Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-24@05:23:38 GMT

کاهش درد سوزن دیالیز با حواس‌پرتی صوتی

تاریخ انتشار: ۲۸ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۶۱۶۸۹

کاهش درد سوزن دیالیز با حواس‌پرتی صوتی

نارسایی کلیوی در افراد مختلف به‌ویژه سالمندان، همواره موجب گسیل تعداد زیادی از آن‌ها به‌سوی مراکز همودیالیز و روبرو شدن با برخی ابزارهای دردناک آن جا می‌شود. حالا اما نتایج یک پژوهش داخلی نشان می‌دهد که درد سوزن‌های این روش درمانی را می‌توان با حواس‌پرتی صوتی کاهش داد.

به گزارش ایسنا، یکی از شایع‌ترین مشکلات جسمی در سالمندی، نارسـایی مزمن کلیوی است که البته میزان شیوع آن در سالمندان بیشتر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ایران میزان رشد این بیماری از متوسط رشد جهانی بیشتر است و به حدود ۱۲ درصد در سال می‌رسد. همودیالیز شایع‌ترین روش درمانی مورد استفاده در بیماران مـزمن کلیوی است و در سالمندان نیز بروز نارسایی کلیه وابسته به دیالیز فزونی یافته است. سالمندان تحت همودیالیز با توجه به میزان آسیب‌پذیری بالا نیازمند مراقبت بیشتری هستند، چراکه وابستگی این افراد به دیالیز تنش و نگرانی را در آن‌ها تشدید می‌کند.

آن‌گونه که متخصصان مربوطه می‌گویند، روش‌های مختلفی برای دسترسی پیدا کردن به عروق جهت انجام همودیالیز مزمن وجود دارد که شامل فیستول شریانی وریدی، گرافت‌های مصنوعی، کاتترهای بدون کاف موقت و کاتترهای کاف دار دائم هستند. ازآنجاکه جهت همودیالیز بیماران نارسایی کلیه، دسترسی به جریان خون بیمار نیاز است فیستول دارای میزان موفقیت طولانی‌مدت بسیار بالایی در میان تمام گزینه‌های دسترسی دیالیز است. قرار دادن کاتترهای عروقی را شدیدترین استرس حاصل از درمان و بزرگ‌ترین دغدغه در هنگام فرآیند همودیالیز بیان می‌کنند. ازاین‌جهت، نکته مهم در مراقبت از بیماران تحت همودیالیز آن است که از آن‌ها در قبال این عوارض و چالش‌ها حمایت کرد.

در بررسی این موضوع، یک مطالعه پژوهشی توسط محققانی از دانشگاه شاهد تهران، دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله و بیمارستان غیاثی تهران انجام شده است که در آن تأثیر یک روش جالب یعنی انحراف فکر شنیداری بر شدت درد ناشی از کانولاسیون فیستول سالمندان تحت همودیالیز مورد بررسی واقع شده است.

فیستول شریانی وریدی به ارتباط غیرطبیعی یا مجرای ارتباطی بین یک شریان و یک ورید گفته می‌شود. فیستول شریانی‌وریدی باعث بالا رفتن جریان خون درون سیاه‌رگ شده و در فرایند همودیالیز خون بیشتری را بدون عبور از مویرگ برای عبور از ماشین دیالیز فراهم می‌کند. کانولاسیون فیستول نیز به واردکردن سوزن در فیستول گفته می‌شود.

این پژوهش نیمه تجربی در بخش دیالیز بیمارستان غیاثی شهر تهران انجام شده است و در آن، بیمارانی که تمایل به همکاری و شرکت در پژوهش داشته، دارای سن بالای ۶۰ سال بوده و حداقل ۲ ماه از تعبیه فیستول ثابت آن‌ها گذشته بود، حضور داشتند.

نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که با وجود پیچیده بودن پدیده درد، با روش ساده و غیرتهاجمی و ایمن و مقرون‌به‌صرفه‌ای مثل «انحراف فکر شنیداری» می‌توان شدت درد ناشی از کانولاسیون فیستول سالمندان تحت همودیالیز را بدون استفاده از دارو تسکین داد.

به گفته ناهید رژه، دانشیار مرکز تحقیقات مراقبت‌های سالمندی دانشکده پرستاری دانشگاه شاهد و سایر محققان شرکت‌کننده در این پژوهش«یافته‌های ما حاکی از آن است که انحراف فکر شنیداری بر کاهش شدت درد ناشی از کانولاسیون فیستول سالمندان تحت همودیالیز مؤثر است. نشانگر تأثیر مثبت این مداخله، کاهش میزان درد گروه آزمون در مقایسه با گروه کنترل در طی سه جلسه همودیالیز است».

