Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-23@11:35:40 GMT

همسایه‌گرایی راهبرد عبور از تحریم

تاریخ انتشار: ۲۳ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۹۷۲۷۲

همسایه‌گرایی راهبرد عبور از تحریم

در ادامه در گزیده ای از گزارش روزنامه ایران می خوانیم: به طور کلی، حضور دربازار کشورهای همسایه به چند دلیل چون نزدیکی مسافت و کاهش هزینه ترانزیت کالا، اشتراکات فرهنگی، شرایط سهل‌تر در بُعد سرمایه‌گذاری و هزینه پایین خدمات گمرکی آسان‌ترین راه تجارت خارجی برای کشورمان قلمداد می‌شود، ولی با وجود تمام این مزیت‌ها ایران با ۱۵ کشور همسایه خود نتوانست آنگونه که برنامه‌ریزی کرده بود، سطح تجارت خارجی را توسعه دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


برنامه دولت برای همسایه گرایی
حسین مدرس خیابانی قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفت‌وگویی که با «ایران» داشت، گفته بود: «امروز ما در بخش صادرات ۱۵ کشور اولویت دار و ۱۵ قلم کالای اولویت دار داریم، بدین جهت در این حوزه می‌خواهیم میزهای صادراتی کالاهای داخلی را فعال کنیم و رایزن هایمان را استقرار دهیم تا تجارت با کشورهای همسایه رونق گیرد و از طرفی یکی از چالش‌های دیرینه را که نداشتن بودجه برای جذب و حفظ رایزنان بود حل کردیم تا فعالان این بخش حضور مؤثر و مستمری در بازار همسایه داشته باشند.»این گفته نشان می‌دهد که در سال ۹۸ رویکرد دولت نسبت به کشورهای همسایه تغییر کرده و قرار است شعارها وارد فاز عملیاتی شود.
آمارهای رسمی چه می‌گوید؟
در آمارهای رسمی آمده است (مربوط به سال ۹۷) که سهم ایران در بازار عراق ۳۷ درصد، افغانستان ۱۲.۳ درصد، پاکستان ۵.۲ درصد، ترکیه ۹.۹ درصد، عمان ۳ درصد، روسیه ۱.۲ درصد، جمهوری آذربایجان ۱.۷ درصد، ارمنستان، ۰.۷ درصد، امارات ۲۵ درصد، بحرین ۰.۰۵ درصد، ترکمنستان ۱.۷ درصد، قزاقستان ۰.۵ درصد، قطر ۰.۹ درصد، کویت یک درصد و عربستان که ایران در سال ۹۶ از بازار آن ۰.۰۰۳ درصد سهم داشت اکنون به صفر رسیده است.
فاصله تا هدف
اگر به آمارهای صادرات ایران به ۱۵ کشور همسایه حداقل از سال ۹۳ تا سال ۹۷ نگاه کنیم، می‌بینیم که روند تجارت ایران با جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، روسیه، قزاقستان و عربستان بیشترین کاهش را داشته است و در عین حال به کشورهایی چون عراق، امارات و عمان، بیشترین صادرات را داشتیم که البته فاصله معناداری با هدفگذاری‌ها دارد. در این میان صادرات ایران در سال ۹۷ در قیاس با سال ۹۶ در مورد کشورهای امارات، ترکیه، ترکمنستان، روسیه، کویت، قطر، ارمنستان، قزاقستان و عربستان بیشترین کاهش را داشته است. در سال یاد شده(سال ۹۷ در مقایسه با سال ۹۶) ایران توانست تجارت خود را به عراق، افغانستان، پاکستان، عمان و جمهوری آذربایجان بیشتر کند.
فاصله زیاد در تجارت با عراق
