Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-19@18:26:36 GMT

وحشی در یزد جان دوباره می‌گیرد

تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۷۸۹۰۶۰

وحشی در یزد جان دوباره می‌گیرد

هر چند در سال‌های متمادی شاهد بی‎توجهی نسبت به وحشی بافقی شاعر فرهیخته و بزرگ ایران زمین بودیم اما این روزها مسئولان یزد و بافق برای ادای دین خود در مورد وی، دست به‌کار شده‌اند.

به گزارش ایسنا، مولانا «کمال الدین محمد» و به قولی «شمس الدین محمد» متخلص به «وحشی» در بافق که یکی از شهرستان‌های کنونی یزد است، دیده به جهان گشود و اگر چه نام و نشانی از پدرش نیست اما آن طور که گفته شده پدرش مردی گمنام و کشاورز بود که فرزندش، وحشی را در محضر سخنور توانای بافق «شرف الدین علی بافقی» به شاگردی سپرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این شاعر برجسته و بزرگ ایرانی که آرونده سبک هندی به ایران محسوب می‌شود، هر چند که حافظ و سعدی شیرازی نیست اما از آنها کم ندارد و برای خودش حافظی از جنس یزد است ولی به رغم زحماتش در ادبیات پارسی، نام و نشان و مقبره‌ای حافظانه ندارد.

این شاعر بزرگ‌نام یزدی که در ۵۲ سالگی و در سال ۹۹۱ قمری دیده از جهان فرو بست، در همان محله پیر و برج روبروی شاهزاده فاضل در محلی که اکنون به کوچه آروک (اَهرُک) معروف است و زندگی می‏‏‌کرده، مدفون شده است.

نقل شده که وحشی بافقی در زیر سنگی مرمرین که یکی از سروده‌های سوزناکش بر آن کنده شده، دفن شده است اما در زمان آخرین پادشاهان صفویه به همت «محمد علی بیگ» ناظر بیوتات یزد، نخستین آرامگاه وحشی بنا نهاده شد و پس از آن «شمس‌الدین محمد بافقی» گنبدی بر فراز آن ساخته و تا سال ۱۰۸۲ قمری که مستوفی بافقی آن ساختمان را دیده، برقرار بوده است.

‌در سال ۱۳۱۲شمسی که خوانین بختیاری مورد قهر و غضب رضاشاه واقع شدند، حکومت آن زمان یزد به دست مدبر نوری بود که برای خوش ‎ خدمتی به دولت، مقبره وحشی را ویران و سنگ قبر او را به جهودان یزد فروخت.

آنچه اکنون اهمیت دارد این است که اگرچه همیشه به وجشی بافقی بی‌اعتنایی شده اما او با آثار فاخر خود در دنیا شهرت دارد، البته اگرچه یزد به وجود گران‌بهای چنین شخصیت فاخری خو گرفته اما انگار او را به فراموشی سپرده‌اند و کمتر نشانی از وی در شهرمان دیده می‌شود.

به سراغ مسئولان رفتیم تا ببینیم آیا وحشی را همچنان گذشته به حال خود گذاشته‌اند یا نه؟!

«ونوس عامری» رییس کمیسیون فرهنگی شورای شهر یزد در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا – منطقه یزد، به اقدامات شهرداری در رابطه با وحشی بافقی اشاره  می‌کند و می‌گوید: پارک وحشی بافقی در مجاورت آرامگاه جوی هرهر قرار دارد که این محل که از قبل دارای سردیسی از این شاعر فرهیخته و فاخر یزد بود را به عنوان محل اصلی اجرای طرحی جامع و شکیل از سوی معاونت شهرسازی در نظر گرفتیم.

وی اضافه می‌کند: کف‌سازی پارک و بخشی از آرامستان جوی هرهر و همچنین قرار دادن سردیسی طراحی شده از سوی یکی از طراحان ماهر یزد نیز به عنوان بخشی از این طرح اجرا می‌شود.

عامری با اشاره به تبدیل این بوستان به محور ادبی وحشی بافقی، بیان می‌کند: این بوستان به محور و محلی برای ترویج گردشگری ادبی و برگزاری برنامه‌های ادبی و فرهنگی بویژه در زمینه وحشی بافقی تبدیل خواهد شد.

«حسین ارجمندی» مدیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان بافق در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به پیگیری تاسیس بنیاد وحشی بافقی، اظهار می‌کند: اساس نامه این بنیاد تایید و تصویب شده است و به زودی شاهد ایجاد آن با محور علمی، پژوهشی و ادبی خواهیم بود.

وی اضافه می‌کند: البته فعالیت‌های تحقیقاتی به منظور حمایت از آثار وحشی بافقی، برگزاری نمایشگاه و سایر فعالیت‌های هنری از سوی این بنیاد نیز انجام خواهد شد.

