Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-25@00:43:09 GMT

۳۰ تالاب کشور در حال احیا هستند

تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۴۶۲۸۹

۳۰ تالاب کشور در حال احیا هستند

نماینده دفتر حفاظت از تالاب‌های کشور گفت: ۳۰ تالاب در کشور با برنامه‌ریزی‌های انجام شده در حال احیا هستند که امیدواریم تا پایان دولت دوازدهم بتوانیم مطالعه، طراحی و اجرای این طرح‌ها را شاهد باشیم.

به گزارش ایسنا، منطقه اردبیل، احمدی در سومین کارگاه تدوین برنامه مدیریت جامع تالاب نئور در فرمانداری اردبیل اظهار کرد: حفاظت از تالاب‌ها براساس کنوانسیون‌های بین‌المللی از ارزش و اهمیت خاص برخوردار است به طوری که نقش این تالاب‌ها را در تامین غذا، کنترل سیلاب‌ها، جلوگیری از خشکسالی، تصفیه هوا و دفع آلاینده‌ها، تامین منابع آب پائین دست و ارزش فرهنگی به خوبی مشاهده می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه وجود دریاچه ارومیه به پاکی هوای آذربایجان و جلوگیری از گردغبار و بادهای محلی و همچنین تنوع زیستی کمک کرده بود، خاطرنشان کرد: بعد از مرگ تدریجی این دریاچه ما امروز باید میلیاردها تومان هزینه کنیم تا احیای آن انجام شود.

نماینده دفتر حفاظت از تالاب‌های کشور افزود: همین تالاب‌ها می‌تواند سالانه ۵ میلیارد دلار ارزش خدماتی ایجاد کند و ۱۰ برابر جنگل‌ها تولید ارزش افزوده داشته به طوری که تالاب شادگان برای ۵ هزار نفر و هامون نیز ۷۰ هزار خانوار تامین معاش کرده است.

احمدی بیان کرد: با نابودی تدریجی این تالاب‌ها در سال‌های گذشته به رغم اهمیت و جایگاه آنها ما شاهد برخی نابسامانی‌هایی بودیم به طوری که در همین تالاب نئور که منطقه حفاظت شده محسوب می‌شود، تنوع و تکثر بهره‌برداران خود مانعی جدی در احیای آن بوده است.

وی ادامه داد: جهاد کشاورزی، منابع طبیعی، حفاظت محیط زیست، میراث فرهنگی، شیلات و ... از شرکای تالاب‌ها به شمار می‌رود که این اوضاع به هم ریخته زمینه به هم ریختگی تالاب‌ها را به وجود آورده است.

نماینده دفتر حفاظت از تالاب‌های کشور اضافه کرد: شاه بیت توسعه پایدار در حوزه آبریزها احیای تالاب‌ها و مصرف بهینه در پائین‌دست‌ها به حساب می‌آید به طوری که یکی از علل و عوامل خشک شدن دریاچه ارومیه بهره‌برداری‌های متعدد در پائین دست با هدف احیای کاربری‌های گوناگون بوده است که به نوعی نابسامانی‌ها را در این حوزه رقم زده است.

احمدی به تشدید آلودگی و فرآیند خشکسالی در احیای این تالاب‌ها اشاره کرد و گفت: ما به دلیل واقع شدن در نقطه خشک جهان باید با خشکسالی‌ها کنار بیائیم چرا که دریاچه آرال که ۵ برابر ارومیه وسعت داشت به دلیل ناپایداری تامین منابع و کشت محصولات آب‌بر دچار مرگ تدریجی شده به طوری که تنها ۲۰ درصد از این دریاچه باقی مانده است.
 
اختصاص ۷ هزار میلیارد تومان گام اول در احیای دریاچه ارومیه

نماینده دفتر حفاظت از تالاب‌های کشور در ادامه از اختصاص ۷ هزار میلیارد تومان اعتبار ملی برای احیای دریاچه ارومیه در گام اول خبر داد و اظهار کرد: باید ۱۰ برابر این رقم هزینه کنیم تا دریاچه ارومیه احیا شود.

احمدی خاطرنشان کرد: ما قصد نه گفتن به طرح‌های توسعه‌ای و صنعتی را نداریم اما باید تعادل مناسبی بین توسعه زیست بوم‌ها و همچنین رویکرد توسعه صنعتی اتفاق بیفتد تا ما هم در بهره‌برداری و هم حفاظت بتوانیم کارها را به شکل متوازن به پیش ببریم.

