Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-19@13:08:15 GMT

بانوی سردار؛ قدرتمندترین زن لر در تخت فولاد

تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۱۱۲۵۹

بانوی سردار؛ قدرتمندترین زن لر در تخت فولاد

به گزارش خبرنگار مهر، شب گذشته مجموعه تلویزیونی ۱۲ قسمتی بانوی سردار به پایان رسید. سریالی که درباره شخصیت بی بی مریم زن تحصیلکرده و فعال سیاسی ایل بختیاری در استان اصفهان بود. هر چند که بازیگر شخصیت اصلی این سریال نتوانست عظمت شخصیت بی بی مریم را به تصویر بکشاند اما بهانه‌ای شد برای معرفی این زن سردار به مردمی که با او ناآشنا بودند البته بی بی مریم در میان ایل بختیاری یکی از بزرگان و تاثیرگذارترین زنان در تاریخ معاصر ایران به شمار می‌آید و مایه افتخار ایرانی هاست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بی بی مریم ایلخان بختیاری فرزند مرحوم حسینقلی خان است که به سردار مریم مشهور شد و در جریان فعالیت‌های سیاسی دوران مشروطه و فتح تهران بسیار تأثیر داشت. قبر این زن با سنگ‌های لاجوردی رنگش در یکی از اتاق‌های آرامگاه بختیاری‌ها در تکیه میرفندرسکی در کنار مصطفی خان ارشد بختیاری فرزند فتح الله خان معروف به سالار ارشدی و بی بی شاهزاده بی گم فرزند حاج خسروخان ایلخانی (سردار ظفر) بردارزاده اش و پدرش حسینقلی خان قرار دارد.

بی بی مریم در سال ۱۲۵۳ به دنیا آمد و در سال ۱۳۱۶ سه سال بعد از کشته شدن پسرش علیمردان خان از دنیا رفت. بی بی مریم سردار بزرگ لر از زنان روشنفکر عصر خود بود که در جهت مطالبه حقوق زنان و مبارزه با اشغالگران روس و انگلیس فعالیت می‌کرد. او در جهت فتح تهران در زمان مشروطه از حامیان اصلی برادرش سردار اسعد بود. او همچنین نشان پادشاهی آلمان را نیز که مهمترین نشان دولت آلمان بود کسب کرد.

بختیاری‌ها نیز از دوره قاجار و همزمان با نهضت مشروطه در تخت فولاد صاحب تکیه اختصاصی و تحت عنوان تکیه بختیاری‌ها شدند؛ اگرچه این نکته قابل تأمل است که ردپای حجاری قبور آنها در تکایای دیگر از جمله تکیه فیض نیز به خوبی مشهود است.

سنگ قبر آنها غیر از حسینقلی خان با سنگ‌های آبی رنگ مزین شده است و در طول سال‌ها آسیب دیده‌اند اما سنگ حسینقلی خان همچنان با تزئینات بسیار سالم مانده است.

قبر محقر بی بی مریم کنار دیواری قرار دارد که اگر بازدیدکننده ای شخصیت او را نشناسد نمی‌تواند متوجه آن شود. تا چند سال پیش آرامگاه بختیاری‌ها و کل مجموعه تکیه میرفندرسکی شبیه به مخروبه ای دور از شأن مجموعه تاریخی تخت فولاد و آرامگاه بختیاری‌ها بود تا اینکه یک بار در سال ۸۶ مرمت شد و پس از آن دوباره با کمک مدیریت مجموعه گورستان تخت فولاد و بختیاری‌ها به سر و وضع دیوارها و بناهای موجود در آن رسیدگی شد ولی هنوز سنگ قبر آنها مرمت نشده است و از بیرون مجموعه نیز کسی نمی‌داند که بی بی مریم در اینجا دفن است چون رزومه ای از آنها بیرون مجموعه وجود ندارد و تکیه نیز بخش جدا شده‌ای از گورستان تخت فولاد است.

این تکیه در روزهای ۵ شنبه و جمعه باز است و هر ساعتی امکان بازدید از آن نیست.

کد خبر 4711163 فاطیما کریمی

منبع: مهر

کلیدواژه: قبرستان تخت فولاد اصفهان میراث فرهنگی کتاب و کتابخوانی ترجمه معرفی کتاب گردشگری ادبیات نشر نو نقد کتاب ادبیات جهان بازار نشر رونمایی کتاب تجدید چاپ معرفی نشریات رایزنی فرهنگی فرهنگ عمومی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۱۱۲۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حسینیه تکیه تاریخی مسجد یری پایین شهر زنجان مرمت می‌شود

به گزارش خبرگزاری مهر، سید سعید صفوی در جلسه هماهنگی بیشتر و اولویت‌بندی مرمت بنای حسینیه تکیه مسجد یری پایین متناسب با اعتبار بنا و با حضور اعضای هیئت امنای مسجد یری پایین، معاون میراث‌فرهنگی، مسئول دفتر فنی و کارشناسان در اتاق جلسه اداره‌کل تشکیل شد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری وصنایع‌دستی استان زنجان افزود: مرمت تکیه یکی از ضرورت‌های و اولویت‌ها در حوزه میراث فرهنگی محسوب می‌شود. عملیات سامان‌دهی و مرمت در قالب پروژه مشارکتی با همکاری هیأت امنای تکیه مسجد یری پایین و نظارت کارشناسان مرمت اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان تا چند روز دیگر آغاز خواهد شد.

صفوی ادامه داد: آواربرداری سقف، بام سازی، تعویض تیرهای چوبی پوسیده، دوخت و دوز ترک‌های عمیق و نیمه عمیق، برچیدن‌اندود نمای ورودی اصلی و اجرای ارسی در بنا انجام خواهد شد. سال گذشته بخش مهمی از شبستان مسجد یری پایین با مشارکت اداره کل و اعضای هیئت امنای مسجد مرمت شد که هم اکنون نمازگزاران مراسم خود را در این مسجد آغاز کرده اند.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری وصنایع‌دستی استان زنجان گفت: این تکیه در اختیار هیأت امناست و هرگونه دخل و تصرف و مرمت و تعمیر در آثار ثبت‌شده استان با نظارت و هماهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صورت خواهد گرفت.

صفوی افزود: اعتباری برای مرمت این بنای تاریخی تخصیص یافته شده که برای مرمت تکیه و پایگاه انجام شده است و هیئت امنا هم به جذب‌مشارکت مردمی و تهیه مصالح اقدام خواهند کرد تا روند مرمت تسریع یابد.

مسجد یری پایین در قسمت جنوبی زنجان و در یکی از مراکز محله قدیمی این شهر واقع شده که شامل مسجد، آب انبار، تکیه و ساباط است و در فهرست آثار تاریخی زنجان به ثبت رسیده است.

کد خبر 6080129

دیگر خبرها

  • بایدن: اسرائیل قدرتمندترین شریک ما در منطقه است
  • معرفی نامزدهای اولین دوره جایزه داستان کوتاه گارنت
  • نامزدهای جایزه داستان کوتاه گارنت معرفی شدند
  • آیین تکیه خوانی و علم کشی در شمیران
  • کشورهای منطقه به نیروهای نظامی ایران تکیه کنند
  • تهران قدیم| گشت و گذار دختران جوان در تهران ۱۰۰ سال قبل / عکس
  • رئیس جمهور: کشورهای منطقه به نیروهای نظامی ایران تکیه کنند
  • آیین تکیه خوانی، سنت عزاداری و علم کشی
  • گشت و گذار دختران جوان در تهران 100 سال قبل (+عکس)
  • حسینیه تکیه تاریخی مسجد یری پایین شهر زنجان مرمت می‌شود