Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-03-29@15:12:18 GMT

سرهنگ علیفر هم از ایران می‌رود!

تاریخ انتشار: ۲۴ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۲۱۱۳۰

سرهنگ علیفر هم از ایران می‌رود!

علیرضا علیفر در حین گزارش بازی تیم‌های رئال مادرید و لوانته با استناد به ترکیبی که سایت انگلیسی اسکای اسپورت منتشر کرده بود دچار یک اشتباه شد و اعلام کرد که شماره ۱۷ تیم لوانته جلال حسینی است. هرچند علیفر این اشتباه را در طول گزارشش اصلاح کرد، اما در پایان بازی و در حالی که این اشتباه دستمایه کاربران فضای مجازی قرار گرفته با انتشار اطلاعیه‌ای از سوی سازمان صدا و سیما ابعاد تازه‌ای پیدا کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علیرضا علیفر در گفت و گویی که داشت دراین ارتباط گفت: «من از دیشب تا امروز ساعت ۹ صبح در حال مکالماتم با خارج از کشور بودم و تلفن‌هایی که از ایران می‌شد را نمی‌توانستم جواب بدهم.»

اما موضوعی که علیفر بعد از این می‌گوید به ماجرا سمت و سوی تازه تری می‌دهد. او درباره مکالمات خارجی که داشته است گفت: «یک رادیو و چند شبکه فارسی زبان لس آنجلس و همچنین یک شبکه خبری با من تماس گرفتند. من به زودی راهی ترکیه می‌شوم و اگر شرایط درست پیش برود و به توافق برسم به امریکا خواهم رفت.»

او درباره اشتباهش در گزارش بازی و همچنین واکنش سازمان صدا و سیما گفت: «این مساله مهمی است. اگر یک اشتباهی از سر کوتاهی باشد آدم ناراحت نمی‌شود، اما اینگونه نبود. ده دقیقه ابتدای بازی به خاطر پخش مسابقات تکواندو پخش نشد و در آن ده دقیقه من نتوانستم به ترکیبی که تلویزیون می‌دهد دسترستی داشته باشم به همین خاطر از یکی از معتبرترین سایت‌ها (اسکای نیوز) ارنج را در آوردم.»

علیفر افزود: «ببینید یک موقعی در زندگی اتفاقاتی رقم می‌خورد و راهگشایی‌هایی در ادامه اش می‌شود که تصورش را نمی‌کنید. من حالا اگر نتوانم در کشور خودم خدمت کنم سعی می‌کنم از جای دیگری این کار را انجام بدهم.» او با تاکید بر اینکه موضوع سفر زودهنگامش جدی است گفت: «باورتان نمی‌شود، اما من از دیشب تا ۹ صبح پاسخ تلفن‌های خارجی را می‌دادم. همه می‌خندیدند و از این اتفاق استقبال کردند؛ می‌گفتند که خوب شد اینگونه شد. همانطور که گفتم هم از رادیو ها، شبکه‌های خبری و دو تلویزیون فارسی زبان در لس آنجلس با من صحبت کردند. البته من قرار نیست با توجه به سن و سالی که دارم کارمند این تلویزیون‌ها باشم و به عنوان گزارشگر و مجری کار کنم بلکه قرار است مدیر گروه ورزشی بشوم هرچند در کنارش کار اجرا و گزارش هم انجام خواهم داد.»

او درباره اطلاعیه سازمان صدا و سیما و محرومیتش هم گفت: «من از این خبر شوکه نشدم. مهم نیست؛ از همه همکارانم که در ۲۵ سال حضورم در صدا و سیما، شبکه سه و شبکه ورزش به من کمک کردند تشکر می‌کنم چرا که اگر من آدم بزرگی در حرفه خودم هستم از محبت‌های سازمان و مدیرانم بوده است. اگر خدا بخواهد در جای دیگری خدمت خواهم کرد و باید دید چه پیش می‌آید. شاید این اتفاق منشا خیری شود و من بتوانم پله‌های ترقی را در این سن و سال طی کرده و پول خوبی هم بگیرم. من هدفم خدمت به فوتبال است، مربی درجه یک هستم، ۲۵ سال سابقه گزارش در تلویزیون، تسلط به زبان مادری، بیان و صدای درست و هشت سال ورزشی نویسی دارم. من آدم معمولی نیستم و خب حالا به جای تشکر به خاطر این اشتباه در حد سرسوزن در طول نود دقیقه چنین شرایطی برایم به وجود آمده است. این اتفاقی است که در گزارش‌های مستقیم در دنیا رخ می‌دهد.»

