Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-25@11:56:18 GMT

قیام امام حسین(ع) الگوی جاودان حق طلبان جهان است

تاریخ انتشار: ۱۹ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۶۴۳۰۹

قیام امام حسین(ع) الگوی جاودان حق طلبان جهان است

«کریس هیوئر» اندیشمند و استاد الهیات مسیحی و مطالعات اسلامی است که در حوزه مسلمانان بریتانیا، روابط مسلمانان و مسیحیان تحقیق و تدریس می کند. از جمله آثار وی می‌توان به 5 عنوان کتاب با نام «شناخت اسلام» اشاره کرد.

خبرگزاری ایکنا با این اسلام‌شناس مسیحی که تحقیقات زیادی درباره قیام امام حسین(ع) انجام داده مصاحبه‌ای کرده است که مشروح آن از نظر می‌گذرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 
لطفاً درباره چگونگی آشنایی خود با زندگینامه امام حسین(ع) توضیح دهید.

من در 35 سال گذشته در بین مسلمانان زندگی و درباره دین اسلام تحقیق کرده‌ام. من استادانی هم از اهل تشیع و هم از اهل سنت داشتم و اینگونه توانستم با دیدگاه‌های هر دو مذهب درباره تاریخ اسلام و همچنین نام نوه پیامبر(ص) آشنا شوم.
افرادی از اهل تسنن که با آنها کار کردم ارادت زیادی به امام حسین(ع) داشتند، زیرا او را نوه محبوب پیامبر(ص) می‌دانستند. دوستان شیعه من مراسم محرم را با شور و حرارت زیادی برگزار می‌کردند و این باعث شد کنجکاو شوم درباره زندگی امام حسین(ع)، قیام او علیه ظلم و شهادت ایشان و یارانش در کربلا بیشتر تحقیق کنم.

کار من این است که به مسیحیان کمک کنم تا اسلام را درک کنند. آنها  فقط به دانستن جزئیات داستان کربلا نیاز ندارند، بلکه نیاز دارند معنای پنهان در زندگی و شهادت امام حسین(ع) را درک کنند. مسیر تحقیق و مطالعه عمیق‌تر من درباره شخصیت ایشان و قیام او علیه ظلم و بی‌عدالتی اینگونه بود.
شما به عنوان کسی که در این باره تحقیقات زیادی انجام داده اید فکر می‌کنید انگیزه اصلی قیام امام حسین(ع) چه بود؟

همه انسان‌ها به بندگی خداوند فرا خوانده شده‌اند. آنهایی که به مقامات بالا در زهد و حکمت رسیده‌اند نقش بسیار مهمی به عنوان الگو و راهنمای دیگران دارند. انسان‌های برجسته، تنها به جامعه خود تعلق ندارند، بلکه متعلق به همه انسان‌ها هستند. امام حسین(ع) یکی از این انسان‌هاست. دلیل قیام وی در برابر ظلم یزید این بود که می‌خواست الگویی برای زنان و مردان در همه اعصار برجای بگذارد که نشان دهد چگونه باید برای مبارزه با بی‌عدالتی و ظلم حاکم بر جهان عمل کرد.     قیام امام حسین(ع) بهترین درسی است که با اعماق قلب انسان‌ها سخن می گوید و مردم را به والاترین عمل دینی فرا می‌خواند. از دیدگاه امام حسین(ع) خداوند شکست ظاهری اهل ایمان را به خیر تبدیل می کند. انسان مؤمن با اعتماد به حمایت الهی به پیش می رود و در این مسیر، تلاش و رنج او بی ثمر نمی ماند.
به عنوان یک فرد مسیحی چه جنبه‌هایی از زندگی و قیام امام حسین (ع) برای شما جذابیت داشته است؟

