Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خرداد»
2024-04-23@20:27:01 GMT

آیا مردم مَحرم نمایندگان مجلس هستند؟

تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۷۸۲۲۴۹

خرداد؛ پنهان کاری در اعلام اسامی و تعداد واقعی نمایندگان امضا کننده بیانیه تقدیر از عوامل سریال گاندو طی روزهای اخیر مجددا این سوال را برای افکار عمومی ایجاد کرده که چرا مواضع و آرا و فعالیت‌هایی که موکلین مردم در خانه ملت ابراز می‌کنند از دید ملت پنهان می‌ماند؟
در ادبیات سیاسی ایران به نهاد مجلس عنوان «خانه ملت» اطلاق شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اعطای مستقیم حق وکالت از سوی مردم به نمایندگانشان برای حضور در این نهاد قانونگذار و نظارتگر مهمترین علت اطلاق چنین عنوانی بر یکی از قوای سه گانه نظام جمهوری اسلامی ایران است. اما آیا موکلین ابزارهای رصد عملکرد وکلایشان را در اختیار دارند؟ عدم انتشار اسامی امضاکنندگان بیانیه‌های صادر شده و همچنین طرح‌های پیشنهادی نمایندگان به عموم، این ظن را ایجاد می‌کند که گویا مردم محرم این نمایندگان نیستند.
ضربه به اعتماد
افشای تخلف صورت گرفته در اعلام تعداد نمایندگان امضا کننده بیانیه تقدیر از عوامل سریال گاندو (در اینجا) طی روزهای اخیر مجددا این سوال را مطرح کرده است که چرا مواضع و آرا و فعالیت هایی که موکلین مردم در خانه ملت ابراز می کنند از دید ملت پنهان می‌ماند؟
پس از آن که مشخص شد عدد ۱۵۵ نماینده که رسما اعلام شده بود بیاینیه مذکور را امضا کرده اند، صحیح نبوده و این عدد هر چه بوده، لااقل از رقمی کمتر از نیمی از نمایندگان مجلس را در می گرفته است (گفته می‌شود تنها حدود ۹۰ امضا پای این بیانیه وجود دارد)، برخلاف اظهار نظر علیرضا رحیمی مبنی بر قابل توجه نبودن این مسئله، اما این تردید در جامعه ایجاد می‌شود که آیا اعداد و ارقام دیگری هم که برای طرح‌ها و بیانیه‌های متعدد نمایندگان ذکر می شود نیز چنین سرنوشتی دارند؟
رحیمی عضو هیئت رئیسه مجلس این تردید را رد کرده و  گفته است: «به‌ جز بیانیه گاندو، درمورد بیانیه دیگری سراغ ندارم که این موضوع اتفاق افتاده باشد.» رحیمی همچنین معتقد است: «این تغییر در تعداد امضاکنندگان بیشتر درمورد بیانیه‌ها اتفاق می‌افتد و نه طرح‌های مجلس.»
این اظهارات واقعیتی دیگر را بیان می کند. اگر در این مورد مشخص شده است عدد اعلام شده برای یک بیانیه پرحاشیه صحیح نبوده است، اما علاوه بر بیانیه‌ها، مردم امکان دانستن اسامی نمایندگانی که طرح های مختلف را هم امضا می‌کنند، ندارند.
پنهان از موکلان
پیش از این ایرنا در گزارش «مشتاقی و مهجوریِ شفافیت در میان نمایندگان مجلس» به سرنوشت ناکام طرح شفافیت عملکرد نمایندگان پرداخت. طرحی که مدعی بود آرای موافق، مخالف و ممتنع نمایندگان در تمامی رای گیری‌های جلسات علنی مجلس در سامانه‌ای شفاف به اطلاع عموم مردم خواهد رساند.محمد جواد فتحی مبتکر این طرح، در گفت و گویی با ایرنا علت شکل گیری ایده آن را چنین اعلام کرده بود: «من دیدم که احساس مسئولیت نماینده مجلس نسبت رأی خود، خیلی کم رنگ است. به همین دلیل به ذهنم رسید که واقعاً باید آرا شفاف باشد. به همین علت طرحی را نوشتم.» اما سرانجام این طرح که در ابتدا با حمایت گسترده اکثریت مطلق نمایندگان همراه بود، ناکامی در نطفه بود و حتی برای بررسی و تصویب به جلسه علنی مجلس هم نرسید.
