Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین‌نیوز | 

برخی کارشناسان حوزه راه معتقدند عدم ابلاغ تخصیص اعتبارات بخش راه در فصل مناسب کاری، منجر به هدر رفت منابع کشور می‌شود.

به گزارش تین نیوز، یک کارشناس حمل و نقل با بیان این مطلب و طرح این پرسش که «چرا تخصیص بودجه‌های عمرانی بخش راه غالباً در نیمه دوم سال صورت می‌پذیرد، گفت: یکی از فاکتورهای مهم در بحث روکش راه‌ها تامین شرایط جوی مناسب از جهت دمای حداقل مثبت (10 درجه سانتیگراد) و عدم رطوبت در بستر راه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر بخوانید:

پل‌هایی که با طراحی‌ غیر مهندسی، بودجه‌ عمرانی را می‌بلعند راه‌های غیراستاندارد؛ خطری برای ایمنی بهره‌برداران راه‌ها + تصاویر

به گزارش تین نیوز، رضا مرادی این مطلب را در کانال تلگرامی شهروند خبرنگاران نوشت و افزود: از آنجایی‌که نیمی از استان‌های کشور در مناطق سردسیر و پر بارش (استان‌های شمالی و شمال‌غرب و شرق) قرار دارند، در طی سال فقط به مدت چهار تا پنج ماه در این مناطق امکان انجام عملیات روکش و آسفالت را‌ه‌های احداثی فراهم است.

او تاکید کرد: این درحالی است که به‌علت تجمیع اعتبارات عمرانی در استان‌ها، تخصیص اعتبارات فصل حمل و نقل  به‌صورت تفکیکی انجام نمی‌شود.

 این کارشناس اظهار کرد: بر این اساس عدم ابلاغ تخصیص اعتبارات اشاره شده در فصل مناسب کاری، منجر به هدر رفت منابع کشور با اجرای غیر اصولی و غیر استاندارد پروژه‌های روکشی راه‌ها می‌شود.

به گزارش تین نیوز وی گفت: به منظور هزینه کرد مناسب اعتبارات راه‌ها، ابلاغ تخصیص این اعتبارات در فصل مناسب کاری (عموماً تابستان و پاییز) در استان‌های اشاره شده از ضروریات بوده و موجب برطرف شدن بخشی از مشکلات جاده‌ای می‌شود.

مرادی افزود: این اقدام موجب می‌شود مجریان راه‌ها نیز با برنامه‌ریزی و به‌دور از مشکلات شرایط محیطی برای انجام اصولی و با مشخصات پروژه‌های عمرانی اقدام کنند.

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: حمل و نقل استاندارد مشکلات بودجه عمرانی رضا مرادی اعتبارات بخش راه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۹۹۳۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روند تخصیص اعتبارات باندهای دوم خراسان‌جنوبی شتاب می‌گیرد

استاندار خراسان‌جنوبی گفت: روند تخصیص اعتبارات باندهای دوم استان شتاب می‌گیرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان‌جنوبی و به نقل از روابط عمومی استانداری، جواد قناعت، امروز_ چهارشنبه پنجم اردیبهشت_ در خصوص دیدار خود با مسعود شکیبایی‌فر رئیس امور راه و ترابری و مدیریت عمران شهری و روستایی سازمان برنامه و بودجه کشور اظهار کرد: با عنایت به اینکه خراسان‌جنوبی در مسیر دو کریدور اصلی شمال به جنوب و شرق به غرب کشور واقع شده، موضوع کیفیت محورهای مواصلاتی در راستای ارتقای ایمنی سفر مسافران و گردشگران، برای ما از اهمیت بسزایی برخوردار است.

وی تصریح کرد: این دیدار با هدف پیگیری دو موضوع اساسی تخصیص اعتبارت باندهای دوم استان و اجرای طرح بازآفرینی شهری انجام شد.

استاندار خراسان جنوبی با اشاره به نتایج مطلوب این نشست، اظهار داشت: در این دیدار ضمن ارائه گزارشی از وضعیت موجود باندهای دوم، محورهای مواصلاتی و راه‌های روستایی استان، درخواست مساعدت و تخصیص اعتبارات باندهای دوم و مصوبات سفر رئیس جمهور در این زمینه، ارائه شد.

وی ادامه داد: روش‌های تأمین مالی تکمیل باندهای دوم و استفاده از ظرفیت‌های قانونی همچون تهاترها و ماده ۵۶ در این زمینه، به جهت سرعت بخشیدن به روند اجرای کار از دیگر مباحث مطرح شده در این دیدار بود.

قناعت تأکید کرد: رئیس امور راه و ترابری و مدیریت عمران شهری و روستایی سازمان برنامه و بودجه کشور این قول مساعد را داد که حداکثر تلاش را برای تخصیص اعتبارات باندهای دوم استان داشته باشد.

به گزارش ایمنا، در این دیدار که معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری و مدیرکل راه و شهرسازی استان حضور داشتند، بر اساس گزارشی که کارشناسان دفتر راه و ترابری سازمان برنامه و بودجه کشور ارائه کردند، استان خراسان‌جنوبی بیشترین عملکرد را در حوزه باندهای دوم و پروژه‌های افتتاحی در سطح کشور داشته است.

کد خبر 747580

دیگر خبرها

  • طلسم پروژه انتقال زندان زرند به خارج از شهر شكست/قول تخصيص بودجه
  • اختصاص هزار میلیارد ریال بودجه عمرانی ویژه منطقه ۳ اراک
  • مروری بر بودجه در سال ۱۴۰۳؛ دست دولت در جیب مردم برای جبران کسری!
  • روند تخصیص اعتبارات باندهای دوم خراسان‌جنوبی شتاب می‌گیرد
  • بودجه عمرانی ۲۱۹ میلیارد تومانی منطقه ۶ قم در سال گذشته
  • بودجه عمرانی ۲۱۹ میلیارد تومانی منطقه شش قم در سال گذشته
  • تخصیص 108 میلیارد اعتبار برای طرح های آب و خاک محمودآباد
  • پیش‌بینی ۱۱ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومانی بودجه عمرانی شهرداری قم
  • زمینه لازم برای حمایت از تولید در استان اردبیل فراهم شد
  • گره تخصیص بودجه برای «رفع فقر سه دهک اول» باز نشد!؟