انجیل روایت‌های زیادی از زندگی زنان و مردانی را شرح می‌دهد که زندگی خود را در راه عدالت فدا کردند و شهید شدند. شهادت یک انتخاب انسانی نیست بلکه پاسخی از عمق جان به دعوت خداوند برای برپایی حق، قیام علیه ظلم و استقامت در برابر همه مشکلات حتی به قیمت فدا کردن جان است. از این منظر، امام حسین(ع) الگوی تسلیم در برابر اراده خداوند برای همه انسان‌ها از جمله مسیحیان است. من هم به عنوان یک مسیحی در مسیر پیروی مؤمنانه از دعوت الهی برای فدا کردن جان خود هستم، زیرا خداوند از من این را می‌خواهد. زندگی امام حسین(ع) لبریز از ایمان است؛ او سختی‌ها را در صحرای کربلا تحمل کرد و شاهد تشنگی خانواده و اصحابش بود.     در نهایت او بار سنگین مسئولیت اجازه دادن به خاندان و اصحابش برای شتافتن به سوی مرگ دلاورانه به جای پذیرش ظلم را بر دوش می‌گیرد. این ویژگی‌های زندگی امام در همه اعصار و برای همه مردم جهان، درخشان و روشنگر است.   آیا در تاریخ مسیحیت، رویدادی مشابه حادثه عاشورا وجود دارد؟

در تاریخ مسیحیت نمونه‌های زیادی از زنان و مردانی که در راه حقیقت به شهادت رسیده‌اند وجود دارد که شباهت‌هایی به حادثه عاشورا دارد، اما هیچ یک از آنها جایگاهی بالاتر از مسیح(ع) برای مسیحیان ندارند. مسیحیان از شهادت مسیح تصوری همچون تصور مسلمانان از شهادت امام حسین(ع) دارند. از نظر مسیحیان، مرگ حضرت عیسی مسیح(ع) قربانی شدن در راه اطاعت از فرمان خدا بود. البته مسیحیان و مسلمانان درباره درگذشت حضرت مسیح دیدگاه هایی متفاوت دارند. مسیحیان معتقدند عیسی از مرگ نجات نیافت بلکه به صلیب کشیده شد، به خاک سپرده شد و روز سوم پس از مرگ، رستاخیز کرد و به حیات جاودان رسید.     از این منظر، بالاترین پیروزی مسیح غلبه بر مرگ بود. از آنجا که مسیح نمونه اعلای انسانیت است، رستاخیز و حیات ابدی او نشانه‌ای از حمایت الهی از بندگی و جان فشانی اوست. او مانند حسین راه بندگی خدا را حتی به قیمت جان خود دنبال کرد و این بندگی چراغ راه همه جویندگان حقیقت است.
نهضت امام حسین(ع) برای انسان امروز چه درس‌هایی دارد؟

امام حسین(ع) تصمیم برادرش امام حسن(ع) که با معاویه پیمان صلح امضا کرده بود را پذیرفت و به آن احترام گذاشت و تا پایان عمر معاویه مادامی که او به این عهدنامه پایبند بود وارد سیاست نشد. او به ما اهمیت احترام به عهد و پیمان را نشان داد. (یعد از روی کار آمدن یزید نیز) امام حسین (ع) هر کاری که ممکن بود برای جلوگیری از خونریزی انجام داد. از مدینه به مکه و سرانجام به صحرای کربلا رفت. او با تسلیم نشدن در برابر ظلم و بی‌عدالتی وظیفه رهبری خود را انجام داد. اکنون پیروان او باید همین کار را انجام دهند. او مردم را آزاد گذاشت تا انتخاب کنند که از او پیروی کنند یا به خانه برگردند. هیچ اجباری در کار نبود. او حر را بخشید و افتخار شهادت را به او که به قصد جنگ با امام به صحرای کربلا آمده بود، هدیه کرد. او یقین داشت خداوند او را فراموش نمی‌کند بلکه از او حمایت می‌کند که از شهادت خود و یارانش برای هدف والایی که خدا در نظر دارد، استفاده کند. نام و یاد امام حسین(ع) و اصحابش در خاطر انسان‌ها مانده و الهام‌بخش افراد بسیاری برای حرکت در جهت تحقق اراده خداوند در مبارزه با ظلم و بی‌‌عدالتی و تلاش برای یک زندگی عادلانه و شرافتمندانه شده است.
 
 گفتگو از محسن حدادی
 
انتهای پیام

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۶۴۳۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاریخ ولادت امام رضا (ع) ۱۴۰۳ + زندگینامه و احادیث

امام رضا (ع)، امام هشتم شیعیان یازدهم ذی القعده سال ۱۴۸ هـجری قمری در شهر مدینه متولد شدند.

