Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اتاق خبر»
2024-04-24@01:50:34 GMT

تفاوت بین ممکن بودن و عاقلانه بودن

تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۵۰۸۴۷

بسیاری از طرح های رویا پردازانه امکان تحقق دارند اما آیا اجرای آنها عاقلانه است؟ سفر به ماه یک بار رخ داد چرا که هزینه اجرای مجدد چنین سفری هیچ منطق اقتصادی نداشت و اصولا اگر جنگ سرد و رقابت دو قطب بزرگ دنیا مطرح نبود در آن تاریخ هم این رویا از نظر اقتصادی عقلایی نبود. کشورها گاهی دچار چنین مشکلی می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رویاهایی که همه درباره امکان تحقق آن صحبت می‌کنند در حالی که بر سر منطق اقتصادی آن کمتر بحث می‌شود. به‌ویژه زمانی که درباره طرح های ملی بحث می شود بسیاری از موارد سیاست یا خواست مدیران بیش از توجیه اقتصادی اهمیت پیدا می‌کند. بحث کمبود آب و لزوم اندیشیدن به راه‌حل‌های متفاوت باعث شده است که گاهی چنین طرح‌هایی مطرح شود. هفته گذشته معاون امور آب و آبفای وزارت نیرو درباره پروژه‌ای خبر داد که طبق آن از دریای عمان 700میلیون مترمکعب آب به استان خراسان رضوی، جنوبی و سیستان و بلوچستان منتقل شود. طبیعتا این آب پس از انتقال باید شیرین شود پیش‌بینی می‌شود حداقل 100 هزار میلیارد تومان هزینه در پی داشته باشد.  این اولین بار نیست که چنین طرح‌هایی در دستور کار قرار می‌گیرد. طرح انتقال آب دریای خزر به کویر سمنان پس از وقفه زیادی چند ماه پیش مجددا در دستور کار قرار گرفت. در حقیقت مسئولان زمانی که با بن‌بستی به نام خشکسالی روبه‌رو می شوند به سراغ طرح هایی همچون انتقال آب دریا یا شیرین کردن آب می‌روند بدون آن که هزینه چنین کاری مطرح باشد. این آب قرار است صرف شرب شود یا کشاورزی و اگر کشاورزی(با توجه به میزان مصرف آب شرب و کشاورزی طبیعتا مشکل در بخش کشاورزی است) آیا این محصول قابلیت فروش دارد؟

تجربه چنین موضوعی را در دهه های 1980 و 1990 عربستان داشت. سعودی ها به لطف شوک نفتی و درآمدهای بی کران دست به ماجراجویی‌های جالبی در بحث انتقال آب دریا و شیرین کردن آن برای تولید گندم زدند. مزارع گندم به مرور در کنار چاه های نفت پدیدار شد و شعار خودکفایی گندم آن روزهای عربستان بسیار زیاد بود. اما نتیجه چه شد؟ قیمت گندم تولیدی عربستان به قدری بالا بود که هیچ کس حاضر به خرید آن نبود. دولت عربستان مجبور شد مجددا دست در جیب نفت کند و از پول نفت به گندم سوبسید دهد تا قیمت گندم عربستان برای فروش در بازارهای جهانی منطقی باشد. طبیعتا چنین کاری به هیچ وجه توجیه نداشت. عربستان موفق به تولید گندم شد و نشان داد که چنین طرحی ممکن است اما تاریخ این طرح را یک شکست بزرگ ثبت کرد. امروز اکثر گندم عربستان وارد می شود و دیگر خبری از مزارع گندمی که با هزینه بسیار ایجاد شده بود  نیست. از سال 2016 کل گندم مصرفی عربستان وارداتی شد و فقط هزینه ای سنگین از آن طرح به یادگار ماند. امروز عربستان یکی از خریداران اصلی گندم در جهان محسوب می شود.

مدیران دولتی عادت دارند کلمه به هر قیمتی را برای اجرای یک طرح به کار برند اما اقتصاددانان هیچ گاه چنین حرفی نمی زنند. هر چیز در این دنیا هزینه ای دارد و باید این هزینه با عایدی و فرصت‌های جایگزین همخوانی داشته باشد. باید دید جدا از بحث‌های فنی آیا  طرح های آبی کشور از نظر اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته اند؟

 

منبع: اتاق خبر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.otaghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اتاق خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۵۰۸۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شفافیت در هزینه‌کردها مردم را به پرداخت مالیات ترغیب می‌کند

استاندار تهران با اشاره به اینکه مالیات، رشد حوزه‌های اجتماعی و اقتصادی را رقم می‌زند، گفت: شفافیت در هزینه کردها مردم را به پرداخت مالیات ترغیب می‌کند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، علیرضا فخاری در نشست با مدیران مالیاتی استان تهران با اشاره به اهمیت جایگاه مالیات در جامعه، آن را یکی از ارکان اجرای عدالت مالی در کشور دانست و اظهار کرد: در گذشته از مالیات به عنوان یک عنصر نامطلوب یاد می‌شد، در حالی که مالیات حامی اجرای عدالت اقتصادی در جامعه است.

وی افزود: مالیات یکی از عوامل تولید عدالت در اقتصاد عام است و کمک می‌کند سطوح عدالت در درآمد هزینه‌ها بین اقشار مختلف جامعه تراز شود.

استاندار تهران با اشاره به اینکه مالیات رشد حوزه‌های مختلف اجتماعی و اقتصادی را رقم می‌زند، خاطرنشان کرد: باید برای تبیین جایگاه واقعی مالیات در جامعه و تغییر ذهنیت‌ها در این حوزه تلاش مضاعف صورت بگیرد، چرا که اگر شخصی ببیند از مالیاتی که پرداخت می‌کند در حوزه‌های اجتماعی، درمانی و فرهنگی استفاده می‌شود و مسیر مالیاتی و هزینه کردها شفاف است، به پرداخت مالیات ترغیب می‌شود.

فخاری در ادامه بر ضرورت تشکیل فضای حکمرانی مالی به منظور پیشرفت اقتصادی کشور، تاکید کرد.

وی تبیین آثار پرداخت نشدن مالیات در جامعه و ضرورت سهیم شدن مردم در مشارکت‌های اجتماعی را بسیار مهم دانست و گفت: بخشی از مشارکت‌ها در راستای شفاف سازی ایجاد و به سیستم مالی کشور کمک می‌کند.

منبع: فارس

کد خبر 746925

دیگر خبرها

  • تأکید بر تأسیس هنرستانهای جوار صنعت در آذربایجان‌غربی
  • برگزاری همایش روز ملی گندم و نان در ارومیه
  • نامه مالکان لکوموتیو به وزیر راه
  • ارتقای سیاست تجاری ایران و پاکستان چگونه ممکن است؟
  • پرداخت هزینه حمل و نقل به گندم‌کاران کشت قراردادی در ایلام
  • شفافیت در هزینه‌کردها مردم را به پرداخت مالیات ترغیب می‌کند
  • شفافیت در هزینه کرد‌ها مردم را به پرداخت مالیات ترغیب می‌کند
  • چند راه حل برای یخچال فیلور
  • آغاز برداشت خوشه های طلایی در خراسان جنوبی 
  • عباس عبدی بررسی کرد؛ تفاوت سه سال اول دولت رئیسی با روحانی