Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-23@21:28:06 GMT

اعمال «تبعیض» میان فرزندان چه تبعاتی دارد؟

تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۱۴۲۲۱

اعمال «تبعیض» میان فرزندان چه تبعاتی دارد؟

مژگان نیکنام با بیان اینکه فرزندان یک خانواده، دارای ویژگی‌های شخصیتی متفاوتی هستند، یادآور شد: تفاوت‌های فردی فرزندان به مرور زمان موجب شکل‌گیری شخصیت‌هایی می‌شود که در نوع ارتباط‌ گیری آنان تاثیرگذار خواهد بود. به طور مثال ممکن است فرزندی دارای ویژگی شخصیتی برون‌گرا، خونگرم و هیجانی و فرزند دیگر درون‌گرا و آرام باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حال اگر والدین در راستای ویژگی‌های فرزندشان با آنها رفتار کنند و آن رفتار نوعی «تبعیض» محسوب می‌شود. به طور مثال تبعیض یعنی والدین با فرزند اجتماعی‌تر و خونگرم‌ترشان ارتباط بهتری برقرار کنند یا محبت بیش از حد خود را به او هدیه دهند اما با دیگر فرزندان‌شان تعامل کمتری داشته باشند.

به گفته وی در بسیاری از مواقع تبعیض‌هایی که از سوی والدین بر فرزندان اعمال می‌شود غیرعمدی و غیرارادی است که البته والدین به‌راحتی می‌توانند به رفتارهای تبعیض‌آمیز خود واقف شوند زیرا در این زمان رفتارهای فرزندان تغییر می‌کند این درحالیست که برخی دیگر از تبعیض‌ها مانند تبعیض‌های جنسیتی، تبعیض برتری فیزیکی و... تعمدی و آگاهانه است. به‌طور مثال والدینی فرزند پسر را بیش از فرزند دختر دوست داشته باشند یا بالعکس یا فرزند اول خود را نسبت به فرزندان دیگر بیشتر دوست داشته باشند که عموما تبعیض‌های آگاهانه ناشی از «نقص آگاهی اصول تربیتی» اتفاق می‌افتد. در مواردی که تبعیض‌ تعمدی، مستقیم، واضح و مشخص است و والدین به یک فرزند توجه بیشتر و به فرزند دیگر توجه کمتری نشان می‌دهند به مراتب اثرات منفی بیشتری بر فرزندان پدیدار می‌شود.

بنابر اظهارات این روانشناس به‌طور کلی تبعیض‌ها از سوی والدین موجب شکل‌گیری فضاهای رقابتی میان فرزندان می‌شود. درنتیجه رابطه خواهری و برادری سالمی در این خانواده‌ها وجود نخواهد داشت و فرزندان در آینده با یکدیگر با مشکل مواجه می‌شوند. در این میان والدین تصور می‌کنند فرزندانشان با یکدیگر سازگاری ندارند درحالی‌که عامل اصلی این فضای ناسازگارانه و رقابتی خود والدین هستند.

وی با تاکید بر اینکه تبعیض تحت هیچ شرایطی توجیه ندارد و امر ناپسندی است، خاطرنشان کرد: حتی اگر یکی از فرزندان خانواده‌ای معلول باشد و مادر از روی حس مادرانه یا ترحم به آن فرزند توجه بیش از حد کند و از توجه به دیگر فرزندانش جا بماند باز موضوع تبعیض مطرح است زیرا همه وظایف و احساسات مادرانه و پدرانه باید میان فرزندان تقسیم شود.

نیکنام با اشاره به اینکه والدین باید با همه فرزندان خود در یک سطح رفتار کنند، گفت: اگر یکی از فرزندان دارای ویژگی شخصیتی متفاوتی است والدین می‌توانند به تناسب محیط با او رفتار سازگارانه‌ای داشته باشند. به عبارتی دیگر والدین رفتار خود را مدیریت و به نوعی ویژگی‌ شخصیتی فرزندان را بازسازی کنند تا آنان بتوانند خود را در جامعه بهتر بروز و نشان دهند.

