Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-18@02:21:11 GMT

مدارس شبانه‌روزی، محرومیت‌زایی یا محرومیت‌زدایی؟

تاریخ انتشار: ۲۳ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۰۹۹۸۳۷

علی‌اصغر کاکوجویباری*؛ طی دهه‌ی شصت و هفتاد که افزایش پوشش تحصیلی دانش‌آموزان در کشور از اهداف مهم آموزش‌وپرورش در توسعه‌ی کمّی بوده است، جستجو برای یافتن راهی برای پوشش تحصیلی کودکان بازمانده از تحصیل در روستا‌های دورافتاده و مناطق عشایری، آغاز گردید.   ساده‌ترین راه‌حل، مسأله‌ی تشکیل مدارس شبانه‌روزی در شهر‌های مختلف کشور بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نظام آموزش‌وپرورش کشور با عنایت به زمینه‌ی تاریخی و فرهنگی، اغلب صورت‌مسأله‌های اساسی را به تشکیل یک نوع مدرسه منتهی می‌کرده است و در این مورد راهی متفاوت انتخاب نکرده است. همان‌گونه که در مواجهه با مسایل مختلف آموزش‌وپرورش به تشکیل مدارس شاهد، غیرانتفاعی، نمونه‌مردمی و تیزهوشان، روی خوش نشان داد، به سهولت به انتخاب تشکیل مدارس شبانه‌روزی در مواجهه با مسأله‌ی بازماندگان از تحصیل در مناطق دورافتاده‌ی روستایی و عشایری، تن داده است.   بر این اساس، آئین‌نامه‌ی مدارس شبانه‌روزی در جلسه‌ی ۶۳۴ مورخ ۱۹/۱/۷۸ به تصویب شورای عالی آموزش‌وپرورش رسید. به‌نحوی که بنا برگزارش مدیرکل، دوره‌ی اول متوسطه در سال ۱۳۹۶، ۴۰۰ هزار دانش‌آموز در ۳۰۰۰ مدرسه‌ی شبانه‌روزی مشغول تحصیل می‌باشند. (خبرگزاری ایسنا، ۳/۳/۹۶، دسترسی ۲۷/۵/۹۸)   در این تصمیم، به اثرات اجتماعی، عاطفی و خانوادگی این سیاست، توجه چندانی نشد.
بر این اساس، بررسی علمی سئوالات و فرضیات، جای تعمق دارد.
۱- برای رفع محرومیت از تحصیل در مناطق روستایی دورافتاده، کم‌جمعیت و عشایری، ایجاد محرومیت از خانواده برازنده است؟
۲- تحلیل و بررسی نتایج تحقیقات درباره‌ی جداسازی کودکان و دانش‌آموزان از خانواده و روستا و تأثیر آن در بروز مشکلات رفتاری و اجتماعی چه چیزی را نشان می‌دهد؟
۳- آیا راه‌حل دیگر و کارآمدی برای افزایش پوشش تحصیلی و پیشگیری از بازماندگی از تحصیل در روستا‌های دورافتاده، کم‌جمعیت و عشایری، وجود ندارد؟
۴- راه‌حل تربیت معلم با عنوان «دبیر روستا» به‌صورت چندرشته‌ای و یا آموزگار، دبیر روستا، به‌صورت چندرشته‌ای، چند مقطعی تا چه میزان به عنوان طرح جایگزین قابل بررسی است.
۵- با توجه به افزایش سطح سواد در کشور که بالتبع به‌طور نسبی در روستا‌های دورافتاده، کم‌جمعیت و عشایری نیز سطح سواد نسبت به سه دهه‌ی قبل افزایش یافته است، ظرفیت درونی روستای دورافتاده و عشایر، در انتخاب راه‌حل چیست؟
با بررسی این سئوالات، می‌توان مشخص نمود که تشکیل مدارس شبانه‌روزی طی چند سال اخیر در کشور با افزایش سرانه‌ی هزینه‌ی دانش‌آموزی، چه میزان عاقلانه بوده است. نتیجه‌ی بررسی هر چه باشد، آموزش‌وپرورش باید نسبت به نکته‌ی حقوقی پاسخگو باشد، چه مرجعی می‌تواند این حق را به آموزش‌وپرورش بدهد، برای افزایش پوشش تحصیلی، دانش‌آموز را از حق زندگی شبانه‌روزی در کنار والدین و در متن روستا، محروم نماید.

*دانشیار روانشناسی دانشگاه پیام نور

منبع: فرارو

کلیدواژه: مدارس شبانه روزی محرومیت زدایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۹۹۸۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سپاه بازوی توانمند دولت در حوزه محرومیت‌زدایی

فرمانده سپاه کربلا مازندران با اشاره به ماموریت‌های متعدد سپاه کربلا در حوزه محرومیت‌زدایی و آبرسانی گفت: همراهی با دولت و تولید امید از ماموریت‌های سپاه کربلا به شمار می‌آید. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ساری، سردار سیاوش مسلمی؛ فرمانده سپاه کربلا با حضور در نیروگاه شهید سلیمی نکا، ضمن‌ بازدید از بخش‌های مختلف نشستی صمیمی با مدیران، کارکنان و بسیجیان این نیروگاه داشت.