*من گناهی ندارم

علیرضا علیفر در این مورد که گفته می‌شود اختلالی در سایت اسکای اسپورت در آن زمان به وجود آمده گفت: «من دنبال این نیستم که چرا سایت اسکای اسپورت این کار را کرده است. من وظیفه ام این است که ارنج دو تیم را پانزده دقیقه قبل از بازی دربیاورم و روی آنتن با ترکیبی که درست قبل از بازی در تلویزیون اعلام می‌شود چک کنم. حالا این بار بازی رئال و لوانته به خاطر تکواندو ده دقیقه اش پخش نشد و من از سایت اسکای نیوز آن را برداشتم. تمام تصاویرش هست و همه می‌توانند ببینند که شماره ۱۷ لوانته جلال حسینی است و وقتی روی آن کلیک می‌کنید مشخصات سیدجلال حسینی را می‌دهد. این سایت قابل ویرایش نیست.»

او در ادامه با اشاره به اینکه در ابتدا و با دیدن نام حسینی چه واکنشی داشته است گفت: «من وقتی ارنج را در آوردم و دیدم شماره ۱۷ جلال حسینی است فکر کردم این یک تشابه اسمی است و یک جلال حسینی دیگر است. من که نمی‌خواهم هواپیما بسازم و بعد متوجه شدم که شماره ۱۷ وکچویچ است.» گزارشگر قدیمی صدا و سیما با تایید اینکه سازمان باید از او حمایت می‌کرد گفت: «به نظر من باید صددرصد حمایت می‌کردند. هر کجا هم اگر شخصی مرتکب اشتباهی متعارف شود می‌تواند تذکر بگیرد و اگر آن اشتباه را تکرار کرد به جای تذکر اخطار و بار سوم شما را محروم کنند. من بعد از ۲۵ سال تجربه اشتباهی کردم که برای آن دلایل مستندی هم دارم و مرجع من یکی از معروفترین سایت‌های دنیا است.» وی اضافه کرد: «این وضعیت از دوحالت خارج نیست و شکل سومی وجود ندارد. اشتباه سایت یا سهوی بوده یا عمدی، اما در هر صورت برای من چه فرقی می‌کند چرا که گناهی نداشتم. ضمن اینکه در طول گزارش آن را اصلاح کردم. اگر اشتباهی می‌کردم و تا آخر بازی آن اشتباه را تصحیح نمی‌کردم بازهم شرایط فرق می‌کرد.»

*گله‌ای از صدا و سیما ندارم

علیرضا علیفر در ادامه با اشاره به محرومیتش گفت: «من هیچ گله‌ای از هیچکسی در سازمان صدا و سیما ندارم. بیست و پنج سال با صداقت، تخصص و داشتن مدرک مربیگری A.، صدای گیرا، تسلط برزبان مادری، تلفظ صحیح اسامی خارجی و وفاداری کامل خدمت کردم و تا این لحظه از همه همکاران و دوستانم خاطره خوبی دارم. اشکالی ندارد به خاطر یک اشتباه به اندازه سرسوزن محروم شوم و هیچ گله‌ای ندارم. این خواست خدا بوده است؛ برخی در جوانی پله‌های ترقی را طی می‌کنند و برخی مثل من در میانسالی چنین شرایطی برایشان پیش می‌آید.» او در ادامه گفت: «من تا لحظه‌ای که در کشور هستم تابع سازمان و مدیران خواهم بود.»

او افزود: «البته از مدیران سازمان کسی با من تماس نگرفته و تنها تهیه کننده برنامه زنگ زد و از من خواست تا مستندات را به او بدهم و من هم این کار را کردم. بازهم می‌گویم که یک اشتباه در حد سرسوزن بعد از ۲۵ سال قابل بحث نیست، رسانه‌ها وظیفه شان بزرگنمایی است، اما برای سازمان این یک اشتباه عادی است و همه همکاران من چنین اشتباهاتی می‌کنند.»

علیفر گفت: «بازهم از همه همکاران و مدیران سپاسگزارم و هیچ گله‌ای از آن‌ها ندارم. من ۲۵ سال جوانی ام را گذاشتم و هنوز عضوی از سازمان هستم.»

