Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-23@22:54:38 GMT

مجوز عجیب بانک مرکزی به بانک‌ها درباره سود بانکی

تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۷۹۰۵۴۹

مجوز عجیب بانک مرکزی به بانک‌ها درباره سود بانکی

جعفر قلی‌زاده*؛ در حالی که وضعیت اقتصادی کشور در شرایط فشار تحریمی ایجاب می‌کند بانک‌ها به عنوان یکی از اصلی‌ترین نهاد‌های تامین منابع مالی برای بخش تولید نقش خود را به خوبی ایفا کنند، یک تصمیم اشتباه باعث شده بانک‌ها نه تنها کمکی به بخش تولید نکنند، بلکه حتی باعث بهم ریختگی بازار‌های مختلف شوند.

طبق اصول تعریف شده در علم اقتصاد، بانک این وظیفه را دارد که نقدینگی موجود در جامعه را با روش‌های مختلف جذب کرده و آن را در قالب تسهیلات در اختیار تولیدکننده قرار دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از روش‌های معمول برای جذب نقدینگی توسط بانک، ارائه سود به سپرده‌ها در قالب‌های مختلف است. در حالی که در یک سال گذشته با افزایش نرخ تورم، سپرده گذاری در بانک‌ها با نرخ‌های سود قبلی دیگر جذابیت خود را از دست داده، یک تصمیم عجیب از سوی بانک مرکزی این شرایط را تشدید کرده است.

تا چند ماه قبل بانک‌ها به سپرده‌های کوتاه مدت به صورت روزشمار ۱۰ درصد سود ماهانه پرداخت می‌کردند. اما چند ماهی است که بانک‌ها تغییری کوچک، اما مهم در این روش ایجاد کرده اند و آن اینکه ۱۰ درصد سود را به صورت ماه شمار و با توجه به کمترین میزان موجودی در حساب مشتری پرداخت می‌کنند.

یعنی به طور مثال اگر شما ۲۹ روز در حساب خود ۱۰۰ میلیون تومان داشته باشید، اما در روز بیست و نهم به هر دلیل مجبور شوید ۹۹ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان از پول خود را برداشت کنید و تنها ۱۰۰ هزار تومان در حساب خود باقی بگذارید، بانک در آن ماه صرفا سود آن ۱۰۰ هزار تومان را به شما می‌پردازد! به عبارت دیگر هیچ سودی به ۱۰۰ میلیون تومانی که شما به مدت ۲۹ روز در اختیار بانک گذاشته اید تعلق نمی‌گیرد؛ چون بانک مبنای پرداخت سود را کمترین میزان موجودی حساب در طول یک ماه قرار داده است.

بانک‌ها این کار خود را که هیچ تفاوتی با کلاهبرداری ندارد قانونی عنوان کرده و آن را بر اساس مجوز بانک مرکزی در دی ماه ۱۳۹۷ عنوان می‌کنند؛ لذا باید پرسید مسئولان بانک مرکزی که به دلیل کاهش ارزش پول ملی در یک سال اخیر می‌بایست جذب نقدینگی توسط بانک‌ها را تقویت کنند، چگونه چنین تصمیمی اتخاذ کردند که باعث هجوم نقدینگی‌های سرگردان مردم به سوی بازار‌هایی همچون خودرو، ارز، طلا و مسکن شود؟

در واقع می‌توان یکی از دلایل بهم ریختگی بازار‌های فوق را همین تصمیم عنوان کرد که هیچ دلیل عقلانی برای سپرده گذاری در بانک‌ها باقی نمی‌گذارد.

به نظر می‌رسد آنچه برخی کارشناسان درباره بانک‌ها به عنوان مقصر اصلی تورم و گرانی در کشور عنوان می‌کنند پر بیراه نیست. بانک‌ها زمانی با بنگاه داری و تصدی گری و اقداماتی همچون خرید املاک و مستغلات باعث بهم ریختگی اقتصاد کشور شدند و اکنون با چنین تصمیمات اشتباهی در بازار‌های مختلف تلاطم ایجاد می‌کنند. بانک‌ها و به طریق اولی بانک مرکزی باید پاسخگوی چنین تصمیمات غیرکارشناسی، غیرشرعی و غیرقانونی باشند که به ضرر عامه مردم تمام می‌شود.

آیا مجلس، قوه قضائیه، وزارت اقتصاد و سازمان‌هایی که وظیفه نظارت بر تصمیمات و اقدامات بانک‌ها و همچنین بانک مرکزی را دارند از چنین موضوعی اطلاع داشته اند؟ افکار عمومی منتظر رسیدگی مسئولان به چنین تخلف گسترده‌ای هستند که به ظاهر در پوشش تصمیمی قانونی انجام گرفته است.

