Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-19@11:01:58 GMT

ایران و ترکیه و ضرورت همگرایی سیاسی و اقتصادی

تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۲۵۶۸۵

ایران و ترکیه و ضرورت همگرایی سیاسی و اقتصادی

روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه از منظر سیاسی، تجاری و اقتصادی به عنوان یک نقطه عطف در سال های اخیر وارد مرحله جدیدی شده و فرایند رو به رشدی را طی کرده است به طوری که هم اکنون مناسبات دو کشور همسایه در بسیاری از زمینه ها در حال توسعه می باشد و ضرورت تداوم و گسترش آن در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری احساس می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برغم اراده و عزم سیاسی رهبران دو کشور ایران و ترکیه برای ارتقای روابط، باید توجه داشت که امروز جمهوری اسلامی تحت شدیدترین تحریم ها در طول تاریخ از سوی ترامپ رئیس جمهوری آمریکا بوده و همین مسئله موجب شده تا مشکلاتی بر سر همکاریها و هدف گذاری های آنکارا و تهران وجود داشته باشد.

مسئولان دو کشور ایران و ترکیه بارها اعلام کردند که اراده آنها در تاسیس یک بانک مشترک ، تجارت دو جانبه و فعالیت تجاری بدون نیاز به دلار آمریکا و رسیدن به توسعه پایدار در روابط اقتصادی بین دو کشور است.

ایران و ترکیه با هدفگذاری ۳۰ میلیارد دلاری، روابط اقتصادی و تجاری گسترده ای دارند و دو طرف عزم خود را برای توسعه مناسبات و دستیابی به این هدف جزم کرده اند هرچند که حجم روابط اقتصادی تهران و آنکارا هم اکنون کمتر از یک سوم این رقم تعیین شده است.

با وجود اینکه در شرایط فعلی حجم مبادلات تجاری میان دو کشور از سطح مطلوبی برخوردار است، اما با هدف ترسیم شده ۳۰ میلیارد دلار فاصله دارد و امیدواریم که در آینده نیز حجم مبادلات با توجه به توانمندی‌های متقابل دو کشور بیش از پیش افزایش یابد.

با سفر دکتر روحانی رئیس جمهوری به آنکارا برای شرکت در اجلاس سه جانبه سران ایران، روسیه و ترکیه که امروز در این کشور برگزار خواهد شد، اجلاس بیست و هفتمین نشست کمیسیون‌های مشترک اقتصادی دو کشور نیز فردا تشکیل و آخرین وضعیت مناسبات اقتصادی تجاری مالی و بانکی میان تهران و آنکارا مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت و زمینه‌های همکاری در حوزه‌های جدید میان طرفین بررسی و توافقات میان ایران و ترکیه نیز امضا خواهد شد.

دبیر کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه به عزم سیاسی میان رهبران دو کشور برای ارتقای روابط دو جانبه اشاره کرد و گفت : موضوع استفاده از پول‌های ملی در مبادلات تجاری و اقدامات لازم برای عملیاتی شدن این مهم در دولت دوازدهم در حال انجام است.

«بهمن حسین پور» ‌به افزایش تعداد اقلام شامل تعرفه ترجیحی میان ایران و ترکیه اشاره کرد و گفت که تعداد اقلام شامل تعرفه ترجیحی در گذشته بسیار ناچیزی بوده است و در  دوره جدید فعالیت‌های کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه و با گفت و گوها و مذاکرات کارشناسی که با طرف ترک انجام شده این میزان به ۱۳۰۱ مورد رسیده که موافقتنامه آن به زودی توسط مقامات دو کشور امضا خواهد شد و با این  حساب می توان در صورت تایید از رشد بیش از سه برابری در این حوزه سخن گفت.

