Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-23@09:34:57 GMT

نرخ مهاجرت ایران به کل جمعیت ۱.۵درصد

تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۲۳۰۲۹

نرخ مهاجرت ایران به کل جمعیت ۱.۵درصد

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فرهیختگان، پدیده مهاجرت (به‌خصوص جوانان و تحصیلکردگان) در ایران در طول دهه‌های گذشته همواره یکی از موضوعات جدی و داغ و پرطرفدار در جامعه ایران بوده؛ زیرا با در نظرداشتن ساختار هرم جمعیتی جامعه ایران که بخش مهمی از آن را جوانان تشکیل می‌دهند، این موضوع همواره کانون توجهات اساسی بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  با این‌ حال به نظر می‌رسد مسائل و مباحث حاشیه‌ای، اظهارنظرهای مغرضانه و جهت‌دار پیرامون پدیده مهاجرت در کشور، آن را به یک بحران چالش‌برانگیز در سپهر سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ایران تبدیل کرده است.  نتیجه به حاشیه رفتن متن و تمرکز بیهوده بر مسائل حاشیه‌ای در عرصه مهاجرت‌های بین‌المللی در ایران این شده است که درحال حاضر با یک وضعیت آشفته و نابسامانی روبه‌رو هستیم که نه‌تنها کمکی به حل معضلات این حوزه نمی‌کند بلکه باعث عمیق‌تر شدن مشکلات این حوزه و از دست رفتن اندک فرصت‌های موجود در این حوزه نیز شده است.  در همین راستا کافی است نگاهی اجمالی بر مطالب نشریافته در این حوزه بیندازیم تا متوجه شویم حجم و تنوع مطالب و اظهارنظرهای غیرعلمی و غیرسازنده در این حوزه هزاران برابر محتویات علمی، پژوهش‌های آماری کمی و کیفی، مستندات و گزارش‌هایی است که باید در این حوزه پیرامون زمینه‌ها و ‌انگیزه‌های انواع مهاجرت، اثرات و تبعات، فرصت‌ها و تهدیدات مهاجرت برای جامعه ایرانی تولید و نشر و برای حل مسائل مرتبط با این پدیده به کار گرفته می‌شد.  معاونت علمی ریاست‌جمهوری و بنیاد ملی نخبگان در این زمینه در قالب ارائه مطالب پیوسته ادعاهای مطروحه را مورد بررسی قرار داده‌اند؛ در تازه‌ترین ادعاهای طرح‌شده عنوان می‌کنند مرداد ۱۳۴۴ نتایج بررسی مهاجرت که توسط سازمان ملل انجام‌شده بود، ایران را از لحاظ مهاجرت اتباع به کشورهای دیگر در ردیف پنج کشور پایین جدول نشان می‌داد (نزدیک به صفر) این درحالی است که با مراجعه به داده‌های بانک جهانی در حوزه مهاجران خارج از کشور در دهه ۱۹۶۰ میلادی (دهه ۴۰ شمسی) ایران رتبه هفتادوششم را بین ۲۳۲ کشور از نظر تعداد مهاجران در خارج از کشور داراست، به عبارت دیگر به ازای هر هزارنفر جمعیت کشور، 7.8 نفر در خارج از کشور به سر می‌بردند.

داده‌های مربوط به مهاجران کشورها، در پایگاه داده سازمان ملل از سال  ۱۹۹۰ موجود است. داده‌های مربوط به دهه ۶۰ میلادی توسط بانک جهانی استخراج شده و در دسترس قرار گرفته است. از سوی دیگر، طبق داده‌های بانک جهانی در دهه ۱۹۶۰(دهه ۴۰ شمسی) تعداد مهاجران ایرانی در کشورهای دیگر برابر با ۱۷۱,۴۷۸ نفر بوده است. به‌ عبارت‌دیگر به ازای هر هزارنفر جمعیت ایران 7.8 نفر در خارج از کشور به سر می‌بردند.  همچنین رتبه ایران در تعداد مهاجران خارج از کشور بین ۲۳۲ کشور در دهه ۴۰ شمسی هفتادوششم بوده است و علاوه‌بر آن، نرخ خالص مهاجرت ایران در ۶۵-۱۹۶۰ براساس داده‌‌های سازمان ملل متحد، برابر با (0.07-) به ازای هر هزارنفر است.

این نرخ از تقسیم تفاوت مهاجران ورودی به مهاجران خروجی به جمعیت کشور به دست می‌آید؛ بنابراین از داده‌های موجود در پایگاه داده سازمان ملل در سال ۶۵ نمی‌توان تعداد دقیق مهاجران ایرانی در خارج از کشور را تخمین زد؛ چراکه تعداد مهاجران ورودی به ایران هم در آن لحاظ شده است.

