Web Analytics Made Easy - Statcounter

دولت آمریکا روز گذشته و در اقدامی غیرمنتظره تحریم‌های جدیدی علیه اقتصاد ایران و به ویژه بانک مرکزی در نظر گرفت. هرچند که چند سال است که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با تحریم مواجه بوده اما در تحریم‌های روز گذشته، این بانک به حمایت از تأمین مالی تروریسم هم متهم شده و همین موضوع هم کار را مقداری سخت‌تر می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اینکه آیا اساساً می‌توان بانک‌های مرکزی را مورد تحریم قرار داد یا خیر؟ موضوعی است که از منظر قوانین و مقررات بین‌المللی نیازمند بررسی‌های بیشتر است. 

مسعود اخوان‌فرد، کارشناس حقوق بین‌الملل، در گفت‌وگو با ایکنا، به بیان نکاتی درباره ابعاد حقوقی تحریم‌های جدید آمریکا علیه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران پرداخت و گفت: دولت آمریکا در راستای نقض تعهدات بین‌المللی خود هر روز داستانی نو می‌آفریند. در ارتباط با تحریم‌های جدید باید گفت که این موضوع را به تعبیر مصطلح در جغرافیای سیاسی سخن مورد بررسی قرار داد. از یک طرف آمریکا می‌خواهد جواب دولت‌های مرتجع منطقه نظیر دولت سعودی را بدهد که من در حال وارد کردن فشار به جمهوری اسلامی ایران هستم و از طرفی دیگر باید جواب مخالفان خود در کنگره آمریکا را بدهد.

تحریم‌‌های آمریکا اقدام جدیدی نیست

وی با اشاره به اهداف آمریکا از تحریم بانک مرکزی ادامه داد: همچنین دولت آمریکا باید از طرفی دیگر جواب صهیونیست‌ها را بدهد. از سوی دیگر باید این کش را آنقدر بکشد که پاره نشود؛ تا حدودی که بتواند بعدها از آن بهره بگیرد. بنابراین در اینجا فضایی چند مجهوله و چند نموده وجود دارد.

اخوان‌فرد بیان کرد: واقعیت قضیه این است که بعد از اینکه جمهوری اسلامی ایران در عرصه‌ بانکداری بین‌المللی با مشکلات تحریمی برخورد کرد که عملاً به واسطه اینکه نمی‌تواند از سیستم سوئیفت و سایر امکانات بانکداری بین‌المللی برای انتقال پول در عرصه سیستم بانکی بین‌المللی استفاده کند لذا همه بانک‌های ما در زمره این تحریم قرار گرفته‌اند و هر بانک جدیدی که اسم آن به این لیست اضافه شود در همان راستا تعبیر و تفسیر می‌شود چراکه از قبل چنین تحریم‌هایی علیه نظام بانکی ایران وجود داشته است.

اهداف تحریم‌های جدید آمریکا علیه بانک مرکزی

این کارشناس حقوق بین‌الملل با اشاره به پوچ بودن فشارهای جدید آمریکا بر بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران گفت: این تحریم‌های جدید، محدودیت‌های ما را چندان تغییر نمی‌دهد. ما قبلاً نمی‌توانستیم پولی را انتقال بدهیم و الان هم نمی‌توانیم چنین کاری انجام دهیم، لذا این اقدام آمریکا دارای ظاهری فریبنده است و فقط به عنوان یک نوع پرستیژ از سوی آمریکایی ‌و دارای ظاهری عوام‌فریبانه است تا اعلام کند که من در حال وارد کردن فشارهای بیشتری به ایرانی‌ها هستم.

رئیس اسبق دانشگاه آزاد تهران شمال یادآور شد: البته از لحاظ عملی ممکن است با این اقدامات جدید آمریکا دچار مشکلاتی بشویم و از جمله در روابط اقتصادی با کشورهایی اروپایی هم مشکلاتی خواهیم داشت چراکه آنها دنباله‌رو آمریکا هستند اما باید دانست که این اقدام باعث نشده که در عرصه واقعی بانکداری و تحریم‌های دولت آمریکا چیزی افزون شده باشد.