اولین کشوری را که می‌خواهیم مورد بررسی قرار دهیم عراق است. در سال ۹۳ میزان صادرات ایران به عراق ۶۱۳۲ میلیون دلار بوده که این رقم در سال ۹۴ به ۶۲۳۷ میلیون دلار، در سال ۹۵ به ۶۱۳۱ میلیون دلار، ۹۶ به بیش از ۶۵۴۳ و سال ۹۷ هم به ۸۹۲۷ میلیون دلار رسید. این در شرایطی است که هدف‌گذاری وزارت صنعت، معدن و تجارت در تجارت با عراق ۱۱۷۳۰ میلیون دلار بوده است.
ناخوشی امارات
دومین کشور همسایه را که تجار روی آن حساب ویژه‌ای باز کرده بودند اما به‌خاطر تحریم و رفتار دوگانه این کشور دستخوش تغییرات شد، می‌خواهیم مورد بررسی قرار دهیم امارات است. سال ۹۳ میزان صادرات ایران به امارات ۳۷۶۷ میلیون دلار بود، این رقم در سال ۹۴ با افزایش جزئی به ۴۸۹۴ میلیون دلار رسید و سال ۹۵ با افزایش قابل توجهی عدد ۷۴۱۷ میلیون دلار را رد کرد و در سال ۹۶ ریزش و نزول تجارت آغاز شد، به نحوی که در سال‌های ۹۶ و ۹۷ به ترتیب حجم صادرات به ۶۷۰۴ و ۵۹۷۶ میلیون دلار رسید. با این توضیح میانگین صادرات به این کشور عربی ۵۷۵۲ میلیون دلار بوده که هدف‌گذاری دولت در حدود ۷۷۰۶ میلیون دلار دیده شده است.
افغانستان و ادامه کاهش صادرات
سومین کشور همسایه که می‌خواهیم صادرات ایران به آن را بررسی کنیم، افغانستان است. اخیراً به واسطه بندر چابهار مراودات اقتصادی ما با این کشور پررنگ‌تر شده است اما این کشور با وجود همزبانی با ایران سهم اندکی از بازار خود را به کشورمان داده است. سال ۹۳ میزان صادرات ایران به افغانستان ۲۳۷۶ میلیون دلار، سال ۹۴ این عدد به بیش از ۲۵۸۲ میلیون رسید و سال ۹۵ صادرات ۲۴۵۸ میلیون دلار ثبت شد. این رقم در سال ۹۶ به ۲۷۸۴ میلیون دلار و سال گذشته به حدود ۲۹۶۹ میلیون دلار رسیده است. بر این اساس میانگین سال‌های گذشته ۲۶۳۴ میلیون دلار بوده است.
بیشترین کاهش با ترکیه
ترکیه هم با اینکه ایران سهم ۹.۹ درصدی از بازارش داشته و این رقم سال ۹۶ آن حدود ۱۷ درصد بوده است، به‌سمت کاهش واردات از ایران پیش رفته است که البته فعالان اقتصادی اعتقاد دارند که تجار کم کار شدند و حاضر نیستند ریسک صادرات به این کشور همسایه را قبول کنند. سال ۹۳ صادرات ایران به این کشور ۱۹۳۰ میلیون دلار بود، این رقم در سال‌های ۹۴ و ۹۵ به ترتیب۱۳۱۵ و ۳۲۴۷ میلیون دلار بوده است. در سال ۹۶ این عدد ۳۹۶۲ میلیون دلار شد و در سال گذشته به حدود ۲۳۹۴ میلیون دلار رسید.
صادرات ۱۲۴۵ میلیون دلاری به پاکستان
پاکستان، پنجمین کشور همسایه ایران است که واردات زیادی از کشورمان ندارد. کارنامه ۵ ساله صادرات به پاکستان گویای آن است که سال ۹۳ حجم کلی صادرات ایران به این کشور ۹۴۱ میلیون دلار بوده، سال ۹۴ این رقم کاهشی و به ۶۳۹ میلیون دلار افت می‌کند، سال ۹۵ هم با کمی افزایش ۷۹۶ میلیون دلار می‌شود و این روند در سال ۹۶ و ۹۷ به ترتیب ۹۱۸ و ۱۲۴۵ میلیون دلار می‌رسد. این در شرایطی است که هدف‌گذاری وزارت صمت رسیدن به رقم صادراتی ۱۷۰۷ میلیون دلار بوده است.
عمان و کاهش‌های صادراتی
