Web Analytics Made Easy - Statcounter

کارشناس مسائل سیاسی گفت: گام سوم یکی از دستاوردهایی که می‌تواند داشته باشد محدودیت‌های تحقیق و توسعه را بر می دارد و زمینه و بستر را برای توسعه فناوری و دانش هسته ای کشور فراهم می کند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ عباس خسروانی محقق، پژوهشگر و استاد دانشگاه  در گفتگویی با دیار آفتاب؛ با اشاره به گام سوم جمهوری اسلامی و کاهش تعهدات ایران در برجام، گفت: دولت با همه کش و قوس ها، نقد ها و انتقادات و اختلاف نظراتی که در کشور وجود داشت قراردادی را به نام برجام امضاء کرد که در آن یک سری تعهدات دادیم و قرار بود یک سری تعهدات هم از طرف مقابل بگیریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: با خروج آمریکا از برجام بخش عمده ای از این تعهدات از بین رفت و برجام را ناقص کرد و این قرارداد را دچار مشکلات اساسی کرد و ما نتوانستیم آن انتظاری را که از برجام داشتیم برای کشور محقق کنیم در واقع ما در این قرارداد به تمام تعهداتی که داده بودیم عمل کردیم اما در مقابل طرف های برجام هیچ گونه گام و حرکتی را برای اینکه نشان دهد به برجام متعهد هستند برنداشتند.

خسروانی با اشاره به اینکه آمریکایی ها کلاً از برجام خارج شدند و اروپایی ها هم به تعهدات خود عمل نکرده اند، گفت: به نوعی بعد از خروج آمریکا هم کشور ما را معطل عمل کردن به تعهدات خودشان گذاشتند و در نهایت هم به هیچ کدام از وعده ها عمل نکردند.

وی اظهار داشت: در این شرایط علیرغم اینکه طرف های مقابل به تعهدات برجامی خودشان عمل نکردند بلکه حرکت های ضد ایرانی متعددی را انجام دادند و ضمن اینکه برخی از نهادهای ما را در نهادهای تروریستی قرار دادند و برخی از شخصیت ها را تحریم کردند نفتکشمان را هم توقف کردند و برای فروش نفت ما مانع تراشی کردند و بسیاری از مشکلات را علیرغم وجود برجام برایمان ایجاد کردند و اینها نشان می دهد هیچگونه اراده ای برای طرف مقابل جهت حل مشکلات خودشان از طریق مذاکره وجود ندارد.

این محقق و پژوهش گر با بیان اینکه بنابراین هم به لحاظ عقلی و هم به لحاظ نقلی ما می بایست گام هایی را برای کاهش تعهدات خودمان برمی داشتیم افزود: به لحاظ عقلی وقتی در یک تعهدی طرف مقابل به تعهدات خود عمل نمی کند عمل کردن ما به تعهدات نوعی بی عقلی محسوب می شود.

وی در این خصوص ادامه داد: از طرف دیگر در بندهای ۲۶ و ۳۶ به ما این اجازه را می دهد که هرکجا احساس کردیم و دیدیم که طرف مقابل عمل نمی کند ما هم میتوانیم گام هایی را برای برداشتن کاهش تعهدات خودمان برداریم و لذا هم به لحاظ عقلی و هم قانونی برداشتن این گام ها کاملا موجه است و ما باید ما این خطی را که دنبال می کنیم با قوت ادامه دهیم.

کارشناس سیاسی با بیان اینکه این برداشتن گام ها هم باید تا جایی ادامه دار باشد که ما به یک موازنه ای در موضوع برجام دست پیدا کنیم گفت: یعنی همان میزان که آنها بی تعهدی کردند و اجرا نکردند ما هم به همان اندازه تعهدات را کاهش دهیم تا جایی که سطح تعهدات خودمان را به صفر برسانیم و به دوران قبل از برجام بازگردیم همانگونه که طرف مقابل هم این کار را انجام داده است.

وی اظهار کرد: لذا ما امیدی به این نداریم که دیگر برجام برای کشور نقطه مثبتی باشد و امید آفرین باشد و باید کمک کنیم از آن دل بکنیم و آن را کنار بگذاریم و تمام توجهات خودمان را در داخل کشور برای حل مشکلات با تکیه بر توانمندی های داخلی داشته باشیم.

