده کنید. چراکه عموما تور‌های کشتی کروز پرچمعیت برگزار می‌شوند.

۳- اگر نگران دریازدگی هستید، بهتر است خیالتان راحت باشد، چراکه کشتی‌ها کروز عموما بدون لرزش روی آب حرکت می‌کنند و برای همین کمتر حالت دریازدگی به مسافران دست می‌دهد.

۴- با یک جستجوی اینترنتی ساده، حجم انبوهی از تور‌های کشتی کروز به شما معرفی می‌شود. نکته‌ای که باید به آن توجه کنید، این است که به همه این تور‌های مسافرتی نمی‌توان اعتماد کرد و بهتر است صرفا سراغ سایت‌های دارای نماد اعتماد الکترونیک بروید.

۵- در زمان اقامت در کشتی کروز بهتر است قبل از هر چیز همه امکانات کشتی کروز را شناسایی کنید تا بتوانید برنامه‌ریزی بهتری برای اقامت در این هتل‌های شناور داشته باشید. تنوع امکانات تفریحی در کشتی‌های کروز عموما مسافران را گیج می‌کند و باعث می‌شود در زمان مناسب نتوانند از سفر با کشتی کروز نهایت استفاده را بکنند.

منبع: فرارو

کلیدواژه: راهنمای خرید تور کشتی کروز کشتی کروز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۷۶۰۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نیروگاه اتمی بوشهر چقدر برق تولید می‌کند؟

آفتاب‌‌نیوز :

 هیرش سعیدیان- هرچند بر اساس قانون شفافیت انتشار اطلاعات، نهاد‌های دولتی موظف به انتشار اسناد به ویژه در حوزه‌های اقتصادی و زیست محیطی هستند، اما در ایران شهروندان اغلب تنها پس از هک یک وزارتخانه و یا سازمان است که  دیدگاه روشنتری نسبت به چالش‌های مهم کشور پیدا می‌کنند. یکی از اسناد منتشره پس از هک اخیر مجلس، یک پژوهش ۳۲ صفحه‌ای مرتبط با وزارت نیرو است که اعداد و ارقام قابل تاملی در آن منعکس شده است.

در این پژوهش آمده است که: «در حال حاضر نیروگاه اتمی بوشهر تنها در ۹ ماه سال فعال است و در ۳ ماه از سال در حالت اورهال قرار می‌گیرد، در این ۹ ماه، این نیروگاه ۵۱۰ مگاوات برق وارد شبکه می‌نمایید».

موسسه کارنگی هزینه ساخت نیروگاه اتمی بوشهر را ۱۱ میلیارد دلار برآورد کرده بود. یک کارشناس روس در صداوسیما اظهار کرد که حدود ۵۰۰ شرکت روسیه در پروسه ساخت این نیروگاه احیا شده‌اند. برخی منتقدان در کشورمان ساخت این نیروگاه را اتلاف گسترده منابع عنوان کرده‌اند. نقدی که همواره از سوی مسئولین رد شده  است.

سازمان انرژی اتمی در پاسخ به یک مقاله انتقادی: «نیروگاه اتمی بوشهر را از نظر اقتصادی پر مزیت و سودده» خواند.

با  توجه به بازدهی ۵۱۰ مگاواتی این نیروگاه در سال و نظر به هزینه ۱۱ میلیارد دلاری آن، پرسش این است که آیا می‌توان این نیروگاه را «سود ده و پر مزیت» خواند.

در سال ۱۴۰۱ مجری طرح تولید پراکنده برق منطقه تهران گفت: هزینه احداث هر یک مگاوات نیروگاه مقیاس کوچک در حال حاضر حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیارد تومان است. در همین سال، مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای زنجان در گفتگو با ایرنا، ساخت یک نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی را مستلزم هزینه ۲۸۰ میلیون یورویی دانست.

مجید دبیریان یک عضو سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق نیز به ایسنا گفت: هزینه ساخت یک نیروگاه ۱۰ هزار مگاواتی حدود ۵ میلیارد یورو است.

با احتساب نرخ تورم رسمی و با توجه به ارقام گفته شده، به صورت تخمینی می‌توان مدعی شد که با هزینه ساخت نیروگاه اتمی بوشهر در بدترین سناریو ممکن، امکان تولید ده برابر برق یعنی ۵۰۰۰ مگاوات در سال وجود داشت. در حالی که در حال حاضر این نیروگاه تنها ۵۱۰ مگاوات در سال، برق تولید می‌کند، این میزان برابر با سطح تولید یک نیروگاه گازی کوچک مقیاس است.

ساخت ۵ نیروگاه اتمی جدید با کمک روسیه

در سال قبل محمد سلامی رئیس سازمان انرژی اتمی در مراسم رونمایی از آغاز به کار پروژه ساخت ۴ نیروگاه اتمی جدید در جنوب کشور و در شهر‌های مانند میناب و سیریک در استان بوشهر شرکت کرد. در این مراسم، میزان سرمایه‌گذاری لازم قریب ۱۵ میلیارد دلار و ظرفیت برق ایجاد شده ۵۰۰۰ مگاوات عنوان شد. مسئولین در خصوص نیروگاه بوشهر نیز مدعی هستند که یک نیروگاه ۱۰۰۰ مگاواتی است و تنها ۵ میلیارد دلار برای احداث آن هزینه شده است. به نظر می‌رسد که تنها گزینه همکاری برای ساخت نیروگاه اتمی در ایران، روس‌ها هستند.