«لیلی رنجبر» مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان بافق هم با اشاره به پایان مرمت خانه وحشی بافقی تا پایان مرداد ماه امسال، به خبرنگار ایسنا می‌گوید: خانه وحشی بافقی با قدمتی متعلق به دوران قاجار در حال ترمیم و مرمت است که البته این خانه منسوب به وحشی بافقی و در نزدیکی محل زندگی این شاعر بافقی قرار دارد.

وی از تبدیل این خانه به موزه وحشی بافقی خبر می‎دهد و اظهار می‎کند: این موزه تنها مختص بازدید نخواهد بود بلکه بسیاری از رویدادهای هنری و ادبی مربوط به این شاعر نیز در محل این موزه روی خواهد داد و به یکی از موزه‌های پویا و فعال تبدیل خواهد شد.

این مسئول با اشاره به مرمت آب انبار متصل به خانه وحشی بافقی، تصریح کرد: طی انعقاد تفاهم ‎ نامه‌ای با فرمانداری، این آب انبار پس از مرمت به محل استقرار دفتر وحشی بافقی تبدیل خواهد شد و بخشی از رویدادهای ادبی و فرهنگی و هنری به این بخش تعلق خواهد گرفت.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: يزد وحشي بافقي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۸۹۰۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شاهنامه هنر فردوسی است و لاغیر

به گزارش خبرگزاری مهر، شصت و پنجمین جلسه درس‌گفتارهای شاهنامه نخستین جلسه در سال جدید بود که عصر سه شنبه ۲۹ فروردین توسط دفتر پاسداشت زبان فارسی حوزه هنری در سالن سلمان هراتی حوزه هنری با حضور یوسفعلی میرشکاک شاعر و پژوهشگر ادبی برگزار شد.

میرشکاک در این جلسه به شرح داستان سیاوش و سودابه پرداخت و گفت: این هنر شاعر و هنرمند است که اسطوره را جا می‌اندازد و به داستان و فضا جاودانگی می‌بخشد. اینکه برخی می‌گویند فردوسی شاهنامه را از دیگران گرفته، سخن صحیحی نیست و شاهنامه هنر فردوسی است و لاغیر!

وی شخصیت‌پردازی فردوسی از سودابه را در اوج دانست و گفت: سودابه شاهنامه، سودابه‌ای است که فردوسی خود آن را پردازش کرده و شخصیت‌پردازی فردوسی از سودابه را در هیچ اثر منظوم دیگری سراغ ندارم.

این شاعر به چگونگی شخصیت‌پردازی سودابه توسط فردوسی پرداخت و گفت: فردوسی چنان فضایی ترسیم می‌کند که سودابه در چشم کاووس محق به نظر می‌آید. هنگامی که موبدان می‌گوید دو کودک سقط شده از پشت شاه نیستند؛ می‌گوید از رستم می‌ترسند چون رستم پرورنده و استاد سیاوش است. هنگامی که سیاوش از آتش می‌گذرد و نمی‌سوزد، سودابه می‌گوید که این از جادوی زال است.

وی درباره تصویر سودابه در شاهنامه گفت: سودابه در منظومه جاودان فردوسی تجسد زن جادوست که در هفت‌خوان به دست رستم کشته می‌شود. در هفت‌خوان این زن از دیوان یعنی غیر ارگانیک است که گویی ناچار می‌شود نخست در تهمینه تجسد پیدا کند و رستم و رخش را به دام بیندازد و پس از کشته شدن سهراب و مرگ تهمینه در سودابه آشکار می‌شود که گویی برای انتقام از رستم و بر باد دادن زحمات وی سر برآورده است.

میرشکاک در پایان گفت: قاتل سیاوش در حقیقت سودابه است و برای همین در فرجام رستم به شبستان کاووس می‌رود و سودابه را بیرون می‌آورد و با شمشیر به دو نیم می‌کند.

کد خبر 6081687 زینب رازدشت تازکند

دیگر خبرها

  • رونمایی از مجموعه شعر «پیراهن تو کنار پیراهن من» در صومعه‌سرا
  • موسوی گرمارودی: نزدیک ۴ سال اوین بودم
  • علیرضا قزوه: فصل دوم سرزمین شعر در حال ساخت است
  • پلنگ ایرانی در قاب دوربین‌های تله ای رودبار
  • ثبت تصویر پلنگ ایرانی در مناطق جنگلی رودبار
  • شاهنامه هنر فردوسی است و لاغیر
  • عکس دلخراش از زن پیرانشهری که هدف حمله خرس شد
  • کمک ۵۰ میلیون تومانی خیر بافقی به آزادی زندانیان غیر عمد
  • شکارچیان حیوانات وحشی در راور به دام قانون افتادند
  • کشف ۱۵ سهره وحشی، تور و قفس صید پرندگان در خرامه