Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-24@04:23:50 GMT

قیمت تمام شده مسکن در پایتخت، چند؟

تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۱۳۶۷۲

قیمت تمام شده مسکن در پایتخت، چند؟

آفت تورم فصلی در بازار املاک پایتخت، به «زمین» رسید. شیب رشد قیمت زمین- ملک کلنگی- به لحاظ تغییرات فصلی، در بهار امسال بیش از ۲۷ واحد درصد کاهش پیدا کرد؛ به‌طوری‌که تورم فصلی این نوع املاک از ۴۴ درصد در زمستان ۹۶ به ۵/ ۱۶ درصد رسید.   به گزارش دنیای اقتصاد، آمار رسمی، متوسط قیمت هر مترمربع زمین مسکونی در تهران را مرز ۱۷ میلیون تومان اعلام می‌کند که در مقایسه با قیمت بهار سال گذشته، رشد ۱۷۵ درصدی را نشان می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال چرخش مسیر تورم فصلی زمین، نقطه روشن ساخت‌و‌ساز است.
نبض بازار بالادست ساخت وساز در بهار ۹۸ نشان‌دهنده چرخش تورم زمین و املاک مسکونی کلنگی در سه ماه اول سال جاری است؛ تازه‌ترین آمار‌های منتشر شده از وضعیت بازار معاملات خرید و فروش زمین و املاک مسکونی کلنگی شهر تهران مربوط به بهار ۹۸ نشان می‌دهد میانگین قیمت هر مترمربع زمین و املاک مسکونی کلنگی در سه ماه اول سال جاری در حالی به مرز ۱۷ میلیون تومان رسید که تحولات قیمتی این بازار در عین حال نشان‌دهنده چرخش تورم زمین و کند شدن سرعت رشد قیمت این گروه از املاک نسبت به یک فصل قبل است. نبض جدید بازار بالادست ساخت و ساز در بهار ۹۸ در حالی نشان‌دهنده چرخش تورم زمین و املاک مسکونی کلنگی در شهر تهران است که طی ماه‌های اخیر بازار معاملات خرید مسکن نیز با کاهش سرعت رشد قیمت مسکن و چرخش تورم همراه شده بود.

با این حال آمار‌ها نشان می‌دهد چرخش تورم فصلی زمین و املاک مسکونی کلنگی زودتر از چرخش تورم مسکن رخ داده است؛ تورم فصلی زمین و املاک مسکونی کلنگی در حالی بهار امسال ۵/ ۱۶ درصد به ثبت رسید که سرعت رشد قیمت زمین و املاک کلنگی در فصل زمستان ۹۷-یک فصل قبل- معادل ۴۴ درصد بود؛ این در حالی است که اگر چه تورم فصلی مسکن در زمستان ۹۷ معادل ۶/ ۴ درصد بوده است، اما بهار امسال تورم فصلی مسکن به ۸ درصد افزایش یافت.   با این حال در ماه‌های اخیر سرعت رشد ماهانه قیمت مسکن در شهر تهران نیز با روند نزولی مواجه شد؛ در واقع می‌توان گفت: کاهش تورم فصلی زمین در سال جاری زودتر از کاهش تورم فصلی مسکن اتفاق افتاده است. میانگین قیمت هر مترمربع زمین و ملک مسکونی کلنگی بهار امسال به مرز ۱۷ میلیون تومان یعنی ۱۶ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان رسید که این میزان در مقایسه با یک فصل قبل-زمستان ۹۷-معادل ۵/ ۱۶ درصد و در مقایسه با بهار سال گذشته معادل ۱۷۵ درصد افزایش یافته است.