بااین‌حال بر اساس نتایج، بین افراد تفاوت‌هایی از این نظر دیده شده است. محققان فوق در این خصوص می‌گویند: «احتمال می‌رود از دلایل تفاوت در نتایج، عدم علاقه به برخی محتواهای شنیداری یا شرایط مداخله ازجمله اندازه سوزن است که بر میزان شدت درک درد اثر می‌گذارد».

رژه و همکارانش اعتقاد دارند: «با توجه به این‌که در حال حاضر در کشور ما جهت کاهش درد ناشی از کانولاسیون فیستول در بیماران دیالیزی اقدام درمانی خاصی انجام نمی‌گیرد و همچنین تاکنون در کشور ما پژوهشی در زمینه استفاده بررسی تأثیر انحراف فکر شنیداری بر درد ناشی از کانولاسیون فیستول در سالمندان تحت همودیالیز انجام نگرفته بوده است، این مطالعه نوید روشنی در استفاده از مراقبت‌های پرستاری غیر دارویی کاهنده درد است که در صورت تمایل بیماران سالمند تحت همودیالیز می‌توان از آن به‌عنوان یک روش مراقبتی طب مکمل بهره برد».

یافته‌های جالب فوق در قالب مقاله‌ای علمی پژوهشی در نشریه «پژوهش پرستاری ایران» متعلق به انجمن علمی پرستاری ایران به چاپ رسیده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: دياليز بیماری کلیوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۶۱۶۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افتتاح نخستین طرح پیشران اقتصادی کشور با سرمایه‌گذاری «ومعادن»

رییس جمهور در آیین افتتاح طرح توسعه نیروگاه شهید باکری سمنان گفت: هشت هزار مگاوات ظرفیت تولید برق به همت دولتمردان و بخش خصوصی وارد مدار شده است که نقشی مهم در کاهش ناترازی انرژی در کشور دارد.

به گزارش روابط‌عمومی شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات، آیت الله سید ابراهیم رئیسی روز پنجشنبه ۳۰ فروردین در آیین افتتاح طرح توسعه نیروگاه شهید باکری سمنان افزود: ۲۲۲ هزار مگاوات ناترازی برق در کشور وجود داشت که با همت، تلاش و همراهی وزارت نیرو و صنعت، معدن و تجارت بخشی از این کمبود با اقدام جهادی در زمینه افزایش ظرفیت تولید برق رفع شد.

وی ادامه داد: وارد مدار شدن هشت هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق در یک اقدام جهادی، بخشی از ناترازی‌ها کاهش یافت.

وی بیان کرد: نیروگاه سیکل ترکیبی شهید باکری سمنان با ظرفیت ۳۶۶ مگاوات وارد مدار شده است که افزایش این میزان ظرفیت تولید برق در مدت زمان کوتاه، جای قدردانی دارد.

آیت الله رئیسی بیان کرد: بخش دولتی و خصوصی در کنار هم نشان داده می‌توان کارها و طرح‌های بزرگ را با تکیه بر متخصصان بومی به سرانجام رساند.

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات نیز در حاشیه این افتتاحیه طی نشست خبری با اصحاب رسانه گفت: نیروگاه سیکل ترکیبی شهید باکری سمنان به عنوان اولین طرح از ۴۸طرح پیشران پیشرفت اقتصاد ایران در دولت سیزدهم تعریف شده بود که در کمتر از یکسال توسط (ومعادن ) نهایی شد. از زمانی که قرارداد منعقد شد یک خط ۱۸۳ مگاواتی ظرف ۷ماه و خط دوم در ۵ ماه بعدی افتتاح شد که مجموعا در دوازده ماه به تولید رسید.

دکتر اردشیر سعد محمدی از اتصال ۳۶۵ مگاوات برق جدید به شبکه سراسری و اقدامات انجام شده برای افزایش کیفیت و ظرفیت برق تولیدی خبر داد.

مدیرعامل «ومعادن» اظهار داشت:  جهت افزایش کیفیت و بهره‌وری مجموعه، تکمیل پست چهارصد کیلو ولت در دستور کار قرار گرفت که خوشبختانه الان در مرحله بهره برداری نهایی است.

