Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-19@19:15:39 GMT

حرکت محتاطانه سپرده در بازار پول

تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۲۱۶۸۸

حرکت محتاطانه سپرده در بازار پول

سپرده‌گذاران در فصل اول سال استراتژی «استقبال محتاط» را در پیش گرفته‌اند؛ از یک طرف حجم سپرده‌گذاری در بانک‌ها افزایش یافته و از سوی دیگر تمایل به سپرده‌های دیداری بوده است.   به گزارش دنیای اقتصاد، در ۱۲ ماه منتهی به خرداد۹۸ رشد سپرده‌های دیداری ۵۷ درصد، اما رشد سپرده‌های مدت‌دار تنها ۲۰ درصد بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این احتمال مطرح است که سپرده‌ها در صورت فرصت سرمایه‌گذاری بهتر، به بازار‌های موازی کوچ کنند. علامت دیگر احتیاط در گرایش بانکی سپرده‌ها قابل ردیابی است. رشد سپرده‌ها در بانک‌های دولتی از بانک‌های خصوصی بیشتر بوده است.
آخرین آمار بانک مرکزی درخصوص «تسهیلات-سپرده‌ها»‌ی سیستم بانکی راوی دو نکته کلیدی است. دو نکته‌ای که با مقایسه روند رشد سپرده‌ها و تسهیلات در دو بازه زمانی «۱۲ ماه منتهی به خردادماه سال جاری» و «۱۲ ماه منتهی به خرداد ماه سال ۹۷» به دست می‌آید. اولین نکته این است که هر چه در ماه‌های گذشته به سمت جلو حرکت کرده‌ایم، استقبال عموم از سپرده‌های بانکی بیشتر شده است.   در حالی که رشد سپرده‌های بانکی در ۱۲ ماه منتهی به خرداد سال جاری حدود ۲۵‌درصد بوده رشد آن برای بازه مشابه سال قبل تنها ۲۰‌درصد بوده است. نکته دوم این است که عموم مردم هنوز پایداری ثبات را باور نکرده و بیشتر به سمت سپرده‌های دیداری قابل برداشت متمایل شده‌اند. در حالی که در ۱۲ ماه منتهی به خرداد سال جاری رشد سپرده‌های دیداری ۵۷‌درصد بوده، اما رشد سپرده‌های بلندمدت تنها ۲۰‌درصد بوده است.   این تفاوت نشان می‌دهد آحاد اقتصادی هنوز حجم زیادی پول با اهداف معاملاتی، سوداگری و حتی احتیاطی تقاضا می‌کنند. نکته دیگری که احتیاط سپرده‌گذاران را نشان می‌دهد، میل بیشتر به بانک‌های دولتی و شبه‌دولتی برای سپرده‌گذاری است.

تقویت جریان تامین مالی
تسهیلات یکی از مهمترین سرفصل‌های دارایی‌ها بوده که نقش مهمی در ترازنامه بانک‌ها دارد؛ در واقع در سیستم بانکی، بانک‌ها ابتدا سپرده‌ها را از آحاد اقتصادی گرفته سپس آن را به دارایی‌های مختلفی تبدیل می‌کنند. این دارایی‌ها می‌تواند تسهیلات یا دارایی‌های ارزی باشد که هر کدام اثر متفاوتی بر اقتصاد کلان دارند.   رشد بیش از اندازه تسهیلات، خطر نکول را افزایش می‌دهد از طرف دیگر، رشد منفی تسهیلات، سیگنالی از رکود در بازار است. بر اساس آخرین گزارش منتشر شده از سوی بانک مرکزی در خرداد امسال، مانده تسهیلات اعطا شده به بخش خصوصی از سوی بانک‌ها حدود ۱۳۴۸ هزار میلیارد تومان بوده است.   این در حالی است که مانده این تسهیلات در ماه مشابه سال قبل حدود ۱۱۰۵ هزار میلیارد تومان بوده است؛ بنابراین مانده تسهیلات به لحاظ‌درصدی در خردادماه سال جاری نسبت به ماه مشابه سال قبل حدود ۲۲‌درصد افزایش یافته است؛ با این حال، نرخ رشد تسهیلات در سومین مال سال گذشته حدود ۱۹‌درصد افزایش یافته بود. به همین دلیل می‌توان گفت: سرعت تسهیلات‌دهی در خرداد سال جاری نسبت به ماه مشابه سال گذشته افزایش یافته است.   البته این استدلال فقط برای ماه سوم سال صدق نمی‌کند بلکه برای ماه‌های اول و دوم نیز برقرار است. رشد نقطه به نقطه تسهیلات در فروردین سال جاری حدود ۲۰‌درصد و برای اردیبهشت حدود ۲۱‌درصد بوده است. این روند با جریان اقتصاد کلان در ماه‌های ابتدایی سال جاری همسو بوده است.   در ماه‌های ابتدایی سال گذشته بازار ارز با نوسان کم‌سابقه‌ای مواجه شد. در شرایطی که ارز با سرعت قابل‌توجهی در حال افزایش است، عموم مردم ترجیح می‌دهند به هر بازاری غیر از بازار سپرده‌ها روی آورند. در ۱۲ ماه منتهی به خرداد سال جاری انباشت تسهیلات به حدود ۲۴۳ هزار میلیارد توان افزایش یافته است.   این در حالی است که در ۱۲ ماه منتهی به خرداد سال گذشته، انباشت تسهیلات حدود ۲۱۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته بود؛ این مقایسه نشان می‌دهد جریان تسهیلات‌دهی در ماه‌های ابتدایی سال جاری تا حدودی افزایش یافته است که مهم‌ترین دلیل آن را می‌توان محدود شدن دامنه نوسان در بازار‌های موازی برشمرد.