گزارشگر قدیمی فوتبال ایران در پایان درباره اینکه چه زمانی از ایران خواهد رفت هم گفت: «هنوز مشخص نیست؛ کار خلافی نمی‌کنم وبه شبکه‌ای نمی‌روم که با اهداف کشور من مخالف باشد. پیشنهاداتم را بررسی می‌کنم و جایی را انتخاب می‌کنم که هیچ مشکلی با کشور و مذهب و تفکرات من نداشته باشد. من کاری هم اگر بکنم به شکل قانونی خواهد بود که هر زمان خواستم به کشورم بیایم.»

منبع: پارسینه

کلیدواژه: علیرضا علیفر لیگ برتر سرهنگ علیفر فوتبال گزارشگر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۲۱۱۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

3 اشتباه دیگر فروش

 عصر ایران ؛ امیر حسین داودی* - در مقاله قبلی به سه اشتباه رایج در فروش  پرداختیم. در این مقاله هم قصد داریم که ادامه آن‌ها را با هم مرور کنیم.
مواردی که در این مقالات خدمتتان عرض می‌کنم، تجربه‌های چندین ساله خودم، تیم‌های فروشم و مشاوره‌هایی است که در مجموعه‌های مختلف داشتم و واقعاً هر کدام از این نکات برای همه عزیزانی که فروشنده هستند یا به نحوی در عرصه کسب و کار حضور دارند، می‌تواند شدیداً اثرگذار باشد و ای‌کاش ما هم در اوایل شروع به کار، این نکات رو می‌دانستیم. پس امیدوارم این مطالب برای شما هم اثرگذار باشد.

4. بیش از حد صحبت کردن!

یکی دیگر از اشتباهات خیلی رایج که غالباً مذاکره کننده‌ها یا فروشنده‌ها به آن توجه نمی‌کنند و در نتیجه مذاکره اثرگذار است، این هست که ما بیش از حد در مورد یک چیزی صحبت می‌کنیم یا در واقع می‌توان گفت که ما معمولاً بیش از حد صحبت می‌کنیم!

اولین گام این است که ما یاد بگیریم که در یک مذاکره، نباید مونولوگ و یک طرفه یا بیشتر از طرف مقابل صحبت بکنیم.

باید سعی کنیم اول از هر چیز یک شنونده خوب باشیم که این مبحث، بسیار مفصل است و قبلاً در مقالات دیگر به آن پرداختیم. گوش دادن موثر، خیلی کمک کننده است به این‌که شما در یک مذاکره با دست پر بیرون بیایید.

باید مدنظر داشته باشیم که در ارایه خدمت یا محصول، مخاطب را سردرگم نکنیم مثلاً با نشان دادن محصولات مختلف به مشتری، فکر نکنید که به او لطف کردید، بلکه برعکس، او را سردرگم کرده اید.
سعی کنید به جای چند پیشنهاد و آپشن، براساس نیاز او  2 یا نهایتا 3 گزینه را گلچین کنید و در مقابل او قرار دهید تا راحت‌تر تصمیم به خرید بگیرد.

بعد از این‌که نوعِ مذاکره ما مونولوگ نبود و دیالوگی بود، سعی کنیم که گزینه‌ها را محدود بکنیم  و از آن طرف در گام سوم حواسمان باشد که مواردی را که نیاز نیست، بیان نکنیم.
اینجا به تعبیر دیگر، زیاد صحبت کردن یعنی حرفی را بیش از نیاز بیان کردن.
یعنی مثلا مخاطب راضی شده بود که آن محصولی که داشتیم ارائه میکردیم را تهیه کند ولی با یک حرف اضافه، کلاً در فکر فرورفت و گفت بگذار به این قضیه بیشتر فکر کنم و این باعث شد که هیچ وقت دیگر آن محصول را از ما تهیه نکرد: لعنت بر زبانی که بی موقع باز شود / کم گوی و گزیده گوی چون دور و ...