خسروانی با اشاره به گام اول جمهوری اسلامی نسبت به بدعهدی های طرف مقابل بیان داشت: نکته مهم این است که در گام اول ما یک سری کارها انجام دادیم مثل افزایش ذخایر اورانیم غنی شده خودمان و احساس کردیم با اینکار طرف مقابل حرکتی انجام می دهد ولی دیدیم هیچ اتفاقی نمی افتد.

این محقق و پژوهش گر با بیان اینکه در گام دوم درصد غنی سازی خودمان را افزایش دادیم ولی بازهم دیدیم طرف مقابل هیچ گونه حرکتی انجام نمی دهد گفت: گام سوم گامی است که در آن زمان بندی طرح های تحقیق و توسعه در حوزه های هسته ای برداشته می شود که این تفاوت هایی با گام اول و دوم دارد.

وی با تأکید بر اینکه تحقیق و توسعه یکی از نقاط کانونی پیشرفت ما در حوزه فناوری هسته ای است گفت: البته از همان ابتدا هم نباید این تعهدات تحقیق و توسعه به غربی ها می دادیم ولی متأسفانه دولت این کار را انجام داد و جالب است که مقام معظم رهبری در چند نوبت این موضوع را به دولت تذکر دادند و فرمودند خطوط قرمز ما تحقیق و توسعه است و شما نباید توقف آن را در برجام جای دهید در حالی که ما از برجام از این خط قرمز رهبری عبور کردیم و محدودیت هایی را از بین ۸ تا ۱۵ سال در حوزه تحقیق و توسعه پذیرفتیم که بسیار برای خطرناک است.

کارشناس سیاسی با بیان اینکه گام سوم یکی از دستاوردهایی که می تواند داشته باشد این است که این محدودیت های تحقیق و توسعه را بر می دارد افزود:همچنین  زمینه و بستر را برای توسعه فناوری و دانش هسته ای را در کشور ایجاد می کند.

وی با اشاره به اینکه در برجام حدود ۲۱ محدودیت را در تحقیق و توسعه و ساخت و ساز سانتریفیوژها پذیرفتیم گفت: در گام سوم ما اینها را بر می داریم و این بسیار برای کشور موفقیت آمیز است و احقاق حق بسیار بزرگی برای ملت ایران است.

این محقق و پژوهش گر ادامه داد: موارد متعددی است که بین ۸،۱۰ و ۱۵ سال محدودیت های بسیاری در حوزه تحقیق،توسعه و بازفرآوری،بازسازی و نوسازی که در حوزه های فناوری هسته ای داشته ایم.

وی با اشاره به نامه مقام معظم رهبری به رئیس جمهور در سال ۹۴ بیان کرد:جالب این است که مقام معظم رهبری نامه ای را به آقای رئیس جمهور در مهر ۹۴ ارسال کردند که ۹ شرط را برای پذیرش برجام ذکر کردند که یکی از آنها این بود که ایشان فرمودند سازمان انرژی اتمی تحقیق و توسعه را در ابعاد مختلف را در مقام اجرا به گونه ای سازماندهی کند که در پایان دوره هشت ساله هیچ گونه کمبودی فناوری در این خصوص وجود نداشته باشد و به همان اندازه که در برجام پذیرفته شده نداشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه این موضوع یک حرف زور مضاعف بود و یک غلطی بود که متأسفانه هم ما پذیرفتیم و هم در برجام گنجانده شده بود افزود:ما معتقدیم که گام سوم که دقیقا روی این نقطه دست گذاشته و می خواهد محدودیت های تحقیق و توسعه را بردارد برای ما می تواند یک دستاورد باشد و ما را به شرایط قبل از برجام برگرداند.

کارشناس سیاسی با بیان اینکه اروپایی ها وقتی ما این حرکت ها را انجام دادیم رایزنی ها را به رهبری فرانسه شروع کردند گفت: آنها معتقد هستند با پرداخت یک سری مبالغی آن هم در قالب خط های اعتباری مثل خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری که فرانسه پیشنهاد داد بتوانند ایران را از این گام ها صرف نظر کنند و همان شرایط برجامی حاکم شود.