هر چند تورم فصلی زمین و املاک مسکونی کلنگی در بهار امسال ۵/ ۱۶ درصد بوده است، اما بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد ارتفاع پرواز قیمت زمین و املاک کلنگی که سال گذشته با جهش قابل توجه مواجه شد در سه ماه اول سال جاری در مقایسه با سه ماه آخر سال قبل، کاهش یافته است.   زمستان سال گذشته (یک فصل قبل از بهار امسال) میانگین قیمت زمین و املاک مسکونی کلنگی شهر تهران معادل ۴۴ درصد و در مقایسه با زمستان سال ۹۶-مدت مشابه سال قبل از آن-۱۴۳ درصد افزایش یافت. این آمار‌ها نشان می‌دهد اگر چه تورم فصلی زمین و املاک مسکونی کلنگی در بهار امسال ۵/ ۱۶ درصد گزارش شده است، اما تحولات فصلی قیمت این گروه از املاک در یک فصل قبل معادل ۴۴ درصد بوده است که این موضوع نشان‌دهنده کاهش سرعت رشد قیمت زمین و املاک مسکونی کلنگی در بهار امسال در مقایسه با یک فصل قبل از آن است.

زمستان سال گذشته میانگین قیمت زمین و املاک مسکونی کلنگی در شهر تهران ۱۴ میلیون و۵۰۰ هزار تومان بود که در مقایسه با زمستان سال ۹۶ نیز رشد ۱۴۳ درصدی را تجربه کرد؛ میانگین قیمت زمین و املاک مسکونی کلنگی شهر تهران همچنین در بهار امسال در مقایسه با بهار سال گذشته ۱۷۵ درصد افزایش یافت.   آمار‌ها نشان می‌دهد اگر چه سرعت رشد فصلی قیمت زمین و املاک مسکونی کلنگی در شهر تهران بهار امسال در مقایسه با زمستان سال گذشته نسبت به زمستان ۹۷ در مقایسه با پاییز پارسال، کاهش یافته است، اما با این حال جهش قیمت زمین و املاک مسکونی کلنگی در طول سال ۹۷ باعث شده است بهار امسال تورم نقطه‌ای زمین و املاک مسکونی کلنگی با ارتفاع بالاتری به ثبت برسد و میانگین قیمت زمین و املاک مسکونی کلنگی در این بازه زمانی ۱۷۵ درصد رشد کند.

آمار‌های منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران درخصوص تازه‌ترین تحولات بازار مسکن شهر تهران در بهار امسال همچنین حاکی است تعداد معاملات خرید و فروش زمین و املاک مسکونی کلنگی در پایتخت طی سه ماه اول سال جاری در مقایسه با بهار سال گذشته ۲۳ درصد کاهش یافته است؛ این در حالی است که حجم معاملات خرید و فروش زمین و املاک مسکونی کلنگی شهر تهران در بهار امسال در مقایسه با یک فصل قبل-زمستان سال ۹۷-نیز با افت ۱۳ درصدی همراه شده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در صورتی که سکته تورم ماهانه مسکن در نیمه دوم سال گذشته نادیده گرفته شود، چرخش فصلی تورم زمین قبل از چرخش تورم زمین اتفاق افتاده است؛ اما با در نظر گرفتن تغییر و تحولات قیمتی بازار مسکن در نیمه دوم سال گذشته می‌توان گفت: ابتدا بازار مسکن با چرخش تورم مواجه شده است وسپس بازار زمین در وضعیت کاهش ارتفاع پرواز قیمت‌ها قرار گرفته است.   میانگین قیمت هر مترمربع زمین و املاک مسکونی کلنگی در شهر تهران در حالی بهار امسال به مرز ۱۷ میلیون تومان رسیده است که تحت تاثیر رشد قیمت زمین به‌عنوان بازار بالادست ساخت‌وساز و هزینه‌برترین جزء ساختمانی، قیمت تمام شده مسکن در تهران نیز تغییر یافته است.

یافته‌های «دنیای اقتصاد» در این باره با استناد به اطلاعات و ارقام اعلام شده از سوی سازنده‌ها و فعالان ساختمانی شهر تهران نشان می‌دهد هزینه ساخت هر مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران در حال حاضر برای ساخت وساز مسکن با مصالح ساختمانی کاملا معمولی حدودا مترمربعی ۳ تا ۵/ ۳ میلیون تومان است؛ با توجه به سهم قیمت هر مترمربع زمین در قیمت تمام شده هر مترمربع واحد مسکونی (میزان سطح اشغال و میزان تراکم ساختمانی این سهم را تعیین می‌کند)، متوسط قیمت تمام شده هر مترمربع واحد مسکونی معمولی ساخته شده با مصالح بسیار معمولی رقمی معادل ۸ میلیون و۵۰۰ هزار تومان برآورد می‌شود.