پیش از این پرویز کرمی، مشاور رئیس بنیاد ملی نخبگان و دبیر ستاد فرهنگ‌سازی اقتصاد دانش‌بنیان، درباره انتشار اخبار کذب و مغرضانه درباره مهاجرت ایرانیان به خارج از کشور و فرارمغزها در برخی رسانه‎های داخلی و خارجی،  گفته بود: «در متن اخباری که این رسانه‌ها منتشر می‌کنند باید از آمار و دلایل مهاجرت‌های بین‌المللی ایرانی‌ها به خارج از کشور صحبت شده باشد، اما در عین شگفتی و ناباوری مشاهده می‌شود در این متن، آمار و اطلاعات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (که در آن به علل جابه‌جایی و مهاجرت داخلی جمعیت شاغل و جمعیت بیکار کشور پرداخته شده) به‌عنوان سند و آمار مهاجرت ایرانی‌ها به خارج از کشور استناد شده است. به‌طور مثال نگارندگان محترم این گزارش‌های به ظاهر مستند، وقتی درحال کپی‌کردن آمار مربوط به جمعیت ایرانی حاضر در خارج از کشور به نقل از بهرام صلواتی بوده‌اند، آمار 1.6 میلیون نفر را 16 میلیون نفر قید کرده‌اند و همچنین در ارجاع به آمار اشتباه معاون آموزشی وزارت بهداشت در 28 مرداد سال 1398، (که از سوی وزارت بهداشت تکذیب شد و بدون اشاره به این تکذیبیه)، آن را به سال 89 نسبت داده‌اند. درواقع این نوع خطاهای تعمدی، مغرضانه و گل‌درشت زمانی شکل می‌گیرد که نویسنده با بی‌دقتی و دستپاچگی هرچه تمام، نسبت به کپی‌برداری آمارهای کذب و بدون استناد در فضای مجازی اقدام می‌کند.»

کرمی همچنین در ادامه این گفت‌وگو با اشاره به یکی از ادعاهای کذب، دروغ و بارها مطرح‌شده در رسانه‌ها با این عنوان که «طبق آمار صندوق بین‌المللی پول، ایران از نظر فرارمغز‌ها بین ۹۱ کشور جهان مقام اول را از آن خود کرده ‌است»، می‌گوید: «به‌طور مثال صندوق بین‌المللی هیچ‌گاه چنین آماری ارائه نداده و این موضوع بارها توسط مسئولان تکذیب شده و خود اینجانب برای کسی که سند این گزارش را ارائه دهد، جایزه یک میلیارد ریالی گذاشته بودم و آمارهای متقن بین‌المللی مبنی‌بر اینکه ایران هیچ‌گاه جزء 20 کشور اول مهاجرفرست نبوده و نیست، موجود است.»

بنیاد ملی نخبگان در گزارشی دیگر به ارائه آماری درخصوص مهاجرت پرداخته بود.

براساس آخرین مطالعه مهاجرت قطعی از کشور، ۲۷۱۲ نفر از برگزیدگان المپیادهای دانشجویی و ۳۵۳۱۳ نفر از رتبه‌های یک تا هزار کنکور سراسری مورد تحلیل قرار گرفته‌اند، میزان خروج از کشور قطعی رتبه‌های یک تا ۱۰۰۰ کنکور سراسری در رشته ریاضی از حدود ۶۰ درصد برای دانش‌آموختگان سال‌های 90 تا 92 با روند کاهشی به حدود ۳۸ درصد برای دانش‌آموختگان سال‌های 95 تا 97 رسیده که به نظر می‌رسد این روند همچنان ادامه داشته باشد. همچنین میزان خروج از کشور قطعی رتبه‌های یک تا ۱۰۰۰ کنکور سراسری در رشته علوم‌تجربی از حدود 10درصد برای دانش‌آموختگان سال‌های 90 تا 92 به کمتر از هفت‌درصد برای دانش‌آموختگان سال‌های 95 تا 97 رسیده است که این آمار نیز سیر نزولی دارد.

در رشته‌های علوم ‌انسانی نیز میزان خروج از کشور رتبه‌های یک تا 1000 کنکور سراسری از حدود 20 درصد برای دانش‌آموختگان سال 92 به کمتر از هشت درصد برای دانش‌آموختگان سال 97 کاهش یافته و میزان خروج از کشور نهایی برگزیدگان المپیادهای ریاضی، فیزیک، شیمی، کامپیوتر، نجوم و زیست‌شناسی با سیر نزولی، از حدود ۶۲ درصد برای دانش‌آموختگان سال‌های 90 تا 92 به حدود ۳۷ درصد برای دانش‌آموختگان سال‌های 95 تا 97 رسیده که نشان از روند کاهشی است.

