Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، با گذشت حدود یک سال از حضور محمد اسلامی در وزارت راه و شهرسازی که عمدتا با هدف ساماندهی بازار مسکن و مأموریت ابلاغی رئیس جمهور به وی مبنی بر افزایش تولید مسکن ، همچنان شاهد ارائه طرح های متعدد و عدم آغاز این برنامه ها هستیم؛ هر چند که وزارت راه و شهرسازی تفاهم نامه هایی با نهادهایی دیگر از جمله وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح برای احداث ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در اراضی نیروهای مسلح به امضا رسانده و طرح هایی با نام های تام فاز، تام کاد و تام اج - که شامل طرح هایی به عنوان تأمین مسکن کارکنان دولت، تأمین مسکن به روش فروش اقساطی زمین و تأمین مسکن به روش اجاره ای است- مطرح شده اما هیچ یک از این طرح ها رنگ اجرا به خود ندیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پنج طرح اصلی به طور موازی در حال پیگیری است که معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی به طور موازی این طرح ها را پیگیری می کند.

۱.مالیات بر خانه های خالی و مالیات بر عایدی مسکن

مالیات بر خانه های خالی که در قانون مالیات های مستقیم سال ۱۳۸۸ به تصویب رسید و سال ۱۳۹۳ در دولت یازدهم توسط معاون اول رئیس جمهور به وزیر سابق راه و شهرسازی ابلاغ شد اما این قانون تاکنون به دلیل عدم اجرای تعهد وزارت راه و شهرسازی مبنی بر تهیه سامانه ملی اسکان و املاک اجرا نشده است. با این حال وزیر جدید راه و شهرسازی مرتبا از امکان تهیه این سامانه تا پایان سال جاری و آغاز اخذ مالیات از مالکان خانه های خالی خبر می دهد.

به گفته کارشناسان بیش از دو میلیون و ۶۰۰ هزار واحد مسکونی خالی از سکنه وجود دارد که به دلیل عدم وجود ابزارهای مالیاتی، از سوی مالکان این واحدها با هدف افزایش ارزش افزوده بازار مسکن خالی مانده است و از ورود آنها به بازار رهن و اجاره یا بازار خرید و فروش مسکن جلوگیری می شود. 

همچنین مالیات بر عایدی مسکن نیز که مهمترین ابزار مالیاتی برای جلوگیری از سوداگری و خرید و فروش مکرر مسکن از سوی سفته بازان محسوب می شود، بارها از سوی وزارت راه و شهرسازی، وزارت امور اقتصادی و دارایی و دولت با آن موافقت یا مخالفت شد اما همچنان از ارائه لایحه مالیات بر عایدی سرمایه به مجلس خودداری می شود. این در حالی است که ماهها قبل کلیات طرح نمایندگان مجلس برای مالیات بر عایدی مسکن در کمیسیون اقتصادی مجلس به تصویب رسید و اماده بررسی و تصویب جزییات بود که با فشار دولت ادامه بررسی آن متوقف و دولت وعده داد که خود راسا نسبت به تهیه لایحه مرتبط اقدام کند اما اکنون پس از ماهها، مسئولان دولتی وعده های زمانی متعددی برای ارائه این لایحه مطرح کرده اند. 

۲.برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن

وزیر جدید راه و شهرسازی سال گذشته با شعار احداث ۴۰۰ هزار واحد مسکونی وارد عرصه مدیریت این وزارتخانه شد و تاکنون طرح های تام کاد، تام فاز و تام اج اعلام و جزئیات آن تشریح شده اما قدمی برای عملیاتی کردن این طرح ها برداشته نشده است.

در این برنامه قرار است ۲۰۰ هزار واحد در شهرهای جدید، ۱۰۰ هزار واحد در بافت فرسوده و ۱۰۰ هزار واحد توسط بنیاد مسکن اجرا شود.