کشور دیگری را که می‌خواهیم مورد واکاوی قرار دهیم عمان است. طبق هدف‌گذاری سال ۹۸، بایستی صادرات ما به این کشور ۱۰۵۸ میلیون دلار می‌شد ولی در سال ۹۷ رقم صادراتی ما ۷۲۸ میلیون دلار بود. سال ۹۶ نیز میزان صادرات ایران به عمان ۵۵۲ میلیون دلار بود و این رقم در سال‌های ۹۵، ۹۴ و ۹۳ به ترتیب ۵۴۴، ۳۷۶ و ۳۰۵ میلیون دلار بوده است.
کویت نزدیک به هدف
کویت هفتمین کشوری است که می‌خواهیم واردات آنها از ایران را رصد کنیم. بررسی ۵ ساله صادرات ایران به این کشور ثروتمند نشان می‌دهد که تغییرات میانگین به بالاترین رکورد این مدت منفی ۱۳.۳ درصد بوده است. به‌طور میانگین طی سال‌های گذشته حجم صادرات ایران حدود ۲۱۹ میلیون دلار بوده است که این رقم فاصله زیادی با هدف‌گذاری دولت یعنی ۲۷۲ میلیون دلار ندارد. در سال ۹۳ میزان صادرات ایران به کویت ۱۷۸ میلیون دلار بوده و این رقم در سال ۹۴ به بیش از ۲۳۸ میلیون دلار رسیده است. در سال ۹۵ نیز صادرات ایران ۱۸۹ میلیون دلار و ۹۶ به ۲۵۲ میلیون دلار رسید. سال گذشته نیز با کمی کاهش حجم صادرات ایران به کویت در رقم ۲۳۶ میلیون دلار ثبت شد. در جدول شماره یک ۸ کشور باقی مانده همسایه آمده است. آمار کلی تجارت ایران با کشورهای همسایه نشان می‌دهد که در کل سهم ایران از این بازار ۲ درصد است. آنگونه که دولت هدف‌گذاری کرده و ۱۵ کالا در اولویت صادرات قرار گرفتند تا سال آینده می‌توان این سهم را به ۴ درصد رساند.
نکتـــــه
راهکارهای ۱۵ گانه برای صادرات کالا به همسایگان
کارشناسان در گفت‌وگوهایی که با «ایران» داشتند برای اینکه صادرات به کشورهای همسایه روند افزایشی به خود بگیرد و دیگر سهم ما از بازارهای منطقه کم نشود راهکارهایی را ارائه کردند که به‌صورت فهرست‌وار به آنها اشاره می‌کنیم:
۱-ایجاد شرکت‌های صادراتی قوی در کشور
 ۲- بازاریایی صحیح از کشورهای منطقه و همکاری با شرکت‌های تجاری کشورهای همسایه
۳-حضور فعال رایزنان بازرگانی و سفارتخانه‌ها در کمک به فعالان اقتصادی کشورمان در جهت بازارگشایی
۴- تعیین کالاهایی که قرار است به کشورهای هدف ارسال شود. به‌گونه‌ای که بتوان بر اساس آن کالاها هدف‌گذاری کرد
۵-ایجاد نمایشگاه‌های دائمی در کشورهای هدف و بالعکس
۶-اعتماد به فعالان بخش خصوصی و هموار کردن مسیر حضور آنها در بازارهای منطقه
۷-ثبات در سیاست‌های داخلی
۸- ادامه پیدا نکردن ممنوعیت‌های صادراتی به کشورهای همسایه
۹- ایجاد میزهای صادراتی
۱۰-برندسازی کالاها با هدف صادرات
۱۱- ارتقای کیفی کالاهای صادراتی
۱۲- حرکت به سمت توافقنامه‌های دوجانبه
۱۳-فراهم کردن زیرساخت‌های صادراتی
۱۴-کاهش تعرفه‌های دوجانبه
۱۵-کاهش تعرفه‌های گمرکی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: وزارت صنعت معدن و تجارت کویت تجارت عراق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۹۷۲۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش آنکارا به خبر رهگیری موشک های ایران توسط ترکیه/ هدف قرار دادن ۲ پایگاه نظامی آمریکا در شرق سوریه/  رایزنی شورای اروپا برای تشدید تحریم‌ ها علیه ایران‌/ افزایش بی‌سابقه هزینه‌های نظامی در جهان

