Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-20@09:34:47 GMT

اردبیل قطب پرورش شتر دوکوهانه در ایران

تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۲۰۸۳۳

اردبیل قطب پرورش شتر دوکوهانه در ایران

اردبیل- نام شتر و پرورش این حیوان ناخودآگاه اراضی و استان‌هایی از کشور را به ذهن تداعی می‌کند که آب و هوایی خشک و کویری دارند اما اگر بگوییم که استان اردبیل باآن‌همه زیبایی‌های طبیعی و کوه‌های سر به فلک کشیده مهد پرورش یکی از گونه‌های کمیاب شتر ازجمله شتر دوکوهانه است شاید موجب تحیر برخی خوانندگان شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قدس آنلاین-گروه استان ها: هرمزگان، یزد، سیستان و بلوچستان، کرمان، فارس، سمنان، بوشهر و چند استان دیگر از استان‌های شتر خیز کشور هستند و ایران ازنظر پراکنش شتر در آسیا مقام هشتم و در دنیا مقام بیستم را دارد  و اما استان اردبیل تنها زیستگاه شتر دوکوهانه در ایران است که به‌عنوان ذخیره ژنتیکی دامی بسیار ارزشمندی به‌حساب می‌آیند.

موطن و جایگاه اصلی شترهای دوکوهانه در ایران استان اردبیل و مناطقی ازجمله دشت مغان و مشگین شهر بوده و همچنین گزارش‌های پراکنده‌ای از وجود تعداد انگشت‌شماری شتر دوکوهانه در استان‌های گلستان و آذربایجان شرقی حکایت می‌کند. شتر دوکوهانه در میان عشایر دشت مغان و آذربایجان از دیرباز جایگاه ویژه‌ای داشته است، چراکه این حیوان به هنگام ییلاق و قشلاق عشایر اثاث و وسایل زندگی ایلات را بر پشت خود حمل و از ارتفاعات صعب‌العبور سبلان عبور می‌دهد.

گوشت این حیوان دارای شباهت زیادی به گوشت گاو دارد . شیر شتر نیز سرشار از ویتامین C بوده که اهمیت شیر تولیدی این حیوان را دوچندان می‌کند. از دیگر محصولات شتر کرک و موی آن است که مقدار کرک در شترهای دوکوهانه بیشتر از شترهای تک‌کوهانه بوده و از پشم و موی آن‌ها جهت تهیه چادر، قالی، طناب، پتو و غیره استفاده می‌شود.

تلاش برای حفظ ذخایر ژنتیکی

در همین راستا رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل بابیان اینکه معاونت امور دام استان نیز با حمایت مالی مرکز اصلاح نژاد دام کشور برای تشکیل ژن شتر دوکوهانه با خرید سه نفر شتر دوکوهانه از عشایر استان اقدام به حفظ و نگهداری آن در ایستگاه جعفرآباد مغان کرده است اظهار می‌کند: این شترها به‌صورت ییلاق - قشلاق و کنترل‌شده و کارشناسی مورد تکثیر و پرورش قرارگرفته‌اند.

خلیل نیک شاد بابیان اینکه شتر دوکوهانه به‌عنوان یک نژاد کمیاب در منطقه و کشور مطرح بوده و در حال حاضر نگهداری و پرورش آن به‌طور غالب مختص استان اردبیل می‌باشد می‌افزاید:  در سال‌های گذشته جمعیت این دام ارزشمند به‌طور چشمگیری کاهش‌یافته و خطر انقراض آن کاملاً محسوس گردید و برای جلوگیری از انقراض کامل آن ایستگاه شتر دوکوهانه جهادآباد مشکین‌شهر با خرید تعداد محدودی شتر از عشایر استان در سال‌های ۷۴ تا ۷۵ شروع به فعالیت تحقیقاتی کرد.

وی می‌افزاید: با فعالیت‌های انجام‌گرفته تعداد شترهای دوکوهانه استان به حدود بیش از ۷۰ نفر رسید که به علت مشکلات مالی مرکز تحقیقات استان نسبت به فروش آن به دامداران استان اقدام و در حال حاضر جمعیت آن در ایستگاه جهادآباد به ۲۱ نفر رسیده است

وی بیان می‌کند: خوشبختانه در سایه تلاش‌های انجام‌شده جمعیت شتر دوکوهانه مرکز در سال ۹۷ به تعداد ۲۵ نفر رسیده و در سال ۹۶ تعداد ۵ نفر بوغور بالغ مازاد از طریق مزایده به فروش رسیده و جهت آمیخته گری به استان‌های سمنان و اصفهان انتقال یافت.