دو برداشت معکوس
سپرده‌ها به‌عنوان بدهی در سمت چپ ترازنامه بانک‌ها قرار دارد و نقش مهمی در سلامت سیستم بانکی ایفا می‌کند. آمار‌های بانک مرکزی نشان می‌دهد در پایان خرداد سال جاری سطح سپرده‌های بانک‌ها به حدود ۱۹۳۰ هزار میلیارد رسیده است. سطح سپرده‌های بانک‌ها در ماه مشابه سال گذشته حدود ۱۵۴۲ هزار میلیارد تومان بوده است.   به این معنا که رشد نقطه به نقطه سپرده‌های بانکی در سومین ماه سال‌جاری حدود ۲۵‌درصد بوده است. مقایسه رشد نقطه به نقطه خرداد سال جاری با ماه مشابه سال قبل راوی نکته مهمی است. در حالی که رشد نقطه به نقطه سپرده‌ها در خرداد سال جاری ۲۵‌درصد بوده این رقم برای خرداد سال گذشته تنها ۲۰‌درصد بوده است.   یعنی می‌توان استنباط کرد هر چه از ماه‌های گذشته به جلو حرکت کرده‌ایم، میل به پس‌انداز در سیستم بانکی افزایش یافته است که مهم‌ترین دلیل آن فاصله گرفتن اقتصاد از اوج التهابات و حرکت به سمت آرامش بوده است؛ این حرکت باعث شده تا سرمایه‌گذاران ریسک‌گریز به سمت بازار مطمئن سپرده‌ها تمایل بیشتری نشان دهند.

البته مقایسه رشد سپرده‌های دیداری و بلندمدت سمت دیگری از قصه را روایت می‌کند؛ در ۱۲ ماه منتهی به خرداد سال جاری در حالی که سپرده‌های دیداری حدود ۵۷‌درصد رشد داشته‌اند، سپرده‌های مدت‌دار تنها حدود ۲۰‌درصد افزایش یافته‌اند؛ به این معنا که رشد سپرده‌های دیداری حدود ۳ برابر رشد سپرده‌های مدت‌دار بوده است.   در علم اقتصاد، سپرده‌های دیداری ذیل پول قرار می‌گیرد و افزایش آن به منزله افزایش تقاضای پول است. از طرفی، پول یا به انگیزه معاملاتی تقاضا می‌شود، یا به انگیزه سوداگری و احتیاطی. با توجه به رشد شاخص قیمت در ماه‌های گذشته برخی از این افزایش تقاضای پول را می‌توان به تقاضای معاملاتی نسبت داد، اما نه همه آن را. می‌توان استدلال کرد هنوز جامعه پایداری ثبات اقتصادی را جدی نگرفته است و آینده اقتصاد را مبهم و نامطمئن تخمین می‌زند؛ بنابراین بخشی دیگر از این افزایش تقاضای پول را می‌توان ذیل تقاضای سوداگری و احتیاطی برشمرد.

