Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، حبیب الله طاهرخانی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید در حاشیه بازدید وزیر راه و شهرسازی و معاون اول رئیس‌جمهور از پروژه قطار برقی گلشهر ـ هشتگرد در مورد انتقادات مطرح شده در مورد روش ساخت مسکن در برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن (ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی تا پایان دولت دوازدهم که نیمی از آن در شهرهای جدید خواهد بود) به شیوه مشارکتی در زمین های دولتی گفت: به هر حال برای اینکه سرمایه‌گذاران جذب سرمایه‌گذاری در پروژه مشارکتی شوند، باید بعضی مزایا برای آنها در نظر گرفت و پروژه باید جذاب باشد تا سرمایه‌گذار وارد این پروژه‌ها شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شیوه مشارکتی در طرح اقدام ملی برای تولید و عرضه مسکن به چه معناست؟

بر اساس این گزارش، وزارت راه و شهرسازی قرار است ۴۰۰ هزار واحد مسکونی را طی دو سال آینده تولید و عرضه کند. در این برنامه که با نام طرح اقدام ملی برای تولید و عرضه مسکن معرفی شده، قرار است ۲۰۰ هزار واحد در شهرهای جدید، ۱۰۰ هزار واحد توسط بنیاد مسکن و ۱۰۰ هزار واحد توسط شرکت بازآفرینی شهری در بافت های فرسوده ایجاد شود.

آنچه در این طرح مورد انتقاد کارشناسان قرار گرفته، شیوه ای است که برای ساخت واحدهای مسکونی در نظر گرفته شده که به شیوه مشارکتی مشهور شده است.

اواخر خرداد ماه نیز عباس فرهادیه، مدیرکل دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی گفت: در این شیوه شرکت عمران شهرهای جدید با همکاری انبوه‌سازان یا توسعه‌گران به ساخت واحدهای مسکونی در شهرهای جدید اقدام می‌کند. زمین و پروانه از شرکت عمران شهرهای جدید به انبوه‌سازان و توسعه‌گران، ارائه و در مقابل سرمایه‌گذاری و ساخت نیز توسط انبوه سازان انجام می‌شود.

به گفته فرهادیه، حدود ۷۵ درصد واحدهای مسکونی که در شهرهای جدید در طرح اقدام ملی احداث می شود، در اختیار انبوه‌سازان قرار می گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، در این مدل در نهایت دولت و انبوه ساز هریک سهم خود را برداشته و واحدهای مسکونی را با قیمت روز به بازار عرضه خواهند کرد.

از این رو کارشناسان می گویند در شیوه احداث مشارکتی مسکن، آنکه سود می برد، انبوه ساز و سوداگران است چرا که سازنده از طریق طولانی کردن ساخت و ایجاد ارزش افزوده در زمین بر اثر طولانی شدن پروژه و سوداگران از طریق خرید و فروش مکرر یا خالی نگه داشتن واحدهای نوساز به سود کلان دست می یابند و آنکه در این میان متضرر می شود، مصرف کننده واقعی خواهد بود.

انتقاد های جدی نماینده مجلس به تولید مسکن به شیوه مشارکتی

در همین راستا علی اکبر کریمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت وگو با خبرنگار مهر گفت: دولت وقتی طرحی تهیه می کند باید طرح آسان و شفاف باشد که مردم در آن سردرگم نشود. ما تجربه تلخی در کشور داریم و افرادی که در قالب تعاونی های مسکن یا در قالب پروژه های مشارکت ورود کردند، دچار مشکلات بسیاری می شوند.

وی با انتقاد از روش احداث مسکن به شیوه مشارکتی افزود: علتش این است که وقتی شما قرارداد مشارکتی می بندید، عملا زمین در دست طرف مشارکت (شریک دولت) حبس می شود، هیچ تضمینی برای اتمام به موقع این پروژه از سوی طرف مشارکت وجود ندارد؛ چون اگر سازنده به هر علتی از جمله رکود بازار، پایین بودن قدرت خرید مردم و ناتوانی در تأمین آورده ها و همچنین پایین بودن توان مدیریتی، کار را بخواباند، واحدهایی که مردم قرار است بگیرند، بلاتکلیف می شود.

تاخیر در اجرای پروژه های مشارکتی امری معمول است

کریمی به انگیزه بالا در تأخیر در اجرای این مدل پروژه ها اشاره کرد و گفت: هرچه پروژه مشارکتی طولانی تر شود، ارزش سهم دولت به واسطه آن زمینی که داده شده عملا برای دولت پایین می آید و سهم انبوه ساز (طرف مشارکت) در طی زمان بالا می رود و می تواند واحدهای خود را گران‌تر بفروشد. نکته بعد اینکه هیچ نظارتی الزاما بر کیفیت ساخت و بحث مصالح و رعایت اصول علمی در ساخت وجود ندارد. چون هیچ مکانیزمی برای نظارت دولت وجود ندارد.