با این حال بر اساس اعلام طرح جامع مسکن، سالانه نیاز به ساخت یک میلیون واحد مسکونی داریم این در حالی است که به نظر می رسد شعار احداث ۴۰۰ هزار واحد مسکونی تا پایان دولت دوازدهم به دلایل مختلف از جمله افزایش قیمت زمین و مصالح ساختمانی عملیاتی نشود.

۳-وام ودیعه مسکن

طرحی که توسط وزارت راه و شهرسازی برنامه ریزی شد و با مخالفت ضمنی وزیر راه و شهرسازی روبرو شد. کارشناسان بسیاری نیز نقدهای متعددی به این طرح وارد کرده اند.

بر اساس این طرح، شبکه بانکی با محوریت بانک عامل بخش مسکن اقدام به پرداخت ودیعه مسکن (رهن) کرده تا بتواند به مستأجران کمک کند.

بنا بر آنچه معاون وزیر اقتصاد اعلام کرد در این طرح، تسهیلات به مؤجر پرداخت شده و مستأجر به جای پرداخت اجاره ماهانه به مالک، اقساط این تسهیلات را پرداخت می کند.

گفتنی است مدیرعامل بانک عامل بخش مسکن چندی پیش در گفتگو با خبرنگار مهر از مخالفت شورای فقهی بانک مرکزی با این تسهیلات به دلیل داشتن مشکل شرعی و فقهی خبر داد. 

۴-طرح فروش اعتباری مصالح ساختمانی

از زمستان سال گذشته تاکنون وزیر راه و شهرسازی، معاونان مسکنی وی و مدیرعامل بانک عامل بخش مسکن از اجرای طرحی به عنوان صدور کارت تعهدی مصالح ساختمانی خبر می دهند که بارها جزئیات آن اعلام شد اما همچنان از صدور این کارت اعتباری خودداری می شود.

بر اساس این طرح که به گفته رئیس انجمن انبوه سازان، برای طراحی آن با انبوه سازان مشورت نشده، بانک عامل بخش مسکن کارت اعتباری خرید مصالح ساختمانی برای انبوه ساز صادر کرده و به صورت همزمان از سوی دیگر با تولیدکننده مصالح مذاکره می شود تا با استفاده از این کارت امکان خرید اقساطی مصالح و پرداخت آن در طول زمان وجود داشته باشد.

گفتنی است محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی نیز زمستان سال گذشته اعلام کرد با استفاده از این کارت اعتباری می توانیم مصالح ساختمانی را از تولیدکننده با تخفیف سنگین بین ۲۵ تا ۳۰ درصد خریداری کرده و آن را به انبوه ساز واگذار کنیم که در نتیجه باعث کاهش ۲۰ تا ۲۵ درصدی قیمت تمام شده ساخت و ساز و انتقال این تخفیف به خریدار خواهیم بود.

با این حال انبوه سازان معتقدند با توجه به اینکه قرار است این کارت اعتباری با سود ۱۸ درصد به انبوه ساز واگذار شود تأثیر چندانی در کاهش قیمت تمام شده ساخت و ساز نخواهد داشت. بر همین مبنا، کارشناسان نیز اجرای این طرح را در بهبود بازار مسکن، بی اثر می دانند. 

۵-طرح نوسازی بافت فرسوده

نوسازی بافت های فرسوده که قدمت آن به بیش از دو دهه می رسد بارها از سوی وزرای مسکن و راه و شهرسازی در دولت های مختلف مطرح شده اما پیشرفت چندانی نداشته است.

در دوره جدید وزارت راه و شهرسازی نیز شرکت بازآفرینی شهری به عنوان متولی نوسازی بافت فرسوده اعلام کرده تاکنون ۴ هزار میلیارد تومان از منابع صندوق توسعه ملی برای نوسازی بافت های فرسوده تسهیلات دریافت کرده است تا آن را به توسعه گران برای نوسازی بافت فرسوده واگذار کند.

با این حال روند پیشرفت فیزیکی نوسازی بافت های نابسامان شهری بر اساس آمارها چندان مناسب نیست و آن گونه که باید مردم شاهد ساخت و ساز در بافت های فرسوده نیستند.

