Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-03-28@21:53:26 GMT

درمورد تلاش ترکیه برای مصادره فارابی چه کرده‌اید؟

تاریخ انتشار: ۲ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۶۳۸۷۹

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، ۹ حزب مستقل در نامه‌ای سرگشاده خطاب به سرپرست وزارت تازه‌تأسیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری درخواست کردند اقداماتی که تاکنون برای جلوگیری از مصادره «فارابی» توسط ترکیه انجام شده را اطلاع‌رسانی کند.

در این نامه سرگشاده آمده است: «چندی پیش «خانه - موزه‌ی فارابی»، فیلسوف و دانشمند بزرگ ایرانی و ملقب به معلم ثانی، توسط دانشگاه ملی فارابی قزاقستان و شهرداری استانبول و با حمایت شورای همکاری کشور‌های تُرک‌زبان و سفارت قزاقستان در ترکیه، در استانبول افتتاح شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این گشایش، که فی‌نفسه امری شایسته است، در راستایِ مناسبت هزار و صدوپنجاهمین زادروزِ این دانشمند برجسته‌ی فرارودی و زاده‌ی سُغد، منطقه‌ای کهن در ایران‌زمین، انجام شده که قرار است در سال ۲۰۲۰ توسط یونسکو جشن گرفته شود.

از آن‌جایی که پیش از این اقدام‌هایی غیرفرهنگی و ناهماهنگ با دیگر کشور‌های برآمده از دلِ تاریخ و فرهنگی مشترک (ایران‌زمین) از سوی برخی کشور‌های منطقه صورت گرفت، مانند ثبتِ «مولانا» بر دستِ کشور ترکیه یا نوشته شدن «ابن‌سینا حکیم بزرگ تُرک» زیر تندیسی از دانشمند بزرگ ایرانی یا تلاش برای ثبتِ جهانیِ «نظامی گنجوی» و میراثی، چون «نگارگری ایرانی» و «تار» و «چوگان» توسط جمهوریِ آذربایجان و تشکیلِ پرونده‌های ثبت جهانیِ آن‌هافقط به نام آن کشور و نمونه‌های مشابه یا حتی مورد‌هایی کاملاً ایرانی، چون اقدام کشور امارات برای از آنِ خود کردنِ «بادگیر» - این نگرانی را، به درستی در بینِ دوستداران ایران و کنشگران فرهنگی ایجاد کردهاست که هدف از چنان افتتاحِ فرهنگی و فرخنده‌ای می‌تواند دستیابی به هدفی سیاسی و غیرفرهنگی و تلاشی غیرعلمی و جاعلانه برای تعمیمِ هویتی امروزین به گذشته و مصادره‌ی پیشینه‌ی فرهنگی‌ای باشد که از آنِ همه‌ی کشور‌های منطقه است.

سرزمین‌هایی که از زمان شکل‌گیریِ هویتی ملی و فراقومی همواره «ایرانی» و متّصف به فرهنگِ کهن و فراگیرِ آن بوده‌اند و در زمانِ دانشمندانی، چون فارابی همه‌ی متون آن هنگام و نیز متن‌های پژوهشی و متکی بر «علم تاریخ» تا همین امروز، آنان را وابستگانِ این حوزه‌ی تمدنی و فرهنگی می‌دانند و فراموش نکنیم که نه تنها هویت‌های ملّی ازبکستانی و قزاقستانی و جمهوری آذربایجانی و نیز افغانستانی و تاجیکستانی و... همه جدید هستند، بلکه هویتِ ملّیِ ترکیه‌ای و ترک نیز «امروزی» و مربوط به سده‌ی اخیر هستند، هر چند در قامتِ قومی ایرانی و هویّتی قومی پیشینه‌ای دراز دارند و از همان اوانِ حضور در تاریخ در دایره‌ی هویت ملی و سراسریِ ایرانی صورت‌بندی می‌شده و حکومت‌های کوچک و بزرگی ایرانی را شکل می‌داده‌اند.

