Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-25@00:02:42 GMT

حکیم هزاره ها؛ مرد عقل و عرفان و تفکر

تاریخ انتشار: ۲ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۶۹۹۶۴

حکیم هزاره ها؛ مرد عقل و عرفان و تفکر

روز بزرگذاشت ابوعلی سینا، در تقویم ما با عنوان روز پزشک نامگذاری شده است، آیین بزرگداشت حکیم هزاره‌ها، مرد عقل و عرفان و تفکر و تدین و پزشکی حکیم بوعلی‌سینا، اول شهریور ماه بر سر آرامگاه بوعلی سینا در همدان برگزار شد.

گروه اندیشه:

منصور غلامی: مفاخر رمز همبستگی و همدلی با ملل مختلف هستند

منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری که خود زاده همدان است، در سخنانی در این مراسم گفت: افتخار می‌کنیم که همدان مدفن فیلسوف شهیر و دانشمند بزرگ بوعلی سینا از شخصیت‌های بدیع و کم‌نظیر جهان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بوعلی سینا افتخار عالم اسلام و از شخصیت‌های نادر است و از جنبه‌های مختلف متخصص بوده که یکی از تخصص‌های مهم ایشان پزشکی بوده است.

وی ضمن تبریک روز پزشک و همچنین روز همدان که به مناسبت سالروز ولادت این عالم فرزانه نامگذاری شده است، بیان کرد: بی‌نظیر بودن خاک ایران‌زمین از نظر وجود سرمایه‌های علمی و فرهنگی، نعمت بزرگی است که مایه فخر ایرانیان است. خاک ایران‌زمین مشاهیر زیادی را به خود دیده است و این خود به‌دلیل وجود ریشه‌های سترگ فرهنگی است که در این خاک فرو رفته و شاخ و برگ قوی دانش‌پژوهی و دانش‌دوستی را در این آب و خاک برافراشته نگه داشته است.

به گفته وزیر علوم، تمامی این داشته‌های فرهنگی و علمی غنی سرمایه ملی ماست که باید در راستای افتخار، امید و همدلی و همبستگی از آن استفاده کنیم.

غلامی با اشاره به شهرت جهانی این مفاخر افزود: از طریق شخصیت‌های بزرگ و مفاخر ملی می‌توانیم با ملل دیگر پیوستگی و همبستگی ایجاد کنیم؛ به‌ویژه با کشورهایی که روزی در ایران بزرگ قرار داشتند و سیاست‌هایی که سیاست‌بازان مستکبر و مستعمره‌چی باعث شدند در خط و دایره‌های سیاسی جدا قرار بگیرند.

وی با تاکید بر قدرت ایجاد همبستگی به وسیله مفاخر گفت: امروز بسیاری از ملت‌ها به‌ظاهر در دیوارهای سیاسی مختلف قرار دارند اما این مفاخر قطعاً همدلی و پیوستگی را می‌توانند بیش از پیش تعمیق ببخشند.

حسین بلخاری:به زودی 10 اثر ابن‌سینا بازنشر می‌شود

حسین بلخاری استاد دانشگاه و رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور هم ضمن اشاره به آثار شیخ‌الرئیس بیان کرد: در سال ۱۳۳۳ هزاره بسیار مهمی برای ابن‌سینا برگزار شد و بسیاری از آثار ایشان چاپ شد که ما طی چند روز آینده ۱۰ عنوان از این آثار را بازنشر می‌کنیم.

وی ضمن تاکید بر لزوم توجه ویژه به مفاخر معاصر افزود: انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برای مفاخر معاصری که در عرصه جهانی بسیار در گشودن افق‌های نو و شکستن مرزهای دانش موفق بوده‌اند و کاروان تمدن و فرهنگ را گامی به جلو می‌برند، هر ماه یک مراسم برای بزرگداشت آنها برگزار می‌کند.

