Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-25@20:41:19 GMT

مجوز افزایش قیمت بلیت هواپیما کجا صادر شد؟

تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۹۲۵۶۳

مجوز افزایش قیمت بلیت هواپیما کجا صادر شد؟

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از اعتماد، با وجود آنکه در شرایط عادی شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی باید قیمت‌های خود را به مرحله‌ای برسانند که همزمان با ارایه خدمات لازم، یک حاشیه سود منطقی را نیز برای خود کنار بگذارند اما شرایط خاص اقتصادی ایران، کشش در بازار بلیت هواپیما را به پایین‌ترین حد خود رسانده و از این رو مشخص نیست شرکت‌ها چگونه باید با بار بالای هزینه‌های خود و البته کاهش تعداد مسافران به دنبال افزایش قیمت‌ها مواجه شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر تا کمتر از دو سال قبل امکان سفر با پروازهای داخلی با قیمت‌هایی در مرز 100 هزار تومان و حتی پایین‌تر وجود داشت، امروز رسیدن به چنین نرخ‌هایی در بازار ایران عملا ممکن نیست و قیمت‌ها در پروازهای داخلی حتی به بیشتر از یک میلیون تومان رسیده‌اند. این یعنی یک مسافر برای انجام پروازی که زمان آن حدودا یک ساعت و سی دقیقه تخمین زده می‌شود، باید هزینه‌ای بیش از یک میلیون تومانی را بپردازد و در صورت خرید بلیت برگشت این نرخ از دو میلیون تومان نیز عبور خواهد کرد و همین عدد نشان می‌دهد بسیاری از اقشار جامعه عملا توان مالی سفر با هواپیما را ندارند و مابقی نیز باید میان نرخ بلیت ارایه شده و میزان کیفیت خدماتی که ارایه می‌شود، انتخاب کنند.

آغاز ماجرا افزایش قیمت‌ها

در سال‌های ابتدایی دولت یازدهم، یکی از مسائلی که اعلام شد سازمان هواپیمایی کشوری آن را دنبال می‌کند، بحث آزادسازی قیمت بلیت هواپیما بود. تا پیش از این قیمت‌هایی که ارایه می‌شد در بسیاری از مواقع نرخ‌گذاری می‌شدند و همین مساله این نگرانی را میان ایرلاین‌ها به وجود آورده بود که با نرخ‌های ثابت چگونه می‌توان به افزایش بهره‌وری و سودآوری فکر کرد.

هرچند دولت در گام‌های ابتدایی تلاش کرد با اجرای مرحله‌ قانون آزادسازی، جلوی ایجاد فشار قیمتی به بازار را بگیرد اما نبود تجربه کافی در اجرای این طرح، مشکلاتی را به وجود آورد. اصلی‌ترین اشکال در نخستین دوره‌های پیک سفری خود را نشان داد؛ جایی که تعدادی از آژانس‌های هواپیمایی و شرکت‌های مدیریت‌کننده تورها، قیمت پروازها را در ایام نوروز به شکل قابل توجهی افزایش دادند و شوک بزرگ این اتفاق باعث شد سازمان هواپیمایی برای طراحی راه‌حل‌های کوتاه‌مدت خود را آماده کند. یکی از این راه‌ها رسیدن به یک نرخ توافقی با شرکت‌های هواپیمایی برای ایام پیک مانند اربعین یا نوروز بود و عملا در این زمان‌ها، یک نرخ مصوب اجرایی شد تا از شکل‌گیری بازار سیاه جلوگیری شود.

با وجود آنکه این راه‌حل کوتاه مدت توانست تا حدی مشکلات موجود در بازار را کاهش دهد اما این‌بار دولت با یک خواسته جدید روبه‌رو شد. ایرلاین‌های داخلی با توجه به فشارهای اقتصادی و افزایش هزینه‌های‌شان با حفظ قیمت‌های موجود مخالف بودند و همین مساله راه را برای انجام مذاکرات جدید باز کرد.