از این رو و از آن‌جایی که دفتر فرهنگی شهرداری کلانشهر استانبول فارابی را «عالم جهان ترک و اسلام» معرفی کرده است، ما احزاب امضاکننده‌ی بیانیه‌ی زیر از ریاست سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ــ که آن نهاد در آستانه‌ی پوست‌اندازی و تبدیل به وزارتخانه‌ای است که امیدواریم در شأن ایرانِ بزرگ فرهنگی باشد ــ خواهانیم که برای رفع این نگرانی تلاش‌هایی را که داشته است و برنامه‌هایی را که در نظر دارد انجام دهد، اعلام کند.

اگر کشور‌هایی در منطقه، بر پایه‌ی تبلیغاتی سیاسی یا جهت‌گیری‌هایی استعماری و ایران‌ستیزانه که در یک سده‌ی پیش و بیشتر بر دستِ قدرت‌های استعماری کلاسیک شکل گرفته است، از نامیده شدنِ چنین مفاخری به ایرانی هراس دارند آیا دفتری در آن سازمان پیگیرِ آن است حال که جشن بزرگِ نوروز بر دستِ همه‌ی این کشور‌ها به رسمیت شناخته شده است در گام نخست بکوشد که با رایزنی با مقاماتِ کشور‌های یادشده چنین یادگار‌ها و مفاخری را به نامِ «حوزه‌ی فرهنگی نوروز» به ثبت برساند تا اختلاف‌ها و جدایی‌ها کمتر شود؟

آیا تلاشی برای نگارش تاریخ درسیِ مشترکی میان پژوهشگرانِ این حوزه در همه‌ی این کشور‌ها در جریان است تا نسل بعدی، فارغ از اختلاف‌اندازی‌های یک سده‌ی گذشته، شناختِ درستی را از هویت امروزین خود و پیوندِ آن با هویت مشترک کهن‌اش داشته باشد؟ آن سازمان، چه پیشنهاد‌هایی را برای آشناسازی نسلِ امروز کشور با این مفاخر و آثار در برنامه داشته و دارد و به دولت پیشنهاد کرده است؟ آیا نباید مانند کشور تاجیکستان بکوشیم چهره‌ی این بزرگان را بر پول ملی کشورمان بازتاب دهیم و آیا سازمانِ متولیِ میراث کشور نسبت به حذفِ تصویر حکیم بوعلی سینا از روی جلد دفترچه‌های تأمین اجتماعی، آن هم در این هنگامه‌ی پرآشوب، واکنشی نشان داد؟ این‌ها و بسیاری پرسش‌های دیگر منتظر پاسخ صریح مدیرانِ مرتبط هستند.»

به گزارش ایسنا، ۱۴ مرداد «خانه-موزه فارابی»، فیلسوف و دانشمند بزرگ ایرانی به مناسبت هزار و صد و پنجاهمین سالگرد تولد او در ترکیه افتتاح شد، مکان انتخاب شده برای این موزه، در مرکز شهر توریستی استانبول و دارای چند بخش است که هر کدام اطلاعات منحصر به فردی درباره مراحل مختلف زندگی و کار ابونصر محمد بن محمد فارابی اندیشمند بزرگ جهان اسلام رائه می‌دهند که به عنوان معلم دوم بشریت (پس از ارسطو، معلم اول) شناخته می‌شود.

در آئین افتتاح این خانه موزه؛ «گالیم موتانوف» رئیس دانشگاه ملی قزاقستان (فارابی) در سخنانی گفت: ایجاد یک خانه موزه مستقل برای فارابی در ترکیه، نقطع عطف مهم دیگری در بیشتر شناساندن گنیجینه فرهنگی ترکی و قراقی از طریق میراث فارابی است که نقشی ارزشمند در تاریخ تمدن بشری ایفا کرد.

این سخنان هشدار و دل‌نگرانی زیادی را از سوی دوستداران و فعالان میراث فرهنگی و تاریخ و فرهنگ ایران باعث شده است.

منبع: تابناک

کلیدواژه: میراث فرهنگی استانبول فارابی حوزه فرهنگی نوروز اردوگاه شهید باهنر محمد عزیزی فریدون احمدی ناصر احمدی سامانه باور ۳۷۳ علی فرجی ائتلاف دریایی آمریکا لیگ نوزدهم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۶۳۸۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تلاش همگان برای ثبت جهانی روستای بیشه

عطا حسن پور در جلسه رفع موانع و پیگیری ثبت جهانی روستای بیشه در محوطه باغ گلستان خرم‌آباد با بیان اینکه ثبت جهانی روستای بیشه نیازمند تلاش و مساعدت همه دستگاه‌ها و همکاری بین بخشی است تا با رفع مشکلات و موانع پیش رو در سه ماهه آینده، زمینه این مهم را فراهم کنیم، اظهار کرد: مقدمات ثبت جهانی این روستا از سال گذشته شروع شده و از بین ۲۰۰ روستای کشور؛ هشت روستا برای ثبت جهانی انتخاب شده اند.

