Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@01:17:32 GMT

وزارت فرهنگ تنها حامی تئاتر خیابانی نیست

تاریخ انتشار: ۲۳ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۹۶۶۰۷

وزارت فرهنگ تنها حامی تئاتر خیابانی نیست

تئاتر خیابانی از اصلی ترین شاخه های نمایش محسوب می شود که می تواند با ظرافت در دل مخاطبان خود جای بگیرد و تاثیر ماندگاری بر ذهن تماشاگران بگذارد. هنرمندان این عرصه از توانمندترین هنرمندان هستند چرا که با کمترین امکانات و در کوتاه ترین زمان می توانند افراد مختلف که در حال گذر کردن از محل اجرای نمایش هستند را به خود جلب کنند؛ آنها نگاه های گذرا را به تماشاگران خود تبدیل می کنند که از هر قشر و طبقه ای در جامعه در مسیری مشترک قرار گرفته اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در عین حال این هنر مردمی محبوب، مهجور مانده و سال ها اسیر بی توجهی بوده است؛ هنری که می تواند فرهنگ یک جامعه را تنها با اجرایی در زمان محدود ارتقاء دهد حال در این مصاحبه به سراغ شهرام کرمی رفتیم تا در مورد شرایط و مشکلات این شاخه تئاتری صحبت کنیم.

کرمی در گفت‌گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اهمیت همراهی نهادهای مختلف با وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حمایت از تئاتر خیابانی گفت: نهادهای مختلف همراه با وزارت فرهنگ با حمایت بیشتر از تئاتر خیابانی موجبات گسترش این بخش را فراهم می کنند و در این صورتاجرای نمایش خیابانی در کشور به شکل پیوسته ممکن می‌شود.

تئاتر خیابانی مردمی ترین گونه هنرهای نمایشی محسوب می شود. این نوع نمایش با وجوه و شیوه های اجرایی متفاوتی که دارد در یک قرن اخیر در تمام دنیا فراگیر شده است.

وی با اشاره به اینکه تئاتر خیابانی در هر کشوری به تناسب فرهنگ شکل گرفته است تصریح کرد: این عرصه امکان بهره مندی از هنر نمایش را برای همه قشر های مردمی به دور از هرگونه تشریفات فراهم کرده است.

کرمی با تاکید بر اینکه مردمی ترین عرصه هنر نمایشی در سه دهه گذشته در ایران نیز به شکل محسوسی رشد پیدا کرد اظهار داشت: در حال حاضر مردم کشور ما در دور افتاده ترین شهرها و حتی روستاها با تئاتر خیابانی آشنا هستند و هنرمندان فعال و خوبی در این رشته داریم.

 مدیرکل هنرهای نمایشی افزود: در شرایط فعلی با سال ها فعالیت خوب و قابل توجه نسل پیشکسوت و تلاش های امروز نسل جوان آثار خوبی تولید و اجرا می کنیم.

این نویسنده و کارگردان تئاتر خاطرنشان کرد: تئاتر خیابانی با کمترین امکانات و در هر مکانی قابل اجراست به همین دلیل به عنوان رویکرد مورد توجه نهادها می توانیم شاهد رشد قابل توجه آن باشیم.

اجرای تئاتر خیابانی باید تداوم داشته باشد

مدیرکل هنرهای نمایشی با بیان اینکه فارغ از جشنواره ها و رویدادهای تئاتری در سراسر کشور باید به اجراهای مستمر و دائمی هنرمندان این رشته در طول سال توجه داشته باشیم عنوان کرد: در کنار اجراهای مناسبتی تئاتر خیابانی که در کشور داریم برنامه ریزی برای اجرای مستمر داریم که در سال جاری نیز شاهد اجرای دور نخست فصلی این هنر در بهار بودیم.

به گفته وی، طبق برنامه ریزی ها دور دوم اجرای فصلی تئاتر خیابانی در شش ماهه دوم سال جاری برگزار خواهد شد.

وی افزود: به میزان بضاعت و امکاناتی که در اختیار اداره کل هنرهای نمایشی برای اجراهای عمومی تئاتر خیابانی، تلاش می کنیم و با کمک نهادهای دیگر می توانیم به تداوم آن امیدوار باشیم.

اعتبار اداره کل هنرهای نمایشی برای تئاتر خیابانی محدود است

کرمی با بیان اینکه از سال های گذشته انتخاب محوطه تئاترشهر برای اجرای دائمی تئاتر خیابانی مطرح شده است تاکید کرد: امروز نیز تئاترشهر به عنوان پایگاه مهمی برای هنر خیابانی شناخته می شود و هنرمندان این شاخه تئاتر خاطرات خوبی را در این فضا رقم زده اند اما تاکنون اجرای تئاتر خیابانی در این محوطه به صورت مقطعی صورت گرفته است.

وی با تاکید بر اینکه تلاش شده تا اجراهای تئاتر خیابانی از چندماه یک بار به اجرای هفتگی برسد، اظهار داشت: این برنامه ریزی به میزان اعتبار وابسته است.