حذف شتر از زندگی عشایر

رد پای این حیوان نجیب که تا چندی پیش در تمامی ایل راه‌ها قابل‌مشاهده بود و نقش مهمی را در کوچ عشایر و اقتصاد آن‌ها بازی می‌کرد حالا بنا بر گفته کارشناسان محیط‌زیست به دلیل ورود تکنولوژی  و تغییر سبک زندگی عشایر بسیار کمرنگ شده است.

محسن خدابخشی در این رابطه اذعان می‌کند: تغییر سبک زندگی  و ورود تکنولوژی در سال‌های اخیر  و در زندگی جامعه عشایری  موجب شده تا خودرو جای حیواناتی مانند اسب و شتر را بگیرد.

وی در همین رابطه می‌گوید: پس از برق‌رسانی به قشلاق‌ها، ییلاق‌ها هم به‌تدریج در حال برخورداری از نعمت برق هستند و چنین تغییراتی در زندگی عشایری موجب شده تا گونه‌ای مانند شتر دوکوهانه دیگر کارکرد و اهمیت سابق خود را از دست دهد و حتی امروز در معرض خطر انقراض نیز قرار بگیرد.

وی در همین راستا پیشنهاد می‌دهد:  تسهیلات ویژه برای شترداران در استان، تأمین علوفه و مراقبت‌های دامپزشکی ویژه از شترها، افزایش تعداد شترهای دوکوهانه نگهداری شده در سایر استان‌ها، ایجاد بازار خریدوفروش مناسب برای شتر، حمایت ویژه دولت از ایستگاه‌های پرورش شتر در استان، افزایش تعداد شتر دوکوهانه از طریق روش‌های مدرن انتقال جنین، متنوع کردن خزانه ژنتیکی از طریق ورود شترهای نر دوکوهانه از کشور هم‌جوار(جمهوری آذربایجان)،عواملی هستند که می‌توانند شتر دوکوهانه ایرانی را از خطر انقراض نجات دهند.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: اردبیل شتر دو کوهانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۲۰۸۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران به حمله پاسخ می‌دهد، اسرائیل چه کار خواهد کرد؟/ تعداد موشک‌ها ترسناک به نظر رسید

به گزارش خبرآنلاین، تام ناگورسکی در مقاله ای برای نشریه سایفربریف نوشت:

ایران در پاسخ به حملات اخیر اسرائیل، یک واکنش بی‌سابقه و در عین حال محدود از خود نشان داد. این واکنش بی‌سابقه بود زیرا ایران پیش از این به طور مستقیم به اسرائیل حمله نکرده و معمولاً از نیروهای نیابتی خود مانند حزب‌الله و حماس برای این کار استفاده می‌کرد. آخرین باری که موشک‌هایی از یک کشور به سمت اسرائیل پرتاب شد به سال ۱۹۹۱ و زمان جنگ خلیج فارس بر می‌گردد که توسط عراق انجام شد.

با این حال، این حملات از نظر تخریب و ایجاد خسارت و تلفات ناچیز تلقی شدند، زیرا به مدت دو هفته، ناظران در منطقه و سراسر جهان نگران پاسخ گسترده‌تر ایران به حمله‌ی هوایی اول آوریل اسرائیل بودند که در آن دست کم سه تن از ژنرال‌های ایرانی و دیگر افراد در سفارت این کشور در دمشق کشته شدند. رهبر ایران، آیت‌الله علی خامنه‌ای، هفته‌ی پیش اعلام کرد که «رژیم خبیث به دست دلاورمردان ما مجازات خواهد شد و آنها را از این جنایت و امثال آن پشیمان خواهیم کرد». ایالات متحده هشدار داده بود که انتقام ایران می‌تواند به یک جنگ منطقه‌ای گسترده‌تر منجر شود، دقیقاً آنچه که دولت بایدن و دیگران از زمان حادثه‌ی هفتم اکتبر تلاش کرده‌اند از آن اجتناب کنند.» این جنگ گسترده‌تر هنوز ممکن است رخ دهد، اما حملات روز شنبه خیلی کمتر از آنچه تهران وعده داده بود انجام شد.