به نظر می رسد دغدغه ای که فتحی درباره پذیرش مسئولیت آرای صادر شده از سوی نمایندگان مردم دارد، در باقی سطوح فعالیت نمایندگان هم وجود داشته باشد. بارها مردم شاهد بوده اند، طرح استیضاحی به حد نصاب می‌رسد و از سوی هیئت رئیسه هم اعلام می‌گردد، اما پس از مدتی که در رسانه‌ها موج خبری ایجاد شد، اعلام می‌شود برخی نمایندگان امضای خود را پس گرفته‌اند و استیضاح منتفی شد!
از سوی دیگر بارها در راهروهای مجلس شنیده شده است، برخی از نمایندگان برای امضای بیانیه و گاه طرحی، متن آن را نخوانده و صرفا بر مبنای اعتماد به فردی که بیانیه یا طرح یا فردی را تهیه کرده یا برای جمع آوری امضا تلاش می‌کند، اقدام به امضای آن کرده اند. حتی در برخی موارد این امضا به خاطر اعتماد هم نبوده و صرفا بر اساس تعارفات و رودربایستی‌های شخصی انجام می‌شود.
اگر این شایعات حتی در یک مورد هم مصداق داشته باشد، لزوم تغییر روش به صورتی که امکان ایجاد نظارت عمومی بر عملکرد نمایندگان افزایش پیدا کند، کاملا ضروری است.
بی هویتیِ بیانیه
گروه واژه گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی در تعریف واژه «بیانیه» آورده است: «بیانیه متنی است که یک شخص یا گروه از آن برای بیان اصول، عقاید و اهداف خود به عموم استفاده می‌کند. رسمیت بیانیه‌ها، با توجه به بیان‌کنندهٔ آن‌ها و مطالب بیان‌شده، به دو دستهٔ رسمی و غیررسمی طبقه‌بندی می‌گردد.»
همانطور که مشخص است در تعریف این واژه «مرجع صدور یا صادر کننده» جایگاه پراهمیتی دارد. بیانیه اساسا برای این صادر می شود که صادر کننده به «عموم» مواضع، نظرات و نگاه خود را اطلاع دهد. در حالی که در جلسات مجلس بارها و بارها بیانیه‌هایی با تعداد امضاهای متفاوت قرائت می شود، اما هیچ‌گاه اسامی امضا کنندگان در اختیار رسانه‌ها قرار نمی گیرد تا عموم را از نام امضاکنندگان آگاه کنند. عدم انتشار اسامی امضا کنندگان یک بیانیه، به معنای از بین بردن هویت آن بیانیه است. اگر تعدادی نماینده لازم دیده‌اند نسبت به مسئله ای برای جامعه اعلام موضع کنند، چرا نباید اسامی آنان مشخص باشد؟
اسدالله عباسی، سخنگوی هیئت رئیسه، علت عدم انتشار اسامی را به مصوبه‌ای از هیئت رئیسه مرتبط می داند که مانع از انتشار این اسامی شده است. سوال این است که اگر هیئت رئیسه متن بیانیه‌ها را به طور کامل در اختیار رسانه‌ها قرار می دهد، چرا مانع از این می‌شود که وکلای نمایندگان بدانند آیا وکیل آن ها نیز با محتوای آن بیانیه موافق بوده است یا خیر؟ اگر قرار است اسامی امضا کنندگان بیانیه اعلام نشود، پس چرا اساسا وقت مجلس گرفته و متن بیانیه خوانده می‌شود؟
البته طبق قانون آیین‌نامه داخلی مجلس خواندن اسامی امضا کنندگان بیانیه ها در جلسه علنی منع شده است، اما چنین منعی برای در اختیار قرار دادن این اسامی به رسانه ها وجود ندارد، حتی تاکید شده است اگر بیانیه ای امضای بیش از نیمی از نمایندگان را داشته باشد، اسامی امضا کنندگان باید در مشروح مذاکرات مجلس که در روزنامه رسمی منتشر می گردد، اعلام شود.