برخی کارشناسان، روسیه را به «سوء استفاده» در جریان ساخت نیروگاه برای تحمیل هزینه بیشتر به ایران و  طولانی‌تر کردن غیرضروری فرایند ساخت متهم کرده‌اند.

واردات ۱۳۰ میلیون متر گاز در ۱۵ سال پیش رو!

در بخش دیگری از این اسناد آمده است: «حتی با فرض سرمایه‌گذاری ۸۵ میلیارد دلاری در تولید گاز، در افق ۱۵ ساله، حداقل ۱۳۰ میلیون متر مکعب کسری در روز وجود خواهد داشت». ۸۵ میلیارد دلار عددی بود که وزیر نفت در مجلس به آن اشاره کرد.  در حال حاضر با توجه به تحریم گسترده و چالش‌های سرمایه‌گذاری تهیه این مبلغ برای کشور عملاً غیرممکن به نظر می‌رسد. بر اساس این پژوهش، حتی در صورت تهیه این مبلغ و سرمایه‌گذاری در صنعت گاز، در ۱۵ سال پیش رو کشور مجبور خواهد شد برای تامین گاز مورد نیاز حداقل در روز ۱۳۰ میلیون متر مکعب گاز وارد نمایید.

برای درک بزرگی عدد ۸۵ میلیارد دلار، کل ارزش شرکت‌های حاضر در بورس ایران تنها ۲۰۰ میلیارد دلار است.

در ادامه این پژوهش ذکر شده است که اگر کشور ۱۰ میلیارد دلار در صنعت تولید گاز سرمایه گذاری نمایید، میزان کسری گاز در افق ۱۵ ساله پیش رو به ۱۰۰۰ متر مکعب در روز خواهد رسید.

در این گزارش همچنین اذعان شده که: «متوسط راندمان نیروگاه‌های حرارتی کشور تنها ۳۴ درصد است». کارشناسان فرسودگی و راندمان بسیار پایین نیروگاه‌های تولید برق در کشور را یکی از چالش‌های پیش رو برای حل مسئله ناترازی تولید نیرو عنوان کرده‌اند.

محمود حقی فام معاون اسبق توانیر در  پاسخ به سوال آفتاب‌نیوز ضمن آنکه بخشی از اطلاعات را محرمانه خواند اظهار کرد: ما در نیروگاه‌ها یک ضریب بهره برداری داریم که بسته به ظرفیت نیروگاه و تعداد ساعات استفاده از آن، معنی پیدا می‌کند. در واقع با توجه به اینکه آن نیروگاه چقدر فراخوانی شود و شبکه چه میزان به آن نیاز داشته باشد، از آن واحد استفاده می‌شود. ممکن است یک نیروگاه آماده هم باشد، اما شبکه از آن ظرفیت استفاده نکند، بنابراین ضریب بهره برداری هم به آمادگی خود نیروگاه و هم با فراخوانی نیروگاه ارتباط دارد. باز این نظر برای بحث سطح بهره‌وری نیروگاه نمی‌توان به ضرس قاطع یک عدد دقیق را بیان کرد.

وی افزود: مثلاً ما در فصل تابستان «فراخوانی» بیشتری را شاهد هستیم، یا در فصل پاییز، چون نیاز نداریم، حتی اگر نیروگاه هم داشته باشیم، خیلی علاقه‌مند نیستیم که تمام نیروگاه‌ها را بهره‌برداری نماییم؛ بنابراین به  میزان بار شبکه بستگی دارد و نمی‌توان انتظار داشت، یک نیروگاه در ایران همان ضریب بهره برداری را داشته باشد که در آلمان دارد. بازدهی رسمی نیروگاه‌ها طبق گزارشی که  بخش برق حرارتی داده است، قریب حدود ۳۹ درصد است، که این عدد در نرم نیروگاه‌های که در سطح جهانی داریم قابل قبول است. تصور اینکه ما به راندمان بسیار بالا برسیم به بحث توسعه فناوری و رفتن به سمت سیستم‌های CHP نیاز دارد. البته این میزان راندمان برای نیروگاه‌های گازی معمولاً معقول است و اگر نیروگاه به سیکل ترکیبی بدل شود، می‌توان به راندمان قریب ۵۰ درصد برسد.

دیگر خبرها

  • کاهش قیمت دلار در راه است؟
  • پیش‌بینی قیمت دلار برای فردا
  • پیش‌بینی قیمت دلار ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ثبات دلار کوتاه‌مدت است؟
  • «ایکس» به جنگ بات‌ها می‌رود
  • نیروگاه اتمی بوشهر چقدر برق تولید می‌کند؟
  • کف قیمت دلار کجا خواهد بود؟
  • توزیع نابرابر سفر خانوارهای ایرانی؛ فقط ۱۸درصد مستاجران سفر رفته‌اند!
  • هزینه تفریحات دهک دهم، 40 برابر دهک اول / هشدار نسبت به حذف سفر از سبد هزینه ای خانوارها/ 50 درصد خانوارهای ایرانی فاقد خودروی شخصی هستند / 77 درصد مسافران از خودروی شخصی استفاده می کنند
  • تشریفات عجیب و غریب عروسی های لاکچری | چشم و هم چشمی جیب زوجهای جوان را خالی می کند
  • قیمت طلا، سکه و ارز امروز اول اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳/ قیمت طلا و سکه ریخت