وی با بیان اینکه مردم باید استحضار داشته باشند که هیچ کدام از این خطوط اعتباری و آنهایی را که مطرح می کنند هیچ نسبتی با آن سطح توقعات و سطح تعهداتی که اروپایی ها داده بوده را ندارد گفت: یعنی این خط ۱۵ میلیارد دلاری که آن هم در قالب پیش فروش نفت هست در حد و اندازه تعهداتی که آنها داده بودند نیست و ما نباید برداشتن گام هایی که آنها قرار بوده انجام دهند را منوط به این مبالغ ناچیزی که در اجرایی شدن آن هم ما باید دچار اما و اگرها باشیم.

این محقق و پژوهش گر تصریح کرد: در کل ما اعتقاد داریم طرف مقابل تمام برگه های خودش را علیه جمهوری اسلامی ایران به کار برده و آنها دیگر ترفند و موضوع جدید دیگری ندارند که در مقابل کشور ما مطرح کنند ولی جمهوری اسلامی گزینه های زیادی در پیش روی خود دارد و یکی از این گزینه ها برداشتن همین گام هاست که امید وار هستیم بتوانیم به شرایط ماقبل برجام برگردیم تا بتوانیم اگر قرار باشد وارد یک مذاکرات جدیدی شویم با یک دست پر برویم و یک شرایط مقتدرانه داشته باشیم.

خسروانی خاطر نشان کرد: به هر حال شرایط را به خوبی باید رصد و ارزیابی کرد و دقیق محاسبات را اندازه گیری کرد و از تصمیمات هیجانی هم به شدت خودداری کرد.

 انتهای پیام/

 

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۹۲۸۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پس از تنبیه رژیم صهیونیستی حالا وقت احیای برجام است! / اصلاح‌طلبان برای دور دوم انتخابات چه برنامه‌ای دارند؟

در برهه فعلی هیچ دورنمای مثبتی از مذاکرات برجامی مشاهده نمی‌شود و جمیع شرایط حاکی از آن است که رویکرد خصمانه غرب نسبت به ایران تداوم خواهد داشت.

سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارش‌ها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژه‌های مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامه‌های کشور قرار می‌دهیم.

در این ویژه‌نامه، نگاهی به آخرین مواضع جناح‌های سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته می‌شود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافت‌های مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید

************

روزنامه‌های امروز یکشنبه دوم اردیبهشت ماه در حالی چاپ و منتشر شد که رژیم صهیونیستی به دنبال احیای نداشته، افزایش تحرکات اردوغان هم‌زمان با بازنگری قطر در نقش میانجی میان اسرائیل و حماس، گیرپاچ گرانی خودرو در سراشیبی بنزین ارزان و بایدن به دنبال احیای برجام در صفحات نخست روزنامه‌های امروز برجسته شده است.

درحالی‌که با توجه به تحولات منطقه‌ای و جهانی، احتمال احیای برجام کم‌رنگ‌تر از هر زمان دیگری است، ‌اخیرا نشریه انگلیسی آی خبر داد که کاخ سفید در حال بررسی توافق هسته‌ای جدید با ایران در ازای لغو برخی تحریم‌های اقتصادی علیه تهران است تا از یک جنگ تمام‌عیار در منطقه جلوگیری کند. این خبر غیر مستقیم مورد توجه بسیاری از روزنامه‌های اصلاح‌طلب قرار گرفته است.

روزنامه شرق در گزارش تیر یک خود زمان را برای احیای برجام در مقطع فعلی و پس از عملیات وعده صادق مناسب دانسته و نوشته است:

حتی سیاست داخلی به حاشیه رفته است. یکی از این موضوعات به پرونده فعالیت‌های هسته‌ای و آینده برجام بازمی‌گردد. اگرچه در این مدت شاهد برگزاری دو نشست فصلی شورای حکام بودیم، اما مشخصا دولت بایدن در این دو نشست سعی بر آن داشت که از بغرنج‌ترکردن پرونده هسته‌ای ایران و به دنبال‌ آن‌ واداشتن تهران به اقدامات و تصمیمات جدی‌تر جلوگیری کند؛ چراکه بحران هسته‌ای به موازات تداوم جنگ در غزه به‌هیچ‌وجه سناریوی ایدئال واشنگتن نبوده و نخواهد بود.

