Web Analytics Made Easy - Statcounter

روسیه با از دست دادن بخشی از بازارهای مرسوم شوروی سابق، به دنبال شرکای تازه در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا بود، هرچند قدرت رقابت با آمریکا را هم نداشت، ولی بعد از عملیات نظامی در خاک سوریه، شرایط بطور کلی تغییر پیدا کرد. ۳۱ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۵:۱۹ بین الملل اروپا نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه «کامرسانت» در تحلیلی نوشته است: آخر ماه سپتامبر چهار سال از زمان آغاز عملیات نظامی روسیه در خاک سوریه می گذرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این رویداد روسیه را به مرکز سیاست خاورمیانه بازگرداند و روابط این کشور، از جمله در عرصه نظامی را با کشورهای منطقه فعال کرد.

در آستانه این سالگرد، شورای امور بین الملل روسیه در گزارشی با عنوان «ارتش و امنیت در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا» را ارائه داد که این امکان را فراهم کرده تا جایگاه مسکودر این منطقه که تنها طی چند دهه اخیر چندین جنگ و کودتا را پشت سر گذاشته، مورد ارزیابی قرار بگیرد. این نخستین بار است که یک گزارش کامل درباره ارتش‌ها و ساختارهای نظامی کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا به زبان روسی ارائه می شود. در مراسم رونمایی از این گزارش، نمایندگان همه اعضای اتحادیه عرب و همچنین کشورهای ایران، ترکیه، اسرائیل و سودان جنوبی حضور داشتند. مقالات جداگانه‌ای نیز درباره حضور نظامی آمریکا و روسیه در منطقه خاورمیانه ارائه شد که البته در این تحلیل به آن اشاره نشده است.

بر اساس این گزارش، مسکو در زمان اتحاد جماهیر شوروی روابط بسیار نزدیکی با کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا در عرصه همکاری‌های نظامی-فنی داشت که بخشی از آن تاکنون نیز حفظ شده است. علاوه بر آن روسیه امروزی که بخشی از بازار مرسوم شوروی را از دست داده، تلاش کرد تا همکاری‌های نظامی جدیدی با پادشاهی‌های منطقه خلیج فارس را آغاز کند، البته بسیاری از تلاش‌ها به خاطر همکاری نزدیک این کشورها با آمریکا ناموفق بود، ولی این شرایط در سال 2015 و پس از آغاز عملیات نظامی روسیه در خاک سوریه به طور اساسی تغییر کرد.

عملیات نظامی در سوریه، بی ثباتی در منطقه و همچنین تمایل برای متنوع سازی روابط و عدم وابستگی صرفاً به واشنگتن عواملی بودند که توجه کشورهای منطقه را به سمت تجهیزات نظامی روسیه سوق دادند. البته هنوز ایالات متحده با شدت کنترل اوضاع در منطقه را در دست داشته و مبارزه برای تقویت جایگاه روسیه در بازارهای جدید این منطقه چندان ساده نیست. به همین دلیل مقامات مسکو به روی توسعه همکاری‌ها با شرکای مرسوم، از جمله الجزایر و مصر متمرکز شدند. هرچند این کشورها نیز سعی دارند تا روابط خود را تنوع ببخشند. این مسئله‌ای است که در بخشی از این گزارش درباره الجزایر به آن اشاره شده است. البته این مشکل نیز وجود دارد که  تغییر حکومت‌ها و رهبران نظامی در کشورهای منطقه باعث شده تا جهت‌گیری‌ها بیشتر به سمت غرب باشد تا به سمت مسکو.

مطالعه این گزارش این امکان را می دهد که به این سوال پاسخ داده شود آیا روسیه توان بالقوه برای حفظ و گسترش روابط خود با کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را دارد یا باید راهکار خود در منطقه را تغییر دهد.