توافق بر سر قیمت سقف

این فشارها، با آغاز دور جدید تحریم‌های امریکا و بالا رفتن قیمت ارز تشدید شد. شرکت‌های ایرانی اعلام کردند که بیش از 50 درصد از هزینه‌های خود را با ارز انجام می‌دهند و افزایش نرخ دلار و یورو، به معنای چند برابر شدن هزینه‌های آنها در برخی حوزه‌ها خواهد بود. جدای از آن تحریم‌ها راه را بر دریافت تسهیلات بانکی خارجی برای خرید هواپیمای جدید، تامین قطعات و مذاکره مستقیم با تامین‌کنندگان بست و هزینه ایرلاین‌های ایرانی برای دریافت هریک از نیازهای‌شان را افزایش داد. این مساله خود را با افزایش قیمت بلیت در بازار نشان داد و این‌بار نیز سازمان هواپیمایی کشوری با ورود به این بازار آزاد شده، بار دیگر یک نرخ توافقی را منتشر کرد.نخستین توافق صورت گرفته سازمان با شرکت‌های هواپیمایی در روزهای ابتدایی شهریور سال گذشته نهایی شد. بر اساس آن توافق سازمان هواپیمایی کشوری قیمت پروازهای داخلی در 53 مسیر را منتشر کرد و اعلام شد با توافق و همکاری ایرلاین‌ها، نرخ‌های اعلام شده، سقف قیمتی مجاز در هر مسیر هستند و در صورت مشاهده هرگونه تغییر یا تخلف، مسافران می‌توانند آن را گزارش کنند.چند ماه پس از این اتفاق و این‌بار در آذر ماه سال گذشته با توجه به گلایه ایرلاین‌ها از بالا رفتن هزینه‌های‌شان، یک قیمت توافقی جدید نهایی شد و در سایت سازمان هواپیمایی قرار گرفت.

قیمت‌های میلیون تومانی

اما با گذشت چند ماه شرکت‌های هواپیمایی مجدد در تیرماه سال جاری اقدام به افزایش قیمت دامنه نرخ‌های (سقف-کف) تعیین‌شده کردند؛ این افزایش قیمت در سقف قیمت‌ها از ۲۰۰ هزار تومان آغاز و حتی به‌طور تعجب‌برانگیزی تا حدود ۸۰۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده است.

شبکه خبری حمل و نقلی «تین نیوز» در این‌باره نوشته است: نرخ سقف قیمت بلیت پرواز در مسیر کرمان - تبریز یک شرکت هواپیمایی، مسیر پروازی است که افزایش بیش از دو برابری حدود ۸۰۰ هزار تومانی را داشته؛ در نرخ آذرماه ۹۷ قیمت سقف این مسیر حدود ۵۳۷ هزار تومان بود که در نرخ جدید این رقم به یک‌میلیون و۳۲۰ هزار تومان رسیده است. مسیر تبریز - بندرعباس

یک شرکت هواپیمایی دیگر با قیمت سقف یک‌میلیون و ۵۶۶ هزار تومان جزو گران‌ترین مسیرهای پروازی در کل نرخ دامنه تعیین شده در بین ایرلاین‌هاست؛ قیمت این مسیر پروازی در سال گذشته حدود ۵۲۴ هزار تومان بود که در نرخ جدید افزایش ۷۴۲ هزارتومانی داشته است.

در دامنه جدید نرخ پروازهای داخلی سقف قیمت ۱۲۴ مسیر پروازی بالای یک‌میلیون تومان تعیین شده است، حدود ۸۰ مسیر پروازی قیمتی بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان دارند و نزدیک به ۲۷۰ پرواز نیز با قیمت بین ۶۰۰ تا یک‌ میلیون تومان تعیین شده است.

هرچند که به گفته مقصود اسعدی‌سامانی، دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی اصولا قیمت بلیت هواپیما به سقف قیمت تعیین‌شده نمی‌رسد اما ایرلاین‌ها برای بقای خود در بازار حمل‌ونقل هوایی ناچار به افزایش قیمت بلیت هواپیما هستند. آنچه در توافق میان سازمان هواپیمایی و ایرلاین‌ها بر آن تاکید شد، لحاظ کردن حداقل هزینه نفر – صندلی در مسیرهای هوایی بود و مشخص نیست این بازه یک میلیون و 200 هزار تومانی میان کف و سقف قیمت پروازها، چگونه محاسبه شده است. این قیمت‌های بالا هرچند با تایید سازمان هواپیمایی انجام شده اما به نظر می‌رسد رضایت کاملی از آن وجود ندارد. اخیرا اسلامی، وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده که نبود سقف در بلیت پروازهای ایام پیک را قبول ندارد و فروش لحظه آخری بلیت از طریق برخی آژانس‌ها را غیرقانونی می‌داند.با وجود تمام این توافق‌ها، به نظر می‌رسد ایرلاین‌ها نیز از شرایط فعلی راضی نیستند. سامانی، دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی اخیرا گفته که نرخ‌های اعلام شده از سوی سازمان، همان هزینه واقعی ایرلاین‌هاست اما عملا با توجه به شرایط بازار در بسیاری از مواقع امکان پر کردن پرواز با سقف قیمتی در نظر گرفته شده وجود ندارد.فارغ از تمام این بحث‌ها، آنچه در بازار بلیت پروازهای داخلی اهمیت دارد، چگونگی رساندن خدمات این پروازها به مسافران و مردم است. تکفل سقف‌های قیمتی در نظر گرفته شده عملا از توان بسیاری از اقشار جامعه خارج است و در شرایط اقتصادی فعلی پرداخت دو میلیون تومان برای یک پرواز رفت و برگشت داخلی برای مسافران صرفه اقتصادی لازم را ندارد. هرچند در سال‌های گذشته سازمان هواپیمایی و وزارت راه و شهرسازی تلاش کرده‌اند با ارایه راه‌حل‌های کوتاه‌مدت همچون تعیین نرخ بلیت برای ایام پیک یا قیمت‌های توافقی برای ایام تحریم، فشارها را از روی خود بردارند اما به نظر می‌رسد امروز شرایط به گونه‌ای شده که نه مسافران راضی هستند و نه ایرلاین‌ها و مشخص نیست تداوم این عدم رضایت دو طرفه، صنعت هواپیمایی ایران را به کجا خواهد برد.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: نرخ ارز ایرلاین پرواز داخلی بلیت هواپیما سازمان هواپيمايي كشوري

