Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-03-29@13:57:30 GMT

چرا مسکن چاره‌ای جز ارزان شدن ندارد

تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۲۹۸۲۲

چرا مسکن چاره‌ای جز ارزان شدن ندارد

فرارو در ادامه نوشت: بررسی بازارهای موازی مسکن نشان می‌دهد سکه از اول سال ۹۷ تا حالا ۱۵۴ درصد رشد قیمت را تجربه کرده. دلار ۱۴۴ درصد افزایش قیمت پیدا کرده و هر مترمربع واحد مسکونی یک و نیم برابر شده است. شاید جنس این بازارها متفاوت باشد، اما مقصد آن‌ها به یک نقطه ختم می‌شود. در این گزارش روند تغییرات قیمت سه بازار سکه، ارز و مسکن را بررسی کرده‌ایم تا ببینیم آیا افزایش قیمت مسکن به نقطه آخر رسیده یا نه؟

رشد قیمت مسکن از ابتدای سال ۹۷؛ ۱۴۲ درصد

فروردین سال ۹۷ وقتی هنوز بحران ارز زیاد جدی نشده بود و دلار از مرز پنج هزار تومان عبور نکرده بود، حدودا متری پنج میلیون تومان بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به طور دقیق‌تر گزارش‌های وزارت و راه و شهرسازی نشان می‌دهد میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران طی فروردین ۹۷ روی پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان قرار داشت.

سال ۹۷ بازار مسکن مثل دیگر بازارها به کلی رفتار متفاوتی نسبت به سال‌های قبل از خود نشان داد. طوری که دیگر از فراز و نشیب‌هایی که فصل‌های مختلف در بازار مسکن به وجود می‌آمد خبری نبود. قیمت خرید و فروش خانه در تهران از همان موقع تا حالا که حدود ۱۷ ماه گذشته، قیمت مسکن روند صعودی ثابتی دارد و حتی یک ماه هم این روند صعودی متوقف نشده. طوری که قیمت مسکن تا مردادماه ۹۷ یعنی یک سال پیش به متری هفت میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسید.

هرچند افزایش قیمت دلار از مردادماه ۹۷ به بعد جان تازه گرفت، اما بازار مسکن نسبت به اتفاقات بازار ارز تقریبا بی‌تفاوت بود و به روند ثابت افزایش قیمت ادامه می‌داد. به عبارتی هر ماه بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان به قیمت مسکن اضافه می‌شد. حتی بعد از بازگشت ارز از مرز ۲۰ هزار تومان باز هم بازار مسکن به مسیر خود ادامه داد. طوری که تا پایان پاییز ۹۷ وقتی دلار به حداقل قیمت خود یعنی ۱۲ هزار تومان رسیده بود، مسکن در حال رکوردشکنی‌های جدید بود و قیمت هر متر مربع واحد مسکونی به ۹ میلیون و ۶۳۰ هزار تومان رسید.

این در حالی است که فصل پاییز قیمت مسکن به خاطر افت معاملات نسبت به تابستان کاهش پیدا می‌کند، اما بازار مسکن سال ۹۷ کاری به کار قواعد اصولی نداشت. این روند افزایش قمیت باعث شد قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در بهمن‌ماه سال ۹۷ از مرز ۱۰ میلیون تومان عبور کند و تا پایان سال یه ۱۱ میلیون تومان برسد. از بهمن‌ماه به بعد افزایش قیمت مسکن وارد فاز جدیدی شد و شاهد افزایش قیمت ماهانه یک میلیون تومان در بازار مسکن بودیم. کار به جایی کشیده شد که خرداد امسال قیمت هر متر مربع واحد مسکونی به ۱۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسید.

تیرماه بالاخره طلسم افزایش قیمت شکسته شد و سرعت آن به حداقل رسید. در نتیجه این اتفاق قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در اولین ماه تابستان ۱۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان اعلام شد. یک حساب سرانگشتی نشان می‌دهد قیت مسکن از فروردین ۹۶ تا تیرماه ۹۷ تقریبا دو و نیم برابر شده و ۱۴۲ درصد رشد داشته است. 