مدیرکل هنرهای نمایشی با اشاره به اجراهای پراکنده مناسبتی تئاتر خیابانی در شهرهای دیگر افزود: به غیر از تهران در شهرها و حتی روستاها به مناسبت های مختلف شاهد اجرای این هنر هستیم و بیشترین جشنواره ها در حوزه تئاتر خیابانی در شهرهای مختلف کشور برگزار می شود که نشان از گستردگی این عرصه در سراسر میهن دارد.

وی با بیان اینکه جشنوارهای تئاتر خیابانی رویداد هنر برای هنر نیست تاکید کرد: جشنواره تئاتر خیابانی رویدادی مردمی است و اصلی ترین مخاطبان آن مردم هستند که در شهرستان ها اجرای عمومی و استقبال از آن به شکل قابل قبولی اتفاق می افتد.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۹۶۶۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۶ سال زندگی با «در انتظار گودو»!/ بازی با زمان بر صحنه تئاتر

امیرحسین جوانی کارگردان جوان تئاتر درباره برنامه خود برای اجرای اثری نمایشی در سال جاری، به خبرنگار مهر گفت: بعد از مواجهه اولم با نمایشنامه «در انتظار گودو» در سال ۹۵ و آشنایی با فضای خاص این نمایشنامه، همیشه در فکر طراحی یک اجرای متناسب با شرایط و حال و هوای روز جامعه ایران برای این متن بودم. این فرصت به کمک سیامک صفری در سال ۹۷ مهیا شد و به مدت ۶ ماه با یک گروه دانشجویی که نخستین تجربیات صحنه‌ای خود را کسب می‌کرد، روی متن کار کردیم و در هشتمین جشنواره دانشجویی «ثمر» به صحنه بردیم. کار در آن دوره بهترین کار جشنواره شد و چندین جایزه دیگر را از آن خود کرد.

وی ادامه داد: جشنواره در سالن نوفل لوشاتو برگزار می‌شد و همین امر باعث شد مدیریت مجموعه از ما دعوت کند تا نمایش را در نوفل لوشاتو در قالب اجرای عمومی روی صحنه ببریم. ما «در انتظار گودو» را در سالن نوفل لوشاتو روی صحنه بردیم و هر شب با استقبال خوب تماشاگران مواجه شدیم.

جوانی تاکید کرد: متن «در انتظار گودو» یک کنجکاوی را در مخاطب بر می‌انگیزد و همین باعث پرمخاطب بودن این اثر می‌شود. گروهی که با این متن آشنا هستند به تماشای اجراهای مختلف از آن می‌نشینند تا ببینند که چگونه اجرا شده است و گروهی هم که آشنایی با متن ندارند همیشه اسمی از «در انتظار گودو» را شنیده‌اند و کنجکاوی‌شان در این باره است که ببینند این متن چه موضوعاتی را مطرح می‌کند و چه حال و هوایی دارد.

این کارگردان تئاتر یادآور شد: اجرای «در انتظار گودو» در آن سال با استقبال خوب مخاطبان همراه بود که شاید بیش از همه کنجکاوی خانواده تئاتر نسبت به این متن باعث این استقبال شد. دلیل دیگر تمرین‌های خیلی فشرده، دقیق و ظریف ۶ ماهه ما روی متن بود و به همراه گروه نمایش توانستیم اجرایی سر حال را برای این متن داشته باشیم. اجرا به جایی رسیده بود که صندلی‌ها خالی نبود و مخاطبان چند ردیف روی زمین می‌نشستند. من مجبور شدم در برخی شب‌ها طراحی اجرای خود را تغییر دهم تا میزبان مخاطبان باشیم.

وی با بیان اینکه طی سال‌های اخیر تمایل به اجرای مجدد نمایش «در انتظار گودو» را داشته است، اظهار کرد: بعد از اجراهای موفق سال ۹۷ و ۹۸ «در انتظار گودو»، همیشه این سودا را داشتم که این نمایش می‌توانست اجراهای بیشتری را تجربه کند و همیشه به گروه می‌گفتم که دور جدیدی از اجرا را آغاز خواهیم کرد. متاسفانه شرایط مختلف از جمله شیوع ویروس کرونا باعث شد تا این امر میسر نشود. پاییز سال ۱۴۰۲ فکر اجرای مجدد «در انتظار گودو» بار دیگر به ذهنم آمد. در ابتدا به سراغ گروه اولیه اجرا رفتم ولی آن‌ها امکان حضور در دور جدید را نداشتند. با سجاد افشاریان برای اجرای مجدد «در انتظار گودو» صحبت کردم و دوست داشتم با همراهی او دور جدید اجراها را روی صحنه ببرم. در پاییز سال گذشته به توافق رسیدیم و شروع به جمع‌کردن ایده‌ها و ایده‌هایی که در آن اجرای اولیه نمایش نبود رفتم. سپس شروع به گفت‌وگو با بازیگران جدید برای حضور در این نمایش کردم و حالا با بازیگران با سابقه تئاتر در حال تمرین هستیم تا نمایش را روی صحنه ببریم.