قیمت تمام شده مسکن با توجه به اختلاف شدید قیمت زمین در مناطق شمالی و جنوبی شهر تهران در مناطق مختلف پایتخت ارقام متفاوتی است و از این رو هزینه تمام‌شده هر مترمربع مسکن نیز طبیعتا در مناطق مختلف شهر تهران متفاوت خواهد بود.   بررسی‌ همچنین نشان می‌دهد افت ۲۳ درصدی تعداد معاملات خرید زمین و املاک مسکونی کلنگی در بهار سال‌جاری در مقایسه با بهار ۹۷، همزمان با افزایش ۱۷۵ درصدی قیمت زمین و ملک کلنگی در همین بازه زمانی دربردارنده یک پیام مهم برای بازار مسکن است.   در واقع کاهش محسوس تعداد معاملات خرید زمین در بهار امسال در مقایسه با بهار سال گذشته همزمان با جهش ۱۷۵ درصدی قیمت این املاک در بازه زمانی گفته شده این سوال را ایجاد می‌کند که موتور پرواز تورم و منشأ جهش قیمت زمین در این دوره زمانی چیست؟ آیا هیجان خرید زمین و املاک مسکونی کلنگی از سوی سازنده‌ها و بساز و بفروش‌ها منجر به جهش قیمت زمین در بهار امسال نسبت به سه ماهه اول سال قبل شده است یا جهش قیمت زمین در این مدت، منشأ و عامل دیگری داشته است؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد همزمان با کاهش عرضه زمین و املاک مسکونی کلنگی در شهر تهران در بهار ۹۸، بخش عمده‌ای از تقاضا برای معامله این املاک از سوی سرمایه‌گذاران و سفته‌بازان ملکی و نه سازنده‌ها انجام شده است.   برخی از افراد با اطلاع از این موضوع که رشد بلندمدت قیمت زمین از رشد بلندمدت قیمت مسکن می‌تواند بیشتر باشد اقدام به سرمایه‌گذاری در بازار زمین و املاک کلنگی کرده‌اند؛ این گروه از افراد برخلاف سازنده‌ها با انگیزه‌ای غیر از ساخت وساز اقدام به خرید زمین و املاک مسکونی کلنگی می‌کنند.

این در حالی است که بهار امسال تحت‌تاثیر این موضوع و همچنین افزایش شکاف بین قیمت واحد‌های مسکونی نوساز و قدرت خرید، بخشی از متقاضیان مصرفی نیز به خرید املاک مسکونی کلنگی، کهنسال یا پیر روی آوردند؛ هدف اولیه این افراد از خرید این واحد‌های مسکونی ابتدا سکونت در کوتاه‌مدت و سپس کسب سود ناشی از تخریب و نوسازی در بلندمدت بود.   آمار‌ها نشان می‌دهد میانگین نرخ رشد قیمت زمین و املاک مسکونی کلنگی در شهر تهران در ۲۷ سال گذشته معادل ۸/ ۲۶ درصد و میانگین نرخ رشد قیمت واحد‌های مسکونی در همین بازه زمانی ۴/ ۲۳ درصد بوده است؛ این آمار‌ها نشان می‌دهد بازدهی بازار زمین به لحاظ اقتصادی و کسب سود برای سرمایه‌گذاران بیش از بازدهی بازار مسکن بوده است.

