Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایلنا، نوروز رجبی (سرپرست هیات باستان شناختی مجموعه معماری دست کند مهریان یاسوج) با اشاره به آنکه یکی از تلخ‌ترین تجربیاتش، کاوش در تنگ مهریان یاسوج بود، گفت: این محوطه باستانی در شمال غربی شهر یاسوج قرار دارد. ماجرا از این قرار بود که در سال ۱۳۹۳، به طور اتفاقی یکی از ساکنان منطقه درصدد حفر چاه برای خانه بود و ضمن حفر این چاه به حفره‌ای برمی‌خورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

درون حفره چند خمره می‌بیند و درنهایت با دالان‌های تو درتو روبه رو می‌شود. اینجاست که پای میراث‌فرهنگی و یگان حفاظت به میان می‌آید و از قضا یکی از خبرگزاری‌ها خبری از وجود گنجی از دوره هخامنشی در این منطقه منتشر می‌کند. این امر سبب بوجود آمدن هجمه‌ای از اخبار نادرست و هجوم مردم به منطقه شد. این درحالی است که خبری از گنجینه نبود و فقط چند خمره سفالی پیدا شده بود.

او ادامه داد: در نهایت باستان‌شناسان با تعجیل و با دست خالی به سراغ کاوش می‌روند. نتیجه آن شد که حدود ۴۰ روز کاوش بدون تامین هزینه‌های کارگر، کارشناس و ابزارهای باستان‌شناسی، انجام و در نهایت با توجه به عدم تامین بودجه، کاوش تعطیل می‌شود.

هرچند رجبی تاکید دارد که حفظ آثار تاریخی از پرداخت پول کارشناس و سرپرست کاوش مهم‌تر است اما تصریح کرد: تاکنون حتی یک هزارتومان هم دریافت نکرده‌ایم. پول کارشناسان، سرپرست و... پرداخت نشده. منافع مملکت را نسبت به منافع خودمان در اولویت قرار می‌دهیم و با وجود آنکه هیچ دریافتی نداشتیم، به دلیل نبود بودجه، مطالعات ادامه نیافت.

این باستان‌شناس خاطرنشان کرد: از آنجا که پول برای ادامه کاوش وجود نداشت و شخصی که این محوطه زیر خانه او پیدا شده بود، می‌خواست خانه خود را بسازد، ناچار به فدا کردن آثار تاریخی و دفن آن شدیم. سازمان میراث‌فرهنگی به هیچ عنوان پیگیر اتفاقاتی که افتاد، نبود این درحالی است که نتیجه کاوش‌های اولیه منجر به کشف آثاری دست کند از دوره اشکانیان شده بود. اما از آنجا که کاوش متوقف شد و ادامه نیافت، هنوز نمی‌دانیم برای استقرار دائم بود یا موقت، بر اثر فشارهای سیاسی این نوع زیست را انتخاب کرده بودند یا دلیل دیگری داشت. درنهایت چون هیچ بودجه‌ای اختصاص نیافته، مطالعه جدیدی هم انجام نشد و همه چیز به حال خود رها شد. اشیای پیدا شده نیز به موزه انتقال داده شد اما معماری آن مورد توجه قرار نگرفت.

گورستان تاج امیر

او با تاکید برآنکه این حکایت نه تنها در مهریان بلکه در تاج امیر هم تکرار شده است، گفت: در گوشه شمال شرقی یاسوج هم شاهد اتفاقات دیگری هستیم. در کنار رودخانه بشار در منطقه‌ای جنگلی، بخشی از اراضی ملی به دانشگاه علوم پزشکی داده می‌شود. از آنجا که این دانشکده نیازمند ساخت کتابخانه، سالن ورزشی،‌فضای سبز و... است از این رو درصدد صاف کردن بخشی از ناهمواری‌ها که در شیب کوه هستند، برمی‌آید و در این راستا به آثار تاریخی و فرهنگی می‌رسند اما به روایت راننده لودری که در این محوطه کار می‌کرد، ۱۵ شبانه روز تخریب را ادامه می‌دهند.

رجبی ادامه داد: پیمانکار پروژه این اخبار را منتشر نمی‌کند و میراث فرهنگی را در جریان نمی‌گذارد. کار به جایی می‌رسد که راننده لودر درصدد ارائه تعدادی از آثار این محوطه شامل ظروف فلزی، خنجر، ظروف سنگی و... به میراث‌فرهنگی برمی‌آید. وقتی به برش و رمپی که ایجاد کرده‌اند، نگاه کنیم شاهد آن هستیم که گورهای تاریخی کاملا مشخص هستند و نیازی نیست اطلاعات میراثی داشته باشید تا آن را تشخیص دهید زیرا از دور کاملا قابل تشخیص است. بعد از گزارش راننده لودر، یگان حفاظت میراث به منطقه مراجعه و وجود یک محوطه و گورستان تاریخی گزارش شد. درنهایت هم گورستان تاج امیر معرفی می‌شود.

او افزود: پس از این رویدادها، تیم باستان‌شناسی به منطقه عازم می‌شود و حین کاوش‌ها، دانشکده علوم پزشکی بخش دیگری از گورستان را تخریب می‌کند. این امر سبب بروز دعوا و بالا گرفتن بحث‌ها و ارجاع به دانشگاه علوم پزشکی و تشکیل جلسه می‌شود. جلسه‌ای که هیچ خروجی ندارد. در نهایت با انجام یک فصل کاوش در گورستان تاج امیر، کاوش‌ها متوقف و تاکنون هیچ کار دیگری به لحاظ باستان‌شناسی در این محوطه انجام نشده است.