به نظر می رسد منع از قرائت اسامی در صحن بیشتر به علت اتلاف زمان زیاد از مجلس باشد، و از همین رو اکتفا به انتشار اسامی در روزنامه رسمی، عملا باعث بی‌هویتی بیانیه ها شده است. تمامی آگاهان از فضای رسانه‌ای می دانند که فاصله ایجاد شده میان زمان انتشار متن بیانیه با انتشار اسامی امضاکنندگان، باعث می شود حساسیت جامعه نسبت به خبر از بین برود و ارتباط معنایی میان متن و امضا کنندگان ایجاد نگردد. همچنین باید توجه داشت عدم در اختیار قرار دادن اسامی امضاکنندگان به رسانه ها باعث شده است، بیانیه هایی که نتوانستند امضای نیمی از نمایندگان را کسب کنند، برای همیشه مبهم باقی بمانند و هیچ راهی برای کشف هویتشان وجود نداشته باشد.
نقص دیگری که در این زمینه وجود دارد به زمان انتشار مشروح مذاکرات باز می‌گردد. طبق قانون آیین نامه داخلی مجلس، مشروح مذاکرات هر جلسه علنی، حداکثر یک هفته بعد از برگزاری جلسه باید منتشر گردد. اما در عمل این فاصله زمانی بسیار  بیشتر و به طور متوسط حدود یک ماه است. به عنوان مثال امروز که این گزارش منتشر می‌شود، آخرین مشروح مذاکراتی که منتشر شده است، مربوط به جلسه تاریخ ۲۴ تیرماه یعنی دقیقا یک ماه پیش است. در حالی که پس از آن جلسه، مجلس شورای اسلامی ۷ جلسه علنی دیگر نیز برگزار کرده است که از آخرین آن ها بیش از دو هفته میگذرد.
اعتماد به رسانه
طرح «شفافیت عملکرد نمایندگان مجلس» نقطه هدف خود را بر مهمترین قسمت عملکردی نمایندگان مردم یعنی رای آنان به طرح ها و لوایح قرار داده بود. حساسیت بالای این مسئله و البته تلاش برای سوء استفاده‌های سیاسی از این شفاف‌سازی در مقاطعی خاص، مهمترین عواملی بود که باعث عقب نشینی نمایندگان از  تصویب آن شد. اما چنین حساسیتی برای بیانیه ها و طرح‌های پیشنهادی وجود ندارد. اساسا اگر نمایندگان موظف هستند که در جلسات به طرح و لایحه رای بدهند، اما برای صدور بیانیه یا پیشنهاد طرح هیچ اجباری ندارند و اگر نماینده ای برای انجام چنین کاری پیش قدم شده است، یعنی تمامی عواقب احتمالی آن را هم آگاهانه پذیرفته است. پس چرا موکلان او نباید بدانند، که نماینده آن‌ها در مجلس چه مواضعی دارد؟
اگر امروز طرح شفافیت عملکرد نمایندگان به اغما رفته است، اما بیانیه‌ها و طرح ها ابزارهایی هستند اگر در اختیار عموم قرار بگیرند، مردم می‌توانند با کمک آن‌ها عملکرد نمایندگانشان را رصد کنند. میزان وفاداری آنان به شعارها و صداقتشان در عمل به وعده هایی که با آن ها رای مردم را جلب کرده اند، بسنجند.
آیین نامه داخلی مجلس هیچ محدودیتی برای اعلام امضای بیانیه ها و طرح ها به رسانه ها ایجاد نکرده است و خصوصا در موضوع بیانیه ها ماهیت موضوع شفافیت آن را ایجاب می‌کند و به نظر می‌رسد اگر هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی به چنین عملی اقدام بورزد، می‌تواند کمک شایانی به جامعه مدنی برای نظارت بر فعالیت نمایندگان مردم در مهمترین نهاد قانگذاری و نظارتی نظام جمهوری اسلامی ایران کند. برچسب ها: مجلس