رشد قیمت دلار از ابتدای سال ۹۷؛ ۱۴۴ درصد

شروع افزایش قیمت دلار در ماه‌های پایانی سال ۹۶ کلید خورد و در ابتدای سال ۹۷ به وضوح خود را در بازار نشان داد. طوری که قیمت دلار در فروردین‌ماه سال ۹۷ از مرز پنج هزار تومان عبور کرد و نشان داد این سال، سال خوبی برای اقتصادمان نیست. هیچ‌کس جلودار افزایش قیمت دلار نبود.

حتی ترفند دلار چهار هزار و ۲۰۰ تومانی هم نتوانست مانع رشد این ارز شود و کار به جایی رسید که تا پایان فصل بهار از هفت هزار تومان هم فراتر رفت و به هفت هزار و ۳۰۰ تومان رسید. تابستان اوضاع در بازار ارز وخیم‌تر شد. مردادماه ۹۷ یعنی درست یک سال پیش بود که دلار از مرز ۱۰ هزار تومان عبور کرد و به صورت ناگهانی تا ۱۲ هزار تومان رسید.

هرچند این افزایش ناگهانی، در ادامه تبدیل به روند کاهشی شد، اما این موضوع مانعی برای روند رو به رشد قیمت دلار به حساب نمی‌آمد. شهریور ماه بازار ارز وارد مرحله جدیدی شد. پایان فصل تابستان برای دلار ورود به کانال ۱۴ هزار تومانی را به همراه داشت. رقمی که زیاد برای دلار تداوم نداشت چراکه به محض شروع فصل پاییز و در هفته اول مهرماه رکورد تاریخی قیمت دلار رقم خورد. جایی که دلار به مرز ۲۰ هزار تومان رسید و نسبت به اول سال ۹۷ رشد ۳۰۰ درصدی و چهار برابری را در کارنامه خود به ثبت رساند. در ادامه روند دلار کاهشی بود.

هرچند بهمن‌ماه و اسفندماه دلار دوباره روند افزایشی آرامی به خود گرفت، اما نهایتا این ارز با نرخ ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومانی سال ۹۷ را به پایان برد تا رشد ۱۸۰ درصدی برای دلار در سال ۹۷ رقم بخورد. دلار در سال ۹۸ روند افزایشی به خود گرفت، اما در خردادماه دچار یک سقوط عجیب و غریب شد و از ۱۴ هزار تومان به ۱۱ هزار تومان رسید. در ادامه تقریبا یک ماهی می‌شود که شاهد تغییر چندی در بازار ارز نیستیم. این روزها دلار در بازار آزاد با قیمت ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومان می‌شود که نشان دهنده رشد ۱۴۴ درصدی از اول سال ۹۷ تا حالا است. 

رشد قیمت سکه از ابتدای سال ۹۷؛ ۱۵۶ درصد

بازار سکه نسبت به رقیب اصلی‌اش یعنی بازار ارز رشد بیشتری را تجربه کرده. شاید تعجب کنید، اما باید بگوییم فروردین سال ۹۷ هر سکه تمام طرح جدید در بازار تنها یک میلیون و ۶۳۰ هزار تومان قیمت داشت. افزایش قیمت سکه از ماه‌های پایانی سال ۹۶ کلید خورده بود و در فروردین ۹۷ به وضوح خود را نشان داد. طوری که تا پایان فروردین ماه قیمت هر سکه تمام طرح جدید به یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسید.

سکه در سال ۹۷ همپای دلار بالا و پایین می‌رفت. این اتفاق باعث شد تا مردادماه ۹۷ یعنی درست یک سال قبل، قیمت هر سکه تمام طرح جدید در بازار تا مرز چهار میلیون تومان بالا رفت. این مورد نشان می‌دهد قیمت سکه این روزها اختلاف کمی با مرداد سال قبل دارد. تا پایان شهریور قیمت هر سکه تمام طرح جدید به چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسید.

هفته اول مهر ماه همزمان با رکوردشکنی تاریخی دلار، قیمت سکه تمام تا پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بالا رفت. به عبارتی در مدت شش ماه سکه افزایش قیمت سه و نیم برابری را پشت سر گذاشت. در ادامه روند کاهشی قیمت سکه باعث شد تا پایان سال ۹۷ قیمت هر سکه تمام طرح جدید به چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان برسد. سال ۹۸ رفتار بازار سکه تقریبا منطبق با بازار ارز بود.