به گزارش ایمنا، علی بن موسی الرضا (ع) معروف به امام رضا (ع) هشتمین امام شیعیان هستند که مشهورترین لقب ایشان رضا است. ایشان به عالم آل محمد و امام رئوف نیز شهرت دارند.

ولادت امام رضا (ع) چه روزی است؟ تاریخ دقیق ولادت امام رضا (ع) در تقویم شمسی برابر با دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ است. تاریخ دقیق ولادت امام رضا (ع) در تقویم قمری برابر با ۱۱ ذوالقعده ۱۴۴۵ است. تاریخ دقیق ولادت امام رضا (ع) در تقویم میلادی برابر با ۲۰ می ۲۰۲۴ است.

زندگینامه امام رضا (ع)

پدر بزرگوار حضرت رضا (ع)، امام موسی کاظم (ع) و مادر ایشان نجمه خاتون نام داشت. پدر امام رضا (ع) در سال ۱۸۳ هجری قمری به دست هارون عباسی به شهادت رسید و پس از ایشان امام رضا (ع) در سن ۳۵ سالگی امامت شیعیان را برعهده گرفت. مدت امامت ایشان نزدیک به ۲۰ سال طول کشید که ده سال اول آن همزمان با خلافت هارون الرشید، پنج سال بعد از آن مقارن با حکومت امین و پنج سال آخر امامت ایشان مصادف با خلافت مامون بود. پس از گذشت ۱۷ سال از دوران امامت، ایشان مجبور شد با نقشه و حیله مامون عباسی راهی خراسان شود، به اجبار ولایت عهدی مامون را نیز پذیرفت و ۳ سال آخر امامت خود را تحت نظر مامون در خراسان سپری کردند.

نام علی بن موسی
کنیه ابوالحسن (ثانی)
ولادت ۱۱ ذی‌القعده، ۱۴۸ ق
زادگاه مدینه
مدت امامت ۲۰ سال (۱۸۳ ق تا ۲۰۳ ق)
شهادت آخر ماه صفر، ۲۰۳ ق
مدفن مشهد
محل زندگی مدینه
لقب (ها) رضا، عالم آل محمد
پدر امام کاظم (ع)
مادر نجمه خاتون
همسر سبیکه
فرزند امام جواد (ع)
طول عمر ۵۵ سال
شهادت امام رضا (ع)

مامون عباسی با خوراندن سم به امام رضا (ع) سبب مسمومیت و سپس شهادت ایشان شد. در مورد سال شهادت ایشان اختلاف نظر وجود دارد. برخی سال ۲۰۲ هجری قمری را سال شهادت امام رضا (ع) می‌دانند و تعدادی دیگر گفته‌اند که شهادت ایشان در سال ۲۰۳ هجری قمری بوده، که نظریه دوم بیشتر معروف است و در بیشتر منابع گفته شده که امام هشتم در ۲۹ صفر سال ۲۰۳ هجری قمری در سن ۵۵ سالگی به شهادت رسیدند.

احادیث امام رضا (ع) درباره فراگیری دانش

امام رضا (ع) می‌فرماید: رَحِمَ اللّه ُ عَبْدا اَحیا اَمْرَنا … یَتَعَلَّمُ عُلومَنا وَ یُعَلِّمُهَا النّاسَ، فَاِنَّ النّاسَلَوْ عَلِموا مَحاسِنَ کَلامِنا لاَتَّبَعونا

رحمت خدا بر بنده‌ای که امر ما را زنده کند، دانش‌های ما را فرا گیرد و به مردم بیاموزد. اگر مردم زیبایی‌های سخنان ما را می‌دانستند از ما پیروی می‌کردند. (معانی الأخبار، ص ۱۸۰، ح ۱)

درباره سه ویژگی برجسته مؤمن

امام رضا (ع) می‌فرماید: لا یَکُونُ الْمُؤْمِنُ مُؤْمِنًا حَتّی تَکُونَ فیهِ ثَلاثُ خِصال :۱ سُنَّةٌ مِنْ رَبِّهِ. ۲ وَ سُنَّةٌ مِنْ نَبِیِّهِ. ۳ وَ سُنَّةٌ مِنْ وَلِیِّهِ. فَأَمَّا السُّنَّةُ مِنْ رَبِّهِ فَکِتْمانُ سِرِّهِ. وَ أَمَّا السُّنَّةُ مِنْ نَبِیِّهِ فَمُداراةُ النّاسِ. وَ أَمَّا السُّنَّةُ مِنْ وَلِیِّهِ فَالصَّبْرُ فِی الْبَأْساءِ وَ الضَّرّاءِ.