منبع: خرداد

کلیدواژه: مجلس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khordad.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خرداد» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۸۲۲۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقشه جبهه پایداری برای رسیدن به هیئت رئیسه چیست؟

آفتاب‌‌نیوز :

نماینده مردم زنجان در مجلس گفت: هنوز هیچ تصمیمی در جبهه پایداری در مورد هیات رئیسه مجلس گرفته نشده است. صحبت‌هایی صورت گرفته و ما هر هفته جلسه داریم که یکی از موضوعات مورد بحث هم ریاست مجلس و ریاست کمیسیون‌هاست، اما هنوز برای تصمیم گیری زود است.

حجت الاسلام مهدی باقری نماینده مردم زنجان در مجلس شورای اسلامی درخصوص ترکیب مجلس آینده و انتخابات هیات رییسه مجلس آینده که مباحث مختلفی پیرامون آن مطرح می‌شود، گفت: مجلس یازدهم الحمدلله مسیر خوبی را در بحث پیگیری مشکلات مردم آغاز کرد و حضرت آقا هم این مجلس را تایید کردند و تاکید کردند این مجلس مشکلات مردم و مسائل کشور را محور کار‌ها قرار دهد، موضوعات روز را پیگیری کند و مسائل اصلی مردم برای مجلس یازدهم اولویت داشته است.

این مسیر تنها مسیر صحیحی است که چه مجلس یازدهم و چه هر مجلسی باید پیگیری کند لذا هر تغییر و تحولی در راستای تعالی و ارتقاء همین مسیر باشد درست است وگرنه صرفا پیگیری این که مسئول‌ها عوض شوند و افرادی که در صندلی‌ها قرار می‌گیرند تغییر کنند هیچ مشکلی را حل نمی‌کند.

وی خاطرنشان کرد: این حرف به معنای آن نیست که ترکیب فعلی خوب است، خیر؛ اما به گونه‌ای نباید باشد که اگر تحولی مدنظر عزیزان نماینده دوره دوازدهم باشد محدود به تغییر فرد یا افراد شود. بله مجلس یازدهم اشکالات و نقاط ضعفی داشته که باید برطرف شود، منتها نقاط قوتی هم داشته که باید دنبال و تقویت شود.

عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در پاسخ به این سوال که «شما این نقاط ضعف و اشکالات را متوجه رییس مجلس می‌دانید؟»، عنوان کرد: خیر، ضعف هیات رییسه. اتفاقا به نظر من رییس مجلس قوی بوده، اما اعضای هیات رییسه با قدرت برخورد نکردند که رییس متهم به این شده که مثلا تک روی می‌کرده. به عقیده بنده اگر به آن میزانی که رییس وقت می‌گذاشت، سایر عزیزان هم وقت می‌گذاشتند با جدیت و بدون تعارفات سیاسی برخورد می‌کردند همان جدیتی که رییس مجلس داشت اگر سایر اعضای هیات رییسه هم داشتند، کار‌ها بهتر پیش می‌رفت.

وی افزود: به نظرم پیش از آنکه ایراد را به رییس مجلس بگیریم باید به اعضای هیات رییسه بگیریم؛ نه به معنای اینکه کار نکردند، بلکه با تعارف کار کردند. خیلی از موضوعاتی بود که باید در دستورکار قرار می‌گرفت که هیات رییسه آن‌ها را در برنامه دستور قرار نداد.

باقری در پاسخ به سوالی درخصوص داوطلبان کرسی ریاست، ابراز داشت: آن چیزی که من پیگیری کردم فعلا جدی نشده، یعنی بعضی‌ها مطرح هستند یا دوست دارند مطرح شوند، اما فکر می‌کنم تا پایان اردیبهشت ماه رایزنی‌ها و صحبت‌ها ادامه خواهد داشت و به این زودی نمی‌شود جمع بندی کرد.