گفتنی است بر اساس اعلام وزارت راه و شهرسازی می بایست تا پایان سال ۱۴۰۰، صد هزار واحد مسکونی در بافت های فرسوده احداث شود.

کد خبر 4699456 برهان محمودی

منبع: مهر

کلیدواژه: طرح جامع مسکن دولت دوازدهم محمد اسلامی شورای فقهی بانک مرکزی بازار مسکن وزارت راه و شهرسازی مالیات بر عایدی سرمایه مالیات بر عایدی مسکن قیمت دلار بازار سهام تولید نفت بورس بانک مرکزی ایران قیمت نفت وزارت جهاد کشاورزی دلار جنگ تجاری وزارت صنعت معدن و تجارت قیمت سکه بهار آزادی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی بازگشت حجاج فرهاد دژپسند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۶۴۱۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحقق شعار سال را فراموش نکنیم/ جهش تولید با مشارکت مردم در انتظار پایان انحصار زمین‌های دولتی است

به گزارش تابناک اقتصادی؛ رشد تولید و اقتصاد کشور از جمله موضوعات مهم و کلیدی است که در سال‌های اخیر به‌طور مداوم از سوی رهبر انقلاب مورد توجه قرار گرفته است و هر ساله شعار سال بر این مسئله تأکید داشته است.

به‌گونه‌ای که امثال رهبر انقلاب سال جدید را سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نام‌گذاری کردند؛ ایشان تأکید داشتند: "در سال جدید مسئله عمده کشور همچنان اقتصاد است و کلید حل مشکلات اقتصادی از جمله تورم، اشتغال و ارزش پول ملی مسئله تولید است و به همین دلیل در چند سال گذشته بر موضوع تولید تکیه شده است."

رویکردی مهم که حالا با گذشت یک ماه از سال جدید، نیازمند توجه بیش‌ازپیش از سوی مسئولان و تصمیم گیران اقتصادی کشور است.

همان‌طور که می‌دانیم در سال‌های اخیر به دلایل مختلف از جمله تحریم‌های داخلی و خارجی، مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم بیشتر شده است. به‌گونه‌ای که یکی از دشواری‌های خانوارها در بسیاری از نقاط کشور، تهیه مسکن مناسب است. چالشی که هرساله با افزایش اجاره‌بها و نبود عرضه مناسب در بازار مسکن، فشار مضاعفی را بر دخل‌وخرج سرپرستان خانوار وارد می‌کند؛ این در شرایطی است که دولت سیزدهم در آغاز راه خود، بر این موضوع تأکید داشت که باید تا پایان عمر دولت، چهار میلیون مسکن ساخته و عرضه شود. اما تحقق این شعار مهم دولت، با موانع و مشکلاتی هم مواجه شده است و عملاً شاهد عقب‌ماندگی در رسیدن به چشم‌انداز چهار میلیون خانه تا پایان فعالیت دولت سیزدهم هستیم.

اهمیت و مزایای عرضه زمین به مردم برای ساخت خانه

بررسی‌ها نشان می‌دهد یکی چالش‌های جدی در این سال‌ها، انحصار زمین و عرضه محدود برای توسعه شهری بوده است. درنتیجه کارشناسان اقتصادی معتقدند عرضه زمین مناسب و کافی برای ساخت مسکن در همه مناطق کشور، یکی از اساسی‌ترین پیش‌نیازهای حل مشکل مسکن در کشور است؛ چراکه در سال‌های اخیر، کمبود زمین در شهرها، منجر به افزایش قیمت زمین و در نتیجه افزایش قیمت مسکن شده است. این امر، دسترسی به مسکن را برای اقشار کم‌درآمد و متوسط جامعه  بسیار دشوار کرده است.