وی به موانع و مشکلات پیش روی تجار دو کشور اشاره کرد و گفت:‌یکی از موانعی که بر سر راه همکاری‌های تجاری اقتصادی ایران و ترکیه وجود داشت ، اختلافاتی بود که تجار ایرانی و ترک در برخی از مواقع با یکدیگر پیدا می کردند که این مسئله موجب می‌شد همکاری‌های تجاری و اقتصادی طرفین گاهی متوقف و تحت تاثیر قرار گیرد.
دبیر کمیسیون مشترک اقتصادی ایران وترکیه گفت:در این دوره برای حل این مشکل نیز تمهیداتی اندیشیده شده و آن تشکیل هیئت حل اختلاف تجاری متشکل از اتاق‌های بازرگانی و مسئولان دو کشور است که هر سه ماه یکبار تشکیل می‌شود تا اگر اختلافی بود به آن رسیدگی کند.
دبیر کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه درباره وضعیت خرید نفت ایران از سوی ترکیه اظهار داشت: ترک ها از گذشته از بزرگترین خریداران محصولات انرژی ایران اعم از برق، نفت، گاز بوده اند. در موضوع برق اختلاف میان ایران و ترکیه نیست بلکه اختلاف با پیمانکار ترک است که این موضوع هم از جمله مسائلی است که در کارگروه انرژی کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در حال بررسی و رسیدگی است.
 حسین پور افزود: ایران و ترکیه در موضوع گاز از سالهای گذشته با یکدیگرتوافقاتی دارند اما مسئله تحریم های بانکی و مساله برگشت وجوه حاصل از درآمدها و فروش آن باعث شده تا در این رابطه شاهد برخی مشکلات باشیم که امیدواریم حل و فصل شود.
وی در رابطه با چشم انداز دستیابی به افق روابط تجاری۳۰ میلیارد دلار در سال نیز گفت : قطعاً دستیابی به این حجم مناسبات  یان ایران و ترکیه شدنی است و نباید فراموش کنیم که دستیابی به چنین چشم اندازی یک شبه حاصل نمی شود از طرف دیگر باید توجه داشته باشیم که ایران تحت شدیدترین تحریم هاست

حسین پور تاکید کرد که ظرفیت های همکاری میان دو کشور بسیار بیشتر از حجم روابط کنونی است و می توان با تعریف همکاری‌ها در حوزه های متنوع به رقمی بیشتر از ۳۰ میلیارد دلار در سال هم رسید.

باید پذیرفت که ایران و ترکیه ظرفیت صنعتی، تجاری و اقتصادی زیادی دارند که تا حد زیادی دست‌نخورده باقی‌مانده و باید تلاش کرد تا ظرفیت‌های بالقوه میان دو کشور به بالفعل تبدیل شود ودر این بین برگزاری اجلاس و کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه رفت و آمدها برای آشنا کردن تجار کارآفرین دو کشور می تواند موثر باشد تا با پایه گذاری ابتکاراتی توسط هیات های تجاری بخش خصوصی دو کشور پپشگام توسعه روابط تجاری باشند.

بییست و هفتمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه ۱۷ - ۱۸ سپتامبر (۲۶ و ۲۷ شهریور) با مشارکت بخش های دولتی و خصوصی در مجموعه چانکایا آنکارا برگزار می شود.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه آنکارا ترکیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۲۵۶۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سلاح ورزی: بعد از عملیات روز یکشنبه شرایط اقتصادی کشور به سوی آرامش می‌رود

    عصر ایران؛ محمد حسن گودرزی- حسین سلاح‌ورزی عضو اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: اقتصاد و بازارها تحت تاثیر تکانه‌های زیادی هستند و از این جهت امیدوارم این شوک و تنشی که به بازار ارز و بازار سرمایه وارد شده به زودی تخلیه شود و شاهد آرامش در این بازارها و بازگشت روند فعالیت‌های اقتصادی به حالت عادی باشیم.

   در اولین ساعات روز یکشنبه، ایران در پاسخ به حمله ارتش اسراییل به کنسول گری خود در دمشق حمله‌ای هوایی با استفاده از موشک و پهباد به دو مرکز اطلاعاتی و هوایی اسرائیل در مرز انجام داد.

   با وجود اینکه در روزهای پیش از این عملیات، بازار ارز و سرمایه در ایران پرتلاطم و به نوعی همراه با نگرانی از تاثیرات این عملیات بود اما برخلاف انتظار روز یکشنبه بازارهای ایران نسبتا آرام بودند. انتشار اخباری در مورد فرونشستن تنش باعث شد  فضا تا حدی به سوی عادی شدن حرکت کند و بازارهای کشور تا حدودی از شرایط احساسی دور شوند.

   حسین سلاح‌ورزی رییس پیشین و عضو اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در گفت و گو با عصر ایران این گزاره را که بعد از پاسخ ایران به اسرائیل برخی صحبت از ترس مردم به دلیل تاثیرات اقتصادی این واکنش کرده‌اند رد کرد و گفت‌: واقعیت ماجرا از دید من به عنوان یک فعال اقتصادی و شهروند خلاف این را ثابت کرده و به نظر می‌رسد تا حدودی آرامش در بین مردم وجود دارد.