بین الملل تابناک: واکنش آنکارا به خبر رهگیری موشک های ایران توسط ترکیه، هدف قرار دادن ۲ پایگاه نظامی آمریکا در شرق سوریه،  رایزنی شورای اروپا برای تشدید تحریم‌ ها علیه ایران‌، افزایش بی‌سابقه هزینه‌های نظامی در جهان و شلیک موشک بالستیک کره‌شمالی به سمت ساحل شرقی از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه ای و بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.

واکنش آنکارا به خبر رهگیری موشک های ایران توسط ترکیه

آنکارا ادعای برخی رسانه‌ها درباره استفاده از رادارهای ترکیه برای رهگیری موشک‌های ایرانی و کمک به رژیم صهیونیستی در جریان عملیات تنبیهی «وعده صادق» را تکذیب کرد.

به گزارش روسیا الیوم، «مرکز مبارزه با اخبار و ادعاهای گمراه‌کننده ترکیه وابسته به اداره ارتباطات ریاست جمهوری این کشور با انتشار بیانیه‌ای ادعای برخی رسانه‌ها درباره رصد و رهگیری موشک‌های شلیک‌شده ایرانی به اسرائیل در جریان عملیات تنبیهیِ «وعده صادق» در سیزدهم آوریل از طریق پایگاه راداری کورجیک در استان ملاطیه را تکذیب کرد.

در این بیانیه تاکید شده است که ادعاهای مربوط به پایگاه راداری در کورچیک که در پی دیدار روز گذشته میان «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه و «اسماعیل هنیه»، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس منتشر شد، پیش از این از سوی مرکز مبارزه با اخبار گمراه‌کننده تکذیب شده بود.

این مرکز ریاست‌جمهوری ترکیه در ادامه تأکید کرده که «این ادعاها بی‌اساس و بی‌پایه است و عمداً دوباره منتشر شده است.»

آن گونه که در این بیانیه آمده «اطلاعات دریافتی از سیستم راداری در کورجیک تنها در چارچوب رویکردهای ناتو با متحدان به اشتراک گذاشته می شود».

در این بیانیه همچنین تأکید شده است که «امکان‌پذیر نیست که این اطلاعات را با طرف‌هایی مانند اسرائیل به اشتراک گذاشته شود که جزو متحدان ناتو نیسستند.»

هدف قرار دادن ۲ پایگاه نظامی آمریکا در شرق سوریه

خبرنگار المیادین اعلام کرد هدف قرار دادن ۲ پایگاه آمریکایی حدود ۲ ماه پس از توقف هدف گیری پایگاه‌های آمریکایی در شرق سوریه صورت می‌گیرد.

خبرنگار المیادین در حلب بامداد دوشنبه گزارش داد که پایگاه میدان نفتی العمر که توسط آمریکایی‌ها ایجاد شده با چهار موشک و پایگاه آمریکایی خراب الجیر با سه موشک و یک فروند پهپاد در شرق سوریه هدف قرار گرفتند.چ

خبرنگار المیادین با تایید اینکه هدف قرار دادن ۲ پایگاه آمریکایی حدود ۲ ماه پس از توقف هدف گیری پایگاه‌های آمریکایی در شرق سوریه صورت می‌گیرد، از تلفات مستقیم در داخل پایگاه آمریکایی در خراب الجیر خبر داد.

خبرنگار این شبکه همچنین اعلام کرد که هدف گرفتن ۲ پایگاه مهم نظامی آمریکایی‌ها در شرق سوریه به فاصله کمتر از یک ساعت انجام شد ابتدا صدای انفجار از پایگاه آمریکایی در روستای الخضرا نزدیک میدان نفتی العمر در حومه دیرالزور در شرق کشور شنیده شد و سپس صدای سه انفجار در مجاورت پایگاه آمریکایی در فرودگاه خراب الجیر در شمال الحسکه به گوش رسید.

خبرنگار المیادین همچنین گفت: خبر منسوب به مقاومت اسلامی عراق پیرامون ازسرگیری حملات علیه نیروهای آمریکایی صحت ندارد.

در حالی که خبرنگار المیادین در بغداد اعلام کرد گردان‌های حزب‌الله عراق هیچ بیانیه‌ای در این باره صادر نکرده است شبکه الجزیره در بیانیه‌ای منسوب به این گروه مدعی شد که از سرگیری حملات در نتیجه نبود پیشرفت چشمگیر در مذاکرات پیرامون خروج نیروهای آمریکایی در جریان سفر محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق به واشنگتن صورت می‌گیرد.

