Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-19@04:55:26 GMT

طرح «مگاسیتی»ها همزمان با هوشمندسازی و رشد جمعیت شهری

تاریخ انتشار: ۱۱ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۸۷۱۱۰

طرح «مگاسیتی»ها همزمان با هوشمندسازی و رشد جمعیت شهری

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، مهندس بابک معصوم پور مجری کارگاه «زیرساخت های کلی برای شهر هوشمند» ضمن ارائه تعریفی از زیرساخت های استاندارد شهری، گفت: زیرساخت های شهری عبارتند از زیرساخت هایی که مردم برای به دست آوردن منابع از آن استفاده می‌کنند که این زیرساخت‌ها به دو دسته کلی فیزیکی و اجتماعی تقسیم می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: زیرساخت‌های فیزیکی شامل موارد زیست محیطی، آب رسانی و زه‌کشی، حمل و نقل و ... و زیرساخت‌های اجتماعی شامل سرویس‌های اجتماعی مانند مدیریت، آموزش، فرهنگ سازی، رفاه و ورزش و سرگرمی است که هر دو زیرساخت، قابلیت دیجیتالی شدن دارند.

معصوم پور در توضیح بیشتر پیرامون زیرساخت های مورد نیاز شهری گفت: در زیرمجموعه زیرساخت‌هایی که به آن‌ها اشاره شد، زیرساخت های اساسی از جمله انرژی، آب رسانی و زه کشی، حمل و نقل، پست و مخابرات و زیست محیطی وجود دارد که جزئیات را به تفصیل مطرح کرده است. به عنوان مثال آیتم‌های جاده‌ای، ریلی، آبی و هوایی در زیرساخت حمل و نقل مورد بررسی قرار گرفته و پیشنهاداتی برای هر زیرساخت ارائه شده است که توسط آن می‌توان به شهر هوشمند رسید.

وی تاکید کرد: در تمام مواردی که بررسی شد، بهبود زیرساخت شهری از طریق ICT قابل انجام و طرح است و با گسترش فناوری اطلاعات می‌توان زیرساخت‌ها را با شهر هوشمند تطبیق داد.

این پژوهشگر در ادامه به شاخص‌های زیرساخت شهر هوشمند اشاره و اظهار کرد: شبکه‌های هوشمند، کنترل از راه دور، استفاده از GIS که اغلب مربوط به شهرهای حاضر در موقعیت ساحلی است، استفاده از SCADA و مدل‌ها و ابزارهای بهینه‌سازی، از شاخص‌های اصلی مورد بررسی در نمونه‌های اجرا شده بودند.

نامگذاری شهرهای پایدار و هوشمند تحت عنوان «مگاسیتی»

همچنین مهندس فهیمه سلیمی کوچی مجری کارگاه «شاخص سنجش عملکردی KPI شهرهای پایدار و هوشمند» نیز در ادامه کارگاه‌های روز دوم گروه مطالعاتی ۲۰، گفت: افزایش آگاهی و نگرانی درباره مسائل زیست محیطی و پیشرفت فناوری باعث شد تا بشر به مرور زمان به هوشمندسازی شهرها بیاندیشد.

وی با اشاره به مفهوم شهرنشینی، شهرها را خانه‌های هر فرد عنوان کرد و افزود: در سال ۲۰۰۸ جمعیت شهری بیشتر از مناطق غیرشهری بود و پیش‌بینی شده که ۸۰ درصد از جمعیت کره زمین در شهرها باشند و این در حالی است که ۲ درصد مساحت کره زمین در شهرها هستند.

سلیمی کوچی با بیان اینکه در حال حاضر جمعیت کره زمین رو به افزایش است، خاطرنشان کرد: افزایش جمعیت شهرها باعث رشد شهرها می‌شود و این مساله به ویژه در شهرهایی که بین ۵ تا ۱۰ میلیون جمعیت دارند، نمود بیشتری دارد؛ به گونه‌ای که به آن‌ها «مگاسیتی» گفته می‌شود.