سردار مسلمی با اشاره به ماموریت‌‌های متنوع  سپاه گفت: فعالیت در نیروگاه از جمله مشاغلی است که با آحاد مردم، اقشار و صنوف سر و کار دارد و همچنین نوع محصولی که تولید می‌شود بسیار با ارزش و حیاتی است.

وی با طرح این پرسش که اگر خدای نکرده در طی یک اتفاق همه واحدهای نیروگاه مختل شود چه اتفاقی می افتد؟! افزود: خیلی از صنایع و اقشار مورد تهدید قرار می‌گیرند، در واقع ماهیت و وجودشان تحت شعاع قرار می‌گیرد. از همین رو باید با اشرافیت در کار  از بعضی اقدامات مراقبت کنیم.

فرمانده سپاه کربلا مراقبت و هوشیاری همه نیروهای نیروگاه را خواستار شد و گفت: در نیروگاه باید به واسطه نوع محصولی که تولید می‌شود و جایگاهی که در حوزه صنعت در استان مازندران دارد، یک امنیت پایدار برقرار باشد، لذا امنیت صد در صدی مورد انتظار است.

سردار مسلمی یکی از ماموریت‌های سپاه را کمک به صنعت دانست و با اشاره به قرارداد 60هزار میلیاردی جهت کارهای عمرانی افزود: در قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) در سال گذشته، با حضور سردار آبرومند که نماینده ریاست جمهور و آقای قالیباف هستند، قرادادی بین دبیر قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) در کشور و استاندار بسته شد و در واقع چیزی در حدود 60 هزار میلیارد تومان کارهای عمرانی تفاهم شد.

وی با اشاره به برخی از حوزه‌های ماموریتی سپاه تصریح کرد: حوزه‌های اشتغال، مسکن، آبندان رودخانه‌ها، برق و خانه‌های محرومین، مباحث کاری عملیاتی سپاه کربلا هستند که به‌عنوان یکی از ماموریت‌های سپاه مورد توجه قرار گرفته است و ما باید آنجا ورود پیدا کنیم تا مردم دچار مشکل نشوند و به ایجاد امید در مردم کمک کرده باشیم و با القای ناامیدی در سطح جامعه که از اقدامات دشمن است مبارزه کنیم.

سردار مسلمی گفت: در حوزه راه در قسمت بالادست و روستایی حدود 1500 کیلومتر راه احتیاج است که 500 کیلومتر آسفالت و هزار کیلومتر هم تامین زیرساخت و آسفالت است. همچنین تاکنون حدود 23 هزار میلیارد تومان در حوزه آب اختصاص یافته است که 1350 روستا در استان مازندران شناسایی شده و در قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) کار آبرسانی در دستور کار قرار گرفته و 1750 میلیارد تومان از محل قرارگاه بودجه تخصیص داده شده که ما ظرف سه سال آینده مشکل آب را در استان مازندران برطرف کنیم.

فرمانده سپاه کربلا ادامه داد: با توجه به اصل 150 قانون اساسی که به ماموریت سپاه اشاره شده است ما در مجموعه سپاه اندازه یک دولت مسئولیت داریم و همه جا باید خودمان را آماده کنیم تا به عنوان یک بازو در کنار دولت باشیم.

سردار مسلمی تصریح کرد: امروز ما باید به اهمیت صنعت برق توجه کنیم چه در حوزه گسترش شبکه، چه در حوزه تولید برق و گسترش شبکه بسیار حائز اهمیت است.

فرمانده سپاه کربلا یادآور شد:  نیروگاه شهید سلیمی قدمگاه شهداست و حدود 35 شهید عزیز هم در عرصه دفاع مقدس و هم در سه مرحله بمبارانی که در اینجا شکل گرفته، تقدیم انقلاب شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • محرومیت زدایی سپاه با بهسازی ۶۵ کیلومتر از راه‌های روستایی استان اردبیل
  • محرومیت‌زدایی سپاه با ۶۵ کیلومتر راه‌سازی در اردبیل
  • اهتمام و همگرایی برای رفع محرومیت از نقاط کم برخوردار شیراز
  • برر سی طرحهای محرومیت زدایی در نقده
  • اهتمام و همگرایی برای رفع محرومیت از نقاط کم برخوردار شیراز/ اعتبار و تکلیف هر دستگاه در سند محرومیت‌زدایی مشخص باشد
  • اعتبار و تکلیف هر دستگاه در سند محرومیت‌زدایی مشخص باشد
  • تاسیس بنیاد مسکن بر مبنای محرومیت زدایی بوده است
  • سپاه بازوی توانمند دولت در حوزه محرومیت‌زدایی
  • کسر ۴۵ درصد از حقوق دانشجومعلمان لغو شد
  • وزیر آموزش و پرورش: کسر ۴۵ درصد از حقوق دانشجومعلمان لغو شد