وی در ادامه درباره تاثیرات تبعیض بر شخصیت فرزند محبوب و غیرمحبوب گفت: خشم، ناکامی، احساس سرخوردگی، طردشدگی، حقارت و اعتماد به نفس پایین به ترتیب از تاثیرات روانی تبعیض بر فرزند غیرمحبوب به شمار می‌رود، حال آن که توجه بیش از حد به یک فرزند موجب شکل‌گیری رفتارهای کمال‌گرایانه‌ و خودشیفته می‌شود. این دسته از فرزندان همواره دوست دارند در جامعه مورد توجه قرار گیرند اما زمانی که وارد جامعه می‌شوند همانند خانواده دارای محبوبیت نیستند. در این زمان است که مانند کودک نامحبوب دچار سرخوردگی می‌شوند و آسیب‌های اصلی را حس می‌کنند. همین رفتارها باعث می‌شود این فرزندان حتی در بزرگسالی نیز با یکدیگر روابط خواهرانه و برادرانه‌ای نداشته باشند.

بنابر اظهارات نیکنام، فرزندانی که از سوی والدین مورد تبعیض قرار گرفته‌اند در واقع همیشه در بازی برد و باخت توجه والدین بازی کرده‌اند و همیشه این فضای رقابتی بین فرزندان باقی می‌ماند و ادامه‌دار خواهد بود.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: کودکان تبعیض بین فرزندان والدین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۱۴۲۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضانت فرزند در قوانین ایران؛ مراحل، شرایط و حقوق والدین

حضانت فرزند (Child Custody) یکی از چالش های اصلی برای زوجین است که هنگام طلاق با آن مواجه می شوند و از مهم ترین موضوعات حقوقی در این زمان محسوب می شود. اما در قانون ایران، حضانت فرزند چه شرایطی دارد؟ مراحل لازم برای اخذ آن به چه صورت است؟ حقوق والدین در چنین موقعیتی چیست؟ در ادامه همراه ما باشید تا پاسخ تمام سوالات را بدست آورید.

منظور از حضانت چیست؟

در قانون کشور ایران، تعریف دقیق و مشخصی برای حضانت درنظر نگرفته شده است، اما در لغت، این کلمه به معنای مراقبت و محافظت از فرزند می باشد. حال در کشور ما حضانت به طور قانونی، با اولیا است؛ اما گاهی اوقات شرایط به گونه ای پیش می رود که والدین، یعنی پدر و مادر دیگر نمی توانند کنار یکدیگر زندگی کنند و تصمیم به طلاق می گیرند.

طلاق شاید از نظر زن و شوهر بهترین تصمیم باشد و آن ها را به آرامش برساند؛ اما از نظر کودکان شرایط به این سادگی و خوبی نیست و آن ها بعد از جدایی پدر و مادر خود با مشکلات بسیاری مواجه می شوند. برای مثال از دست دادن اعتماد به نفس و گوشه گیر شدن یکی از بارزترین و شایع ترین مشکلاتی است که کودکان طلاق با آن مواجه می شوند. البته باید گفت بحث حضانت تنها مربوط به زمان جدایی نیست، بلکه امکان دارد در برخی از مواقع با فوت یکی از والدین نیز بحث حضانت مطرح شود. از همین رو در ادامه تمام حالت های ممکن را بررسی خواهیم کرد.

حضانت فرزند بعد از فوت پدر یا مادر

اگر پدر یا مادر فوت کنند، حضانت فرزند به والدی که زنده است می رسد؛ اما در ادامه یک بررسی کلی در رابطه با این موضوع انجام خواهیم داد.

حضانت فرزند بعد از فوت پدر

بعد از فوت پدر، یکی از اصلی ترین نگرانی هایی که برای مادر ایجاد می شود، در رابطه با حضانت فرزندش است. در رابطه با این موضوع باید گفت در ماده 1171 قانون مدنی مشخص شده است که در صورت فوت یکی از والدین، حضانت طفل به والد دیگر واگذار می شود. بنابراین باید گفت در صورت فوت پدر، حضانت طفلی که دارند به مادر می رسد و هیچ کس نمی تواند این حق را از مادر بگیرد؛ حتی اگر پدر قیمی را از قبل تعیین کرده باشد.