مؤمن، مؤمن واقعی نیست، مگر آن که سه خصلت در او باشد: سنّتی از پروردگارش و سنّتی از پیامبرش و سنّتی از امامش. امّا سنّت پروردگارش، پوشاندن راز خود است، امّا سنّت پیغمبرش، مدارا و نرم رفتاری با مردم است، امّا سنّت امامش، صبر کردن در زمان تنگدستی و پریشان حالی است. (امالی صدوق، ج ۱، ص ۳۳۹)

درباره همسرداری

امام رضا (ع) می‌فرماید: وَ قَالَ إِنَّهَا تَشْتَهِی مِنْکَ مِثْلَ الَّذِی تَشْتَهِی مِنْهَا

همسرت از تو همان را می‌خواهد که تو از او توقع داری. (بحار الأنوار (ط – بیروت)، ج ‏۷۳، ص :۱۰۲)

درباره خوش رفتاری با خانواده

امام رضا (ع) می‌فرماید: أَقْرَبُکُمْ مِنِّی مَجْلِساً یَوْمَ الْقِیَامَهِ أَحْسَنُکُمْ خُلُقاً وَ خَیْرُکُمْ لِأَهْلِهِچ

امام رضا علیه السلام به نقل از پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: نزدیکترین شما به من از نظر مقام در روز قیامت، کسی است که در مورد خانواده خود خوش رفتار باشد. (صحیفه الإمام الرضا علیه السلام، ص :۶۷)

درباره رفع اندوه مؤمن

امام رضا (ع) می‌فرماید: مَن فَرَّجَ مِن مُؤمِنٍ، فَرَّجَ اللّه ُ عَن قَلبِهِ یَومَ القِیامَهِ

هر کس اندوه مؤمنی را بزداید، خداوند در روز قیامت، غم از دلش می زداید. (الکافی، ج ۲، ص ۲۰۰)

درباره اهمیت زمان

امام رضا (ع) می‌فرماید: إجتَهِدوا أن یَکونَ زَمانُکُم أربَعَ ساعاتٍ: ساعَهً مِنهُ لِمُناجاهِ اللّه ِ و ساعَهً لِأمر المَعاشِ و ساعهً لِمُعاشَرَهِ الإخوانِ و الثِّقاتِ و الَّذینَ یُعَرِّفُونَ عُیُوبَکُم و یَخلِصونَ لَکُم فِی الباطِنِ و ساعَهً تَخلُونَ فِیها لِلَذّاتِکُم و بِهذِهِ السّاعَهِ تَقدِروُن عَلَی الثَّلاثِ ساعاتٍ

بکوشید که زمانتان را به چهار بخش تقسیم کنید:

۱- زمانی برای مناجات با خدا

۲- زمانی برای تأمین معاش [کسب روزی]

۳- زمانی برای معاشرت با برادران و معتمدانی که عیب‌هایتان را به شما می شناسانند و در دل شما را دوست دارند

۴- و ساعتی برای کسب لذت‌های حلال

با بخش چهارم توانایی انجام دادن سه بخش دیگر را به دست می‌آورید. (فقه الرّضا علیه السلام، ص ۳۳۷)

کد خبر 747128

دیگر خبرها

  • عروس امام خمینی درگذشت
  • حضرت عبدالعظیم (ع) پرچمدار جهاد تبیین بود
  • ولادت امام رضا ۱۴۰۳ چند شنبه است و آیا تعطیل است؟
  • رسیدن به سن تکلیف آغاز مرحله جدید زندگی است
  • توزیع ۶۰ بسته‌ معیشتی در رشت
  • توزیع بسته‌های معیشتی
  • تاریخ ولادت امام رضا (ع) ۱۴۰۳ + زندگینامه و احادیث
  • از عمر جاودان «عروس دریایی نامیرا» چه می‌دانید!
  • استارت انتخاباتی حجاریان!
  • دهه کرامت، فرصت مناسبی برای نمایش الگوی شادی حلال