 

حجت الله ایوبی: یکی از جایزه‌های اندک جهانی یونسکو به نام ابن‌سینا است

حجت‌الله ایوبی رئیس کمیسیون ملی یونسکو هم در سخنرانی خود عنوان کرد: 500 سال قبل از دانشگاه سوربن، ما در ایران دانشگاه پزشکی داشتیم و جهان ماهیت آن را به عنوان دانشگاه تایید می‌کند و به رسمیت می‌شناسد.

ایوبی یادآور شد: یونسکو حدود ۸ جایزه جهانی دارد و تعداد جوایز جهانی آن بسیار کم است. برای ایران باعث افتخار و غرور است که یکی از جایزه‌های اندک جهانی یونسکو به نام ابن‌سینا است؛ این جایزه که به نام اخلاق در علم و فناوری است، چهار دوره برگزار شده است و دوره پنجم آن هم در آبان‌ماه ۱۳۹۸ برگزار خواهد شد.

رئیس کمیسیون ملی یونسکو ادامه داد: در این دوران جدید که در چند دهه اخیر، علم به سرعت رشد کرده است، جهان احساس می‌کند که باید به اخلاق در علم بازگردد و احساس می‌کند علم بدون اخلاق ناکارآمد است؛ در نتیجه به شرق، به اسلام، به ایران و به ابن سینا بازمی‌گردد و جایزه‌ای به نام اخلاق در علم تاسیس می‌کند که باعث غرور و افتخار ملی است.

آیت الله طه محمدی: ابن‌سینا گنجی ناشناخته‌ است

آیت‌الله غیاث‌الدین طه‌محمدی رئیس بنیاد بوعلی‌سینا، نیز دیگر سخنران این همایش بود و در سخنرانی خود عنوان کرد : در محافل علمی ایران و بلکه همه دنیا، هزار سال است که نام بوعلی‌سینا در عرصه فلسفه و طب می‌درخشد و میراث علمی او در جریان‌سازی علم و فرهنگ تأثیرگذار بوده است.

وی افزود: در فلسفه اسلامی هم نمی‌توان مسئله‌ای علمی طرح کرد و ردپای بوعلی را در آن نیافت. در پزشکی سینوی نیز که بیش از 700 سال سلطه بلامنازع در محافل درمانی داشته است، نام بوعلی با معجزه پزشکی و درمان توأمان بوده است.

آیت‌الله طه‌محمدی، ابن‌سینا را گنج ناشناخته‌ای ذکر کرد که آثارش هنوز به تتبع و بررسی نیازمند است و افزود: در دوره‌ای که طب مدرن در بسیاری از موارد به تنهایی از عهده نگاهداشت سلامت جامعه بر نیامده است؛ آموزه‌های طب بوعلی، بویژه در حوزه پیشگیری و بهداشت می‌تواند هم جامعه‌ای سالم و تندرست بسازد و هم از خرج و مخارج اقتصادی کلانی که بیماری‌ها بر اقتصاد خانواده و جامعه تحمیل می‌کنند، بکاهد.

رئیس بنیاد بوعلی‌سینا در زمینه اهداف و وظایف این بنیاد نیز گفت: نشر آثار و رساله‌های بوعلی جزو اولین و مهمترین وظایفی است که بر عهده ما نهاده شده است. بر اساس کتاب‌شناسی‌های منتشر شده از بوعلی، بسیاری از آثار او هنوز به صورت خطی است و حتی برای برای یک بار نیز چاپ نشده است. نیاز است که جامعه علمی کشور یاریگر این بنیاد برای تصحیح انتقادی علمی این آثار باشند./ ایبنا همدان

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۶۹۹۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قابهایی شبیه به زندگی از جنس فلسفه و شعر و عرفان

گروه فرهنگ و هنر ایسکانیوز- «داریوش مهرجویی: شاعرانگی زندگی معمولی»؛ این عنوانی در بخش ویژه و مرور آثار جشنواره مسکو روسیه است تا این رویداد بین‌المللی در چهل‌وششمین آوردگاه خود میزبان آثاری از جنس شعر و عرفان و فلسفه باشد. آثاری از داریوش مهرجویی فقید که منتخب آن‌ها برای نمایش در این جشنواره، بیانگر این مهم است. «گاو»، «هامون»، «درخت گلابی»، «پری»، «لیلا» و «اشباح» از جمله فیلم‌هایی هستند که در جشنواره بین‌المللی مسکو روی پرده می‌روند.