طبق گزارش شبکه الجزیره، این گردان‌ها افزود آنچه چندی پیش اتفاق افتاد، یک آغاز بود. این گفته اشاره آشکار به حمله‌ای داشت که اواخر عصر روز یکشنبه با چندین موشک از شمال عراق به پایگاهی که نیروهای آمریکایی در سوریه در آن مستقر هستند، رخ داد.

رویترز به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داد که یک جنگنده متعلق به ائتلاف آمریکایی علیه داعش در پاسخ به حمله به پایگاه آمریکایی‌ها در قالب آنچه «در دفاع از خود» خوانده می‌شود یک موشک انداز را منهدم کرد.

پیشتر یک منبع ویژه به الجزیره گزارش داده بود که صدای انفجار در مجاورت پایگاه آمریکایی در میدان العمر در شرق دیرالزور شنیده شده است.

به گفته ۲ منبع عراقی به خبرگزاری رویترز، پنج موشک دست‌کم از شهرک ذمار عراق به سمت پایگاه نظامی آمریکا در شمال شرق سوریه شلیک شد.

یک منبع امنیتی عراقی نیز از شلیک موشک از شمال غرب موصل به سمت پایگاه آمریکایی در پایگاه خراب الجیر سوریه خبر داد.

این اولین حمله به نیروهای آمریکایی از اوایل فوریه است زیرا گروه‌های مسلح در عراق از آن زمان حملات خود را به پرسنل نظامی آمریکایی متوقف کرده بودند.

 رایزنی شورای اروپا برای تشدید تحریم‌ ها علیه ایران‌

جوسپ بورل در آستانه برگزاری نشست شورا به خبرنگاران در لوگزامبورگ افزود: «ما علیه تولید و صادرات موشک و پهپاد ایرانی اقدام خواهیم کرد.» او بر همین اساس ابراز امیدواری کرد که بسته جدید تحریمی علیه ایران، با اکثریت آراء تائید شود.

گفتنی است که ایران با بهره گیری از حق ذاتی دفاع از خود مبتنی بر ماده ۵۱ منشور ملل متحد و در پاسخ به تجاوزات نظامی مکرر رژیم اسرائیل، به ویژه حمله نظامی علیه مکان دیپلماتیک ایران که در روز ۱۳ فروردین ماه (اول آوریل ۲۰۲۴) در نقض آشکار حقوق بین الملل و بند ۲ منشور ملل متحد صورت گرفت و متعاقب آن ناتوانی شورای امنیت برای اتخاد تدابیر لازم برای محکومیت و مسئولیت پذیر کردن متجاوز، مجموعه ای از حملات نظامی علیه اهداف نظامی در سرزمین های اشغالی را انجام داد.

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که به اهداف و اصول حقوق بین الملل و منشور ملل متحد متعهد است اما در بکار گیری حق ذاتی دفاع از خود بر اساس حقوق بین الملل در هنگام ضرورت تردید نخواهد کرد.

افزایش بی‌سابقه هزینه‌های نظامی در جهان

محققان انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم در گزارشی که امروز دوشنبه منتشر ساختند، نوشتند در سال ۲۰۲۳ هزینه‌های نظامی در سطح جهان شاهد بیشترین میزان افزایش در طول یک دهه گذشته بوده چون جنگ‌ها و تنش‌های فزاینده در جهان به این هزینه‌ها دامن زدند.

 انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم (سیپری) در گزارش جدیدی نوشت هزینه‌کرد نظامی کشورها در سراسر جهان افزایش پیدا کرده و این هزینه‌ها در اروپا و آسیا مشخصا افزایش چشمگیری نشان داده است.

«نان تیان»، یک محقق ارشد انستیتوی سیپری به خبرگزاری فرانسه گفت: «مجموع هزینه‌های نظامی به یک رقم بی‌سابقه افزایش یافته است. ما برای نخستین بار از سال ۲۰۰۹ شاهد افزایش هزینه‌ها در تمامی پنج منطقه جغرافیایی بودیم.»

در این گزارش تصریح شد: «هزینه‌های نظامی در سال ۲۰۲۳ به میزان ۶.۸ درصد افزایش یافت که این بیشترین درصد افزایش این هزینه‌ها از سالی به سال دیگر از سال ۲۰۰۹ تا کنون است.»

