Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خرداد»
2024-04-16@15:34:06 GMT

جریان سوم برای خودنمایی چاره ای جز رادیکال بودن ندارد

تاریخ انتشار: ۲۷ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۰۸۹۳۳

جریان سوم برای خودنمایی چاره ای جز رادیکال بودن ندارد

خرداد؛ عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح طلب معتقد است: در برهه کنونی آمادگی ذهنی برای بروز نوعی جریان سوم سیاسی در جامعه وجود دارد اگرچه بعید است که در بستر عملی، مسیر فعالیت این نیروها میسر باشد.
در میان خبرهای انتخاباتی که این روزها از دو اردوگاه چپ و راست، شنیده می شود، آنچه تبدیل به بحثی فراحزبی شده و هر دو جریان به کرات نسبت به آن هشدار می‌دهند، ظهور طیف سیاسی جدیدی موسوم به «جریان سوم» است، طیف جدیدی که می تواند با سوار شدن بر موج شعارهای پوپولیستی کرسی هایی در مجلس بدست آورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی چهره‌های سیاسی اگرچه آمادگی ضمنی برای بروز چنین جریانی در جامعه را تایید می‌کنند اما با این حال چشم‌انداز عملی برای ظهور چنین جریانی متصور نیستند.
آنچنان که عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز بر همین باور است. عبدی البته معتقد است حتی اگر با معجزه‌ای مسیر فعالیت سیاسی جریان سوم میسر شود، ماحصل بسیار کوتاه‌مدتی پیش‌رو خواهد داشت چراکه درپی درگیری و کشمکش‌ها، اعضای آن علیه یکدیگر شمشیر می‌کشند؛ بنابراین حضور چنین جریانی به صلاح کشور نخواهد بود. 
در ادامه مشروح گفتگوی خبرآنلاین با عباس عبدی را بخوانید؛

آقای عبدی! تحلیل هایی مبنی بر احتمال حضور طیف جدید سیاسی با عنوان «جریان سوم» در انتخابات آتی مجلس به‌گوش می‌رسد. از نظر شما تا چه‌ میزان فضای سیاسی کنونی در کشور  و موج نارضایتی اقتصادی جامعه، بستر را برای ظهور و بروز چنین‌جریانی فراهم می‌کند؟

در اینکه اکنون وضعیت و عرصه سیاسی کشور به یک بن‌بست رسیده و جناح‌ها نیز در نوعی آچمز قرار گرفته‌اند، تردیدی نیست. با این حال نسبت به اینکه موجی ایجاد شود و یک جریان سیاسی جدید ظهور کند، اطمینان ندارم. جریان‌های سیاسی نمی‌توانند به یکباره از زیر زمین ظاهر شوند، باید دید که ریشه‌های جریان موردنظر در کجا قرار گرفته است.

اگر جریان سوم از دل گفتمان اصلاح طلبی بیرون بیاید بعید است از فیلترهای نظارتی عبور کند

اگر با ریشه‌یابی مشخص شد که از دل همین ساختار موجود سربرآورده است که در عمل تفاوتی با طیف‌های کنونی ندارند و پیش‌تر به همه مشکلات آن آلوده شده‌اند. هر میزان نیز که تلاش کنند تا سوابق خود را پاک کنند، چنین امری مسیر نخواهد بود. نباید فراموش کرد که این افراد اغلب در گذشته از رانت‌های سیاسی و اقتصادی برخوردار بوده‌اند و پیش از این عملکرد خود را در دولت و سلطه اصولگرایان بروز داده‌اند. اما اگر قرار باشد چنین جریانی از دل نیروهای خارج از این دایره و با گفتمان اصلاح‌طلبی بیرون بیاید بعید است بتوانند بصورت قدرتمندی از فیلترهای نظارتی برای ظهور و بروز در انتخابات اسفندماه عبور کنند. از این‌رو این‌گونه می‌توان گفت که هم‌اکنون در جامعه شرایط ذهنی برای ورود چنین جریانی وجود دارد اما با این حال در بستر عملی مسیر بروز آن با موانع جدی مواجه است. 

جریان اعتدال گرایی ادعای جدی درباره جریان سوم بودن نداشت

اساسا عرصه سیاسی کشور را آماده پذیرش چنین‌ جریانی می‌دانید؟ در گذشته نیز حرکت‌هایی برای ایجاد چنین جریانی ذیل پرچم اعتدال‌گرایی انجام شد اما در عمل این جریان متناسب با فضای سیاسی به سمت یکی از دو حزب اصلی می رود و با آنها ائتلاف تشکیل می دهد و خیلی بروز و ظهور مستقلانه ندارد.