   سلاح‌ورزی ادامه داد: تجارت، سرمایه‌گذاری و اقتصاد یک برآیند و موضوعی تاثیرپذیر از مسائل مختلف اند و هر نوع اخبار ناخوشایند بر آنها تاثیرگذار است. با این همه همان طور که پیشتر در نطق خودم در جلسه روز دوشنبه به آن اشاره کردم، در نهایت تصمیم‌گیران کشور ناگزیر بودند پاسخی تنبیهی به آن تعرض (حمله اسرائیل به کنسول گری ایران در دمشق) می‌دادند، بهتر و شایسته‌تر این است که در این شرایط حس وحدت ملی، انسجام داخلی و تقویت رضایت‌مندی مردم هم در نظر گرفته شود.

   رئیس اتاق بازرگانی خرم‌آباد گفت: کاش برخی از نهادها و دستگاه‌های کشور که در هفته‌های اخیر کاری جز تحریک حساسیت مردم و مقابل افکار عمومی ایستادن نداشتند، در این ساعات و روزها به هر خانوار ایرانی یک پرچم می‌دادند تا ایرانی‌ها با اهتزاز آن در جلو خانه‌هایشان تصویری بسیار زیبا، پیامی روشن از عشق و علاقه خود به این آب و خاک نشان می‌دادند.

   وی تصریح کرد: با این همه اقتصاد و بازارها تحت تاثیر تکانه‌های زیادی هستند و از این جهت امیدوارم این شوک و تنشی که به بازار ارز و بازار سرمایه وارد شده به زودی تخلیه شود و شاهد آرامش در این بازارها و بازگشت روند فعالیت‌های اقتصادی به حالت عادی باشیم.

    سلاح‌ورزی در پاسخ به سوال دیگری در مورد خوش بین بودن به روزهای آینده گفت: من امیدوارم این سلسله درگیری‌ها با توجه به اینکه پیام‌های روشنی منتشر شده دیگر ادامه پیدا نکند و این موضوع خاتمه یافته باشد (همان طور که از طرف مقامات ما اعلام شده تمام شده است مگر آنها ادامه دهند).

   رییس پیشین اتاق ایران در باره افق پیش رو در تجارت خارجی  تصریح کرد:  در سال 1402 متاسفانه شاهد کاهش صادرات غیرنفتی بودیم و افزایش کسری تراز تجاری نزدیک به 17 میلیارد دلار رکورد زد. نوع سیاست گذاری و ریل گذاری در مورد سیاست‌های ارزی و تجاری علائم امیدوارکننده‌ای را نشان نمی‌دهد. تصور من این است که در سال 1403 هم صادرات کاهش خواهد پیدا کرد و هم کسری تراز تجاری بیشتری خواهیم داشت.

   سلاح‌ورزی در پایان در پاسخ به این سوال که چه اتفاقی باید رخ دهد تا این مشکلات تجاری حل شود، گفت: من فکر می‌کنم  موضوع اول در واقع عزم جدی و کنارگذاشتن تحریم‌ها و بازگشت به اقتصاد بین‌الملل است. تحریم عامل موثری در کاهش تجارت خارجی است. دوم اینکه مسئولان باید سیاست دیگری برای سیاست گذاری اقتصادی هم در حوزه ارزی و هم در حوزه تجاری در پیش بگیرند. نوع سیاست‌هایی که به خصوص در حوزه پیمان‌سپاری داریم، هیچکدام تسهیل کننده و کمک کننده به صادرات نیستند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • روابط اقتصادی و تجاری استان بوشهر با ازبکستان توسعه یابد
  • مبادلات تجاری ایران و ازبکستان افزایش می‌یابد
  • کمیسیون مشترک اقتصادی و تجاری ایران و تاجیکستان تشکیل شد
  • هدفگذاری تجارت ۷۰۰ میلیون دلاری بین ایران و تاجیکستان
  • روابط خارجی استان قزوین با کشورهای خارجی تقویت می شود
  • تقویت روابط خارجی هدف مدیران اقتصادی قزوین است
  • نمایندگی پارک علم و فناوری قزوین در کشور بلاروس تاسیس می‌شود
  • سلاح ورزی: بعد از عملیات روز یکشنبه شرایط اقتصادی کشور به سوی آرامش می‌رود
  • افتتاح دفتر نمایندگی اتاق مشترک ایران و آلمان در خرمشهر
  • نشست فعالان اقتصادی استان کرمان با سرکنسول روسیه + تصاویر