با اجرای پروژه های مشارکتی عده ای منتفع شده و مردم ضرر می کنند

این نماینده مجلس در مورد علت اجرای این پروژه ها توسط دولت اظهار داشت: احتمال بالایی وجود دارد که این روش منافع زیادی برای سازندگان و پیمانکاران و انبوه سازان داشته باشد و کسانی که  بتوانند واحدهای بیشتری از دولت قرارداد مشارکت بگیرند، خود به خود این رانت به آن ها می رسد.

کریمی افزود: در چنین فضایی که رانتی برای افراد خاص به وجود می آید، این وسط مردم هستند که ضرر  می بینند و صاحب خانه ارزان، با کیفیت مناسب در زمان بندی مشخص نمی شوند.

چرا دولت از مدل های سه جانبه استفاده نمی کند؟

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس بهترین مدل سه جانبه را به عنوان مدل پیشنهادی مطرح کرد و گفت: من در جلسه غیرعلنی که برای بررسی وضعیت مسکن بود و وزرا مسکن و سایر وزرا هم بودند، این مساله را طرح کردم. در این مدل سازنده هیچ سهمی و دخل و تصرفی در زمین ندارد. نکته دوم اینکه واحدهای مسکونی با توجه به محل احداث پروژه و کیفیت آن از ابتدا مشخصات فنی اش در می آید، قیمت گذاری می شود و  قیمت نهایی مشخص می شود؛ سازنده هم فقط اختیار دارد که پروژه را به عنوان پیمانکار بسازد و پولش را بگیرد. در عین حال هیچ ارتباطی بین سازنده با دولت و مردم به صورت مستقیم وجود ندارد. 

کریمی اضافه کرد: در این مدل هزینه ساخت را بانک در قالب وام تامین می کند و انبوه ساز بعنوان پیمانکار، فرآیند ساخت و ساز را دنبال می‌کند.بنابراین هم کیفیت، هم زمان بندی و هم تأیید هم برای پرداخت پول تحت نظارت است. همه اینها تحت مدل سه جانبه است؛ مردم هم خیالشان راحت است که یک مرجع مشخصی بر ساختمانی که به آنها داده خواهد شد، به لحاظ قیمت و زمان بندی و کیفیت نظارت می کند و ساختمانشان را در نهایت در زمان مقرر تحویل می دهد.

کارشناس اقتصاد مسکن: برنامه اقدام ملی تولید مسکن به سوداگری دامن می زند

مهدی غلامی، کارشناس حوزه مسکن نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه مدل ساخت مسکن به شیوه مشارکتی ایرادهای اساسی متعددی دارد گفت: در این شیوه تولید مسکن زمینه برای سوداگری در بازار مسکن فراهم است. زیرا احتکار واحد نوساز بسیار محتمل خواهد بود.

وی افزود: همچنین ممکن است مالک، عرضه این واحدها را در دوران رکود متوقف کرده و در زمانی که قیمت‌ها با رشد قابل توجهی مواجه شد، واحدهای خود را با قیمت های بالا به فروش برساند. بنابراین اجرای چنین سیاست‌هایی دست سودجویان را بیش از پیش باز خواهد گذاشت.

کارشناس اقتصاد مسکن یادآور شد: در حقیقت دولت علاوه بر وضع مالیات‌های تنظیمی جهت درمان معضل سوداگری می‌بایست، از مدل‌هایی که به سوداگری دامن می‌زند، پرهیز کنند. به قول معروف پیشگیری بهتر از درمان است.

کد خبر 4693812 برهان محمودی

منبع: مهر

کلیدواژه: ساخت و ساز ساخت و ساز مشارکتی علی اکبر کریمی کمیسیون اقتصادی مجلس برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن رضا غلامی وزارت راه و شهرسازی قیمت دلار بانک مرکزی ایران جنگ تجاری بازار سهام بورس قیمت نفت دلار وزارت صنعت معدن و تجارت وزارت جهاد کشاورزی تولید نفت قیمت سکه بهار آزادی قیمت یورو مالیات کالاهای اساسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۹۳۵۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساخت ۱۱هزارمین مسکن روستایی دراستان مازندران

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، علی اصغر احمدی با اشاره به اینکه ساخت این واحد‌ها در دولت سیزدهم آغاز شده و به سرانجام رسیده است.درباره عملکرد این بنیاد در حوزه مسکن روستایی، مسکن و عمران شهری، توسعه و عمران روستایی، گفت: این نهاد از سال ۱۳۸۴ تا پیش از دولت سیزدهم، ساخت ۱۶۱ هزار و ۷۱۰ واحد مسکن روستایی را آغاز کرده بود و ۱۵۴ هزار و ۵۱۵ واحد آن را به مرحله بهره‌برداری رساند.

مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مازندران افزود: در دولت سیزدهم ساخت ۱۷ هزار و ۷۴۳ واحد مسکن روستایی آغاز شد و تاکنون ۱۱ هزار واحد به بهره‌برداری رسیده که ۲ هزار واحد آن امسال و در چهل و پنجمین سالگرد افتتاح حساب ۱۰۰ امام خمینی (ره) و تأسیس بنیاد مسکن افتتاح شد.

احمدی با اشاره به اینکه در حوزه مسکن و عمران شهری و در بخش احداث طرح‌های ملی مسکن در دولت سیزدهم یک هزار و ۳۶ واحد به بهره‌برداری رسیده است، عدد آن را تا پیش از این دولت، ۱۵ هزار و ۸۰۷ واحد مسکونی بیان کرد.

مدیرکل بنیاد مسکن مازندران از صدور ۲۵ هزار فقره سند مالکیت مسکون روستایی و شهر‌های زیر ۲۵ هزار نفر خبرداد و گفت تهیه و بازنگری طرح هادی در ۵۸۶ روستا و اجرای طرح هادی در ۲۵۷ روستا در بخش توسعه و عمران روستایی تاکنون در دولت مردمی صورت گرفته است.

وی با اشاره به اینکه تهیه طرح هادی و بازنگری در آنها یکی از اقدامات مهم بنیاد مسکن است، گفت: در دولت سیزدهم در نیمی از ۲ هزار و ۴۰۰ روستای استان  طرح هادی اجرا شده است.

احمدی با بیان اینکه شرایط اقلیمی مازندران مستعد وقوع حوادث طبیعی به ویژه سیل است و تقریبا هر ساله با این مشکل مواجهیم، از مقاوم‌سازی ۶۰ درصد از خانه‌های روستایی استان خبر داد و افزود: تصمیم بر آن شده تا سال ۱۴۱۰ همه خانه‌های روستایی استان مقاوم‌سازی شده باشند.

مدیرکل بنیاد مسکن مازندران یکی از فعالیت‌های قابل توجه را ایجاد تفاهمنامه سه جانبه بنیاد مسکن، کمیته امداد و بسیج سازندگی استان معرفی کرد که به ساخت ۴۰ هزار واحد مسکونی روستایی در برش استانی اختصاص دارد و ۴۰۰ واحد به همت بسیج سازندگی ساخته می‌شود.

وی ساخت مسکن محرومین را یکی از اهداف مهم بنیاد مسکن انقلاب اسلامی عنوان کرد و افزود: در تحقق این مسیر که در دولت مردمی با شتاب و حساسیت بیشتری پیگیری شده، ادارات کل راه و شهرسازی، بهزیستی، کمیته امداد، بانک‌های عامل و همچنین بسیج سازندگی سپاه کربلا همکاری دارند.

گفتنی است یکی از این طرح‌ها؛ طرح هادی روستایی؛ روستای کلاری کلای بخش بابلکنار شهرستان بابل است که با مشارکت ۸ میلیارد تومانی ابراهیمی، خیر نیک اندیش این روستا،  افتتاح شد.

دیگر خبرها

  • تمامی واحدهای روستایی با مشارکت مردمی و تسهیلات ساخت ویلایی ساخته می‌شود
  • چند نفر در ایران مستاجر هستند؟
  • شتاب ساخت مسکن مازندران در دولت سیزدهم
  • ساخت ۱۱هزارمین مسکن روستایی دراستان مازندران
  • پرداخت ۸۵۰ میلیارد تومان تسهیلات برای احداث ۱۵۰۰ واحد مسکونی در ماکو
  • طرح ملی مسکن کاشان در چه مرحله‌ای است؟
  • پرداخت ویژه به روستاهای هدف گردشگری در استان اصفهان
  • ۲۴۴۶ واحد مسکونی در شهرک مهرگان مشهد در حال ساخت است
  • مقابله با ساخت و سازهای غیرمجاز در خوزستان
  • تکمیل مسکن ملی مهرگان دو تا پایان سال