اعداد ترسناک و چشمگیر به نظر می‌رسیدند: ایران حدود ۱۰۰ موشک بالستیک، ۳۰ موشک کروز و ۱۷۰ پهپاد به سمت اسرائیل فرستاد، که باعث بسته شدن حریم هوایی و تعطیلی تقریباً کامل فعالیت‌های عادی در خود اسرائیل شد.

اما تأثیر آنها حداقلی بود. یک پایگاه هوایی اسرائیلی در بیابان نِگِوِو (نقب) آسیب جزئی دید و یک دختر جوان به شدت زخمی شد. دفاع هوایی اسرائیل با کمک از آمریکا و بریتانیا، تقریباً هر تهدید ورودی را از آسمان خارج کرد. همسایه‌ی اسرائیل، اردن نیز کمک کرد و موشک‌هایی که وارد حریم هوایی‌اش شده بودند را ساقط کرد. (اکونومیست اشاره کرد که حملات ایران به طور ناخواسته باعث اتحاد غرب و حداقل یک ملت عربی در دفاع از اسرائیل شد). اینجا عدد چشمگیر ۹۹ بود – درصد تهدیدهای هوایی ورودی که رهگیری شد.

پس از آن، سؤال اصلی این بود: آیا حملات یکشنبه پایان این تعامل مستقیم اسرائیلی-ایرانی را رقم زد — یا اینکه آنها مرحله‌ی اول یک فاز خطرناک‌تر بودند؟ به عبارت دیگر، آیا اسرائیل «پیروزی» خود را، همانطور که رئیس‌جمهور جو بایدن در یک مکالمه‌ی تلفنی دیرهنگام شنبه به نتانیاهو توصیه کرد، قبول خواهد کرد؟ یا اسرائیل خود را ملزم به پاسخ دادن به ایران خواهد کرد؟

پاسخ به نتانیاهو و کابینه‌ی جنگ او بستگی دارد، که روز یکشنبه برای بررسی پاسخ جمع شدند. اگر کابینه حملات ایران را حمله‌ای غیرقابل قبول که نمی‌توان آن را تحمل کرد بداند، پس یک پاسخ متقابل اسرائیلی در راه است، و این دو کشور و منطقه را به مسیر ناشناخته‌ای می‌برد. به طور متناوب، اسرائیلی‌ها ممکن است شنبه را به عنوان یک پاسخ قابل پیش‌بینی ببینند، پاسخی که آنها می‌دانستند وقتی به مجتمع در دمشق حمله کردند، خواهد آمد و یک اپیزود که به طور موفقیت‌آمیزی با آن برخورد شده و نیازی به تشدید ندارد.

پیام بایدن استدلال واضحی برای این موضع اخیر بود. بر اساس چندین گزارش، رئیس‌جمهور به نتانیاهو گفت که ایالات متحده هر گونه حمله متقابل اسرائیلی علیه ایران را، از نظر سیاسی یا عملیاتی، پشتیبانی نخواهد کرد.

به گفته یک مقام کاخ سفید او به نتانیاهو گفته بود: »شما یک پیروزی به دست آوردید. این پیروزی را بپذیرید.»

اسرائیل چه کار خواهد کرد؟

یک مقام ارشد، که به طور ناشناس صحبت می‌کرد، به کانال ۱۲ اسرائیل گفت که پاسخی «بی‌سابقه» دنبال خواهد شد؛ روز یکشنبه وزیر دفاع یوآو گالانت گفت که رویارویی با ایران «هنوز تمام نشده است.» نیویورک تایمز گزارش داد که برخی از اعضای کابینه جنگ خواستار یک حمله تلافی‌جویانه فوری بودند، اما نتانیاهو آن را پس از مکالمه‌اش با بایدن وتو کرد.

پاسخ‌های اسرائیلی می‌تواند شکل‌های مختلفی به خود بگیرد – حملات مستقیم به خاک ایران، یا حملات علیه تعدادی از تاسیسات ایرانی در کشورهای دیگر منطقه. ایران از شبه نظامیان در لبنان، سوریه و عراق پشتیبانی می‌کند، و روز یکشنبه یک مقام نظامی اسرائیل گفت که به اهدافی در لبنان که متعلق به شبه نظامیان تحت حمایت ایران حزب‌الله بودند حمله کرده است – هرچند که اینها به نظر می‌رسید بخشی از تبادل آتش معمولی در مرز اسرائیل-لبنان باشد تا پاسخی به باران موشکی روز شنبه.