وی در مورد احیای ۳۰ تالاب کشور با همکاری و هم‌اندیشی جوامع محلی و استفاده از نظرات کارشناسی بیان کرد: خود دریاچه ارومیه در جلوگیری از تولید ریزگردها نقش‌آفرین بوده و مهمتر از تنوع پرندگان همچون پلیکان برای ما مدیریت اکوسیستم در این تالاب‌ها و دریاچه‌ها مدنظر است.

نماینده دفتر حفاظت از تالاب‌های کشور ادامه داد: ایران جزو ۱۸۸ کشور دنیاست که به کنوانسیون تنوع زیستی و همچنین کنوانسیون‌های زیست بومی دنیا پایبند بوده و سعی بر این است تا اهداف جامع در این حوزه پیگیری شود.

احمدی از انتخاب اجتماعی در سایه مدیریت جامع به نفع ذینفعان محلی، اطلاع‌رسانی و آگاهسازی و تدوین برنامه جامع برای تالاب‌ها خبر داد و گفت: ما تاکنون برای نئور سه کارگاه برگزار کردیم و در این کارگاه‌ها ابعاد مختلف احیای این دریاچه با در نظر گرفتن ساختارهای سازمانی و جوامع محلی، زون‌بندی و پهنه‌بندی مورد توجه قرار گرفته و سعی بر این است تا در دو گام باقیمانده بتوانیم کتاب جامع مدیریت نئور را تهیه کنیم.

وی در پایان تصریح کرد: ما در این گام‌های احیا و بازسازی سعی می‌کنیم تا نگاه همه جانبه‌ای را به احیای تالاب‌ها و زیست بوم‌های محلی داشته باشیم که قطعا در این راستا تاکنون برای ۲۰ تالاب کتاب جامع و کاملی تدوین شده و تلاش برای بهره‌گیری از نظرات کارشناسی و نگاه‌های توسعه‌ای است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: تالاب درياچه اروميه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۴۶۲۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدور حکم قضایی علیه مدیرعامل شرکت دولتی در اصفهان

 به گزارش تابناک به نقل از ایلنا، «آرزو اشرفی‌زاده»، مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست درباره آخرین وضعیت پیگیری تامین حقابه تالاب گاوخونی و رودخانه زاینده‌رود، توضیح داد: «با توجه به این که عدم تخصیص حقابه تالاب گاوخونی در طول سال‌های اخیر، باعث ایجاد وضعیت نامناسبی برای این تالاب شده است، سازمان محیط‌زیست هم در سطح ملی و هم در سطح استانی، پیگیری‌های خود را برای تامین حقابه این تالاب افزایش داده که خوشبختانه نتایج قابل قبولی هم در این زمینه به دست آمده است.»
 

 وی افزود: مشکلات مربوط به حوضه آبریز رودخانه زاینده‌رود و تالاب گاوخونی ناشی از سال‌ها بارگذاری بیش از حد مصارف آبی در بخش‌های صنعت و کشاورزی در استان‌های اصفهان و چهارمحال و بختیاری است. این بارگذاری‌ها باعث شده است که علاوه بر کم شدن شدید حجم آب تالاب گاوخونی و از بین رفتن جریان پایدار در رودخانه زاینده‌رود، شاهد بروز مشکلات محیط‌زیستی دیگری نظیر فرونشست زمین در استان اصفهان باشیم. همچنین اگر روند خشک شدن گاوخونی ادامه پیدا کند، این تالاب به یک کانون جدید گرد و غبار در مرکز کشور تبدیل خواهد شد.