فیلم سینمایی «گاو» نه تنها از بهترین فیلم‌های زنده‌یاد داریوش مهرجویی‌ست، که از مهم‌ترین آثار سینمای ایران نیز شمرده می‌شود. این فیلم که به سال ۴۸ ساخته شد در زمره فیلم‌های مؤثر در شکل‌گیری موج نوی سینمای ایران نیز قرار می‌گیرد. عزت‌الله انتظامی، علی نصیریان، جمشید مشایخی و جعفر والی از جمله بازیگران فیلمی هستند که روایت‌گر قصه «مش‌حسن» و شدت علاقه او به گاوش است. در تمامی این سال‌ها جشنواره‌های ونیز، کن، برلین، لندن و لس‌آنجلس از جمله مهم‌ترین رویدادهای سینمایی میزبان این فیلم بودند، فیلمی که در سال‌های ۵۱، ۶۷ و ۷۸ در رای‌گیری منتقدان، موفق به کسب عنوان بهترین فیلم تاریخ سینمای ایران شد.

فیلم سینمایی هامون به نویسندگی داریوش مهرجویی و با بازی خسرو شکیبایی، بیتا فرهی و عزت‌الله انتظامی، راوی داستان زندگی مردی به نام حمید هامون است که زندگی زناشویی کابوس‌واری را پشت سر می‌گذارد. این اثر داریوش مهرجویی که به سال ۶۸ ساخته شد، در دوره هشتم جشنواره فیلم فجر (۱۳۶۸) با کسب پنج سیمرغ بلورین به‌همراه جایزه ویژه هیئت داوران ستاره بی‌رقیب سینمای آن سال ایران بود. این فیلم در جشنواره هشتم برنده جایزه‌ ویژه هیئت داوران برای بهترین فیلم و همین‌طور سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی، فیلمنامه، فیلمبرداری، نقش اول مرد، و بهترین تدوین شد. همچنین «هامون» کاندیدای دریافت سیمرغ بلورین در شش زمینه دیگر بود.

«درخت گلابی»، نیز از دوست‌داشتنی‌ترین عاشقانه‌های سینمای ایران با انگاره‌های فلسفی است، فیلمی برگرفته از داستانی به قلم گلی ترقی که برشی از زندگی یک نویسنده بی‌بر و بار، همچون درخت گلابی خانه پدری را روایت می‌کند.

محمود شایان، نویسنده‌ای در حوالی ۶۰ سالگی‌ست که چند کتاب تاکنون نوشته و مشهور شده، چند سالی می‌شود که او برای نوشتن کتاب جدید، دستش به قلم نمی‌رود. به همین خاطر، به باغی در دماوند می‌رود که از ایام شباب، خاطرات زیادی از آنجا دارد. همایون ارشادی، گلشیفته فراهانی، جعفر بزرگی، نعمت‌الله گرجی و شهرام حقیقت‌دوست از جمله بازیگران این اثر مهرجویی به‌شمار می‌روند.

«لیلا» که نیمه دوم دهه هفتاد ساخته شد، دوازدهمین فیلم بلند داریوش مهرجویی به نویسندگی خود او و با اقتباس از داستانی به قلم مهناز انصاریان است. چکیده داستان این فیلم که با بازی لیلا حاتمی، علی مصفا، جمیله شیخی و محمدرضا شریفی‌نیا همراه است را می‌توان این‌گونه تعریف کرد. لیلا روز بیست‌وهشتم ماه صفر با رضا، دوست برادرش حسین برخورد می‌کند و آشنایی‌شان به ازدواج می‌انجامد. مدتی بعد، لیلا روز تولدش می‌فهمد که بچه‌دار نخواهند شد و پزشک هم اشکال را از لیلا می‌داند.