در دسته‌بندی بانک مرکزی، بانک‌ها و موسسات غیربانکی را می‌توان به ۳ گروه «بانک‌های تجاری»، «بانک‌های تخصصی» و «بانک‌های غیردولتی و موسسات اعتباری غیربانکی» تقسیم کرد. بررسی‌ها نشان می‌دهد رشد نقطه به نقطه سپرده‌ها در گروه‌های بانکی مختلف یکسان نبوده است.   به این معنا که آحاد اقتصادی به میزان مشابهی از گروه‌های بانکی به منظور سپرده‌گذاری استقبال نکرده‌اند. در ۱۲ ماه منتهی به خرداد سال جاری، گروه بانک‌های تجاری بیشترین رشد سپرده‌گذاری را تجربه کرده‌اند. رشد ۱۲ ماهه سپرده‌ها برای این گروه حدود ۲۹‌درصد بوده است. این در حالی است که رشد سپرده‌های بانکی در گروه «بانک‌های غیردولتی و موسسات اعتباری غیربانکی» تنها ۱۹‌درصد بوده است.   رقم رشد سپرده‌های بانک‌های تخصصی نیز بین این دو گروه و معادل ۲۵‌درصد بوده است؛ بنابراین مقایسه میزان رشد پس‌انداز در بانک‌های مختلف نشان می‌دهد که جریان سپرده‌ها بیشتر از اینکه به سمت بانک‌های خصوصی متمایل شده باشد، به سمت بانک‌های دولتی حرکت کرده‌است.   اگر چه نمی‌توان دلایل محکم و دقیقی برای تمایل بیشتر سپرده‌گذاران به بانک‌های دولتی در شرایط کنونی عنوان کرد؛ اما می‌توان تا حدودی آن را به شرایط التهابات نسبت داد. معمولا سرمایه‌گذاران به منظور انتخاب بانک سپرده‌پذیر، ریسک و بازدهی بانک‌های مختلف را مقایسه کرده و بانکی را برمی‌گزینند که بهترین ترکیب از ریسک و بازدهی را داشته باشد. به نظر می‌رسد در شرایط بحرانی، ارزیابی عمومی از ریسک بانک‌های دولتی نسبت به بانک‌های خصوصی کمتر است.  

منبع: فرارو

کلیدواژه: بانک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۲۱۶۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گره‌گشا نبودن وام مسکن برای خانه‌دارشدن مردم

کارشناس اقتصادی گفت: از آنجایی که طرح‌های همچون پرداخت وام ۴۸۰ و ۹۰۰ میلیونی به دلیل ناتوانی مردم در بازپرداخت آن‌ها با شکست مواجه شد پس طرح فعلی هم نمی‌تواند در بازار مسکن تاثیر بسزایی داشته باشد بلکه خود موجب سخت‌تر خانه‌دار شدن مردم خواهد شد.

مجید گودرزی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در خصوص افزایش وام مسکن در سال ۱۴۰۳ اظهار کرد: طرح جدید ارائه شده همانند طرح‌های قبلی گره‌ای از مشکلات مسکن را حل نخواهد کرد، با توجه به آنکه چندین سال است دچار سرکوب دستمزدها و درآمدها در اقتصاد ایران بوده‌ایم، به طور معمول وام‌های پرداختی متناسب با قیمت مسکن نیستند و علاوه بر آنکه توانای خانه دار کردن مردم را ندارد، پرداخت اقتصاد آن‌ها نیز از عهده اشخاصی که فاقد مسکن هستند خارج است.

وی افزود: طرح جدید با عنوان وام اشتراکی یک طرح غیرمنطقی، غیرکارشناسی و همچنین غیر قابل اجرا است و همانند سایر وام‌های تصویبی پرداخت نشده باعث ایجاد بحران در بازار مسکن خواهد شد.

کارشناس مسکن گفت: بسیاری از وام‌های موجود امکان اجرای شدن ندارند و در صورت اجرایی بودن نیز همراه با مشکلات بسیاری همانند وام خرید ۴۸۰ میلیونی هستند، که ارائه اینگونه وام‌ها در دیگر کشورها منسوخ شده است، حال طرح مطرحی از سوی بانک‌ها نه تنها گره‌گشا نیست بلکه خود مشکل ساز خواهد بود.

وام‌های مسکن در ایران از بدترین نوع وام‌ها در دنیا هستند

گودرزی عنوان کرد: وام‌های پرداختی در ایران به نسبت دیگروام‌ها در دنیا از بدترین نوع آن‌ها بشمار می‌آیند، چرا که حتی در کشورهای که اقتصاد آزاد دارند و مبنای آن‌ها سود است شاهد آن هستیم که کم بهره و طولانی‌ترین وام‌ها، وام‌های مسکن هستند اما در ایران بسیاری از آن‌ها برای پرداخت نشدن تصویب می‌شوند که این خود موجب افزایش تورم، رانت در بازار مسکن، ناکارآمد بودن و در نهایت پرداخت نشدن آن‌ها می‌شود.