جریان موسوم به اعتدال‌گرا از ابتدا نیز ادعای جدی در این باره نداشت و هویت سیاسی خود را به‌طور مستقل تعریف نمی‌کرد و در بین دو جریان حرکت می‌کرد از همین منظر نمی‌توان اعتدال گرایی کنونی را جریان سیاسی ایجابی تعریف کرد. در سال 92 نیز اعتدالیون تنها به این دلیل توانستند وارد عرصه شوند که جریان اصلاح‌طلب امکان رقابت و حضور مستقل را نداشت و تصور نمی‌کنم اگر حمایت اصلاح‌طلبان از این جریان و نامزد آن‌ها در انتخابات 92 نبود، شانسی برای ظهور و بروز پیدا می‌کردند.

اگر جریان سوم شکل بگیرد اعضایش به سرعت علیه یکدیگر شمشیر می کشند

در شرایط فعلی در نظام سیاسی ایران تنها جریانی می‌تواند پا به عرصه سیاسی بگذارد که به‌طور کامل در ذیل ساخت قدرت تعریف شود. ولی به سبب وجود بدبینی‌ها به عملکرد کلی ساختار کنونی، چنین جریان‌هایی نمی‌توانند بروز یابند. از همه مهم‌تر آنکه حتی در صورت فعالیت چنین نیروهایی، دستاورد بسیار کوتاه‌مدتی پیش‌رو خواهند داشت چراکه در پی درگیری و کشمکش‌ها علیه یکدیگر شمشیر می‌کشند و از سوی دیگر دارای پس زمینه‌های فکری و سیاسی روشنی نیستند تا بتوانند تشکیلات و انسجام کافی داشته باشند.

جریان سوم چاره ای جز رادیکال بودن ندارد

تا چه‌ میزان احتمال رشد عناصر رادیکال در ذیل چنین جریانی‌ وجود دارد؟ به‌طور کلی خطرات این جریان را چه می‌دانید؟

 این جریان‌ها چاره‌ای ندارند جز اینکه با اتخاذ خط‌مشی رادیکال در برابر هر دو جناح دیگر خودنمایی کنند. اما به‌دلیل اینکه هنوز خطر جدی ازسوی چنین جریانی به‌طور جدی احساس نمی‌شود متوجه نیستند که دو جناح فعلی که گروه سوم قصد حذف آن‌ها را دارند از چه ظرفیت‌های برای تخریب جریان نوظهور دارند. لذا معتقدم که در مجموع چنین جریان‌سازی‌هایی نمی‌تواند فضای مثبتی را در کشور ایجاد کند.

اصولگرایان و اصلاح طلبان باید بدون رانت با یکدیگر رقابت کنند

پرسشی که اکنون مطرح می‌شود آن است که در چنین برهه‌ای چه راهکاری برای برون رفت از بن‌بست وجود دارد؟ معتقدم که باید در فضای سیاسی کشور گشایش انجام بگیرد و افراد مختلف بتوانند با قرار گرفتن در هر یک از دو جناح اصلاح‌طلب و یا اصولگرا و بدون حمایت و رانت قدرت با یکدیگر به رقابت بپردازند. البته بخش‌های قابل‌توجهی از نیروهای سیاسی کشور نیز فراتر از این دو گفتمان سیاسی تعریف می‌شوند. بنابراین اگر مسیر برای این جریان‌ها هموار نشود امکان ندارد تا یک جناح جدید بتواند خارج از ساختار قدرت خود را برجسته و مطرح سازد تا به‌نوعی هژمونی در جامعه دست یابد و بیشتر شبیه به یک طنز است. شکل‌گیری از درون ساختار هم دردی از ان را درمان نخواهد کرد همچنان که احمدی‌نژاد درمان نکرد بلکه بدترش نمود.

به نظر شما اصلاح‌طلب‌ها و اصولگراها درک درستی از خطرات بروز چنین جریانی‌دارند؟ چرا که‌ در هر دوحزب شاهد تفرقه و تشتت آرا هستیم. این‌ اختلافات نمی‌تواند فضا را بیش از پیش برای حضور یک جریان سیاسی جدید فراهم ‌کند؟

دو جریان کنونی کشور اکنون به‌قدری درگیر اختلافات و مشکلات خود هستند که در عمل زمان و و فضایی برای پرداختن به این دغدغه ندارند. از این رو بعید به‌نظر می‌رسد که اکنون اراده‌ای بین هیچ یک از دو طیف‌ برای مقابله با جریان جدید سیاسی وجود داشته باشد ضمن اینکه از دید من نباید هم به چنین موضوعی بپردازند و عمده تمرکز خود را بر بازسازی نیروهای و صفوف خود معطوف سازند تا بتوانند در شرایط کنونی یک ایده و اراده مثبت را به جامعه عرضه کنند و تا حدی که میسر است اعتماد جامعه را به دست آورند. پرداختن به این چنین جریانی جز این که انحرافی است و مانع اصلاح خودشان می‌شود انان را هم برجسته و تقویت می‌کند.