تحریم‌های جدید ادامه نقض روح و جسم برجام است

وی با بیان اینکه دیدگاه دولت‌های آمریکا نسبت به ایران تغییری نکرده است، تصریح کرد: بنابراین باید دانست که تحریم‌های جدید آمریکا علیه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، ادامه نقض تعهدات بین‌المللی این کشور، ادامه نقض روح و جسم برجام و همچنین ادامه روند بی‌اعتمادسازی نسبت به رژیم حاکمه بر آمریکا در عرصه بین‌المللی است لذا باید این موضوع را به خوبی درک و دقت کنیم که ماهیت دولت‌ آمریکا، چه اوباما و چه ترامپ بر سر کار باشد همین است.

تحریم‌های جدید، محدودیت‌های ما را چندان تغییر نمی‌دهد. ما قبلاً نمی‌توانستیم پولی را انتقال بدهیم و الان هم نمی‌توانیم چنین کاری انجام دهیم؛ لذا این اقدام آمریکا دارای ظاهری فریبنده است و فقط به عنوان یک نوع پرستیژ از سوی آمریکایی ‌و دارای ظاهری عوام‌فریبانه است تا اعلام کند که من در حال وارد کردن فشارهای بیشتری به ایرانی‌ها هستم

این استاد دانشگاه یادآور شد: نکته مهمی که باید مورد توجه قرار دهیم این است که در آمریکا افراد تغییر پیدا می‌کنند اما سیاست‌های آنها دچار تغییر نمی‌شود بلکه سیاست آنها دارای روندی است که همیشه رو به رشد و تهاجم است.

اموال بانک مرکزی متعلق به مردم است

وی ادامه داد: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از قبل تحریم بود فقط ممکن است که این تحریم‌ها را وسعت ببخشند. اما نکته مهمی که باید توجه داشت است است که بر طبق اساسنامه بانک‌های مرکزی در تمام دنیا، اموال بانک مرکزی، اموال دولتی محسوب نمی‌شود بلکه جزئی از اموال عمومی یعنی مربوط به مردم است لذا این اقدام آمریکا خباثت طینت طرف آمریکایی را واضح‌تر و شفاف‌تر می‌کند.

اخوان‌فرد با اشاره به اینکه تحریم بانک مرکزی به معنای رویارویی مستقیم دولت آمریکا با مردم ایران است، بیان کرد: آمریکا به صورت مستقیم بر علیه مردم ایران وارد اقدام شده و لذا دیگر فشار بر دولت، بهانه است چراکه اموال بانک مرکزی مربوط به مردم است. این موضوعی است که در تمام اساسنامه‌های بانک‌های مرکزی به صراحت ذکر شده است.

اجرای مقررات FATF در چند بانک ایرانی

این کارشناس حقوق بین‌الملل با اشاره به بهانه آمریکا مبنی بر حمایت بانک مرکزی از تأمین مالی تروریسم گفت: نکته حائز اهمیت این است که این موضوع با تعهدی مرتبط است که به هر دلیلی توسط رئیس‌کل وقت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و وزیر وقت اقتصاد درباره موضوع FATF در ارتباط با همین مباحث مربوط به تروریسم بین‌المللی امضاء شد.

رئیس اسبق دانشگاه آزاد تهران شمال ادامه داد: اگر به یاد داشته باشید در همان زمان چند بانک ایرانی از جمله بانک سپه و بانک ملت به این تعهد عمل کردند و برخی از ارگان‌‌های داخلی خودمان همانند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، قرارگاه خاتم و امثالهم که در لیست طرف آمریکایی به عنوان تروریست قلمداد شده بودند را از دسترسی به منابع مالی و اعتبارات بانکی محروم و محدود کردند.

ایران در صف مقدم مبارزه با تروریسم است

وی تصریح کرد: این اقدامات هم در همان راستا و به تعبیری فشار دولت آمریکا است و لذا اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام باید به این موضوع توجه داشته باشند که حداقل عزت، حکمت و مصلحت جمهوری اسلامی ایران درباره این موضوع و براساس تدابیر مقام معظم رهبری در نظر گرفته شده و براساس آن عمل شود.