نگاهی از تهران

ایران از طرف خود، حملات را «یک موفقیت کامل» اعلام کرد، همانطور که سرتیپ محمد باقری، فرمانده کل نیروهای مسلح ایران، بیان کرد. مقامات ارشد دیگر نیز تاکید کردند که حمله اندازه‌گیری شده و محدود بود.

حسین سلامی، فرمانده ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسرائیل، به خبرگزاری تسنیم گفت که حملات روز شنبه « می توانستند گسترده باشند ولی اهداف ما خیلی دقیق بود و ما یک عملیات محدود به تاسیساتی که اسرائیل در حمله‌ی اول آوریل استفاده کرده بود انجام دادیم. »

نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد از طریق حساب خود در X اعلام کرد که حملاتش پاسخی مستقیم و متناسب به حمله‌ی اول آوریل بود، و اینکه « موضوع را می‌توان به نتیجه رسیده تلقی کرد.» همچنین این پست هشدار داد که اگر اسرائیل باز هم حمله کند « پاسخ ایران به طور قابل توجهی شدیدتر خواهد بود. »

در شش ماه گذشته از حمله هفتم اکتبر حماس، ایران سعی کرده است تعادلی بین اجتناب از تعارض مستقیم با اسرائیل و ایالات متحده با فشار افکار عمومی داخلی خود که خواهان پاسخی به کشته شدن‌های مکرر شخصیت‌های ارشد نظامی‌اش بودند برقرار کند. حتی پیش از حمله‌ی اول آوریل – که به دلیل اینکه اسرائیل یک تاسیسات دیپلماتیک ایرانی را هدف قرار داد برجسته بود – اسرائیل حداقل ۱۸ فرمانده و اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسرائیل را از هفتم اکتبر کشته بود.

علی واعظ، مدیر ایرانی گروه بین‌المللی بحران ، به نیویورک تایمز گفت. «به نظر می‌رسد دولت ایران نتیجه گرفته است که حمله دمشق نقطه‌ی عطفی راهبردی بود، جایی که شکست در پاسخ دادن بیشتر از منافع آن زیان داشت، اما با انجام این کار، جنگ سایه‌ای که سال‌ها با اسرائیل داشته است، اکنون ممکن است به یک تعارض واقعی و بسیار زیان‌بار تبدیل شود.»

صنم وکیل، مدیر برنامه‌های خاورمیانه و شمال آفریقا در چتم هاوس، در گفتگو با تایمز اظهار داشت: «ایرانی‌ها تصمیم گرفته‌اند که دست خود را رو کنند و بلوف اسرائیل را فاش سازند. آن‌ها این اقدام را ضروری می‌دانند، چرا که شش ماه گذشته را شاهد تلاش‌های مستمر اسرائیل برای محدود کردن نفوذ آن‌ها در منطقه تلقی می‌کنند.» وی همچنین افزود: «تهران لزوم تعیین خطوط قرمز را احساس کرده و می‌خواهد به اسرائیل نشان دهد که ایران نیز خطوط قرمزی دارد و دیگر تضعیف تدریجی موقعیت خود را تحمل نخواهد کرد.»

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1896515

دیگر خبرها

  • شترداری منبع در آمد در میان عشایر زاهدان
  • نهضت تجلیل از معلمان فراگیر شود/عزم جمعی برای پاسداشت معلمان
  • مدارس پنجشنبه و جمعه آخر هفته‌ها به خانواده‌ها اختصاص می‌یابد؟
  • کشاورزان و عشایر هشدار بارش باران و وزش باد را جدی بگیرند
  • سرانه وخیم آموزش و پرورش اردبیل جبران شود
  • پرورش نیروهای انقلابی در برنامه‌ریزی‌های کلان مدنظر قرار بگیرد
  • ایران به حمله پاسخ می‌دهد، اسرائیل چه کار خواهد کرد؟/ تعداد موشک‌ها ترسناک به نظر رسید
  • آغاز ثبت سفارش کتاب‌های درسی سالتحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۴
  • جلوگیری از ورود بیش از 1 میلیون توریست به ایران توسط آذربایجان + فیلم
  • بیمه رایگان زنان غیرشاغل روستایی و عشایر دارای ۳ فرزند