همچنین روند بازگشت متخصصان ایرانی به کشور و همکاری با آنها، با طراحی و اجرای برنامه «همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور» از اسفند 1393 با هدف ایجاد سازوکاری جهت بهره‌مندی از دانش و تجارب ارزشمند ایشان، از میان دانش‌آموختگان دوره دکتری از 100 دانشگاه‌ برتر دنیا، اساتید 200 دانشگاه‌ برتر دنیا و متخصصان و کارآفرینان ایرانی فعال در موسسات شاخص علمی و فناوری یا شرکت‌های خارجی، آغاز شده است.

در همین راستا، بیش از 4700 نفر از متخصصان و فارغ‌التحصیلان ایرانی خارج از کشور در پلتفرم طراحی‌شده در مدل‌های مختلف همکاری خود را با کشور آغاز کرده‌‌‌اند که از این میان 135 کارآفرین، 93 شرکت‌ دانش‌بنیان و فناور را تاسیس کرده‌، 340 نفر به‌عنوان هیات‌علمی دانشگاه‌های برتر کشور جذب شده و 170 استاد مدعو و معین در دانشگاه‌های کشور قرارداد امضا کرده‌اند. 500 دانش‌آموخته دکتری در قالب پسادکتری در چرخه خدمت‌رسانی به جامعه بومی قرار گرفته‌‌اند و بیش از 2000 سخنرانی و کارگاه تخصصی در چهار سال گذشته برگزار شده است. مهاجرت نخبگان یا فرارمغزها یکی از مسائلی است که در رسانه‌ها بسیار به آن پرداخته می‌شود، این موضوع را قبلا نیز عنوان کردیم. با این وجود، طبق گزارش‌های معتبر بین‌المللی، ایران جزء کشورهای اصلی مهاجرفرست دنیا محسوب نمی‌شود.

ایران در گزارش سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (۲۰۱۵) جزء ۲۰ کشور اول و در گزارش بانک جهانی (۲۰۱۶) جزء ۳۰ کشور اول مهاجرفرست دنیا نیست. نرخ مهاجرت ایران به کل جمعیت تا سال ۲۰۱۳ به صورت تجمعی 1.5 درصد بوده که از میانگین جهانی (3.2 درصد) و نیز از اکثر کشورهای مشابه پایین‌تر است.

کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) به‌عنوان مهم‌ترین کشورهای توسعه‌یافته در جهان، تاکنون میزبان بیش از ۹۰ درصد مهاجران متخصص و تحصیلکرده دنیا بوده‌اند و اصلی‌ترین مقصد مهاجرت ایرانیان را نیز تشکیل داده‌اند. اما بنا به گزارش OECD، ایران جزء ۲۰ کشور مبدا اول مهاجران جدید به این کشورها نبوده است، بلکه با ۸۴۵هزار نفر ایرانی مهاجر در کشورهای OECD فاصله زیادی با فهرست ۲۰ کشور مبدا اول داشته است.

گرچه بیش از نیمی از مهاجران ایرانی به کشورهای OECD دارای تحصیلات دانشگاهی هستند، اما براساس آمار، هم تعداد مهاجران ایرانی با مدرک دانشگاهی و هم نسبت این افراد به کل افراد دارای تحصیلات دانشگاهی کشور، در مقایسه با سایر کشورها بسیار پایین است. طبق گزارش مشترک سازمان ملل و OECD ایران با حضور در پایین‌ترین سطح طبقه‌بندی جهانی از نظر این شاخص، در زمره کشورهایی است که نرخ مهاجرت افراد تحصیلکرده به کل جمعیت تحصیلکرده در آن، در طبقه کمتر از پنج درصد قرار دارد. در واقع این نرخ برای ایران (حدود چهار درصد)، از بسیاری از کشورهای با وضعیت توسعه مشابه کمتر است.

 

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: فرار مغزها مهاجرت نخبگان دانشگاه کارآفرینان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۲۳۰۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جهانگیر الماسی: غرب جامعه ایرانی را هدف گرفته است

جهانگیر الماسی: به جای خیلی مسائل که جایش اصلاً نیازی در فیلم سازی ما نیست و جذابیتی هم ندارد، بحث خانواده می‌تواند جایگزین شود، همین که عشق اعضای خانواده به هم را برسانیم،‌کارمان را درست انجام داده‌ایم. باید به سمت ازدیاد نسل و خانواده حرکت کنیم. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، دومین جایزه ملی جوانی جمعیت به همت ستاد ملی جمعیت در بخش‌های خانواده، رسانه، سازمان‌های مردم نهاد، دستگاهای اجرایی، شرکت‌ها و موسسات خصوصی، مدیران و نخبگان اردیبهشت سال جاری برگزار می‌شود.