بازرس شورای مرکزی جبهه پایداری درخصوص تصمیم این تشکل سیاسی پیرامون انتخابات هیات رییسه مجلس تاکید کرد: هنوز هیچ تصمیمی در جبهه پایداری در این مورد گرفته نشده است. صحبت‌هایی صورت گرفته و ما هر هفته جلسه داریم که یکی از موضوعات مورد بحث هم ریاست مجلس و ریاست کمیسیون‌هاست، اما هنوز برای تصمیم گیری زود است.

نماینده مردم زنجان ابراز داشت: کار جبهه در شورایی به صورت گروهی است لذا من صحبتی در این مورد نمی‌توانم داشته باشم، منتها نظر شخصی من این است که مهم‌ترین عاملی که در مجلس می‌تواند باعث کارآمدی مجلس باشد ترکیب هیات رییسه است نه لزوماً رییس.

وی ادامه داد: حتما باید تلاش کنیم که با همفکری تمامی نمایندگان مجلس دوازدهم کار پیش برود. ببینید کار مجلس کار گروهی و شورایی است؛ به هیچ عنوان رفتار فردی یا حزبی جواب نمی‌دهد بلکه باید تعامل، همکاری و محبت بین تمام نمایندگان باشد که همه نمایندگان احساس کنند توانسته اند نقش آفرین باشند و اینکه هیات رییسه کارآمدی پای کار باشد.

باقری خاطرنشان کرد: نگاه شخصی من زمانی که با دوستان صحبت می‌کنم این است که همکفری و همکاری و محبت بین تمام نمایندگان باید باشد، از نمایندگان اقلیت تا اصلاح طلبان، معتدلین، مستقلین و دوستان جبهه انقلاب همه باید با هم همدل باشند. ببینید یک موضوع کلانی در کشور است. حکمرانی در کشور درست پیش نخواهد رفت جز اینکه تمام مسئولان و کارگزاران نظام باهم وحدت و همکاری داشته باشند، این در سطح مجلس اتفاقا در یک بسته کوچک‌تر نسبت به کل نظام خیلی بیشتر نمود دارد.

وی اضافه کرد: هرکسی بخواهد غیر این فکر کند مجلس وحدت خود را از دست می‌دهد ما در مجلس یازدهم هرجا همدلی عمومی داشتیم کار را بهتر پیش بردیم و هرجا این اتفاق نیفتاده باعث دودستگی و چنددستگی شده است.

بازرس شورای مرکزی جبهه پایداری گفت: تلقی شخصی من با توجه به برآیندی که از جلسات شورا و فعالیت‌های جبهه پایداری در این ۴ سال داشتم این است که حتما تلاش ما به این سمت است که همدلی و وحدت در عموم مجلس ایجاد شود، جبهه پایداری به هیچ عنوان به این سمت نمی‌رود که بخواهد رفتار‌های انفرادی و تکروی از خود نشان دهد و تمام تلاش دوستان پایداری این است که وحدت و همدلی در کل مجلس باشد.

منبع: خبرگزاری ایلنا

دیگر خبرها

  • ایرادات شورای نگهبان به طرح مالیات بر سوداگری رفع شد
  • بررسی کمبود و گرانی دارو در مجلس/اسامی متاخران جلسه
  • مجلس باید «نماینده‌محور» باشد نه رییس‎‌محور
  • نقشه جبهه پایداری برای رسیدن به هیئت رئیسه چیست؟
  • افزایش تعداد نمایندگان در دستورکار مجلس/اسامی متاخران امروز
  • استقبال اژه‌ای از بازدید نمایندگان از زندان‌ها
  • اژه‌ای: نمایندگان مجلس از مراکز و مراجع قضایی بازدید کنند
  • هیچ مانعی وجود ندارد که نمایندگان از دستگاه قضائی ایراد بگیرند
  • طرح تقویت نوآوری دفاعی در دستورکار مجلس/اسامی متاخران امروز
  • ایلنا: نمایندگان کارگری هنوز مصوبه مزدی ۱۴۰۳ را امضا نکرده‌اند