تیان خاطرنشان کرد: «این بازتابی از وخامت وضعیت صلح و امنیت در سراسر جهان است. واقعا یک منطقه در جهان وجود ندارد که در آن اوضاع بهتر شده باشد.»

در گزارش این انستیتو نوشته شد پنج کشور اول جهان که بیشترین میزان هزینه‌های نظامی را در سال ۲۰۲۳ داشته‌اند شامل آمریکا، چین، روسیه، هند و عربستان سعودی می‌شوند.

تیان بیان کرد تداوم جنگ در اوکراین منجر به افزایش این هزینه‌ها توسط اوکراین، روسیه و مجموعه چشمگیری از کشورهای اروپایی شده است.

در گزارش سیپری برآورد شد که روسیه در سال ۲۰۲۳ هزینه‌های نظامی خود را ۲۴ درصد افزایش داده و به ۱۰۹ میلیارد دلار رسانده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه هزینه‌های نظامی روسیه از سال ۲۰۱۴ که اقدام به الحاق شبه‌جزیره کریمه کرد به میزان ۵۷ درصد افزایش پیدا کرده است.

هزینه‌های نظامی اوکراین نیز ۵۱ درصد افزایش یافت و به ۶۴.۸ میلیارد دلار رسید در حالی که این کشور همچنین ۳۵ میلیارد دلار کمک نظامی نیز که عمده آن از سوی آمریکا داده شد دریافت کرد و مجموع هزینه‌های نظامی اوکراین با احتساب مجموع ارقام کمک‌های نظامی دریافتی و بودجه‌های نظامی خود به بیش از ۹ دهم هزینه‌های نظامی روسیه می‌رسد.

تیان خاطرنشان کرد در حالی که کلیت بودجه‌های نظامی مسکو و کی‌یف در سال ۲۰۲۳ نسبتا به هم نزدیک بوده، هزینه‌های نظامی اوکراین برابر با ۳۷ درصد میزان تولید ناخالص داخلی و ۵۸ درصد از کل هزینه‌های دولت بود.

روسیه که اقتصاد بزرگتری دارد اما تنها ۵.۹ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف هزینه‌های نظامی کرده است.

تیان افزود: «بنا بر این اوکراین اکنون فضای بسیار محدودی برای افزایش دادن هزینه‌های نظامی خود دارد.»

در اروپا نیز لهستان بیشترین میزان افزایش هزینه‌های نظامی را داشته و با رقم زدن یک افزایش ۷۵ درصدی این هزینه‌ها را به ۳۱.۶ میلیارد دلار رساند.

طبق این گزارش هزینه‌های نظامی همچنین در سراسر غرب آسیا افزایش یافت؛ رژیم صهیونیستی به عنوان دومین هزینه‌ کننده بزرگ نظامی در این منطقه این هزینه‌ها را در سال ۲۰۲۳ به ۲۴ درصد افزایش داده و به رقم ۲۷.۵ میلیارد دلار رساند؛ افزایشی که عمدتاً ناشی از حمله این رژیم به نوار غزه بوده است.

عربستان بزرگترین هزینه کننده نظامی در غرب آسیا بوده و هزینه‌های خود را با ۴.۳ درصد افزایش به ۷۵.۸ میلیارد دلار رساند.

آمریکا که بیشترین هزینه‌های نظامی را در میان کل کشورهای جهان دارد هزینه‌های نظامی خود را ۲.۳ درصد در سال ۲۰۲۳ افزایش داده و به ۹۱۶ میلیارد دلار رساند.

بر اساس این گزارش چین هزینه‌های نظامی را برای بیست و نهمین سال متوالی افزایش داد و با یک نرخ افزایش ۶ درصدی دیگر، آن را به ۲۹۶ میلیارد دلار رساند.

در آسیا همسایگان چین در واکنش به برنامه‌های تقویت ارتش این کشور بودجه‌های ارتش‌های خود را افزایش دادند.

ژاپن در سال گذشته میلادی ۵۰.۲ میلیارد دلار هزینه‌کرد نظامی داشت در حالی که این هزینه‌ها برای تایوان به ۱۶.۶ میلیارد دلار رسید و نرخ افزایش بودجه‌های هر دو ارتش ۱۱ درصد بود.

هند نامش را به عنوان چهارمین هزینه‌کننده نظامی بزرگ جهان ثبت کرده و با افزایش ۴.۳ درصدی هزینه‌های نظامی خود، آن را به ۸۳.۶ میلیارد دلار رساند.