جوانی درباره زمان و مکان مدنظر برای اجرای مجدد نمایش «در انتظار گودو»، گفت: قرار است اواخر فصل بهار سال جاری و در تماشاخانه هیلاج، نمایش «در انتظار گودو» را روی صحنه ببریم.

وی درباره دلایل خود برای به صحنه بردن مجدد نمایش «در انتظار گودو»، یادآور شد: «در انتظار گودو» یکی از پر اجراترین آثار به صحنه رفته ادبیات نمایشی در جهان است و دلیل آن بعد فلسفی موجود در متن است که از زمان و جغرافیا فراتر است. جامعه‌ای که با مسایل اقتصادی و اجتماعی مختلف مواجه است با فضای ابزورد داخل متن ارتباط برقرار می‌کند. با توجه به اتفاقات اقتصادی و اجتماعی ایران، خودم را به ۲ شخصیت اصلی این نمایشنامه نزدیک می‌بینم و از این رو این اثر برای جامعه امروز ما حرف برای گفتن دارد. ضمن اینکه اجرای دقیق و درست نمایشنامه «در انتظار گودو» می‌تواند مخاطبان بسیاری را با خود همراه کند.

این کارگردان تئاتر درباره شیوه اجرایی مدنظر خود برای این اثر نمایشی، توضیح داد: همیشه به نمایشنامه «در انتظار گودو» علاقه داشتم و هر چقدر که بیشتر ادبیات نمایشی جهان را مطالعه می‌کنم، این متن برایم خاص‌تر می‌شود چون مهندسی بسیار دقیق نویسنده اثر را روی این متن می‌بینم. «در انتظار گودو» واقعا در ادبیات نمایشی جهان کم‌نظیر است. خیلی زیاد به ساختار اصلی نمایشنامه وفادار هستم. بر اثر آزمودن روش‌های مختلف به این نتیجه رسیدم که هیچ چیزی بیشتر از آنچه ساموئل بکت در این متن گفته از عهده ما بر نمی‌آید. بکت آنقدر جهان دقیق، مهندسی‌شده و منظمی را طراحی کرده که یک دیالوگ یا یک توضیح صحنه بی‌علت نیست. من نه از سر یک ساده‌انگاری بلکه به دلیل درگیری ۶ ساله خود با این متن به این نتیجه رسیدم که توصیه‌های بکت بسیار توصیه‌های دقیق و به جایی هستند و به گروه اجرایی کمک خواهند کرد.

جوانی افزود: قسمتی از نمایش را به صورت فست موشن اجرا کردم که در آن هم به ساختار نمایشنامه وفادار هستم. چون مساله زمان را جزو کلیدواژه‌های بکت می‌بینم، قبض و بسط زمان در نمایشی که در آن سال طراحی کردم وجود داشت و در اجرای جدید هم تلاش می‌کنیم به آن طراحی برسیم و بازی زمان را که در ساختار نمایش هست در فرم هم پیدا کنیم.

کارگردان نمایش «در انتظار گودو» در پایان سخنان خود تصریح کرد: امیدوارم در سال جاری هم برای این اجرا و هم اجراهای دیگر بازدید حداکثری از سوی مخاطبان تئاتر انجام گیرد زیرا جامعه ما به این اتفاق نیاز دارد. تئاتر بیش از آنکه در فضاهای خصوصی در جریان باشد باید در فضاهای عمومی و برای مخاطبان بسیاری در جریان باشد و امیدوارم تئاتر پرمخاطب دهه ۷۰ احیا شود. در شرایط جنگ جهانی تئاتر و موسیقی فعال بود و باید در جامعه ما نیز با وجود مشکلات اجتماعی و اقتصادی تئاتر فعال باشد زیرا تئاتر می‌تواند مامن و محفلی باشد که به آن پناه ببریم.

کد خبر 6086660 فریبرز دارایی

دیگر خبرها

  • راهیابی دو اثر نمایشی به جشنواره ملی تئاتر مردمی بچه‌های مسجد
  • فراموشی و آلزایمر روی صحنه تئاتر
  • صحرا فتحی «هواخوری» را به صحنه می‌آورد
  • «هواخوری» صحرا فتحی به صحنه می‌آید
  • راهیابی ۲ اثر نمایشی از چهارمحال و بختیاری به جشنواره سراسری تئاتر مردمی بچه‌های مسجد
  • رویداد تئاتر صاحبدلان در شاهین شهر برگزار می‌شود
  • ۶ سال زندگی با «در انتظار گودو»!/ بازی با زمان بر صحنه تئاتر
  • ثبت نام اولین دوره مسابقات گل کوچک محلات استان مرکزی تمدید شد
  • دورهمی پیشکسوتان عرصه موسیقی و تئاتر استان یزد
  • ارسال ۳۴۲ اثر به دبیرخانه جشنواره تئاتر فتح خرمشهر