از این‌رو، طی ماه‌های اخیر بازار زمین و املاک مسکونی کلنگی بیش از آنکه از سوی طیف سازنده وفعال در ساخت وساز‌های مسکونی پایتخت مورد استقبال قرار بگیرد از سوی سه گروه از متقاصیان شامل سرمایه‌گذاران، سفته‌بازان وبخشی از تقاضای مصرفی مورد توجه قرار گرفت.   بررسی‌ها نشان می‌دهد در ماه‌های اخیر سهم املاک کلنگی تحت‌تاثیر این موضوع در معاملات خرید و فروش مسکن شهر تهران نسبت به سایر بازه‌های سنی واحد‌های مسکونی افزایش یافته است. این در حالی است که جهش قیمت زمین در سال‌جاری در کنار سایر عوامل بازدارنده و محدود‌کننده، به یکی از مهم‌ترین عوامل کمرنگ‌تر شدن حضور سازنده‌ها در بازار معاملات زمین واملاک مسکونی کلنگی تبدیل شده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد، چالش سازنده‌ها برای شروع پروژه‌های ساختمانی جدید امسال نسبت به سال گذشته با یک تفاوت عمده مواجه شده است؛ سال گذشته عمده چالش سازنده‌ها برای شروع پروژه‌های جدید ساختمانی، به کمیاب شدن ونایاب شدن برخی از مصالح ساختمانی و در عین حال افزایش شدید قیمت مصالح مربوط می‌شد؛ با این حال امسال، کاهش عرضه املاک مسکونی کلنگی و زمین مناسب برای ساخت و ساز و جهش قیمت این گروه از املاک از یک‌سو، افزایش محسوس دستمزد کارگران و عوامل ساختمانی از سوی دیگر و همچنین افزایش هزینه‌های مربوط به صدور جواز وعوارض ساختمانی مهم‌ترین چالش سازنده‌ها محسوب می‌شود.

آمار‌ها واطلاعات فعالان ساختمانی وسازنده‌های شهر تهران نشان می‌دهد، امسال دستمزد کارگران و عوامل ساختمانی در مقایسه با سال گذشته حدود ۶۰ درصد افزایش یافته است؛ به این معنا که اگر سال گذشته هر کارگر ساختمانی با دستمزد روزانه ۵۰ هزار تومان در پروژه‌های ساختمانی به‌کار گرفته می‌شد امسال این رقم دست‌کم به ۸۰ هزار تومان افزایش یافته است. همچنین شرایط حال‌حاضر در بازار ساخت وساز نشان می‌دهد عوارض ساختمانی در برخی از مناطق شهر تهران حداقل به میزان دوبرابر افزایش یافته است.

با این حال کارشناسان معتقدند فضای فعلی بازار زمین و املاک مسکونی کلنگی به‌عنوان بازار بالادست ساخت وساز‌های مسکونی در واقع به نوعی فضایی تاریک و روشن است؛ تاریک از بابت سردرگمی و ابهام سازنده‌ها از چشم‌انداز پیش‌روی بازار مسکن و روشن از بابت کم شدن سرعت رشد قیمت فروش زمین و املاک مسکونی کلنگی.   سازنده‌های شهر تهران در حال‌حاضر به دلیل افزایش قابل‌توجه هزینه ساخت مسکن در پایتخت با این سوال مواجهند که با توجه به افزایش هزینه‌ها از یک‌سو و رکود بازار معاملات مسکن ونبود قدرت خرید برای معامله واحد‌های مسکونی، واحد‌های خود را با چه قیمتی خواهند ساخت وموفق به فروش این واحد‌ها با چه قیمتی خواهند شد؟

در واقع این ابهام و سردرگمی هم‌اکنون به نقطه تاریک بازار ساخت وساز تبدیل شده است.

از سوی دیگر چرخش تورم فصلی و کاهش سرعت رشد قیمت زمین و املاک مسکونی کلنگی شهر تهران این امیدواری را در بازار ساخت وساز ایجاد کرده است که بازار زمین رفته‌رفته به سمت ثبات قیمت در حال حرکت است و تورم زمین و املاک مسکونی کلنگی در مسیر کاهش قرار گرفته است.   برخی از سازنده‌های شهر تهران برای مقابله با نقطه تاریک بازار زمین و ساخت وساز نوعی ابتکار عمل را در دستور کار قرار خود قرار داده‌اند؛ مبنی بر اینکه در برآورد‌های خود از قیمت فروش واحد‌ها در ماه‌های آتی، به نوعی تجدیدنظر کاهشی اعمال کرده‌اند تا با کاهش حاشیه سود بتوانند واحد‌های خود را در بازار به فروش برسانند.

