Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین‌نیوز | 

در حالی وزیر راه شهرسازی تأکید بر به‌کارگیری نیروی انسانی داخلی در صنعت دریایی دارد که یک فعال دریانوردی در گفتگو با خبرنگار تین‌نیوز به تعداد بسیار زیادی از دریانوردان بیکار اشاره می‌کند و می‌افزاید: در این حوزه شاهد جذب بیش از حد نیروی خارجی هستیم و ظرفیت فعالیت برای دریانوردان ایرانی کاهش یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش خبرنگار تین نیوز، محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی روز گذشته در مراسم گرامیداشت روز جهانی دریانوردی و دریانورد خطاب به مسئولان صنعت حمل و نقل دریایی عنوان کرد: «باید به سمت تحقق شعار ناوگان ایرانی-دریانورد ایرانی حرکت کنیم و افزود: نباید نخبگان کشور را از دست دهیم و اجازه دهیم سهم بازار در اختیار رقبا و دشمنان قرار گیرد.»

اما یک فعال بخش دریایی که نخواست نامش ذکر شود در گفت‌وگو با خبرنگار ما،‌ به برخی مشکلات موجود در این صنعت اشاره کرده و می‌گوید: چه در کشتی‌های خصوصی و چه دولتی شاهد تعداد زیادی نیروی خارجی هستیم. در برخی از حوزه‌ها بسیاری از متخصصان دریانورد بیکار در خانه نشسته‌اند چرا که افراد خارجی جذب بازار کار شده‌اند که این موضوع مسائل پشت پرده‌ای دارد.

این فعال دریانورد می‌گوید: متأسفانه افرادی که برای کشتی نیرو جذب می‌کنند یک بیزینس مبتنی بر واسطه‌گری به راه انداخته‌اند و کسی که تأمین نیرو می‌کند درصدی از حقوق کسی را که در آن کشتی جذب شده را به صورت ماهانه بر می‌دارد.

وی می‌افزاید: دریانوردان برای دریافت حقوق نیز با مشکلات بسیاری زیادی مواجه‌اند؛ برای مثال حقوق دلاری دریانوردان را با رقم بسیار پایین تبدیل به ریال می‌شود این در حالی است بر اساس حقوق دریانوردی  حقوق دلاری دریانوردان باید بر اساس قیمت روز پرداخت شود.

این فعال حوزه دریایی عنوان می‌کند: حتی حقوق دریانوردان ایرانی بسیار کمتر از حقوق دریانوردی بین‌المللی پرداخت می‌شود.

او با بیان اینکه دریانوردان در سفرهای خود امکان حضور با خانواده را ندارند و در این رابطه همواره تبعیض وجود دارد، می‌گوید: در حال حاضر تمام کشتی‌های دنیا مجهز به اینترنت هستند اما متأسفانه در بیش‌تر ناوگان ایران اینترنت وجود ندارد؛ در برهه‌ای از زمان تعداد اندکی از کشتی‌ها به اینترنت مجهز شدند اما بسیار محدود و ناکارآمد بود.

اکرم فیض آبادی خبرنگار

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: وزیر نیروی انسانی صنعت وزیر راه و شهرسازی حمل و نقل نخبگان بازار کار حقوق کشتی مشکلات خانواده اینترنت ایران پشت پرده دریانورد ایرانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۱۴۴۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دلایل منفی شدن تراز تجاری کشور در سال ۱۴۰۲

آفتاب‌‌نیوز :

حسین سلاح‌ورزی، رئیس پیشین اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با ایلنا درباره آنچه سبب منفی شدن تراز تجاری کشور در سال ۱۴۰۲ شد، گفت: در سال‌های گذشته بسیاری سعی داشتند بگویند تحریم‌ها تاثیری بر اقتصاد ایران ندارد با این حال بخشی از دلایلی که به منفی شدن تراز تجاری کشور در سال ۱۴۰۲ انجامید برآمده از تاثیرات تحریم‌ها بود.

وی افزود: مساله دیگر آنست که از نظر دیپلماسی اقتصادی تحولات منطقه‌ای رخ داده در عراق و افغانستان به عنوان دو شریک تجاری اصلی ایران در کاهش تجارت کشور موثر بوده‌اند به ویژه که عراق به دنبال احیای دینار است و تلاش می‌کند سیستم بانکی خود را سر و سامان بدهد.

سلاح‌ورزی ادامه داد: امروز صادرکنندگانی ایرانی که سال‌ها صادرات گسترده‌ای به عراق داشته‌اند در این کشور با پدیده چندنرخی بودن ارز مواجه هستند؛ قیمت ارز در بانک‌های عراق با قیمت ارز در بازار آزاد متفاوت است و خریدار عراقی کالای ایرانی با این محدودیت مواجه است که باید ارز را از بازار آزاد تهیه کند در حالی که دلار در بازار آزاد ۱۵ درصد گران‌تر از دلار در نظام بانکی این کشور است و به همین دلیل خرید کالای ایرانی برای خریدار عراقی گران‌تر تمام می‌شود و این امر قدرت رقابت کالای ایرانی را در بازار عراق پایین می‌آورد.

رئیس پیشین اتاق ایران در ادامه از تاثیر سیاست‌های داخلی کشور بر تجارت گفت و توضیح داد: سیاستگذاری‌های داخلی نیز در کاهش صادرات غیرنفتی ایران در سال ۱۴۰۲ تاثیرگذار بود و مزید بر علت‌های خارجی شد.

وی تصریح کرد: سختگیری‌هایی که در انجام تعهدات برآمده از پیمان‌سپاری ارزی بر صادرکنندگان در سال ۱۴۰۲ اعمال شد سبب شد حتی بسیاری از تاجران خوش‌نام و باسابقه برای احتراز از پیامد‌های این سختگیری‌ها تجارت خود را کاهش دهند. آن‌ها مجبورند تسویه صادرات خود را با قیمتی غیر از قیمت ارز در بازار آزاد انجام دهند.

دیگر خبرها

  • «آنیتا، گمشده در اخبار» در یک جشنواره خارجی اکران می‌شود
  • دلایل منفی شدن تراز تجاری کشور در سال ۱۴۰۲
  • استقبال از اسباب بازی‌های ایرانی در بازار‌های روسیه
  • فعالیت ۱۴۹ شناور سنتی و تفریحی در ساحل بوشهر در ایام نوروز
  • بازدید فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش از بندر امیرآباد
  • اسکله‌های بندر خرمشهر میزبان گردشگران
  • حضور ۱۹ هزار گردشگر دریایی در استان گیلان تا چهارم فروردین
  • بازدید بیش از ۸۵۰۰ گردشگر از اسکله‌های بندر خرمشهر
  • بازدید بیش از ۸ هزار و ۵۰۰ گردشگر از اسکله‌های بندر خرمشهر
  • انجام خدمات شبانه روزی کمیته حمل و نقل دریایی سیستان و بلوچستان برای رفاه مسافران نوروزی