این پژوهشگر در ادامه با طرح سوالی مبنی بر چگونگی حفظ پایداری شهرها، گفت: با ایجاد ثبات در مواردی که استاندارد شهری محسوب می‌شوند، می‌توان به پایداری رسید؛ به عنوان مثال استفاده حداقل از منابع و تولید پایین زباله، می‌تواند شهر را به سطحی از پایداری برساند و لقب شهر هوشمند را به خود بگیرد.

وی تصریح کرد: همچنین همانگونه که در کارگاه قبلی به آن اشاره شد، شهری هوشمند است که از زیرساخت‌های ارتباطات و فناوری اطلاعات استفاده کند و ICT نقش مهمی در آنها ایفا می‌کند.

هوشمندسازی شهرها در فهرست اولویت‌های سازمان ملل

سلیمی به توجه سازمان ملل به شهرهای هوشمند اشاره کرد و یادآور شد: این سازمان یکی از مباحث اهداف توسعه پایدار را به شهرهای هوشمند اختصاص داده و در فهرست ۱۷ گانه اهداف خود، شهرهای هوشمند را در ردیف یازدهم تعریف کرده است.

وی به تعریف شهر پایدار و هوشمند از دیدگاه اتحادیه بین‌المللی مخابرات (ITU) اشاره کرد و افزود: این اتحادیه، شهری را هوشمند نامیده است که از فناوری اطلاعات استفاده می کند تا کارایی سرویس‌های شهری را افزایش داده و به دنبال آن، سرویس‌ها و امکانات شهری را ارتقا دهد. 

سلیمی به کاربرد استفاده از KPI اشاره و عنوان کرد: نحوه جمع‌آوری داده‌ها، استانداردها، اشکال‌های موجود در آن و راهکار برای بهبود آن را می‌توان از کاربردهای KPI برشمرد که با ساختارهای مختلف اقتصادی، محیط زیستی و اجتماعی و فرهنگی مورد بررسی قرار گرفت.

به گفته سلیمی، بیش از ۵۰ شهر این شاخص‌ها را اندازه‌گیری کردند که از کشور ما، مشهد برای دوره آزمایشی انتخاب شد.

وی در پایان اظهارات خود مسکو را نمونه موفق از شهر هوشمند نامید و گفت: این شهر با ۱۲ میلیون نفر جمعیت، به عنوان بزرگترین شهر اتحادیه اروپا، در بازه زمانی ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۸، فرآیند هوشمندسازی را انجام داد و گزارش آن را به منظور سنجش کیفیت هوشمندسازی، به اتحادیه بین‌المللی مخابرات ارائه کرد؛ نکات انگیزشی برای گرایش به شهر هوشمند توسط مردم مانند پارکینگ رایگان، دسترسی آسان به سرویس‌های حمل و نقل مانند uber یا پرداخت الکترونیکی با امکاناتی مانند مچ بند همراه، توسط شهرداری این شهر انتخاب شد.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات شهر هوشمند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۸۷۱۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهری که برای ۱۰۰ سال آینده طراحی شد

شهر هوشمند فوجیساوای ژاپن (Fujisawa SST) از حیث استفاده از فناوری‌هایی نظیر زیرساخت‌های ضدزلزله، تحویل خودران، حمل‌ونقل هوشمند، تامین انرژی از پنل‌های خورشیدی و سیستم‌های نظارتی پیشرفته سرآمد است و به عنوان شهری برای ۱۰۰ سال آینده شناخته می‌شود.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، شهر هوشمند پایدار فوجیساوا یک شهر کوچک به اصطلاح «تجربی» است که با حمایت پاناسونیک و با هدف توسعه فناوری‌هایی برای کاهش تأثیر انسان در جهان و با رویکردی شهروندمحور توسعه یافته است.