این در حالی است که کارشناسان از پررنگ بودن احتمال رسیدن بازار زمین و املاک مسکونی کلنگی به ثبات قیمتی در ماه‌های آینده به‌عنوان نقطه روشن بازار ساخت و ساز خبر می‌دهند.   تجربه سال‌های گذشته ثابت کرده است بعد از سال‌های اوج رونق مسکن و جهش قیمت همچون سال‌های ۸۶ و ۹۱ که قیمت زمین به ترتیب با رشد ۱۲۷درصدی و ۸۲ درصدی مواجه شد، تورم زمین در مقایسه با تورم مسکن شیب کاهشی تندتری به خود گرفت؛ همین تجربه نشان داد در این دوره‌ها، سازنده‌ها در مقایسه با خریداران مسکن شرایط بهتری را تجربه کردند، چراکه سقوط تورم زمین تندتر از سقوط تورم مسکن تجربه شد.  

منبع: فرارو

کلیدواژه: قیمت مسکن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۱۳۶۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در خرید مسکن بی گدار به آب نزنید / پشت پرده آگهی های خانه ارزان

مدتی است در پلتفرم های آنلاین آگهی های عجیبی برای فروش املاک منتشر می‌شود؛ آگهی‌های فروش ملک با قیمت بسیار نازل.

بخش زیادی از این آگهی‌ها مربوط به مناطق غربی تهران از جمله چیتگر یا مناطقی مانند شهر اندیشه است و قیمت تعیین شده برای این آپارتمان‌ها بسیار پایین تر از میانگین قیمتی منطقه است.

به گزارش گسترش نیوز، آگهی دهندگان مدعی هستند که این املاک مناسب سرمایه گذاری است و سهم قابل توجهی از بهای این آپارتمان‌ها به صورت وام به خریداران پرداخت می‌شود و مابقی از طریق رهن کامل املاک تامین خواهد شد.

آپارتمان با قیمت نازل؛ ترفند جدید کلاهبرداران

کیانوش گودرزی، رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران در این رابطه به مطبوعات می‌گوید که فروش آپارتمان با قیمت نازل در آگهی‌های دیوار، ترفندی برای کلاهبرداری است.

او همچنین تاکید می‌کند که بیشتر این کلاهبرداری‌ها در مناطق ارزان تر شهر است تا افراد را با انگیزه خانه دار شدن وسوسه کنند.

رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران در ادامه از تغییرات الگوی مصرف مسکن می‌گوید و توضیح می‌دهد که تقاضا برای آپارتمان‌های با سن بیشتر و امکانات کمتر و همچنین آپارتمان‌های وام دار افزایش داشته است و با کاهش قدرت خرید مردم آپارتمان‌های کوچکتر در جنوب شهر یا حومه تهران با رشد تقاضا مواجه شده‌اند.

این آگهی‌های عجیبی که منتشر میشود و قیمت فروش ملک را بسیار نازل اعلام می‌کند، ترفند کلاهبرداری است و بعضا گرفتاری‌های پیچیده حقوقی برای خریداران ایجاد کرده است‌. به عنوان مثال مواردی بوده است که خریداران پس از امضای قرارداد با سرپیچی دلالان و واسطه‌ها از پرداخت وام بانکی یا رهن ملک مواجه شده‌اند و چون خریدار نتوانسته طبق موعد مقرر در قرارداد، کسری قیمت ملک را بپردازد با فسخ قرارداد و پرداخت جرایم سنگین ناشی از آن مواجه شده است.

موارد متعددی وجود داشته که یک ملک با ترفندهای مختلف به چند نفر فروخته شده است یا گره‌های حقوقی در اسناد یک ملک وجود داشته و به دلیل اینکه خریدار آن را با دقت رویت نکرده، با زیان سنگین مواجه شده است.

شکایت و پیگیری حقوقی در اینگونه معاملات

بسیاری از این معاملات در خارج از چارچوب‌های قانونی انجام می‌شود؛ به عنوان مثال از سوی واسطه‌ها و بنگاه‌دارانی است که مجوز فعالیت صنفی ندارند و زیر نظر اتحادیه‌ها فعالیت نمی‌کنند.

در موارد بسیاری، کلاهبرداران با سوءاستفاده از دانش حقوقی پایین خریداران، قراردادهایی تنظیم می‌کنند که دست خریداران را در پیگیری های حقوقی می‌بندد یا به دلیل معاملات زیرزمینی امکان ردیابی کلاهبرداران را با دشواری و فرآیند طولانی و هزینه بالا مواجه می‌کند.