با این تفاوت که افزایش قیمت جهانی طلا و به تبع آن افزایش قیمت طلا در ایران باعث شده در چند وقت اخیر شاهد افزایش نسبی قیمت سکه باشید. این روزها هر سکه تمام طرح جدید در بازار حدود چهار میلیون و ۱۰۰ هزار تومان در بازار معامله می‌شود که نشان دهنده رشد ۱۵۶ درصدی قیمت آن از اول سال ۹۷ تا به حال است.

جنس بازارها متفاوت است، اما مقصد یکی

خیلی‌ها بازار مسکن را کاملا متفاوت از بازارهای سرمایه‌ای مثل سکه و ارز می‌دانند. تقریبا این حرف درست است چراکه خیلی‌ها مسکن را به عنوان یک کالای مصرفی خریداری می‌کنند و آن را به چشم سرمایه‌گذاری نمی‌بینند، اما وقتی اوضاع خراب شود، دیگر معادلات به هم می‌ریزد و بازار مسکن هم مثل سکه و ارز تا حدودی جنبه سرمایه‌ای به خود می‌گیرد. با این تفاوت که دیگر خبری از نوسان‌های لحظه‌ای و روزانه نیست.

مسکن آرامش خیلی بیشتری دارد و مثل یک حلزونی است که دنبال خرگوش‌ها حرکت می‌کند. دلار و سکه بعد از ثبت رکوردهای ۲۰ هزار تومانی و پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی جهش‌های ناگهانی را کنار گذاشتند و تقریبا یکی دو ماهی می‌شود که نفس‌های آخرشان را می‌کشند. تقریبا می‌توان گفت نرخ چهار میلیونی برای سکه و نرخ ۱۲ هزار تومانی برای دلار تقریبا آخر خط است و حالا بازار مسکن به آن‌ها رسیده. دلار و سکه از اول سال ۹۷ و همزمان با شروع افزایش قمیت‌ها تا به حال حدود ۱۴۰ تا ۱۵۰ درصد افزایش قیمت را به ثبت رسانده‌اند.

بازار مسکن تا زمانی که نتواند عقب‌ماندگی‌اش از بازارهای موازی را جبران نکند به افزایش خود ادامه می‌دهد. کما اینکه این اتفاق از دی‌ماه ۹۷ تا حالا و همزمان با کاهش قیمت ارزو سکه افتاده و مسکن همچنان به روند افزایشی خود ادامه می‌دهد، اما تابستان ۹۸ اوضاع به کلی فرق کرده. چند وقتی می‌شود که دلار و سکه آرام گرفته‌اند و بازار مسکن با افزایش قیمت ثابت و بدون نوسان به آن‌ها رسیده است. حالا بازدهی هر سه بازار در یک بازه قرار دارد و نشان می‌دهد مسکن دیگر دلیلی برای افزایش قیمت ندارد. برای همین است که می‌گوییم بازار مسکن باید کوتاه بیاید!

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۲۹۸۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت واقعی دلار اعلام شد/ تا یک ماه دیگر نرخ دلار به این عدد می‌رسد

قیمت دلار از ابتدای سال ۱۴۰۲ در محدوده قیمتی ۴۸ تا ۵۱ هزار تومان نوسانات اندکی داشت و بازار این نوسانات کم و خنثی بودن را مدیون سیاست ارزپاشی بود، همان سیاستی که فقط توانست قیمت دلار را تا پایان انتخابات نمایندگان مجلس فریز کند و پس از آن شاهد بودیم که بازار چگونه مسیر حرکتی خود را تغییر داد. حال این پرسش مطرح می‌‎شود که آیا این افزایش ادامه خواهد داشت یا خیر؟

به گزارش طلا، کارشناسان پاسخ‌های متفاوتی را برای این سوال مطرح می‌کنند. عده‌ای بر این باورند که نرخ دلار در سال آینده افزایشی خواهد بود. اصغر سمیعی، کارشناس بازار ارز می‌گوید: قیمت دلار در سال ۱۴۰۳ قطعا افزایشی خواهد بود و بعید می‌دانم نرخ دلار به قبل از محدوده محدوده‌های فعلی بازگردد.

وی می‌افزاید: اکنون یک تورم بالای ۴۰ درصد را در کشور شاهد هستیم، این در حالی است که تورم در کشورهای حوزه دلار زیر ۴ درصد است. این اختلاف ۳۶ درصدی چه بخواهیم و چه نخواهیم خودش را در یک جایی نشان خواهد داد.