کشورها در حوزه آمریکای مرکزی و کارائیب نیز در واکنش به مسائلی نظیر مبارزه با جرایم سازمان‌یافته هزینه‌های نظامی خود را افزایش دادند.

در این حوزه به عنوان مثال جمهوری دومنیکن هزینه‌های نظامی خود را در پاسخ به وخیم‌ شدن خشونت‌های باندهای تبهکار در کشور هائیتی که در همسایگی آن است ۱۴ درصد افزایش داد.

آفریقا نیز شاهد افزایش بودجه‌های نظامی کشورهای این قاره بود.

جمهوری دموکراتیک کنگو هزینه‌های نظامی خود را بیش از ۲ برابر (۱۰۵ درصد) افزایش داده و به ۷۹۴ میلیون دلار رساند که این بیشترین میزان افزایش هزینه‌های نظامی در این قاره به شما می‌آید و انگیزه آن عمدتا افزایش تنش‌ها با رواندا بوده است.

دومین میزان افزایش هزینه‌های نظامی در آفریقا را سودان با نرخ ۷۸ درصد داشت و ۱.۱ میلیارد دلار هزینه نظامی داشت.

تیان اظهار کرد با توجه به اینکه هنوز پایانی برای جنگ اوکراین در افق نزدیک دیده نمی‌شود و با در نظر گرفتن وضعیت کنونی در آسیا و غرب آن احتمالا کشورهای جهان روند تقویت ارتش‌های خود را دست کم تا چند سال دیگر ادامه دهند.

شلیک موشک بالستیک کره‌شمالی به سمت ساحل شرقی

کره‌جنوبی و ژاپن اعلام کردند که کره‌شمالی یک موشک بالستیک به سمت ساحل شرقی خاک خود شلیک کرده است.

رئیس ستاد مشترک ارتش کره‌جنوبی فقط گفت که شلیک موشک، امروز دوشنبه اتفاق افتاده و جزئیات دیگری ارائه نکرد.

این پرتاب جدیدترین شلیک از سری آزمایش‌های موشکی کره شمالی در ماه‌های اخیر است.

دولت و گارد ساحلی ژاپن نیز خبر دادند که کره شمالی پرتابه‌ای شلیک کرده که به نظر یک موشک بالستیک بوده است.

شبکه خبری «ان‌اچ‌کی» گزارش داد که به نظر این پرتابه خارج از محدوده منطقه اقتصادی انحصاری ژاپن فرود آمده است.

کره شمالی روز شنبه اعلام کرد که روز جمعه یک کلاهک موشک کروز «فوق العاده بزرگ» و یک موشک ضدهوایی جدید را در یک منطقه ساحلی غربی آزمایش کرده است.

 

دیگر خبرها

  • تولید ۷۵ درصد پارچه موردنیاز کشور در داخل
  • بلومبرگ: تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران روی کاغذ می‌ماند
  • میزان صادرات زنجان در سال جاری ۶۵۸ میلیون دلار هدفگذاری شد
  • اشتباه در راهبرد بانک مرکزی؛ رئیس کل بازار آزاد را به رسمیت نمی‌شناسد | رابطه زایش تورم و نرخ دلار چگونه است؟
  • راهبرد بانک مرکزی اشتباه است / زایش چهار درصد تورم با افزایش ۱۰ درصدی قیمت دلار
  • واکنش آنکارا به خبر رهگیری موشک های ایران توسط ترکیه/ هدف قرار دادن ۲ پایگاه نظامی آمریکا در شرق سوریه/  رایزنی شورای اروپا برای تشدید تحریم‌ ها علیه ایران‌/ افزایش بی‌سابقه هزینه‌های نظامی در جهان
  • رشد ۲۰.۵ درصدی صادرات محصولات غذایی و کشاورزی ایران در سال ۱۴۰۲
  • افزایش ۲۰.۵ درصدی صادرات محصولات غذایی و کشاورزی ایران در سال ۱۴۰۲
  • کشور‌های همسایه مقصد ۸۰ درصد صادرات محصولات غذایی و کشاورزی ایران
  • می توانیم ۲.۵ میلیارد دلار خدمات تجاری به ارمنستان صادر کنیم