در بخشی دیگر از این گزارش آمده است:

از این‌رو سعی شد هم در گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و دبیرکل این نهاد (آژانس) و هم در روند برگزاری نشست فصلی شورای حکام، عملا از تنش‌زایی در قالب صدور قطع‌نامه‌ یا ارجاع پرونده به شورای امنیت خودداری شود. هرچند در این مدت رافائل گروسی به دفعات ناخشنودی و همچنین نگرانی خود را از به حاشیه رفتن اختلاف‌های آژانس و تهران به دلیل تحولات ناشی از جنگ حماس و اسرائیل ابراز کرده است.

روزنامه اعتماد نیز در گزارشی خواهان تغییر فاز از نظامی به دیپلماتیک در شرایط موجود و ارتباط با آمریکا شده و می‌نویسد:

بهترین راه در هر معادله‌ای در حوزه سیاست خارجی، مذاکره و گفت‌وگوست. این مسیر می‌تواند خشم میان ایران و اسراییل و حتی امریکا را کاهش دهد. سفر امیر عبدالهیان وزیر خارجه ایران به نیویورک و دیدار اعلام نشده او با وزیر خارجه مصر حکایت از این دارد که مصر در حال ایفای نقش واسطه در این بحران است. حتی برخی از مقامات اروپایی هم به صورت پنهانی با یک دیپلماسی محرمانه این وضعیت را تغییر دادند تا اسراییل اقدام غیر متعارفی صورت ندهد. در واقع شرایطی که پس از حمله ایران به اسراییل شکل گرفت، ناشی از تلاش‌هایی است که در کانال دیپلماتیک صورت گرفته است.

روزنامه آرمان ملی نیز خبر از تلاش‌های بایدن رئیس‌جمهور آمریکا برای احیای برجام داده و می‌نویسد:

جوک نیست، واقعیت است. احیای برجام نقطه سرخط. بعد از قرمز شدن وضعیت در خاورمیانه بین تهران و تل‌آویو دم دست‌ترین تحلیل در مورد توافق وین آن است که ایالات متحده آمریکا با توجه به اقدامات ویران‌کننده ایران علیه اسرائیل و تصمیم تل‌آویو برای پاسخ دادن به آن اقدام و زحمتی که انگلستان، آمریکا و چندین کشور منطقه برای سرنگونی موشک‌ها و پهپادهای تهران در آسمان گرفتند، ایالات متحده نه تنها به احیای برجام نمی‌اندیشد بلکه با توجه به اینکه بایدن در آخرین اقدام لغو تحریم‌های حوزه هسته‌ای ایران را امضا نکرده است دیگر نباید در انتظار تصمیمی از سوی غرب برای احیای برجام بود و نباید شاهد تلاش تهران برای احیای توافقنامه وین باشیم.

با وجود ساده‌انگاری رسانه‌های اصلاح‌طلب درباره احیای برجام بیان چند موضوع قابل ملاحظه است.

۱- در برهه فعلی هیچ دورنمای مثبتی از مذاکرات برجامی مشاهده نمی‌شود و جمیع شرایط حاکی از آن است که رویکرد خصمانه غرب نسبت به ایران تداوم خواهد داشت.

۲- حتی به‌نظر می‌رسد با فرارسیدن اکتبر ۲۰۲۵ که موعد انقضای قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل و لغو کلیه تحریم‌های مربوط به برنامه هسته‌ای ایران است، این رویکرد تقابلی باز هم تداوم خواهد داشت.