*کارشناس اقتصادی

منبع: فرارو

کلیدواژه: بانک مرکزی سود بانکی نقدینگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۹۰۵۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا امتیاز اعتباری مشتریان بانک‌ها کم می‌شود؟

️ اقساط معوق و چک‌های برگشتی از مهمترین عواملی است که بر امتیاز اعتباری افراد تاثیر می گذارد. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، ️اصلاح مدل اعتبارسنجی مشتریان بانکها یکی از برنامه های بانک مرکزی برای گسترس هم تسهیلات خرد در شبکه بانکی است که از سال قبل استارت آن زده شد و آنطور که معاون فناوری های نوین این بانک می گوید امسال بناست مدل جدید اعتبارسنجی در شبکه بانکی اجرایی شود. 

5 باور غلط درباره رتبه اعتباری بانکی/امکان اصلاح رتبه هست؟

 

مسئولان بانک مرکزی قبلا گفته بودند: مدل جدید بر اساس تجربیات جهانی و با استفاده از شاخص‌های بانک جهانی و پنج شرکت معتبر بین‌المللی در زمینه اعتبارسنجی و مدل‌سازی بر اساس یادگیری ماشین تهیه شده است و نسبت به مدل قبلی بهبود قابل ملاحظه‌ای داشته است.

در طراحی این مدل از شاخص‌های متنوعی استفاده شده است که مواردی مانند رفتار اشخاص در بازپرداخت تسهیلات، سابقه اشخاص در پرداخت چک، سابقه محکومیت‌های مالی اشخاص، وضعیت پرداخت مالیات و حتی مواردی مانند پرداخت یا عدم‌پرداخت جرایم راهنمایی و رانندگی را می‌توان به‌عنوان مهمترین شاخصه‌های مورد بررسی برای تعیین امتیاز اعتباری برشمرد.

اما مشتریان و متقاضیان تسهیلات بانکی باید بدانند که تعداد و مبلغ چک‌های برگشتی‌ بر امتیاز اعتباری آنها تاثیر منفی خواهد داشت؛ هر چه نسبت تعداد چک‌های برگشتی به کل چک‌های صادره و مبالغ چک‌های برگشتی نسبت به مجموع مبالغ چک‌های صادره، بیشتر باشد تاثیر آنها بر کاهش امتیاز اعتباری افراد، بیشتر خواهد بود.

توصیه مهم به مشتریان بانکی این است که " اگر چک برگشتی دارید، بهتر است تلاش کنید خیلی سریع بدهی خود را پرداخت کنید زیرا تاخیر بیشتر در رفع سوء اثر چکهای برگشتی، منجر به کاهش بیشتر امتیاز اعتباری می‌گردد. در این راستا رعایت پرداخت به موقع بدهی‌ها و جلوگیری از بروز مشکلات مالی مانند چک برگشتی، می‌تواند به حفظ و افزایش امتیاز اعتباری شما کمک کند."

حمیدرضا کردنائیج؛ کارشناس مسائل بانکی با اشاره به محدودیت‌های بانکی افراد دارای چک برگشتی می گوید:️ وقتی چک شما برگشت می‌خورد، سامانه محچک 24 ساعت به شما وقت می‌دهد تا چک را وصول کنید. ️ در صورت اقدام نکردن برای وصولی چک، با توجه به اولویت بندی به اندازه مبلغ چک شروع به مسدود کردن حسابهای شما می‌کند.

عدم افتتاح حساب و دریافت کارت جدید، عدم دریافت وام و ضامن شدن، عدم دریافت دسته چک و ثبت چک جدید از محدودیت‌های افرادی است که چک برگشتی دارند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • معرفی توانمندیهای نظام بانکی ایران در نشست با مدیران بانک مرکزی پاکستان.
  • سقف تراکنش غیرحضوری بانکی به ۲۰۰ میلیون تومان افزایش یافت
  • سقف تراکنش غیر حضوری بانکی به ۲۰۰ میلیون تومان افزایش یافت
  • بانک مرکزی: سقف تراکنش غیرحضوری ۲ برابر شد؛ روزانه ۲۰۰ میلیون تومان
  • سقف برداشت از حساب های بانکی چقدر شد؟
  • اطلاعیه جدید بانک مرکزی/ سقف برداشت از حساب‌های بانکی دوباره تغییر کرد
  • سقف برداشت از حساب‌های بانکی کاهش یافت؟ | ابلاغیه جدید بانک مرکزی
  • تصمیم جدید درباره سقف برداشت از حساب‌های بانکی
  • انتشار اوراق سپرده خاص به کنترل انتظارات تورمی منجر شد
  • چرا امتیاز اعتباری مشتریان بانک‌ها کم می‌شود؟