شکایت اداره‌کل محیط‌زیست استان از مدیرعامل آب منطقه‌ای اصفهان
اشرفی‌زاده ضمن تاکید بر لزوم رعایت موارد درج‌شده در جدول منابع و مصارف آب حوضه آبریز زاینده‌رود با هدف برقراری جریان پایدار در رودخانه و تخصیص کافی حقابه گاوخونی، اظهار داشت: رایزنی‌هایی جدی با مسئولان وزارت نیرو انجام شده است که در تمام حوضه‌های آبریز کشور، حقابه تالاب‌ها را مطابق جدول تخصیص منابع و مصارف حوضه آبریز مربوطه تخصیص دهند، اما در استان اصفهان تخصیص حقابه اندک به تالاب گاوخونی در طول سال‌های متوالی، کار را به جایی رساند که اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست استان در سال گذشته از مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اصفهان بابت عدم تخصیص حقابه گاوخونی به میزانی که براساس قانون تالاب‌ها توسط سازمان محیط‌زیست تعیین شده است، شکایت کرد که این مساله منجر به صدور حکم قضایی شد.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست خاطرنشان کرد: براساس حکم صادرشده توسط مراجع قضایی استان اصفهان، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان به عدم تخصیص کافی حقابه تالاب گاوخونی محکوم شده است که این اتفاق نشان‌دهنده پیگیری جدی موضوع در سطوح ملی و استانی توسط مسئولان سازمان محیط‌زیست است. البته در بسیاری از استان‌های کشور شاهد عدم تخصیص کافی حقابه تالاب‌ها هستیم، اما درباره تالاب گاوخونی وضعیت به حدی وخیم است که اصفهان به تنها استانی تبدیل شده که مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آن بابت عدم تامین مقاله یک تالاب محکوم شده است.

حضور پرندگان در اطراف گاوخونی پس از آبگیری ۵ درصدی تالاب
اشرفی‌زاده با بیان این که پس از محکومیت مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اصفهان توسط مراجع قضایی استان، این شرکت ناچار شد که بخشی از حقابه تالاب گاوخونی را تخصیص دهد، عنوان کرد: در ماه‌های پایانی سال گذشته مقداری از حقابه گاوخونی توسط شرکت آب منطقه‌ای استان اصفهان از سد رودشتین که نزدیکترین سد به این تالاب است، رهاسازی شد که البته بازهم نسبت به حقابه محیط‌زیستی تعیین‌شده برای این تالاب کمتر بود، اما همین میزان از رهاسازی نیز باعث شده است که هم‌اکنون حدود ۵ درصد تالاب گاوخونی آبگیری شده باشد.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست ادامه داد: با وجود این که حجم آب موجود در تالاب گاوخونی اندک است، اما همین حجم کم نیز باعث شده که امسال برخلاف سال‌های گذشته، تعداد زیادی پرنده در حاشیه تالاب حضور پیدا کنند. همچنین خوشبختانه بارندگی‌های مناسب اخیر باعث شده است که وسعت بیشتری از سطح گاوخونی مرطوب شود که این اتفاق کمک مهمی به جلوگیری از خیزش گرد و خاک در منطقه خواهد کرد.

وی در پایان تصریح کرد: پیگیری‌ها برای تخصیص هرچه بیشتر حقابه محیط‌زیستی تالاب گاوخونی همچنان ادامه دارد، اما با توجه به بارگذاری بیش از حد مصارف آبی در طول سال‌های گذشته در حوضه آبریز رودخانه زاینده‌رود، تامین کافی حقابه تالاب بسیار دشوار است، اگرچه طبق قانون، شرکت آب منطقه‌ای استان اصفهان موظف است که حتما متناسب با شرایط بارندگی حوضه آبریز، در طول هر سال آبی حقابه گاوخونی را به اندازه کافی تامین کند.

دیگر خبرها

  • نگرانی از فعال شدن کانون گردوغبار در مرکز ایران
  • اجرای طرح احیا باغات و بافت تاریخی شهر شاهدیه
  • صدور حکم قضایی علیه مدیرعامل شرکت دولتی در اصفهان
  • میزبانی تالاب قره گُل بوکان از پرندگان مهاجر و بومی
  • آبگیری یک کانون مهم گرد و غبار بر اثر بارندگی‌های اخیر | آب به جازموریان رسید
  • بهره برداری از آب‌های انتقالی به دریاچه ارومیه ممنوع است
  • استفاده از پهپاد برای پایش‌تالاب‌ها
  • اجرای طرح جامع مدیریت دریاچه نمک قم در دوره پنج ساله
  • چهارمحال‌وبختیاری رتبه اول کشور در عملکرد محیط طبیعی و تالاب‌ها را کسب کرد
  • جذابیت تالاب میقان پس از بارندگی‌های بهاری