برچسب ها: جریان سوم ، رادیکال

منبع: خرداد

کلیدواژه: جریان سوم رادیکال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khordad.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خرداد» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۰۸۹۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حجاریان به عنوان سرباز نتانیاهو در ایران اعلام موضع می‌کند / مواضع اخیر حجاریان ترجمه شعار «نه غزه، نه لبنان» است

کراشناس سیاسی گفت: سعید حجاریان به عنوان سرباز نتانیاهو در ایران اعلام موضع می‌کند، دیگر برای اصلاح طلبان مشکل نه غزه و نه لبنان نیست، بلکه مشکل «نه ایران» است.

کاظم انبارلویی کارشناس سیاسی در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو در واکنش به مواضع سعید حجاریان در خصوص راهبرد اصلاح طلبان و خلع سلاح جمهوری اسلامی برابر اسرائیل اظهار کرد: توئیت حجاریان با مضمون اینکه اصلاح طلبان به دنبال صلح در خارج و حاکمیت قانون و دموکراسی در داخل هست، یک دروغ بزرگ است، اصلاح طلبان در حوزه داخلی بیشتر به دنبال حاکمیت غرب در کشور هستند.

انبارلویی گفت: اصلاح‌طلبان در فتنه ۸۸ در مقابل دموکراسی قرار گرفتند و بیش از ۸ ماه کشور را درگیر مسائل امنیتی کردند. در شرایطی که اسرائیل به خاک ایران حمله کرده است، حجاریان اعلام می‌کند که راهبرد ما صلح‌طلبی است، صلح‌طلبی با چه کشوری؟

این کارشناس سیاسی خاطرنشان کرد: پرچم صلح‌طلبی یعنی پرچم تسلیم در برابر آمریکا و توئیت حجاریان ترجمه دیگری از شعار نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران است، حجاریان و اصلاح طلبان به دنبال تقویت موضع اسرائیل هستند.

وی افزود: حجاریان موضع خود را موضع اصلاح‌طلبان عنوان می‌کند، این در حالی است که خاتمی بعد از حمله به سرکنسولگری ایران در دمشق عنوان کرد که حق اقدام متقابل برای جمهوری اسلامی ایران محفوظ است.

عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی بیان کرد: مشخص نیست که حجاریان سخنگوی اصلاح طلبان است یا آقای خاتمی!

انبارلویی در ادامه خاطرنشان کرد: رژیم صهیونیستی با حمله به سرکنسولگری جمهوری اسلامی همه کنوانسیون‌های بین‌المللی را زیر پا گذاشت و حق اقدام متقابل را برای ایران فراهم آورد و در زمان مناسب قطعاً پاسخ شایسته‌ای به رژیم داده خواهد شد.

این کارشناس سیاسی همچنین عنوان کرد: توئیت آقای حجارایان بیشتر کمکی به ترمیم روحیه سربازان آمریکایی و اسرائیلی است، پیش از این هم نتانیاهو گفته بود که اصلاح‌طلبان به نمایندگی از اسرائیل در ایران می‌جنگند.

وی تصریح کرد: بنابراین، حجاریان به عنوان سرباز نتانیاهو در ایران اعلام موضع می‌کند، دیگر برای اصلاح طلبان مشکل نه غزه و نه لبنان نیست، بلکه مشکل «نه ایران» است.

انبارلویی گفت: ایران به لحاظ قدرت نظامی جایگاهی را کسب کرده است که در اندیشکده‌های جهان به عنوان برترین ارتش غرب آسیا شناخته می‌شود، این اندیشکده‌های معتقدند ایران علاوه بر قدرت بازدارندگی به قدرت اقدام پیش‌دستانه رسیده است.

دیگر خبرها

  • رأی اعتراضی مردم این استان به اصولگرایان است یا اصلاح طلبان؟
  • وکیل مدافعان شیطان در تهران!
  • آذربایجان شرقی تنها استانی که در انتخابات اسفند ۱۴۰۲، اصلاح طلبان در آن پیروز شدند
  • واکنش اسحاق جهانگیری به حمله موشکی ایران/ اسرائیل چاره‌ای جز پاسخ برای ایران باقی نگذاشت
  • جهانگیری: رژیم اسرائیل با اقدامات شرارت آمیز خود چاره‌ای جز پاسخ برای ایران باقی نگذاشت/ باید از هر اقدامی که به تقویت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران منجر شود حمایت کرد
  • چرا همه چیز از نظر رادیکال‌ها «سیاه» است؟
  • صالحی: پاسخ به اقدامات تروریستی رژیم صهیونیستی الزامی است
  • فعال سیاسی اصولگرا: بهترین زمان برای تغییر و اصلاح دولت سیزدهم است
  • حجاریان به عنوان سرباز نتانیاهو در ایران اعلام موضع می‌کند / مواضع اخیر حجاریان ترجمه شعار «نه غزه، نه لبنان» است
  • گروکشی ی اطلاعاتی سابق درباره حجاب و تنبیه صهیونیست‌ها/ اصلاح طلبان رادیکال: مقابله با بی‌حجابی را تعطیل کنید!