این استاد دانشگاه افزود: ما در ارتباط با مبارزه با تروریسم در عرصه جهانی سردمدار هستیم. برای مثال در زمینه مبارزه با داعش ثابت کردیم که جمهوری اسلامی ایران طرفدار تروریسم نبوده، نیست و نخواهد بود و همواره در مبارزه با تروریسم در صف اول است؛ لذا آنها ضمن اینکه این موضوع را می‌دانند و ما را می‌شناسند اما فشار مضاعفی برای تصویب این موضوع وجود دارد.

دیدگاه حقوق بین‌الملل درباره تحریم بانک‌های مرکزی

وی با بیان اینکه فشار بر بانک‌های مرکزی از نظر حقوق بین‌الملل محکوم است ادامه داد: بانک مرکزی نباید هیچ گونه ماهیت مداخله‌گر در بانک‌های دیگر داشته باشد بلکه باید به عنوان ناظر فعالیت کند. این چیزی است که در اساسنامه بانک مرکزی آمده است که ناظری از سوی مردم برای نظارت بر عملکرد بانک‌ها و در راستای حفظ منافع عموم مردم است اما آمریکایی‌ها قصد دارند که از طریق این ساختار، فشار مضاعفی بر مردم ایران وارد کنند و طبیعتاً چنین اقدامی از منظر حقوق بین‌الملل محکوم است.

آمریکا به صورت مستقیم بر علیه مردم ایران وارد اقدام شده و لذا دیگر فشار بر دولت، بهانه است چراکه اموال بانک مرکزی مربوط به مردم است. این موضوعی است که در تمام اساسنامه‌های بانک‌های مرکزی به صراحت ذکر شده است

اخوان‌فرد در پاسخ به این پرسش که آیا از این پس امکان ارتباط بین بانک‌ مرکزی ایران و سایر بانک‌های مرکزی وجود دارد؟ اظهار کرد: ما نیازمند دقت عملیاتی هستیم. بانک مرکزی سیاستگذار است و لذا مجری عملیاتی و اجرایی نیست بلکه بانک‌های مختلف مجری این سیاست‌ها هستند بنابراین اگر تفاهمی بین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سایر بانک‌های مرکزی کشورهای دیگر انجام شود در مقطع اجرایی نمود خود را مثلا در تفاهم بانک ملی ایران با فلان بانک ملی خواهد داشت وگرنه خود بانک مرکزی که دارای بخش‌های مختلف سیاستگذار است و سیاستگذار هم مداخله‌گر و مجری سیاست تلقی نمی‌شود. با این اوصاف باید این تفکیک را قائل شویم.

دولت‌های اروپایی ملزم به تبعیت از آمریکا نیستند

این کارشناس حقوق بین‌الملل گفت: از نظر اسناد و قوانین بین‌المللی، وقتی موضوع به مقطع اجرایی می‌رسد بحث تخلف یا عدم تخلف مطرح می‌شود و در آنجاست که باید به صورت مصداقی بحث شود که آیا در این رابطه دولت‌های اروپایی ملزم هستند از دولت آمریکا تبعیت کنند که تحلیل ما براساس حقوق بین‌الملل این است که خیر، مگر اینکه خودشان چنین چیزی را بخواهند وگرنه اروپا بایستی صراحتاً اعلام کند که ایالتی از آمریکا و در واقع ایالت پنجاه و یکم آمریکا است.

رئیس اسبق دانشگاه آزاد تهران شمال در پایان با اشاره به ضروت فاصله گرفتن کشورهای اروپایی از سیاست‌های دولت آمریکا بیان کرد: برای اروپای مدعی استقلال از آمریکا اصلاً خوب نیست که اینقدر تابع آمریکا باشد. به همین دلیل است که گاهی اوقات با مسائلی همانند برگزیت و سایر مشکلات در اتحادیه اروپا و انشقاق میان آنها برخورد می‌کنیم؛ لذا به دولت‌های اروپایی توصیه می‌شود که به صورت مستقل تصمیم بگیرند. سایر کشورها هم نباید از سیاست‌های ابلاغی و قانونگذاری‌های داخلی کشور آمریکا تبعیت کنند چراکه قانون آمریکا صرفاً باید برای خودش و نه برای سایر کشورها محترم باشد.