وی تصریح کرد: ثبت جهانی روستای بیشه توسط سازمان جهانی WTO (دفتر مستقر در ریاض عربستان) انجام می‌شود که باید موانع موجود در راستای ثبت جهانی را در ماه‌های جاری رفع کنیم.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان با اشاره به نشست مشترک معاونت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و فرمانداری خرم آباد برای ایجاد فرصت برای ثبت جهانی روستای بیشه نیز بیان کرد: باید در ماه‌های جاری شرایط لازم را برای ثبت جهانی روستای بیشه فراهم شود و پایداری زیست‌محیطی اقتصادی و اجتماعی، شاخص‌های بهداشتی و امنیت، داشتن جاذبه‌های فرهنگی و تاریخی، توسعه و یکپارچگی زنجیرۀ ارزش از اقدامات موردنیاز است.

حسن‌پور در ادامه با اشاره به رویداد جهانی «رود و ریل» نیز گفت: این رویداد مهم در روز ۳۰ فروردین جاری با حضور دبیرکل سازمان جهانی جهانگردی برای اولین بار در ایران و لرستان با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی و در روستای بیشه برگزار می‌شود.

وی اضافه کرد: دستگاه‌های اجرایی استان و شهرستان خرم آباد نیز می‌بایست اقدامات انجام‌شده برای روستای بیشه را توسط رسانه‌ها منعکس کنند تا در پرونده ثبت جهانی قرار گیرد. 

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان با بیان این که روستای گردشگری بیشه در کنار راه آهن سراسری تهران به جنوب و در کنار ایستگاه راه آهن و آبشاری به همین نام در ۶۰ کیلومتری خرم آباد قرار گرفته است و آبشار بیشه چهل و هشتمین اثر ملی است که توسط سازمان میراث فرهنگی در ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت، ارتفاع آبشار ۴۸ متر تا نقطه برخورد با زمین است و ۱۰ متر نیز از آنجا تا وصل شدن به رودخانه سزار می‌باشد و عرض تاج آبشار ۲۰ متر است، بیان کرد: در بالای آبشار، روبروی ایستگاه چشمه‌های پُرآب متعددی دیده می‌شوند که پس از گذشتن از ایستگاه قطار آبشار بیشه را تشکیل می‌دهند. به علت هم‌جواری این آبشار با چندین مجموعه زیبا همچون جنگل‌های پهناور بلوط، روستای بیشه و چشم‌انداز ایستگاه راه‌آهن بیشه می‌توان آن را یک منطقه گردشگری مناسب دانست. در شرق آبشار تپه‌های کلاه‌کوه و در شمال، کوه ازگن به آن مشرف هستند.

حسن پور ادامه داد: روستای چشمه پریان در شرق و در دوردست‌ها در ارتفاعات از کنار آبشار دیده می‌شود. ضمن اینکه ارتباط بلافصل روستای بیشه با آبشار از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

 

باشگاه خبرنگاران جوان لرستان خرم آباد

دیگر خبرها

  • تلاش دوباره مخالفان ترکیه برای شکست اردوغان
  • اکران آنلاین فیلم سینمایی «کاپیتان» آغاز شد
  • زمینه‌های مناسب برای حضور ایران در بازار بزرگ اسباب بازی روسیه
  • کشور داری، برنامه و حواس جمع می خواهد
  • تلاش همگان برای ثبت جهانی روستای بیشه
  • «کاپیتان» به اکران آنلاین رسید
  • اولین رویای ملی‌پوش ایرانی در تکیه بر باد رفت
  • ترکیه در آستانۀ انتخابات محلی و شهرداری‌ها
  • «جنگل پرتقال» به اکران آنلاین رسید
  • رویاپردازی یک ایرانی به قیمت نابودی نیمیر و انگاپت