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۹۲۵۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت بلیط استانبول به تبریز مرداد 1403

هواپیما یکی از بهترین وسیله‌ها برای سفر از استانبول به تبریز است. ایرانی‌های زیادی برای تفریح، خرید یا مسائل کاری به استانبول سفر می‌کنند. در این‌مقاله می‌خواهیم درباره قیمت بلیط استانبول به تبریز مرداد 1403 صحبت کنیم. اگر قرار است بلیط هواپیمایی در این‌مسیر بخرید حتما این‌مقاله را بخوانید.

استانبول یکی از شهر‌های معروف گردشگری چهان است. روزانه مسافران زیادی به آن سفر می‌کنند تا دیدنی‌ها و جاذبه‌های متنوع آن را از نزدیک ببینند. ایرانی‌ها نیز به علت‌های مختلف ترکیه و شهر‌های آن را برای سفر خارجی دوست دارند. این‌موضوع از تعداد تور‌ها و پرواز‌هایی که از شهر‌های مختلف ایران به استانبول و دیگر شهر‌های ترکیه می‌روند، مشخص است. یکی از بهترین راه‌ها برای سفر به استانبول یا بازگشت از آن، خرید بلیط هواپیما است.

قیمت بلیط هواپیما همواره یکی از دغدغه‌های اصلی مسافران زیادی است که باید قبل از سفر درباره آن تحقیق کنند. در این‌مقاله می‌خواهیم آخرین قیمت‌های بلیط هواپیما استانبول به تبریز را بررسی کنیم. اگر دوست دارید سفر عدی خود را به استانبول با هواپیما تجربه کنید یا درباره قیمت بلیط تحقیق می‌کنید، حتما این‌مقاله را تا پایان مطالعه کرده و آن را با دوستان و خانواده خود به اشتراک بگذارید.

قیمت خرید بلیط استانبول به تبریز

با نگاهی ساده به برخی سایت‌های فروش بلیط هواپیما متوجه می‌شوید که قیمت بلیط‌های اختلاف زیادی با هم دارند. این‌اختلاف به حدی زیاد است که ممکن است شما را سردرگم کرده و ندانید کدام مورد برای شما مناسب‌تر است. قیمت بلیط استانبول به تبریز به عوامل زیادی بستگی دارد.

با تغییر هر‌یک از این‌عوامل ممکن است قیمت بلیط کم یا زیاد شود. اگر بخواهیم مثالی ساده برای این‌موضوع ارائه دهیم بهتر است درباره نوع بلیط هواپیما صحبت کنیم. معمولا پرواز‌ها انواع مختلفی دارند و با امکانات و خدمات هواپیما به دسته‌های مختلفی تقسیم شده‌اند. یک دسته‌بندی ساده برای انواع بلیط، بلیط‌های اکونومی، بیزینس و فرست‌کلاس است. از آن‌جا که خدمات و امکانات این‌پرواز‌ها با هم تفاوت دارند، طبیعی است که قیمت آن‌ها نیز با هم اختلاف دارد. عوامل دیگری هم روی قیمت بلیط پرواز‌ها تاثیر می‌گذارند که درباره آن‌ها صحبت خواهیم کرد.