به گفته رجبی، اکنون باستان‌شناسان اگر بخواهند از گورستان تاج امیر بازدید کنند باید از حراست دانشکده پزشکی اجازه بگیرند که البته این اجازه نیز صادر نمی‌شود. اینگونه به نظر می‌رسد که مدیریت میراث‌فرهنگی استان چنین دغدغه‌ای ندارد و کسی نمی‌گوید که به چه حقی آثار تاریخی را از بین برده‌اند؟

این باستان‌شناس خاطرنشان کرد: گورستان تاج امیر یکی از بزرگترین گورستان‌های ایلامی در جنوب ایران است که گورهای دسته‌جمعی، گورهای تکی، ابزارهای جنگ، شکار، خنجر، ظروف سفالی و... در این محوطه بدست آمده بود.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: موزه کاوش یگان حفاظت باستان شناس سازمان میراث فرهنگی خمره سفالی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۳۵۹۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امیر سیاری: بدون حضور دانشگاهیان و جهادیان نمی‌توانستیم «موشک تاو» بسازیم

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، امیر حبیب‌الله سیاری،  معاون هماهنگ کننده ارتش ظهر امروز در حاشیه مراسم بزرگداشت سپهبد قرنی در جمع خبرنگاران اظهارکرد: شهید قرنی دو بار به اتهام کودتا علیه رژیم طاغوت دستگیر و زندانی شد. شهید قرنی را بدون درجه بازنشست کردند ولی پس از پیروزی انقلاب امام او را با درجه سرلشکری به عنوان رئیس ستاد ارتش انتخاب کردند.

وی تأکید کرد: شهید قرنی کلا ۴۰ روز در این مسئولیت ایفای نقش کرد، اما در این مدت کوتاه اقدامات ارزشمندی انجام داد، او مبارزه شدیدی با عوامل ضدانقلاب که به دنبال منحل کردن ارتش بودند، داشت.

سیاری افزود: در روز‌های ابتدایی پیروزی انقلاب تنها سپر دفاعی کشور ارتش بود که اگر منحل می‌شد کشور بدون سپر دفاعی بود. امام شهید قرنی را در این مسئولیت قرار می‌دهد که وی در جلسات مختلف با چریک‌ها و منافقین دفاع کرده و اجازه نداد آسیبی به ارتش وارد شود و ارتش به عنوان سپر دفاعی کشور حفظ شد.

معاون هماهنگ کننده ارتش اظهارداشت: در مسیر و خط انقلاب حرکت کردن بصیرت زیادی می‌خواهد، شهید قرنی واقعا بصیرت داشت و نتیجه اقداماتش این بود که آسیبی به سپر ارتش وارد نشد.

وی با بیان اینکه شهید قرنی نگاه دقیقی داشت و بنی صدر را به خوبی می‌شناخت، ادامه داد: شخصیت شهید قرنی مثل شخصیت شهید صیاد می‌تواند به عنوان الگو قرار گیرد.

سیاری همچنین با یادآوری این مطلب که با موشک تهران را می‌زدند مردم شعار می‌دادند موشک جواب موشک، اما خبر نداشتند نداریم؛ الان وضعیت موشک‌ها را می‌بینید، گفت: خودکفایی اولین درس در حوزه دفاعی است، در بحث نظامی گری تا جای امکان باید به توانمندی‌های خود متکی باشیم، در زمان جنگ توان تولید نداشتیم و گلوله توپ را جیره بندی می‌کردیم، اما امروز آنقدر تولید کردیم که صادر هم می‌کنیم.

معاون هماهنگ کننده ارتش اضافه کرد: در تانک، ناو نفربر، سلاح‌های انفرادی و اجتماعی، ناوشکن، ناو، هواپیما، زیردریایی، سامانه‌های پدافند هوایی کاملا وابسته بودیم و وقتی وابسته باشیم در زمان نیاز به ما نمی‌دهند.

وی در پایان گفت: موشک تاو تمام شد و به ما نمی‌دادند و اگر جهادیان و دانشگاهیان پای کار نمی‌آمدند کی می‌توانستیم موشک تاو بسازیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کشف بقایای زنان شکنجه و خفه شده‌ به شیوه «مافیاهای ایتالیایی» در مراسم قربانی ۶ هزار سال پیش
  • (تصاویر) عجیب‌ترین گورستان ایران
  • کشف کلاه‌خود ۲۵۰۰ ساله
  • تاکید برلزوم مطالعه و احیای روستای مدفون کندوان
  • امیر سیاری: بدون حضور دانشگاهیان و جهادیان نمی‌توانستیم «موشک تاو» بسازیم
  • ورود پژوهشگران ایرانی به «باستان شناسی جنایی» برای نخستین بار
  • کشف بی‌ سابقه یک سازه مرموز در نزدیکی دو گورستان در فرانسه
  • برای نخستین بار در ایران؛ باستان‌شناسی در خدمت پلیس آگاهی
  • دعوت AFC از امیر قلعه نویی و مجید جلالی
  • کاوش‌های باستان‌شناسی در پارس‌آباد و بیله‌سوار