این شهر هوشمند ژاپنی یک هدف اضافی را نیز دنبال می‌کند که استفاده از فناوری اطلاعات برای دستیابی به اهداف ۷، ۱۱، و ۱۷ توسعه پایدار سازمان ملل متحد است که به ترتیب شامل مفاهیم انرژی مقرون‌به‌صرفه و پاک، شهرها و جوامع پایدار و مشارکت برای اهداف است. حال آیا فوجیساوا می‌تواند به این هدف دست یابد؟

شهر هوشمند چیست؟

در حالی که تفاسیر متفاوتی از شهر هوشمند وجود دارد اما یک اجماع مشترک وجود دارد: شهری است که به تقویت پایداری اجتماعی، زیست‌محیطی و اقتصادی اختصاص داده شده است، در حالی که خدمات را از طریق نوآوری‌های دیجیتالی که نیازهای همه ساکنانش را برآورده می‌کند، افزایش می‌دهد.

نوآوری‌ها شامل سیستم‌های حمل‌ونقل شهری هوشمندتر، مدیریت تأمین آب پیشرفته، طرح‌های کاهش زباله و اجرای سیستم‌های روشنایی و گرمایش کارآمدتر در ساختمان‌ها است. علاوه بر این، شهر هوشمند مستلزم تقویت مدیریت شهری تعاملی‌تر و پاسخگوتر و همچنین طراحی فضاهای عمومی است که برای ساکنان قابل سکونت و ایمن‌تر باشد.

شهرهای هوشمند را می‌توان در تمام قاره‌ها از جمله آسیا، آفریقا، خاورمیانه یا اروپا یافت. این شهرها به ترویج شیوه زندگی پایدارتر اختصاص دارند و اغلب با نام‌های مختلفی مانند شهر دیجیتال، شهر حساس، شهر بوم‌گردی یا شهر سبز فعالیت می‌کنند.

شهر هوشمند پایدار فوجیساوا

شهر هوشمند فوجیساوای ژاپن که با نام Fujisawa SST شناخته می‌شود، یک پروژه توسعه شهری پایدار است که توسط پاناسونیک و چند شرکت فناوری شریک ایجاد شده است و در استان کاناگاوا حدود ۵۰ کیلومتری توکیو قرار دارد.

با مساحت ۱۹ هکتار و با فضایی برای حدود هزار خانه، هدف اصلی این شهر کشف فناوری‌هایی است که برای کاهش اثرات زیست‌محیطی شهرها طراحی شده‌اند. راه‌حل‌ها عمدتاً توسط پاناسونیک ارائه می‌شوند، با این حال، سایر همکاران این شهر شامل شرکت گاز توکیو و یاماتو ترانسپورت هستند.

یکی از اهداف اصلی تعیین‌شده فوجیساوا کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای به میزان ۷۰ درصد در مقایسه با سطوح سال ۱۹۹۰ است. این شهر خانه‌های تک‌خانواده و حذف وسایل نقلیه موتوری را در اولویت قرار داده است.

نوآوری‌هایی نیز در زمینه پنل‌های خورشیدی، مدیریت شبکه هوشمند، فناوری باتری، وسایل نقلیه تحویل خودران، سیستم‌های نظارتی، سازه‌های مقاوم در برابر زلزله در این شهر به وضوح به کار برده شده است.

اولین ساکنان فوجیساوا در سال ۲۰۱۴ وارد شدند، اما انتظار می‌رود این پروژه برای چندین دهه ادامه یابد. بسیاری از اهداف به‌ویژه استفاده بهتر از انرژی، انسجام اجتماعی بالقوه یا کاهش درازمدت مورد انتظار در نرخ جرم و جنایت با چشم‌انداز ۱۰۰ ساله تعیین شده‌اند.

پروژه‌های شهر هوشمند و پایدار فوجیساوا

یکی از پروژه‌های اولیه شهر مربوط به پنل‌های خورشیدی است که روی همه پشت‌بام‌ها نصب شده است و هدف آن تأمین صددرصدی انرژی مورد نیاز خانواده‌ها است. یک سیستم باتری، انرژی تولیدشده توسط پنل‌های خورشیدی در طول روز را ذخیره می‌کند تا در مواقع نیاز مورد استفاده قرار بگیرد.

مانند سایر شهرهای آسیایی، فوجیساوا در حال آزمایش فناوری نظارت انبوه به نفع امنیت عمومی است. این شهر کوچک با نصب ۵۰ دوربین در مجموعه و گشت‌های فیزیکی متعدد، قصد دارد هر نوع جرمی را کنترل کند.

جابه‌جایی الکتریکی یکی از ارکان اساسی این جامعه هوشمند است و شامل اتومبیل‌های برقی و دوچرخه و نقاط شارژ متعدد در سراسر شهر می‌شود. در پایان سال ۲۰۲۰، پاناسونیک شروع به استفاده از ربات‌های تحویل خودکار کرد که با سرعت بسیار کم (۴ کیلومتر در ساعت، مشابه سرعت پیاده روی تند) رانندگی می‌کنند.

توسعه فناوری ژاپنی مقاوم در برابر زلزله برای محافظت از خانواده‌ها و شبکه‌های برق در این شهر نیز برجسته است. ژاپن در بین گسل‌ها قرار دارد به دلیل فراوانی و شدت زلزله‌هایش مشهور است و چندین دهه است که راه حل هوای مقاوم در برابر زلزله را توسعه داده است. در فوجیساوا، تمام زیرساخت‌ها به گونه‌ای ضدزلزله احداث شده‌اند که قبل و بعد از حرکت زمین به کار خود ادامه می‌دهند.

با این حال، همه ویژگی‌های فوجیساوا در مورد تکنولوژی نیست. قلب شهر میزبان نهادی است که مردم می‌توانند در آن جمع شوند تا در مورد مسائل مربوط به شهر بحث کنند و نقش فعالی در توسعه این محله عجیب و غریب ژاپنی داشته باشند.

انتقادها به فوجیساوا

واضح‌ترین انتقاد از فوجیساوا دقیقاً مدل شهری آن است که ساخت خانه‌های تک‌خانواده را تقویت می‌کند. از آنجایی که این مدل بیشترین تأثیر زیست‌محیطی را دارد، بیشترین مصرف آب و انرژی را نیز به همراه خواهد داشت.

انتقاد دوم که اغلب در گزارش‌های رسانه‌های غربی دیده می‌شود، مربوط به استفاده از داده‌ها و مسائل اخلاقی مرتبط با نوآوری شرکت‌های مؤسس شهر است. بر اساس گزارش سازمان ملل، شرکت‌های بزرگ فناوری سهم قابل‌توجهی در انتشار گازهای گلخانه‌ای جهانی دارند و ردپای کربن آن‌ها تقریباً دو تا سه درصد از کل انتشار جهانی را تشکیل می‌دهد.

در میان شرکت‌های فناوری پیشروی ژاپن، گروه پاناسونیک مسئول انتشار حدود ۱۱۰ میلیون تن CO۲ در سال در کل زنجیره ارزش خود است. این رقم معادل مصرف سالانه برق ۲۰ میلیون خانوار است و حدود یک درصد از کل انتشارات ناشی از مصرف برق جهان را نشان می‌دهد. بنابراین، آیا فوجیساوا نشان‌دهنده تعهد واقعی به تغییر است یا صرفاً تلاشی برای تغییر نام تجاری چندملیتی ژاپنی است؟

کد خبر 745298

دیگر خبرها

  • ارتقای کیفیت زندگی شهری به کمک رشد هوشمند
  • افتتاح ۲۷ پروژه در منطقه ۲ همزمان با یکصد و هفدهمین پویش امید و افتخار
  • استان همدان نیازمند زیرساخت تربیتی برای جوانان
  • پیشروی مشهد در حوزه هوشمندسازی
  • ١٠ هزار مگاوات از بار شبکه برق در تابستان ١٤٠٢ با کنتور‌های هوشمند مدیریت شد
  • خطوط قرمز بهترین شهرداران دنیا
  • شهری که برای ۱۰۰ سال آینده طراحی شد
  • امضای قرارداد توسعه زیرساخت شهر هوشمند بین ایرانسل و شهرداری قائمشهر
  • امضای قرارداد توسعه زیرساخت شهر هوشمند بین ایرانسل و قائمشهر
  • ماموریت شهرهای هوشمند هند