«پری» یکی دیگر از آثار شناخته‌شده مهرجویی‌ست که در جشنواره مسکو در نگاه مخاطبان می‌نشیند. این فیلم با تمام انگاره‌های فلسفیش که البته فاصله مشهودی با «درخت گلابی» دارد را می‌توان از عرفانی‌ترین آثار سینمای ایران بخوانیم. «پری»، اقتباسی از رمان «فرانی و زویی» و داستان‌ کوتاهِ «یک روز خوش برای موزماهی» نوشته‌ «جروم دیوید سالینجر» است که در آن بازیگرانی چون نیکی کریمی، علی مصفا، خسرو شکیبایی و پارسا پیروزفر نقش‌آفرینی کرده‌اند.

این فیلم که در نیمه اول دهه هفتاد ساخته شد، روایت‌گر برشی از زندگی دانشجوی ممتاز ادبیات و تئاتر است که با خواندن یک کتاب کوچولو دچار تحولات بنیادی حسی و فکری می‌شود. پری که در زندگی و روابط خود با اطرافیانش به مشکل خورده، با خواندن این کتاب که به طور اتفاقی پیدا می‌کند، زندگی خود را کاملا دست‌خوش تغییرات جدی می‌بیند تا جایی که رهسپار کشف حقیقت زندگی می‌شود.

«تیمسار سلیمانی و همسرش در روابط خود به بن‌بست می‌رسند، تلاش‌های وکیل خانواده برای بهبود اوضاع زندگی آنان بی‌نتیجه می‌ماند. سال‌ها بعد گناهان تیمسار گریبان مازیار (پسر جوانش) را می‌گیرد و مسیر عشق و زندگی او را دشوار می‌سازد.» این چکیده داستان فیلمی به نام «اشباح» از دیگر ساخته‌های مهرجویی به نویسندگی خود او است که بناست روی پرده جشنواره مسکو به نمایش در بیاید. در این فیلم که به سال ۹۲ ساخته شد، بازیگرانی چون همایون ارشادی، مهتاب کرامتی، حسن معجونی و ملیکا شریفی‌نیا به نقش‌آفرینی پرداخته‌اند.

به هر روی، جشنواره بین‌المللی فیلم مسکو، میزبان قاب‌هایی شبیه به زندگی و از جنس شعر و فلسفه و عرفان است تا با مرور آثار مهرجویی فقید، دفتری از دیوان دوست‌داشتنی سینمای ایران را ورقی زده باشد.

*سید محمد حسین لواسانی- فعال رسانه

کیانوش رضایی کد خبر: 1228340 برچسب‌ها اخبار سینما مسکو

دیگر خبرها

  • مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی، دیگر دانشگاه‌ها را به تقلید از ما واداشته است
  • انتصاب اعضای کارگروه همایش «حکیم طوس»
  • حضور دانشگاه بوعلی سینا در رتبه‌بندی نیچر ایندکس ۲۰۲۴
  • اختتامیه هفته بزرگداشت «سعدی شیرازی» برگزار می‌شود
  • قابهایی شبیه به زندگی از جنس فلسفه و شعر و عرفان
  • نشست «ارمغان سعدی» برگزار شد
  • آیین اختتامیه هفته بزرگداشت سعدی شیرازی برگزار شد
  • طنز نقشی حیاتی در ترویج دموکراسی و عدالت اجتماعی دارد
  • استاندار اردبیل از شاعر و پژوهشگر نمینی تجلیل کرد
  • لحظه برخورد رعد و برق بر فراز آرامگاه بوعلی سینا