۳- همان‌گونه که در مهرماه امسال و کلیدخوردن دومین بند غروب برجام که مربوط به رفع تحریم‌های موشکی و پهپادی است، اروپایی‌ها به صراحت از عدم پایبندی خود به رفع تحریم‌های تسلیحاتی ایران سخن گفتند و انتظار نمی‌رود که با پایان محدودیت‌های ۱۰ ساله ایران و قطعنامه ۲۲۳۱، افق مشخصی در روابط ایران و غرب مشاهده شود.

۴- این اقدام اخیر دولت دموکرات بایدن هم گواه این مسئله است که امکان تعامل در چهارچوب برجام وجود ندارد و چه‌بسا زودتر از آنچه که تصور می‌شد، ناقوس مرگ توافق هسته‌ای به‌صدا درآمده است.

عملیات رسانه ای -سیاسی اصلاح طلبان برای انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی

رسانه‌های جریان اصلاح طلب عملیات رسانه ای- سیاسی خود را برای دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی آغاز کرده اند. روزنامه هم‌میهن خیز اول را برای این ماجرا برداشته و نوشته است:

با آنکه نمایندگان مجلس یازدهم با ادعای «انقلابی بودن»، «پیرو راه امام و رهبری» و «حرکت در چارچوب منویات رهبری» وارد شدند، اما در عملکرد رویکرد اتخاذی این نمایندگان تا آنجا پیش رفت که به نقطه نقد و اخطار از سوی رهبری رسید. فارغ از اینکه عملکرد مجلس در قبال مردم چقدر منویات و خواست جامعه را تامین کرده که قطعاً از اهمیت بسزایی برخوردار است و وظیفه نمایندگی حکم می‌کند که صدای مردم باشد و خواست آن‌ها را پیگیری و محقق سازد. این مجلس که براساس شعارهایش پرچمدار برآوردن منویات رهبری بود هم با اخطار چندباره رهبری روبه‌رو شد تا جایی که این ادعا مطرح شد که اخطار علنی آن رکورددار اخطار مجالس از سوی رهبری بوده است.

مروری بر اظهارات و مطالب مطرح شده از سوی چهره ها و رسانه های جریان اصلاح طلب نشان می دهد که آنان در اولین محور تلاش های خود به دنبال تولید شکاف میان اضلاع مختلف جریان اصولگرایی بوده و تلاش دارند تا رقابت میان آنان را به نزاع تبدیل و دامنه آن را به انتخابات هیئت رئیسه مجلس و نیز ادامه فعالیت مجلس جدید تعمیم دهند.
این رسانه‌ها در محور دوم اما تلاش دارند تا رئیس مجلس فعلی را به عنوان محور نزاع در جریان اصولگرایی تعریف کرده و از سوی دیگر این بازنمایی را داشته باشند که قالیباف برای جبران شکست درون گفتمانی و نیز دست یافتن به ریاست مجلس دوازدهم می بایست با طیف اصلاح طلبان و اعتدالیون به توافق دست یابد.

گفتنی است تامل بر کنش های سیاسی-رسانه ای اصلاح طلبان نشان می دهد که آنان تلاش وسیعی دارند صحنه مجلس دوازدهم را صحنه جدال میان طیف های مختلف اصولگرایی نموده و با فرعی کردن برخی مسائل و اصلی کردن برخی فرع ها به کنش انتخاباتی برای ریاست جمهوری ۱۴۰۴ بپردازند.

دیگر خبرها

  • گروسی: ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست
  • گروسی : ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • ایران با ساخت بمب اتم "چند هفته، نه چند ماه" فاصله دارد
  • گروسی: ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد
  • ترسیم نقشه جذب دانش‌بنیان‌ها در صنعت لوازم خانگی
  • درخواست ۸۷۰ دانشگاه اروپایی برای افزایش بودجه تحقیق و توسعه
  • امکان مسیریابی حمل‌ونقل همگانی در «اصفهان من» فراهم شد
  • اپراتور‌ها چقدر به تعهدات خود عمل کردند؟/ مردم بهبود کیفیت اینترنت را احساس نمی‌کنند
  • پس از تنبیه رژیم صهیونیستی حالا وقت احیای برجام است! / اصلاح‌طلبان برای دور دوم انتخابات چه برنامه‌ای دارند؟