5. اعلام بی موقعِ قیمت

یکی دیگر از اشتباهات فروشنده‌ها این است که در مذاکرات، در جای نامناسبی مثلاً در اوایل مذاکره شروع می‌کنند در رابطه با قیمت صحبت کردن.
ممکن است که مخاطب یا مشتریان شما در رابطه با قیمت در همان ابتدای مذاکره، سوال بپرسد یا بگوید که لطفاً ابتدا قیمت محصول را بفرمایید و در این شرایط فروشنده آماتور در همان ابتدا، قیمت را اعلام می‌کند.
این به این معنی نیست که ما نباید قیمت را اعلام کنیم، منظورم این است که ما باید یک سری استانداردها و روال‌هایی را در ابتدا رعایت کنیم بعد اگر استثناً لازم شد قیمت را زودتر اعلام کنیم.
با رعایت این نکته می توان قیمت را اعلام کرد که به صورت بازه ای قیمت بدهیم یا بگوییم که بستگی به شرایط و نیاز شما از فلان قیمت تا فلان قیمت داریم. ولی در کل قالب اصلی به این شکل است که بعد از مراحل اولیه مذاکره (گرم گرفتن و حس خوب ایجاد کردن) اطلاعات اولیه را بر اساس نیاز مخاطب بگیریم و حالا بر اساس نیاز او، شروع کنیم یکی از محصولاتی که می تواند به او کمک کند یا نیازش را برطرف نماید را معرفی کنیم و بعد از اینکه ویژگی‌های محصولمان را بر اساس نیاز مخاطب توضیح دادیم و در واقع، ارزش محصول مان در چشم مخاطب برجسته شد، زمان آن می‌رسد که در مورد قیمت و مساِل مالی صحبت کنیم.

6. سلیقه‌ای رفتار کردن

ما خیلی از مواقع نظر شخصی خودمان را در مذاکره یا در ارتباطاتمان  یا حتی در رفتار و صحبتمان دخیل می‌کنیم یعنی مثلا من وقتی دارم با یک مشتری صحبت می‌کنم، به محض اینکه متوجه می‌شوم ایشان برای مثلاً یک قومیت خاصی هستند، در نگاهم یا رفتارم یک گاردی اتفاق می‌افتد، چون مثلاً من با آن قومیت خاطره خوبی ندارم یا دیگران در موردشان فلان نظر را دارند و این در مذاکره من تاثیر می‌گذارد. در صورتی که ما بعنوان یک شخص حرفه‌ای می‌دانیم که طبیعتاً در هر قومیتی آدم های خوب یا بد وجود دارند و این نوع نگاه‌ها نباید در رفتار ما و ارتباطات ما تاثیر بگذارد.
یا مثال دیگر موارد مذهبی، مثلا مخاطب من ممکن است گرایش مذهبی اش با من فرق داشته باشد و نباید بگذاریم که این موارد تاثیری در روابط مالی و کاریِ ما ایجاد کند.
 یا مثال دیگر در مورد می‌تواند اثر گذاری این سلیقه ها در میزان تحصیلات طرف مقابل باشد.
پس در واقع سلیقه ذهنی‌ِ ما و آن چیزی که در ذهن من و شما کاشته شده  است را نباید در ارتباطمان  دخیل کنیم.
این نکته به ظاهر ساده می‌تواند حتی در روابط زناشویی و ارتباطات دوستانه تاثیرات منفی ایجاد کند.
به عنوان یک تمرین ساده، از امروز به رفتارهای خودتان در مقابل هر شخصی که به هر نحوی با شما در تماس است، راننده تاکسی، فروشنده های فروشگهایی که از آنها خرید می‌کنید، دوستان و اطرافیانتان، دقت کنید و ببینید که آیا در رفتارتان موردی هست که باعث پیش داوری یا اثرگذاری در تصمیم یا نوع رفتارتان باشد؟

____________________________________

*مدرس فروش و مشاور کسب و کارها
نویسنده و مدرس مدرسه کار و کسب عصر ایران



کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: ۶ استراتژی مهم برای بهبود عملکرد تیم فروش "کار عمیق" چیست و 4 سبک اجرای آن کدامند؟ (+6 درس برای سال) 3 اشتباه رایج در فروش

دیگر خبرها

  • بزرگ‌ترین اشتباهم مصاحبه علیه کی‌روش بود!
  • اشتباه سرمربی لیگ برتری: مصاحبه علیه کی‌روش!
  • جوادی: امیدوارم پیش‌بینی قاطعانه دوستان در مورد وزنه‌برداری اشتباه شود!
  • حتی فکر اخراج تن‌هاخ هم اشتباه است
  • ضریب هوشی رضا پهلوی لو رفت!
  • یه عمر اشتباه پیاز خرد می کردیم
  • (ویدیو) وقتی مسعود فراستی را با هوشنگ ابتهاج اشتباه می‌گیرند!
  • اشتباه بزرگ مهاجم تیم ملی آرژانتین و از دست دادن موقعیت صد در صد گلزنی مقابل دروازه خالی کاستاریکا / فیلم
  • 3 اشتباه دیگر فروش
  • گل رودریگو به اسپانیا روی اشتباه اونای سیمون (اسپانیا 2-1 برزیل)