البته این توضیح که در اختیارتان قرار گرفت، یک استثناء نیز دارد و آن این است که بعد از فوت پدر، مادر از نظر اخلاقی و شرایط دیگر، صلاحیت نگهداری از فرزند را نداشته باشد. در این صورت دادگاه، حضانت طفل را به یکی از نزدیکان می سپارد و حضانت را از مادر سلب می کند.

حضانت فرزند بعد از فوت مادر

همانطورکه به ماده 1171 قانون مدنی نیز اشاره کردیم، حضانت فرزند بعد از فوت یکی از والدین، به دیگر ابوین که در قید حیات است می رسد. بنابراین در صورتی که مادر از دنیا برود و پدر طفل در قید حیات باشد، حضانت فرزند به پدر می رسد. حال اگر پدر نیز صلاحیت نگهداری از فرزند را نداشته باشد، می توان حضانت را از وی سلب کرد و به یکی از نزدیکان سپرد. اگر برای اثبات بی کفایتی والدین دچار چالش هستید، می توانید از یک وکیل مشاوره بگیرید. برای مشاهده لیستی از وکلا که می توانند در این زمینه به شما کمک کنند، کلیک کنید.

حضانت فرزند بعد از فوت والدین

در بخش های قبل، حضانت فرزند را زمانی که یکی از والدین فوت می کند، بررسی کردیم؛ حال تصمیم داریم در این بخش، حضانت فرزند بعد از فوت والدین را بررسی کنیم. براساس قانون باید گفت، اگر پدر و مادر کودک هردو فوت کنند، حضانت به والدین و اقوام درجه اول که جد پدری است می رسد؛ یعنی پدر بزرگ پدری کودک! شما می توانید در رابطه با ترتیب قربا با یک وکیل صحبت کنید تا به شما بگوید که حضانت فرزند بعد از فوت پدر و مادرش به چه صورت خواهد بود.

حضانت فرزند بعد از طلاق زن و مرد

تا به اینجا در رابطه با حضانت فرزند بعد از فوت یکی از والدین یا هردو صحبت کردیم و اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دادیم. حال تصمیم داریم به حالت دیگری از حضانت که مربوط به حضانت فرزند بعد از طلاق زن و مرد می شود اشاره کنیم.

در رابطه با این موضوع باید بگوییم به طور کلی حق حضانت فرزندان پس از طلاق، براساس سن کودک تعیین می شود. براساس این موضوع، حضانت فرزند از نوزادی تا پایان سن 7 سالگی با مادر می باشد و بعد از آن تا زمانی که کودک به سن بلوغ برسد، حق حضانت با پدر است. البته باید به این مورد نیز اشاره کنیم، زمانی که فرزند به سن بلوغ می رسد، خودش می تواند تصمیم بگیرد که ادامه زندگی را در کنار مادر بگذراند یا پدر! باید گفت که دادگاه ها نیز می توانند بررسی هایی در این خصوص انجام دهند.

توصیه دیگری که برای والدین داریم، این است که اگر می خواهید حضانت فرزند را از دادگاه بگیرید، حتما با یک وکیل متخصص در این باره مشورت کنید. وکلا به دلیل قوانینی که از آن ها آگاهی دارند و تجربه کاری‌شان، می توانند حضانت فرزند را از دادگاه بگیرند.