انتهای پیام

 

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا تحریم بانک مرکزی دولت آمریکا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۸۰۶۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احتمال «تحریم یک گردان ارتش اسرائيل» توسط آمریکا به دلیل «نقض حقوق بشر»

همزمان با شدت گرفتن حملات هوایی اسرائيل به رفح و کشته شدن، دست‌کم ۹ نفر از جمله ۶ کودک، وب‌سایت خبری اکسیوس از «احتمال تحریم یکی از گردان‌های ارتش اسرائيل به دلیل نقض حقوق بشر در کرانه باختری» خبر داده است. در روزهای گذشته که توجه رسانه‌‌ها به تبادل آتش میان اسرائيل و ایران معطوف بوده است، اسرائيل به حملات خود به غزه ادامه داده است.   به گزارش عصر ایران به نقل از بی بی سی؛ شبکه الجزیره از کشف یک گور جمعی در بیمارستان النصر خان یونس گزارش داده است.   شبکه خبری سی‌ان‌ان نیز گزارش کرده که یک راننده آمبولانس هلال احمر فلسطین درحالی که چند فلسطینی مجروح از حمله شهرک‌نشینان در کرانه باختری را جابجا می‌کرده، هدف رگبار قرار گرفته و کشته شده است.   گردان نیتسح یهودای ارتش اسرائيل متهم به نقض حقوق بشر شده است /عکس: GETTY IMAGES