در همین راستا جهانگیر الماسی، بازیگر پیشکسوت تلویزیون، سینما و تئاتر نسبت به تهدیدات غرب برای جامعه سنتی ایرانی هشدار داد و گفت:‌ خانواده حساس‌ترین قطب یک جامعه است. غرب جامعه ایرانی را هدف گرفته و اگر شرایط به همین منوال پیش برود، وضعیت نسل آتی ما به خطر می‌افتد.

وی با اشاره به اینکه این روزها خانواده‌ها به خاطر درگیر شدن با سیستم زندگی هوشمند و جامعه مدرن روز به روز از شرایط گذشته و سنتی خود دور می‌شود، گفت: من خودم مدتها است که در مرحله تحقیق و شناسایی راه‌هایی هستم که نقاط حساس مربوط به حوزه جمعیت و خانواده را تحت پوشش دارد. در غرب حتی طراحی ماشین‌ها در گذشته طوری بود که افراد را از هم، دور می‌کرد. هر عضو در یک ماشین، یک مانیتور مخصوص داشت و یک موبایل به دست می‌گرفت اما الان خودشان فهمیده‌اند که روششان اشتباه بوده و به تنزل خانواده دامن زده است. حال روش‌هایشان را تغییر داده‌اند اما ما الان در این گرداب افتاده‌ایم.

الماسی با ابراز نگرانی از وضعیت نسل آتی و کم شدن نسل جوان گفت: باید تلاش کنیم دو مرتبه به سمت خانواده و ازدیاد نسل حرکت کنیم. الان حتی هوش مصنوعی هم یکی از ابزارهای فرهنگی شده و در مطالعات اخیر باشگاه رم، ایرانی‌های سنتی مثل مردم یزد، شمالی‌ها و گیلکی یک بستر تحقیقات هستند، چرا که ذهنشان به لحاظ سنتی آماده است تا تکنولوژی‌های جدید را بپذیرد. ما باید خودمان روی اذهانمان به لحاظ جمعیتی و توجه به جوانی جمعیت کار کنیم نه اینکه بقیه برای ما تصمیم‌گیری فرهنگی کنند.

این پیشکسوت بازیگری با اشاره به اینکه شهید طهرانی مقدم در همین بستر رشد کرد و تحصیلاتش را با آن جهش فکری و دانشی که داشت، جلو برد و با وجود همین افراد کشور ما به سطح بالای تکنولوژی دفاعی و امنیتی موشکی رسیده، گفت: بستر ذهنی مردم ما آماده است، کافی است که ما هم قدری همت کنیم تا آنها به سمت و سوی درست به لحاظ جامعه شناسی و تهدیداتی که در آینده ممکن است نسل ما را دچار مخاطره کند، برسیم.

مسئولان به قانون جوانی جمعیت باید در عمل معتقد باشند

وی اظهار داشت: آموزش‌های فرهنگی در سینما، تئاتر و تلویزیون از سوی اهالی هنر می‌تواند جامعه را به سمت و سوی پذیرش صحیح مفاهیم اجتماعی و فرهنگی چون اهمیت جوانی جمعیت سوق دهد. امروز ما حساس ترین موقعیت را در سطح جهانی و جامعه شناسی داریم چرا که مخالفین ما دست روی کانون خانواده گذاشته‌اند.

وی با اشاره به سریال‌ها و فیلم‌های کره‌ای که همه جمع شدن اعضای خانواده و توجه به خانواده را نشان می‌دهد، به ستاد خبری دومین جایزه ملی جوانی جمعیت گفت: به جای خیلی مسائل که جایش اصلاً نیازی در فیلم سازی ما نیست و جذابیتی هم ندارد، بحث خانواده می‌تواند جایگزین شود، همین که عشق اعضای خانواده به هم را برسانیم،‌کارمان را درست انجام داده‌ایم.

علاقه مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانند به سایت jameyat.ir مراجعه فرمایند.

``پایان پیام/

دیگر خبرها

  • چرا برخی از مهاجران افغان از ایران خارج شدند؟
  • شماری از مهاجران افغان از ایران خارج شدند
  • مهاجران افغانستانی می‌توانند گواهینامه رانندگی بگیرند؟
  • جهانگیر الماسی: غرب جامعه ایرانی را هدف گرفته است
  • تحصیل در خارج از کشور، مطمئن‌ترین روش مهاجرت
  • جنایت مرد ایرانی در ترکیه بخاطر کرایه تاکسی
  • ۹۶۷۴ شرکت دانش‌بنیان در کشور وجود دارد
  • راننده تاکسی ترکیه ای طلب۲۰۰دلار کرایه کرد؛ مسافر ایرانی او را کشت، پولهایش را برداشت و با ماشین او فرار کرد
  • درخت بی سایه مستندی برای فرزندان مهاجرین افغانستانی
  • روایتی از فرزندان مهاجران افغانستانی در «درخت بی‌سایه»