عوامل موثر بر قیمت بلیط استانبول به تبریز

در قسمت قبل درباره انواع کلاس پرواز‌ها و تاثیر آن بر قیمت بلیط صحبت کردیم. بهتر است قبل از مشاهده قیمت بلیط پرواز استانبول به تبریز با دیگر عوامل موثر نیز آشنا شوید. نوع بلیط (چارتری یا سیستمی)، تاریخ سفر، یک‌طرفه یا دوطرفه بودن بلیط، داخلی یا خارجی‌بودن ایرلاین و امکانات اضافه پرواز می‌توانند به‌سادگی قیمت بلیط درخواستی شما را تغییر دهند. در قسمت بعد، قیمت بلیط این‌مسیر را بیان می‌کنیم، اما باید بدانید بازه‌ای که در آن‌جا گفته می‌شود به علت مواردی است که گفته شدند. شما باید همه فاکتور‌هایی که بر قیمت بلیط تاثیر می‌گذارند را بشناسید و بعد از بررسی بلیط‌ها، یکی از بهترین گزینه‌ها را برای سفر خود رزرو کنید.

قیمت بلیط استانبول به تبریز مرداد 1403

حال که با عوامل موثر بر قیمت بلیط پرواز استانبول به تهران آشنا هستید، بهتر است قیمت‌های دقیق‌تری را ببینیم. قیمت بلیط این‌مسیر می‌تواند بازه‌ای از حدود 1.2 تا 7.2 میلیون تومان داشته باشد. بازه زیادی است. معمولا ایرلاین‌های داخلی قیمت کمتری دارند و شما امکان خرید بلیط این‌مسیر را با حدود 1260000 تومان نیز دارید. البته ایرلاین‌های داخلی نیز بازه گسترده‌ای برای قیمت دارند.

مثلا ایرلاین آتا قیمت‌های 1260، 1678، 3724، 4654 و 5026 هزار‌ تومان را برای مسیر استانبول به تبریز دارد. ترکیش ایرلاین قیمت‌هایی از 4.5 تا 7.2 میلیون تومان برای این‌پرواز ارائه می‌‌دهد. البته قیمت‌های این‌مطلب تخمین زده شده‌اند و بهتر است برای عدد دقیق به یکی از بهترین سایت‌های خرید بلیط هواپیما، یعنی علی بابا مراجعه کنید. این‌که کدام پرواز برای شما بهتر است به شرایط و خواسته‌های خودتان بستگی دارد. سعی کنید همه فاکتور‌ها را با هم در‌نظر بگیرید و فقط یک عامل مانند قیمت بلیط را نبینید.

نحوه خرید بلیط پرواز استانبول به تبریز

یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای خرید بلیط استانبول به تبریز این است که به سایت علی بابا مراجعه کنید. علی بابا به شما این‌امکان را می‌دهد تا انتخاب‌های متعددی را بررسی کرده و بهترین آن‌ها را بخرید. قیمت‌هایی که در قسمت قبل گفته شد، حدودی هستند و ممکن است برای هفته‌های بعدی تغییراتی داشته باشند. بهتر است برای داشتن قیمت‌های به‌روز حتما به سایت علی بابا مراجعه کنید. علاوه‌بر قیمت، اطلاعات زیاد دیگری از پرواز نیز به شما داده می‌شود که بهتر است قبل از خرید نهایی همه آن‌ها را با‌دقت بخوانید.

خرید بلیط از علی بابا کاری بسیار آسان است. به سایت بروید. در صفحه اصلی روی بلیط پرواز یا هواپیما کلیک کنید. نام مبدا، مقصد و تاریخ درخواست بلیط را وارد کرده و روی جستجو بزنید. لیست بلندی از بلیط‌ها به شما نشان داده می‌شود. حال باید با ابزارهای سایت، همه گزینه‌ها را فیلتر کرده و با دسته‌بندی‌های خاص به گزینه‌های محدود‌تری برسید. آخرین موارد را بررسی کنید و از همان‌جا رزرو خود را نهایی کنید. پیشنهاد‌های سایت یا پرواز‌های لحظه آخری نیز فرصت خوبی برای شما هستند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • واکنش تند بیروت به فرود یک هواپیما با عبارت حک‌شده «تل‌آویو»
  • مجوز افزایش دوباره «قیمت لاستیک» به فاصله شش ماه/ سازمان حمایت از مصرف کننده خبر دارد؟
  • فرود اضطراری بوئینگ ۷۳۷ در آفریقای جنوبی
  • مجوز استفاده از نیروهای وظیفه در پایگاه‌های آتش‌نشانی روستایی صادر شد
  • ◄ تـامـلی بر موضوع آزاد سـازی نرخ بلیت هواپیما باتوجه به تـجربه دیگر کشـورها
  • رد ۱۶۰۰ درخواست مجوز صیادی بدون اعلام دلیل
  • قیمت بلیط استانبول به تبریز مرداد 1403
  • قیمت جت شخصی چند؟
  • خرید جت؛ جنجال بر سر یک قانون ۲۰ ساله!
  • ماجرای خودروی شراکتی دکتر معتمدی و دکتر مرندی و خرید بلیت قسطی هواپیما