به گفته وی یکی از این پروژه‌ها، سرمایه‌گذاری در سیستم‌های خنک‌کننده سلولزی برای هوای ورودی بود که منجر به افزایش ۱۵ درصدی راندمان تولید برق و کاهش هزینه‌ها شده است. همچنین با استفاده از تکنولوژی‌های نوین، ۴ درصد به ظرفیت تولیدی مجموعه اضافه شده است. این افزایش ظرفیت با تغییر در زاویه پره‌های توربین انجام می‌شود و راندمان کار را تا ۴ درصد افزایش می‌دهد.

مدیرعامل هلدینگ «ومعادن» افزود: خوشبختانه در حال حاضر تمام ظرفیت تولیدی نیروگاه را به صنایع اختصاص داده‌ایم. صنایع می‌توانند با توجه به شرایط پیش رو، تابستان نزدیک و قراردادهای منعقده، از برق بدون قطعی استفاده کنند.

وی افزود: با اجرای فاز سوم این پروژه و تکمیل سیکل ترکیبی در بخش بخار، ظرفیت نهایی نیروگاه به ۱۱۰۰ مگاوات خواهد رسید. این امر نویدبخش آینده‌ای روشن در زمینه تامین برق و توسعه زیرساخت‌های انرژی کشور به ویژه تأمین برق صنایع است.

سعدمحمدی خاطرنشان کرد: تکمیل بخش بخار علاوه بر اینکه میزان تولید برق را افزایش می‌دهد، میزان راندمان سیکل توربین‌های E گازی را نیز به میزان ۵۴ درصد ارتقا می‌دهد که در کاهش قیمت تمام‌شده و افزایش درآمد مجموعه تاثیر گذار است.

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات در ادامه سخنان خود با اشاره به اهمیت توجه به مسائل زیست‌محیطی و تعهدات بین‌المللی، اظهار داشت: ایران با امضای کنوانسیون سال ۲۰۱۵، تعهد و تمایل خود را در زمینه انرژی سبز را نشان داده است. احداث این نیروگاه جدید می‌تواند در راستای تحقق این هدف مهم و کاهش آلایندگی‌های زیست‌محیطی قدم مثبتی به شمارآید.

وی با مقایسه راندمان نیروگاه‌های سیکل گازی و بخار، افزود: با احداث نیروگاه بخار، راندمان و سوددهی افزایش یافته و میزان انتشار CO2 به نصف کاهش پیدا خواهد کرد.

سعدمحمدی در ادامه به اهمیت توسعه صنعت برق در چشم‌انداز آینده انرژی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ۳۹ درصد از انرژی مصرفی جهان از نفت، ۲۱ درصد از برق، ۱۶ درصد از گاز، ۱۳ درصد از زغال‌سنگ و مابقی از منابع نوین تامین می‌شود. اما پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که تا سال ۲۰۵۰، تحولات قابل توجهی در این زمینه رخ خواهد داد.

وی با ارائه آمار و ارقام، ادامه داد: میزان سهم نفت در تامین انرژی از ۳۹ درصد فعلی به ۴ درصد کاهش خواهد یافت و سهم برق از ۲۱ درصد به ۵۱ درصد افزایش می‌یابد. این موضوع نشان‌دهنده نقش کلیدی سیستم‌های برقی در تامین انرژی آینده جهان است.

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات به اهمیت تحقیق و توسعه در زمینه فناوری‌های نوین انرژی اشاره کرد و گفت:در حال حاضر استفاده از انرژی هیدروژن به عنوان آخرین فناوری در حوزه انرژی مورد توجه جدی قرار گرفته است. امیدواریم با تلاش متخصصان داخلی، شاهد پیشرفت‌های چشمگیری در این زمینه در کشورمان باشیم.

دیگر خبرها

  • قدردانی از خانواده خیر سلامت در بیمارستان واسعی سبزوار
  • در صورت تعطیلی پنجشنبه‌ها نباید میزان دستمزد تغییر کند
  • راه اندازی کامل بخش دیالیز بیمارستان کودکان زهرا مردانی آذری تبریز
  • برای کاهش میزان نمک مصرفی روزانه خودتان آشپزی کنید
  • بارش‌های جنوب کشور در تابستان هم ادامه خواهد داشت
  • راه اندازی کامل بخش دیالیز بیمارستان کودکان زهرا مردانی آذری
  • افتتاح نخستین طرح پیشران اقتصادی کشور با سرمایه‌گذاری «ومعادن»
  • وزارت صمت مکلف به اعلام میزان فروش خودرو شد
  • ما ریشه در زمین داریم
  • دستورات جدید رئیسی درباره عفاف و حجاب