بیشترین مناطق مربوط به این آگهی ها

این آگهی‌ها بیشتر مربوط به غرب تهران و محدوده‌هایی مانند منطقه ۲۲ تهران است که برخی املاک از نظر اسناد ثبتی مشکلات زیادی دارند یا مربوط به محدوده چیتگر و شهر اندیشه و بعضا شهرهای جدید حومه تهران است.

در این دسته از آگهی‌ها، عرضه کنندگان با اطلاع از قدرت خرید پایین مردم و استفاده از واژه‌هایی مانند "سرمایه گذاری ملکی" تلاش می کنند خریداران را ترغیب به خرید ملک ارزان کنند. برخی از این آگهی ها تلاش برای پیش فروش املاک است که ریسک بسیار بالایی دارد.

در این دسته از آگهی‌ها به دلیل اینکه سازندگان کمبود نقدینگی دارند تلاش می‌کنند تا به اسم پیش فروش مسکن، نقدینگی مورد نیاز خود را تامین کنند اما معمولا در تحویل ملک مشکلات زیادی ایجاد می شود و بیشترین کلاهبرداری‌ها در بخش پیش فروش مسکن اتفاق می‌افتد.

پیشگیری از افتادن به دام کلاهبرداران مسکن

طمع، نداشتن مشاور خوب، امضای اسناد بدون مطالعه کافی، اعتماد بیجا و رودربایستی و ... علل عمده‌ای است که سبب می‌شود افراد قربانی کلاهبرداران شوند.

در وهله اول، افراد باید بدون مشاوره قابل اعتماد، از امضای هرگونه قرارداد و سندی پرهیز کنند. در کشورهای توسعه یافته، شهروندان برای معاملات خود وکیل و مشاور حقوقی دارند، اما این موضوع در کشور ما جا نیفتاده است.

دوم اینکه افراد معاملات خود را توسط مشاوران املاک دارای مجوزهای قانونی انجام دهند تا در صورت بروز هرگونه کلاهبرداری امکان پیگیری آن ساده باشد.

سوم اینکه افراد درباره هر قیمت و ادعای نامتعارف در معاملات محتاط باشند و به سرعت وسوسه نشوند و معامله انجام ندهند؛ بلکه جوانب معامله را با دقت بسنجند و خوب درباره آن پرس و جو کنند.

چهارم اینکه تمام مشخصات کالای مورد معامله و ملک را با اسناد حقوقی آن تطبیق بدهند و اگر درباره مواردی تردید یا پرسش دارند حتما آن را با مشاوره قابل اعتماد در میان بگذارند.

پنجم اینکه معاملات پیش فروش مسکن ریسک بالایی دارد و حتی الامکان افراد از انجام معاملات پیش فروش مسکن خودداری کنند.

تغییر الگوی فروش مسکن با کاهش قدرت خرید

کاهش قدرت خرید مسکن در معاملات ملکی محسوس است. از چند بعد این ماجرا قابل بررسی است؛ از بعد تعداد معاملات ماهانه و سالانه که ریزش قابل توجهی داشته است و نشان می‌دهد که مردم توان مالی کافی برای تهیه مسکن مورد نیاز خود را ندارند.

همچنین فروش آپارتمان‌های قدیمی ساز افزایش و آپارتمان نوساز کاهش داشته است که نشان می‌دهد مردم برای تامین ملک متناسب با قدرت خرید خود ناچار شده‌اند به آپارتمان هایی با سن بیشتر روی بیاورند.

گذشته از این، متراژ آپارتمان های مورد معامله کاهش داشته است و اگر در ابتدای دهه نود بیشترین معاملات مربوط به آپارتمان های بین ۷۵ تا ۸۵ مترمربع بود، در اواسط این دهه متراژ اکثر آپارتمان های مورد معامله بین ۶۵ تا ۷۵ متر بود و هم اکنون به آپارتمان‌های ۵۵ تا ۶۵ متر رسیده است.