به بیانی دیگر وقتی اختلاف نرخ تورم ما با کشورهای حوزه دلار ۳۶ درصد است که به معنی این خواهد بود که روزانه به طور منظم قیمت ارز باید یک در هزار افزایش پیدا کند.

سمیعی می‌گوید: در این میان ممکن است به دلایلی سیاست مسئولان کشور این باشد که با تزریق بیش از تقاضا قیمت ارز را کنترل کنند دقیقا همانند کاری که قبل از انتخابات انجام شد. این کار شاید برای مدت کوتاهی جواب بدهد، اما در درازمدت شدنی نیست و در پایان به زیان اقتصاد کشور تمام خواهد شد.

مسئولان اقتصادی اگر بخواهند متناسب با مصلحت اقتصاد کشور عمل کنند نباید به زور تزریق بیش از تقاضا مانع رشد قیمت ارز شوند. قیمت باید روند منطقی خود را طی کند.

ارزش ذاتی دلار ۵۳ هزار تومان است

از سوی دیگر برخی‌ معتقدند که ارزش ذاتی دلار رقم‌های پایین‌تری است و پس از فروکش کردن هیجانات، قیمت باید به محدوده‌های قبلی خود بازگردد.

سجاد بوربور، کارشناس بازار ارز، اما نظری متفاوت از سمیعی دارد. او درخصوص سرنوشت قیمت دلار در سال ۱۴۰۳ به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: واقعیت این است که ارزش دلار روی کاغذ ۵۳ هزار تومان است نه بیشتر! البته بازار می‌تواند با هیجان به ۶۰ هزار تومان هم برسد، اما ارزش ذاتی همان ۵۳ هزار تومان است.

اگر بازار هیجان ‎زده نمی‌شد قیمت در همان حدود باید ثابت می‌ماند، چون نقدینگی که سوخت حرکت دلار است تکان نخورده پس قرار نیست که نرخ دلار افزایش یابد.

وی ادامه می‌دهد: ما یکسری سیاست‌های انقباضی همانند فروش اوراق از سوی بانک مرکزی و عرضه سکه‌های بدون تاریخ از سوی دولت داشتیم که باعث شده بود قیمت دلار را ثابت نگه دارد. به همین دلیل احتمال افت قیمت دلار تا یک ماه آینده بیشتر از رشد آن خواهد بود.

بوربور در بخش دیگری از اظهارات خود به نوع عملکرد دولت در بازار ارز در سال ۱۴۰۲ اشاره می‌کند و می‌گوید: اوایل سال ۱۴۰۲ دست دولت در بازار ارز آنچنان باز نبوده و فقط با خبردرمانی بازار را مدیریت می‌کرد.

خبرهایی همچون توافق میان ایران و عربستان، خبرهای خوبی درخصوص برجام، بهبود روند فروش نفت و ... منتشر شد و هدف کنترل تورم بود. در آن شرایط انتظارات تورمی به سرعت کاهش پیدا کرد و به دنبال آن شاهد جلوگیری از قیمت ارز بودیم.

دولت در سال جاری با فشار حداکثری مانع رشد نقدینگی شد، اما باید توجه داشته باشیم ثابت نگه داشتن نقدینگی به شکل دستوری به معنای نابودی بخش خصوصی و تولید خواهد بود.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی از بازار مسکن برای سال ۱۴۰۳
  • افزایش قیمت طلا و سکه در بازار غیررسمی / طلا ارزان می‌شود؟
  • قیمت دلار، سکه و طلا در بازار ۹ فروردین ۱۴۰۳
  • قیمت دلار، سکه و طلا در بازار امروز پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳
  • بازار بی سرپناه مسکن
  • بازار بی‌سرپناه مسکن
  • تاثیر قیمت جدید دلار بر بازار مصالح ساختمانی 1403
  • قیمت واقعی دلار اعلام شد/ تا یک ماه دیگر نرخ دلار به این عدد می‌رسد
  • افزایش قیمت دلار بازار مسکن را به کدام سو می‌برد؟
  • سیگنال عجیب دلار به قیمت مسکن/ قیمت‌ جدید خانه‌های پایتخت را ببینید (+ جدول)