این در شرایطی است که یکی از بسترهای مهم و عملیاتی برای تحقق شعار سال 1403 یعنی مشارکت مردم در جهش تولید، حوزه ساخت مسکن است. به‌گونه‌ای که دولت می‌تواند با عرضه زمین به مردم و ارائه تسهیلات بانکی کم‌بهره و بلندمدت از سوی بانک مرکزی و شبکه بانکی، از ظرفیت‌ها و توانایی مردم در ساخت مسکن توسط خودشان بهره‌مند شود. رویکردی که مزایای بسیاری در جهش رشد تولید و اقتصاد کشور به همراه خواهد داشت.

دراین‌باره باید توجه داشت که سهم زمین در ساخت و عرضه مسکن در کشورمان قابل‌توجه است و در این سال‌ها، یکی از دلایل کندی در ساخت‌وساز، کمبود زمین در نقاط مختلف بوده است و راهکار این است که دولت در مسیر عرضه زمین به مردم، تسهیل گری کند تا مردم برای ساخت خانه مورد نظرشان با حمایت‌های تسهیلاتی مناسب، اقدام کنند. رویکردی که به معنای واقعی، تحقق شعار سال خواهد بود؛ چراکه با مشارکت مردم در ساخت مسکن، اولاً اشتغال در سطح کشور تقویت می‌شود و دوما، بسیاری از صنایع وابسته به ساخت‌وساز نیز رونق خواهند گرفت و جهش تولیدشان حتمی است. سوما با شکست انحصار زمین و ارائه آن از سوی دولت به مردم برای ساخت خانه، شاهد سرعت بخشی به ساخت‌وساز و تحویل آن خواهیم بود؛ همچنین ناگفته نماند که بخش مسکن یکی از جذاب‌ترین بخش‌ها برای سرمایه‌گذاری است و در نتیجه ثبات و امنیت در این بخش، می‌تواند به جذب سرمایه‌های داخلی و خارجی منجر شود.

همان‌طور که قبلاً اشاره شد، بخش مسکن یکی از مهم‌ترین بخش‌های اشتغال‌زا در کشور است. رونق این ساخت‌وساز مسکن در نقاط مختلف کشور، به ایجاد فرصت‌های شغلی جدید در بخش‌های مختلف مرتبط با ساخت‌وساز ازجمله تولید مصالح ساختمانی و خدمات وابسته منجر می‌شود. بنابراین با عرضه زمین از سوی دولت به مردمی که متقاضی ساخت خانه با تسهیلات بانکی هستند، شاهد رونق گرفتن بخش مولد اقتصاد و تقویت تولید و اشتغال خواهیم بود.

بنابراین مهم‌ترین راهکار عملی برای مشارکت مردم در جهش تولید، ساخت مسکن توسط مردم با این شرط که دولت زمین مناسب در اختیار مردم قرار دهد و شبکه بانکی نیز برای ارائه تسهیلات ساخت‌وساز، همت جدی داشته باشد. در این شرایط شاهد جهش تولید در بخش‌های مختلف و مرتبط با حوزه مسکن خواهیم بود که این امر با مشارکت مردم محقق می‌شود.

دیگر خبرها

  • وزارت نفت اراضی مستعد ساخت مسکن در ۹ استان کشور را اعلام کرد
  • وزارت نفت اراضی ساخت مسکن در ۹ استان کشور را اعلام کرد
  • ساخت ۸۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن در سراسر کشور کلید خورد
  • اراضی ساخت مسکن در ۹ استان کشور توسط وزارت نفت اعلام شد
  • جوابیه وزارت راه و شهرسازی به یک گزارش
  • عملیات اجرایی ساخت مسکن کارکنان سازمان جهادکشاورزی آذربایجان‌غربی آغاز شد
  • کلنگ زنی 327 واحد مسکونی کارکنان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی
  • آمار بدون روتوش نهضت ملی مسکن/ ساخت ۴ میلیون مسکن شاید وقتی دیگر!
  • نرخ‌های عجیب رهن و اجاره در بازار مسکن در تهران
  • تحقق شعار سال را فراموش نکنیم/ جهش تولید با مشارکت مردم در انتظار پایان انحصار زمین‌های دولتی است