  ده‌ها نفر روزانه در غزه کشته می‌شوند و اداره بهداشت تحت کنترل حماس اعلام کرده که تعداد کشته شدگان در غزه از آغاز جنگ اسرائيل، به بیش از ۳۴ هزار نفر رسیده است.   همزمان وب‌سایت خبری اکسیوس گزارش داده است که وزیر خارجه آمریکا «در روزهای پیش رو» تحریمی را علیه گردان‌ نیتسح یهودای ارتش اسرائيل اعمال خواهد کرد.   به گزارش این وبسایت، پس از آنکه بنیاد تحقیقات روزنامه‌نگاری پروپابلیکا در کنفرانس خبری وزیر خارجه آمریکا در ایتالیا از او درباره تحقیقات داخلی این وزارت‌خانه پیرامون نقض حقوق بشر توسط ارتش اسرائيل پرسید، وزیر خارجه آمریکا گفت که تصمیم خود را درباره توصیه‌هایی که در نتیجه این تحقیق دریافت کرده گرفته است و «در چند روز آینده» نتایج آن آشکار خواهد شد.   سازمان ملل می‌گوید خشونت توسط شهرک‌نشینان اسرائیلی شامل حملات فیزیکی و تهدید به کشتن بوده و تعداد فلسطینی‌هایی که در سال گذشته از خانه‌های خود آواره شده‌اند دو برابر سال قبل بوده و به هزار و ۵۳۹ نفر رسیده است.   بیش از ۸۰ درصد آنان پس از حملات ۷ اکتبر مجبور به ترک محل سکونت خود شده‌اند.   گردان نیتسح یهودا از داوطلبان مردی تشکیل شده که از یهودیان متعصب هستند و به گزارش وب‌سایت اکسیوس «اکثر اعضای آن جوانان تندرو و راست افراطی مذهبی هستند که جایی در دیگر یگان‌های ارتش اسرائيل پیدا نمی‌کنند.»   حمایت واشنگتن از اسرائيل با وجود کشته شدن بیش از ۳۰ هزار غیرنظامی در غزه، دولت آمریکا را با انتقادات داخلی زیادی روبرو کرده و تنها در دو ماه اول جنگ دست‌کم هشت نامه اعتراضی از طریق خط اختلاف ویژه وزارت خارجه در انتقاد به سیاست‌های دولت دراین زمینه به وزیر خارجه فرستاده شده است.   به گزارش پروپابلیکا وزیر خارجه آمریکا در ماه دسامبر نتیجه گزارش تحقیق کارکنان این وزرات‌خانه را درباره نقض حقوق بشر و لزوم توقف کمک نظامی به اسرائيل بر اساس قانون آمریکا دریافت کرده اما تا کنون تصمیمی در خصوص آن نگرفته است.   اگر خبر تحریم یگان نیتسح یهودای ارتش اسرائيل درست باشد، بر اساس گزارش وب‌سایت اکسیوس، این تحریم‌ها به دلیل رفتار این گردان در کرانه باختری، پیش از آغاز جنگ غزه وضع خواهد شد.   برخی تحلیل‌گران می‌گویند چنین تصمیمی بیشتر برای حفظ وجهه آسیب دیده دولت آمریکا است و کماکان ارتباطی به عملکرد اسرائيل در جنگ غزه و مسئولیت قانونی دولت آمریکا برای خودداری از کمک نظامی به اسرائيل در صورت نقض قوانین بین‌المللی جنگ نخواهد داشت.   در پی انتشار این خبر بنی گانتز، وزیر دفاع سابق اسرائيل و عضو کابینه جنگ و نیز بنیامین نتانیاهو نخست وزیر آن کشور از چنین تصمیمی انتقاد کردند.    نتانیاهو گفت که تحریم یک بخش از ارتش اسرائيل در میانه جنگ اقدامی غیراخلاقی است. هر دو نفر گفتند تمام تلاش خود را برای جلوگیری از تصویب این تحریم خواهند کرد.   حماس مکان مقر سیاسی خود را تغییر می دهد در تحولی دیگر روزنامه وال استریت ژورنال گزارش داده است که همزمان با افزایش فشار کنگره آمریکا بر قطر، حماس در حال بررسی انتقال مقر سیاسی خود از قطر به مکانی دیگر است.   به گزارش این روزنامه و به نقل از مقام‌های کشورهای عرب، در روزهای گذشته حماس دست کم با مقام‌های دو کشور در خاورمیانه تماس گرفته‌اند و درباره ایده انتقال مقر سیاسی خود به این کشورها گفتگو کرده‌اند.   یک مقام عرب در گفتگو با این روزنامه عمان را یکی از این کشورها خوانده است اما مقام‌های عمان حاضر به اظهارنظر درباره این موضوع نشده‌اند.   به گفته مقام‌های عرب حماس معتقد است کندی مذاکرات برای آزادی گروگان‌ها رابطه نزدیک این گروه با قطر را به خطر می‌اندازد. کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • پولیتیکو: ۳ دولت اخیر آمریکا در مقابل ایران ناکام شدند
  • توافق اعضای اتحادیه اروپا برای تحریم‌های بیشتر علیه ایران
  • یک پیش‌بینی تکان‌دهنده از وضعیت تورم در ایران / ارزش پول ملی در ۴ دهه چقدر کاهش یافت؟
  • بورل: شورای اروپا درباره تشدید تحریم ایران رایزنی می‌کند
  • هیچ مذاکره مستقیمی بین ایران و آمریکا برقرار نیست/باقری مذاکرات رفع تحریم را پیگیری می‌کند
  • مذاکرات مستقیم میان ایران و آمریکا در جریان است؟ | پاسخ یک مقام آگاه
  • هیچ مذاکره مستقیمی بین ایران و آمریکا برقرار نیست | باقری مذاکرات رفع تحریم را پیگیری می‌کند
  • وزیر راه‌ و رئیس بانک مرکزی مسئول اجرای تعهدات دولت در عرضه زمین و تسهیلات مسکن هستند
  • آمریکا یک گردان ارتش رژیم صهیونیستی را تحریم می‌کند
  • احتمال «تحریم یک گردان ارتش اسرائيل» توسط آمریکا به دلیل «نقض حقوق بشر»