وی ادامه داد: ازجمله وام‌های ناموفق می‌توان به وام‌های همچون ۴۸۰ میلیونی و ۹۰۰ میلیونی که بازپرداخت ۳۵ میلیون تومانی داشتند اشاره کرد.

کارشناس مسکن افزود: بانک‌ها چه در زمان ارائه وام و یا تأمین مالی یکی از چالش‌های عمده و بزرگ بازار مسکن به شمار می‌آیند، همان طور که میدانید با توجه به اینکه دولت و مجلس بانک‌ها را مکلف به پرداخت حداقل ۲۰ در صد از تسهیلات ملی مسکن کرده است اما ترازنامه بسیاری از آن‌ها صفر و پرداخت نشده است.

طرح‌های جدید جایگزین طرح‌های شکست خورده قبلی

گودرزی گفت: امیدواریم دولت، سیاست درست و اصولی در راستای حذف اعتبار مسکن از ترازنامه و رتبه‌بندی اعتباری بانک‌ها را در پیش بگیرد چرا که این مصوبه می‌تواند برای همیشه دست بانک‌ها را از بازار مسکن کوتاه کند و تا هنگامی که بانک‌ها سود ۸۱ درصدی از بازار مسکن دارند به طور قطع وام‌های ۲۳ درصدی را پرداخت نخواهند کرد که می‌توان گفت چالش اصلی بحث جذابیت کاذب و ویرانگری است که بر تورم مسکن نهفته شده است.

وی افزود: طرح‌های جدید با توجه به شکست طرح‌های قبلی مانند وام مسکن ۹۰۰ میلیونی با بازپرداخت ۳۵ میلیون تومانی که مردم قادر به پرداخت آن نبودند جایگزین شود با این تفاوت که این طرح‌ها به صورت اشتراکی بین دو الی چهار نفر با عنوان برداشته شدن دیوارها مطرح شده‌اند و به طور معمول باز پرداخت آن‌ها ۱۲ سال است، اما این طرح‌ها نت‌ها نمی‌توانند گره‌ای از مشکلات مسکن را باز کنند بلکه خود با ناکارآمدی گره‌ای دیگر بر آن خواهد بود.

کارشناس مسکن در خصوص طرح پیشنهادی خاطر نشان کرد: اینگونه طرح‌ها مشکلی از بازار مسکن حل نخواهند کرد و به‌جای آن‌ها باید طرح‌های همچون واگذاری زمین به صورت رایگان که دولت انجام می‌دهد جایگزین کنیم و امیدواریم اینگونه طرح‌ها نتیجه بخش باشند، چراکه حدود ۶۰ الی ۷۰ درصد قیمت مسکن ناشی از قیمت زمین است.

گودرزی در پایان گفت: از آنجای که ما جز وسیع‌ترین و سرشارترین کشورها از لحاظ زمین هستیم می‌توانیم تنها با یک درصد از زمین‌های کشور و اختصاص ۱۹۶ متر زمین به هر ایرانی مشکل کمبود مسکن را برطرف کنیم، چراکه این چنین رح‌ها کارایی و اثر بخشی بیشتری نسبت به طرح‌های بانکی خواهند داشت.

کد خبر 744980

دیگر خبرها

  • جزئیات دقیق ثبت‌نام و پرداخت وام بانوان بانک مهر ایران | وام ۱۰۰ میلیون تومانی «اندوخته بانوان» را چگونه بگیریم؟ + جدول
  • ایران‌چک ۵۰۰ هزار تومانی در بازار؟! + عکس
  • ایران‌چک 500 هزار تومانی در بازار؟! + عکس
  • گره‌گشا نبودن وام مسکن برای خانه‌دارشدن مردم
  • افزایش ۱۵۰ میلیون تومانی قیمت پژو پارس درب کارخانه/ دلار در مرکز مبادله ثابت مانده است/ جا برای خودرو‌های وارداتی در بنادر نداریم/ واکنش رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس به واگذاری پرسپولیس به بانک‌ها
  • کاهش هیجانات بازار ارز با توقف شوک‌های سیاسی
  • جزئیاتی از سود ۳۰ درصدی سپرده بانکی و درآمد‌ثابت
  • بانک‌هایی که بیشترین سود سپرده را می‌دهند
  • زمزمه های ورود ایران چک های ۵۰۰ هزار تومانی به بازار
  • دلیل پرداخت نشدن وام ازدواج / بانک ها پولی برای دادن وام ازدواج ندادند