گرفتن حضانت فرزند توسط مادر

مواردی وجود دارد که مادر می تواند با استناد به آن ها، حضانت فرزند را از پدر سلب کند. از جمله مواردی که منجر به سلب حضانت می شوند، می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

ابتلای پدر به بیماری روان و اعصاب انجام کارهای غیراخلاقی و فحشا توسط پدر اجبار کودک به انجام کارهای زشت یا خلاف اعتیاد شدید پدر به مواد مخدر ضرب و جرح شدید کودک

اگر مادر بتواند هریک از موارد نامبرده شده را در دادگاه ثابت کند، حق حضانت از پدر سلب و به مادر واگذار خواهد شد. البته باید به این مورد اشاره کنیم که گرفتن حضانت فرزند توسط مادر، یک فرآیند پیچیده و زمان بر است، زیرا دادگاه شرایط مادر از نظر اخلاق، رفتار و مالی را بررسی می کند و اگر مادر توانایی نگهداری از فرزند را داشته باشد، حق را به او واگذار خواهد کرد.

سلب حضانت فرزند از مادر

این نکته را نیز در نظر داشته باشید که در برخی از مواقع، دادگاه حق حضانت را از مادر سلب می کند. برای آنکه دادگاه دست به چنین اقدامی بزند، باید یکی از شرایط زیر مشاهده شود:

اگر مادر پرونده فساد اخلاقی داشته باشد و این موضوع در دادگاه به اثبات برسد. اگر مادر به مصرف الکل یا مواد مخدر اعتیاد شدید داشته باشد. اگر مادر از کودک برای انجام کارهای غیر اخلاقی و مشاغل نادرست، سوءاستفاده کند. اگر مادر به بیماری روانی شدید مبتلا باشد و پزشک آن را تایید کند. اگر مادر فرزند را مورد ضرب و شتم قرار دهد و این عمل مرتب تکرار شود.

اگر دادگاه متوجه هریک از این موارد شود، حق حضانت فرزند را از مادر می گیرد.

تکلیف حضانت فرزند در طلاق توافقی به چه صورت است؟

در طلاق توافقی، زن و شوهر با یکدیگر صحبت می کنند و بر سر اینکه چه کسی حضانت فرزند را برعهده بگیرد به توافق می رسند. برای مثال در بسیاری از مواقع، مادر برای آنکه بتواند حضانت فرزند خود را برعهده بگیرد و او را ببیند، از حق و حقوق خود می گذرد. از جمله مدارکی که مادر باید برای دریافت حضانت فرزند به دادگاه ارائه دهد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

سند طلاق مدارک شناسایی که شامل کارت ملی، شناسنامه و ... است اگر طلاق از نوع توافقی است، ارائه نسخه ای توافقات زوجین

کلام آخر

در این مقاله به طور کامل در رابطه با حضانت فرزند در قانون ایران صحبت کردیم و هرآنچه باید در این باره می دانستید را گفتیم که شامل موضوعاتی چون حق حضانت فرزند بعد از فوت یکی از والدین، حق حضانت فرزند بعد از فوت پدر و مادر و حق حضانت بعد از طلاق بود! بنابراین اکنون شما می توانید با توجه به موقعیتی که دارید، اطلاعات لازم را بدست آورید و در این مسیر می توانید از خدمات یک وکیل کمک بگیرید. مستر وکیل (mastervakil.com) آماده خدمت رسانی به شما در این مسیر است و می توانید با کمک این سایت با بهترین وکلایی که می توانند به شما در این زمینه کمک کنند آشنا شوید.

دیگر خبرها

  • خانواده سالم و منسجم، محور سلامتی
  • پرتناقض‌ترین سن کودک کدام است؟
  • نقش مهم حمایت والدین در سلامت روانی و احساسی فرزندان
  • والدین چطور می‌توانند به کاهش استرس کنکور فرزندشان کمک کنند؟
  • پس از طلاق ملاقات با فرزند چه شرایطی دارد؟
  • آغاز کارزار رسانه‌ای پیشگیری از اعتیاد در استان مرکزی
  • اجرای کارزار رسانه‌ای پیشگیری از اعتیاد در استان مرکزی
  • حضانت فرزند در قوانین ایران؛ مراحل، شرایط و حقوق والدین
  • تربیت دینی در سایه‌سار حجاب
  • مواردی که حضانت و نگهداری فرزند توسط یکی از والدین را سلب می‌کند(اینفوگرافی)