همچنین اینکه منطقه مورد معامله اغلب آپارتمان‌ها به سمت محلات جنوب و حاشیه شهر سوق داشته و بیشترین تقاضا برای آپارتمان‌های کوچک در این محلات است. به عنوان مثال منطقه ۱۸ تهران که کمترین میانگین قیمت مسکن را دارد بیشترین معاملات در آن منطقه است یا تقاضا به محلات حاشیه تهران و شهرهای جدید کشیده شده است و به دلیل افزایش تقاضا رشد قیمت مسکن در این مناطق را گاهی بیشتر از سایر مناطق تهران کرده است.

در مقابل شاهد هستیم که تقاضای خرید ملک در مناطق شمالی شهر به حداقل رسیده است و حتی اجاره دادن املاک در این مناطق بسیار دشوار شده است.

نکته دیگر که نشان دهنده کاهش قدرت خریداران در بازار مسکن است، رشد تقاضا برای خانه های وام دار و بدون پارکینگ است که تلاشی است برای خرید املاک ارزان تر و البته این دسته املاک به دلیل تقاضای بالا به سرعت به فروش می‌رسند. در مجموع باید گفت که کاهش قدرت مالی خریداران سبب شده است که آنها از حداقل‌های امکانات رفاهی املاک چشم پوشی کنند تا بتوانند خانه دار شوند.‌

گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد که سال گذشته تورم مسکن از تورم عمومی کشور به شدت عقب افتاده و حدود ۲۴ درصد بوده است. چرا این اتفاق افتاد؟

یک دلیل مهم آن رکود سنگین بازار مسکن است و اینکه بازار موازی بازار مسکن یعنی قیمت ارز تقریبا ثبات داشت و در ماه‌های پایانی سال دچار نوسان شد که از قضا قیمت ملک در ماه های پایانی سال هم شانه ارز دچار نوسان شد.

همچنین به علت نقد شوندگی پایین مسکن، تقاضای سرمایه ای در این بازار کاهش داشته است. به علاوه اینکه نگرانی‌هایی برای مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات برای خانه‌های خالی هم این بازار را متاثر کرد.

توصیه هایی به کسانی که قصد خرید یا فروش ملک دارند

اول اینکه برای حفظ ارزش پول، بازار مسکن به دلیل چشم انداز مبهم اقتصاد و نقدشوندگی پایین نمی‌تواند گزینه چندان قابل اعتمادی باشد. در مورد خریدارانی که نیاز مصرفی به مسکن دارند، توصیه اکید دارم که هرچه زودتر ملک مورد نیاز خود را تهیه کنند و به امید کاهش تورم و ... پول خود را نگه ندارند تا قدرت خرید آنها با تورم کاهش بیشتر داشته باشد.

اگر کسی قصد فروش مسکن دارد بهتر است به محض فروش، مسکن یا کالای مورد نیاز خود را جایگزین کند و در صورتی که هنوز مسکن مناسبی پیدا نکرده است ملک خود را نفروشد تا دچار ضرر و زیان ناشی از گذشت زمان نشود.

نکته دیگر همان گونه که اشاره کردم معاملات ملکی را در چهارچوب‌های قانونی و شفاف انجام دهند تا گرفتار کلاهبرداران نشوند و قبل از امضای هرگونه قرارداد و سندی حتما از مشاوره حقوقی استفاده کنند و بی گدار به آب نزنند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • این ۲ مشکلِ بزرگ در بازار مسکن ایران
  • ۵۳ شهرک جدید در نقاط مختلف کشور ایجاد می‌شود
  • آغاز ساخت ۱۹ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی در استان بوشهر
  • گلایه‌مندی مردم گلپایگان از افزایش قیمت اجاره مسکن
  • جزئیات مهم درباره صندوق املاک و مستغلات در فرابورس
  • مانع تراشی در مسیر شفافیت بازار مسکن
  • پشت پرده عجیب آگهی‌های فروش مسکن؛ وسوسه نشوید!
  • در خرید مسکن بی گدار به آب نزنید / پشت پرده آگهی های خانه ارزان
  • پشت پرده عجیب آگهی‌های فروش مسکن
  • کلنگ زنی 327 واحد مسکونی کارکنان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی