Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-20@01:53:10 GMT

سفره اطعام حسینی (ع) در کرمان

تاریخ انتشار: ۱۷ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۵۱۷۵۲

سفره اطعام حسینی (ع) در کرمان

به گزارش ایرنا، ماه محرم که فرا می‌رسد، رسوم و آیین‌های مختلفی در سراسر کشور اجرا می‌شود و طبخ غذای نذری و پخش آن بین عزاداران حسینی (ع) و نیازمندان توسط علاقهمندان و محبان اهل بیت (ع) همراه با سنت‌های هر منطقه انجام می‌شود.

اهالی دیار کریمان نیز هر ساله در عاشورا و تاسوعای حسینی (ع) ضمن پاسداشت سنت آیینی کهن، ارادت بی‌شائبه‌شان را با پخت غذاهای محلی ویژه این ایام در مساجد، حسینیه ها، تکایا و منازل نسبت به امام سوم شیعیان نشان می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آبگوشت امام حسینی (ع) 

آبگوشت امام حسینی غذای اصلی و عمده مردم استان کرمان در ماه محرم برای پذیرایی از عزاداران سیدالشهدا (ع) است که در سال‌های اخیر در فهرست آثار ملی قرار گرفته است.

گوشت، نخود، لوبیا چیتی، به، ‌ترخان، مرزه، جعفری، سیب‌زمینی، پیاز، زعفران، لیمو امانی، نمک، فلفل سیاه و قرمز از جمله مواد اصلی این غذای اصیل کرمانی است که به آن رنگ و طعم بسیار ممتاز و مرغوبی می‌دهند.

گوشت داخل این غذا، اغلب از دام‌های نذری که مردم در طول سال به عشق امام حسین (ع) نذر کرده و یا در مسیر دسته‌ها و هیات‌های عزاداری و به نیت حاجت‌روا شدن در خواسته‌هایشان ذبح می‌کنند، تأمین می‌شود.

طبخ آبگوشت امام حسین (ع) زمان نسبتاً طولانی را به خود اختصاص می‌دهد که توسط آشپزان ماهر و با تجربه و با آداب خاص و همراه با قرائت ادعیه و زیارت عاشورا بروی اجاق‌های بزرگ پخته می‌شود.

برای تهیه این آبگوشت افراد زیادی با یکدیگر همکاری می‌کنند و علاوه بر مردانی که در آشپزخانه کار می‌کنند و در کنار دیگ‌های نذری حضور دارند، خانم‌ها نیز در پوست گرفتن سیب‌زمینی و پیاز و همچنین کوبیدن نخود و پیاز و تمیز کردن سبزیجات مورد نیاز فعالیت دارند.

آبگوشت امام حسینی (ع) در قدیم به طور معمول در دیگ‌های مسی طبخ می‌شد که به همین دلیل افراد نسبت به خرید و وقف ظروف مسی در حسینه‌ها و مساجد اقدام می‌کردند که در سال‌های اخیر این سنت کمرنگ شده است.

میهمانان و عزاداران حضرت اباعبدالله حسین (ع) پس از اتمام مراسم عزاداری در ظهر عاشورا و تاسوعا آبگوشت را در کاسه‌های بزرگ به همراه نان تازه، دوغ و سبزی صرف می‌کنند.

حلیم 

عاشوری و حلیم یکی از سنت‌های دیرینه مردم استان کرمان است که در روزهای نخست ماه محرم به نیت تازه درگذشتگان پخت و در بین خویشاوندان، همسایه‌ها و نیازمندان توزیع می‌شود.

در عاشوری از مواد بسیاری از جمله انواع حبوبات، بلغور گندم و گوشت استفاده و از چند روز قبل از پخت، تهیه و عمدتاً توسط بانوان طبخ می‌شود و طعم و مزه بسیار لذیذی دارد.

پخت حلیم نیز در ایام ماه محرم و صفر در کرمان نیز طرفداران زیادی دارد و مرسوم است و دستور طبخی متفاوت با سایر نقاط کشور دارد و فن تهیه آن با آداب و رسوم خاصی همراه است که تجربه و مهارت بالایی می‌طلبد.

برای پخت حلیم از بلغور گندم، گوشت، لوبیا، نخود، روغن، انواع ادویه، فلفل و غیره استفاده می‌شود که طبخ آن زمان طولانی می‌برد و عده‌ای از افراد چند ساعت باید به صورت مداوم محتویات دیگ حلیم را به هم بزنند.

محتویات داخل دیگ حلیم پس از مخلوط شدن حدود چهار تا پنج ساعت در دیگ‌های بزرگ مسی سر بسته بر روی آتش ملایم می‌ماند تا در سحرگاه پخش شود.

شله‌زرد

 یکی از خوراک‌های نذری که در ماه محرم، صفر و رمضان در کرمان پخت می‌شود؛ شله‌زرد یا ابراهیم‌خانی است که طبخ آن را به ابراهیم‌خان ظهیرالدوله حاکم وقت کرمان در دوره قاجاریه  نسبت می‌دهند.  

نقل است یک روز آشپز برنج را با زعفران دم داد اما وقتی سر دیگ را باز کردند برنج‌ها له شده بودند، ابراهیم‌خان دستور داد به دیگ برنج، گلاب و شکر اضافه کنند که ابراهیم‌خانی یا همان شله‌زرد بدست آمد.

شله‌زرد با توجه به اینکه ماده غذای شیرین و با وجود زعفران و برنج کامل است و در ماه‌های محرم و رمضان و نذری‌ها بسیار طبخ و پخش می‌شود.

برنج نیم‌دانه، زعفران دم‌کرده غلیظ، گلاب، دارچین و خلال بادام و کره یا روغن حیوانی مواد اصلی شله‌زرد محسوب می‌شوند که در درون دیگ‌های بزرگ تهیه و بین عزاداران پخش می‌شود.

پخت شله‌زرد نسبتاً طولانی  و وقت‌گیر است که اغلب توسط بانوان در منازل تهیه می‌شود که همراه با خواندن ادعیه و ذکر حاجات برای برآورده شدن همراه است.

همچنین در ماه محرم پخت غذاهایی مانند عدس‌پلو، قیمه و شیرینی‌هایی شامل حلوا، رنگینک و تهیه انواع شربت در کرمان مرسوم است که افراد بنا به بضاعت مالی و توان خود اقدام به این سنت پسندیده می‌کنند.

۳۰۲۹/۷۴۳۷

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ماه محرم کرمان ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۵۱۷۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«سر سفره خدا» در طول سال هم روی آنتن می رود/ عوامل تجلیل شدند

به گزارش خبرنگار مهر، آیین تجلیل از عوامل برنامه سحرگاهی «سر سفره خدا» با حضور محمدصادق باطنی مدیر شبکه کودک، ساقی زینتی، حامد مدرس و دیگر عوامل و هنرمندان این برنامه امروز در سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برگزار شد.

شهرام شکیبا اجرای این برنامه را بر عهده داشت که در سخنانی بیان کرد: انگار تقدیر من با این برنامه رقم خورده است که سال های قبل خودم از تقدیر شونده ها بوده ام و امسال در کنار عوامل حضور دارم.

وی اضافه کرد: سازمان فرهنگی هنری شهرداری از مهمترین ماموریت هایی که برای خودش تبیین کرده، پرداخت به طیف نوجوان است و طبیعی است که با نوع نگاه این برنامه به آن بپردازد. برنامه ای که برای همه جزییاتش برنامه ریزی شده و برنامه ای نیست که یک هفته قبل از یک مناسبت یک باره کنداکتور آن را آماده کنند. این برنامه دغدغه ای یک ساله است که در ماه مبارک به نتیجه می رسد. من تجربه همکاری با این تیم را داشته ام و خاطرم است برای یکی از فصل ها در اربعین با این برنامه به کربلا رفتیم و واکنش های مردم خیلی عجیب بود. خود من مجبور بودم با چفیه سر و صورتم را بپوشانم تا بتوانم ساعتی را هم برای خودم باشم. احسان مهدی که دایم باید به طرفدارانش پاسخ می داد.

حسین شکیب راد مدیر فرهنگی هنری منطقه ۱۱ و رییس فرهنگسرای رازی نیز در ابتدای این مراسم گفت: من برنامه ای داشتم که در آن نوعی همکاری با احسان مهدی بود و جالب این بود که در آن برنامه همه احسان مهدی را به عنوان بازیگر «سر سفره خدا» می شناختند. درباره «سر سفره خدا» هم می توانم بگویم که به صورت شبانه روزی شاهد این برنامه بوده‌ام از دکورسازی تا دیگر مواردی که نیاز به زمان و انرژی عوامل داشت.

صادق باطنی مدیر شبکه کودک و نوجوان با اشاره به اهمیت هویت محوری تصریح کرد: فکر می کنم الان هیچ مساله ای مهمتر از ساختن هویت نسل جدید نیست. برای اینکه بتوانید اثرگذاری هویتی داشته باشید باید کارهای مختلفی انجام دهید که از جمله آنها شکل گیری شبکه هواداران و دیگری خاطره سازی است. خاطره در جایی اهمیت پیدا می کند که خاطره جمعی بسازد و «سر سفره خدا» توانسته به خاطره جمعی چند نسل از روزه اولی ها تبدیل شود.

وی اضافه کرد: هشت سال از عمر این برند تلویزیونی می گذرد و در حال حاضر با حجم بسیار زیادی واکنش مواجه هستیم. تولید این برنامه بسیار هم سخت بود به ویژه که سحرگاهی بود.

شکیبا در ادامه با تایید سخنان باطنی بیان کرد: من از برخی که این برنامه را برای چند سال تعطیل کردند متعجب هستم. امیدوارم تصمیمات شخصی نگیریم.

باطنی نیز در بخش دیگر گفت: این برنامه ۲ سال ساخته نشده بود و این یعنی سه سال دیده نشدن. برنامه ما این است که این برنامه را در طول سال هم داشته باشیم و به زودی به آنتن بازگردیم.

کد خبر 6081097 عطیه موذن

دیگر خبرها

  • نویدکیا به هیچکس باج نمی‌دهد (عکس)
  • گزارش زنده: فولاد ۰-۰ مس رفسنجان
  • مسی‌ها آماده شکست دادن فولاد در هفته بیست و چهارم
  • تسنیم: فرودگاه شکاری اصفهان در امنیت کامل است /مردم اصفهان در صف خرید حلیم هستند یا ورزش صبحگاهی می کنند /وضعیت غیرعادی نیست
  • تشویق بی‌امان محرم نویدکیا از سوی هواداران سپاهان + فیلم
  • سر سفره خدا خوش درخشید
  • «سر سفره خدا» در طول سال تولید و پخش می‌شود
  • «سر سفره خدا» در طول سال هم روی آنتن می رود/ عوامل تجلیل شدند
  • محرم تنها مربی بدون باخت؛ جواد نکونام به یحیی رسید!
  • بهروز افخمی در حال نوشتن رمان قتل داریوش مهرجویی