Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، بعد از طی ۵۲ کیلومتر از سمت جنوب مرکز استان و گذر از شهرستان نیر روستایی بر روی نقشه هویدا می‌شود که به کورعباسلو شهره است. روستایی که در دامن یکی از اسرار آمیز‌ترین قلعه‌های باستانی آرمیده است.

محلی‌ها در گذشته معتقد بودند کسی که به قلعه بوینی یوغون سفر کند به سختی بازمی گردد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تاکیدی که گویای معماری ویژه این قلعه و استحکامات مخوف آن و شکل گیری خرافاتی به دلیل حال و هوای آن دارد.

قلعه بوینی یوغون از سایت موزه‌های باستان شناسی استان اردبیل است که تاریخ راز آلود و معماری بی نظیر آن موجب شده به عنوان یکی از آثار شاخص گردشگری این استان و کشور مورد استقبال مسافران قرار گیرد.

بوینی یوغون در روستای کورعباسلو نیر یکی از مهمترین دژ‌های این منطقه از قبل از تاریخ اسلام بوده و هم اکنون نشانه‌هایی از تمدن چهار هزار و ۵۰۰ ساله پیش از دوران آهن تا عصر صفوی در آن یافت می‌شود.

انجام کاوش‌ها در سال ۱۳۸۷

قلعه بوینی یوغون به دلیل دو ویژگی منحصر به فرد معماری شهرت دارد. یکی وجود استخر‌های سنگی در ارتفاعات به منظور ذخیره سازی آب و دیگری دیواره‌های سنگی به ارتفاع ۳۰۰ متر در پیرامون آن است.

این قلعه مطابق اظهارات رئیس گروه باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان آخرین بار در سال ۱۳۸۷ به مدت دو سال با همکاری دانشگاه علامه طباطبایی انجام شده است.

روح الله محمدی تصریح کرد: عمده مصالح به کار رفته در این دژ سنگ و ساروج است، ملاط ساروج به خوبی قابلیت خود را در طول تاریخ به عنوان چسباننده سنگ‌ها نشان داده و برای فضا‌های داخل قلعه از مصالحی، چون آجر و خشت نیز استفاده شده است.

اولین ساکنان این قلعه به دلیل اینکه در ارتفاع سکونت داشته اند، برای دستیابی راحت به آب، حوضچه‌های سنگی را در بالای قلعه ساخته اند. حوضچه‌هایی که باز گرفتار باور‌های خرافی شده و در بین اهالی با عمقی بسیا زیاد و ناپیدا از آن یاد می‌شود.

امروزه با ساماندهی قلعه و بررسی معماری آن علل بروز اینگونه خرافات در بین مردمان آن دوران مشخص شده چرا که دیواره‌های سنگی که ارتفاعی حدود ۳۰۰ متر دارند قلعه را از دو جناح غیرقابل نفوذ کرده بنابراین دسترسی به آن غیرممکن بوده و افراد مراجعه کننده که از سوی دیگر بازمی گشته اند، گمشده تلقی می‌شده اند.

اگر پله‌های دست ساز سنگی این قلعه را از نظر بگذرانیم در کنار این مجموعه می‌توان آسیاب سنگی را نیز مشاهده کرد.

کارشناسان معتقدند بقایای این بنای سنگی که در جبهه جنوب غربی قلعه پیداست جزیی از تاسیسات دفاعی و ارتباطی قلعه بوده است.

کشف نشانه‌های تدفین در دوره اشکانی

 محمدی گفت: با وجود آثار شاخص از چهار هزار سال قبل در این منطقه عمده رونق این قلعه در دوران اشکانی و همزمان با جنگ ایران و روم بوده است.

رئیس گروه باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تصریح کرد: در این مقطع تاریخی با افزایش جمعیت مواجه ایم و قلعه بیش از آنکه کاربرد نظامی پیدا کند محل سکونت بوده است.

او افزود: وسعت بالغ بر ۳۰۰ هکتار و چند لایه‌ای بودن قلعه نشان دهنده استمرار سکونت انسان از دوره اشکانی تا دوره صفوی است.

به گفته محمدی واقع شدن در ارتفاعات و امکان کنترل منطقه در صورت حمله دشمن، موقعیت طبیعی، دست یابی به آب و غذای کافی و امکان حفاظت قابل توجه موجب شده قلعه بوینی یوغون در طول تاریخ هم استفاده نظامی و هم مسکونی داشته باشد.

او تاکید کرد: در این قلعه آثاری از تدفین دوره اشکانی به دست آمده که لایه نگاری آن در موزه باستان شناسی اردبیل به نمایش درآمده است.

محمدی تصریح کرد: تدفین در این دوره به شکل جنینی به همراه هدایا بوده و نمونه آن در موزه باستان شناسی مشاهده می‌شود.

او تاکید کرد: هرچند کاوش‌هایی از آثار این قلعه صورت گرفته، اما ضروری است این کاوش‌ها استمرار یافته و تاریخ منطقه بیشتر مطالعه شود.

احداث هتل ۲ ستاره در مجاورت قلعه باستانی

کارشناس باستان شناسی تصریح کرد: قلعه بوینی یوغون شاهراه ارتباطی اردبیل- میانه و اردبیل- تبریز است و یکی از قلعه‌های نظامی و مسکونی منطقه محسوب می‌شود.

در عین حال مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان در تاکید به ضرورت معرفی قلعه‌های تاریخی گفت: به منظور جذب گردشگران، آماده حمایت از پروژه‌های سرمایه گذاری هستیم.

نادر فلاحی تصریح کرد: سرمایه گذاران می‌توانند با بهره گیری از مطالعات جامع صورت گرفته اداره کل، پروژه‌های خود در راستای تقویت تاسیسات گردشگری از جمله مراکز اقامتی و تفریحی را پیشنهاد کنند.

او با اشاره به احداث هتل دو ستاره و محوطه گردشگری در روستای کورعباسلو، تاکید کرد: اداره کل به منظور حمایت از سرمایه گذاران آماده تامین زیرساخت‌ها است.

بوینی یوغون یکی از ۱۰۰‌ها قلعه باستانی واقع در اقلیم استان اردبیل است که به دلیل وجود ارتفاعات صعب العبور ساخته شده است و امروز راوی تاریخ این منطقه است.

انتهای پیام/ع

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: موزه میراث فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۰۱۴۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استفاده از بند سنگی‌ها برای ذخیره سازی آب در بم پشت سراوان

به گزارش خبرگزاری صدا وسیمای مرکز سیستان وبلوچستان، استفاده از بند سنگی‌ها برای ذخیره آب می‌تواند فرصت مناسبی برای رفع تنش آبی در این منطقه باشد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • آژیر قرمز در اصفهان / فرونشست به آثار باستانی هم رسید
  • آژیر قرمز در اصفهان / فرونشست به آثار باستانی هم رسید+ عکس
  •  آژیر قرمز در اصفهان/ فرونشست به آثار باستانی هم رسید+ عکس
  • المپیک شگفتی‌ها
  • سر ریز شدن بند سنگی ملاتی در آبیز
  • روزی به نام سنه / از قدمت شهر سنندج چه می‌دانید؟
  • استفاده از بند سنگی‌ها برای ذخیره سازی آب در بم پشت سراوان
  • شهد شکرستان به کام مخاطبان
  • «نفرین شاه باستانی ایران»؛ مهمترین یادگار تاریخ
  • نفرین شاه باستانی ایران: افسانه پیروزی بر صخره‌های سرپل‌ذهاب