تجزیه و تحلیل اوضاع لیبی که نظامیان روسیه تلاش کردند تا روابط خاصی با "خلیفه حفتر" برقرار کنند جالب توجه است. متاسفانه، در این گزارش اشاره‌ای به همکاری‌های نظامی-فنی بین مسکو و قاهره که یکی از شرکای اصلی روسیه در در این جهت گیری بشمار می‌رود، نشده است. ضمن اینکه در سودان هم مانند الجزایر تنها در در همین سال جاری تغییرات سیاسی تازه‌ای اتفاق افتاده که وضعیت در این دو کشور را بطور اساسی متحول کرده است.

در بخش مربوط به ترکیه این گزارش می‌توان نتیجه گیری کرد که در چه عرصه‌هایی منافع  مسکو و آنکارا بر یکدیگر منطبق بوده و در چه مسائلی متفاوت است. ترکیه چه نقشی برای روسیه دارد: شریک این کشور است یا رقیب آن؟ علاوه بر این روابط با عربستان نیز در آستانه سفر ماه اکتبر "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه به این کشور، با توجه به اتفاقاتی که این اواخر در منطقه خلیج فارس افتاده و باعث افزایش رویارویی بین ریاض و تهران شده، نیز مورد توجه قرار گرفته است.

در این رابطه یادآوری شده، شاخص‌های مشخص و سطح تسلیحات نظامی عربستان اجازه داده که این کشور، پس از مصر، در سال 2014 جایگاه دومین قدرت نظامی در منطقه را به خود اختصاص دهد. در سال 2015 این وضعیت تغییر یافته و این کشور پس از مصر و الجزایر به جایگاه سوم ارتقا پیدا کرد، ولی در میان کشورهای منطقه خلیج فارس همچنان جایگاه نخست را دارد.

ارتش و نیروهای امنیتی نقش خاصی در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا دارند

در این گزارش برخی مواقع وضعیت نیروهای مسلح بررسی شده، گاهی جریانات سیاسی رخ داده در کشورهای منطقه تجزیه و تحلیل شده و همچنین نقش ارتش و نیروهای امنیتی در جامعه مورد ارزیابی قرار گرفته است.  

ارتش در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا نه تنها یک ساختار تامین کننده امنیت در مقابل دشمنان خارجی است، بلکه به نوعی واسطه‌ای بین جامعه و حکومت به شمار می رود. حتی در شرایط انقلاب‌های "بهار عربی" ارتش همچنان تنها ساختار دولتی بود که مردم به آن اعتماد داشتند. در این گزارش یادآوری شده که دقیقاً این نظامیان بودند که به درگیری‌ها بین طرفداران و مخالفان "حسنی مبارک" رئیس جمهوری سابق مصر در سال 2011 خاتمه دادند. علاوه بر این، ارتش در مصر طی ده‌ها سال گذشته هم نقش یک "آسانسور اجتماعی" را بازی کرده است.

در برخی از کشورهای منطقه، مانند مصر و ایران، ارتش و نیروهای امنیتی یک ساختار مجزای دولتی هستند که بر بخش قابل توجهی از فعالیت‌های اقتصادی کنترل داشته و تاثیر قابل توجهی بر توسعه اقتصاد کشور دارند. در کشور اردن نیز ارتش به طور کلی تاثیر زیادی بر مردم این کشور داشته و جامعه را پیرامون خود متحد کرده است.

البته کشورهایی هم هستند که نقش ارتش در آنها ضعیف‌تر بوده و به نوعی تحت کنترل نیروهای خارجی قرار دارد. نمونه آن کشور عراق است که بر اساس اطلاعات این گزارش، ارتش آن پس از کاهش حضور نظامی آمریکا در منطقه نتوانست تا امنیت خارجی و داخلی این کشور را تامین کند. در همین راستا روسیه برخی مواقع از نمونه عراق استفاده می کند تا نشان دهد که تغییرات اساسی در ساختارهای نظامی چگونه می‌توانند در تامین امنیت ملی تاثیر بگذارد. یکی از دلایل اصلی که رهبران روسیه تصمیم به استقرار گروه‌های هوا-فضا در سوریه گرفتند نیز نگرانی از همین مسئله بود.

ادامه حملات تروریست‌ها به پایگاه هوایی "حمیمیم" روسیه در سوریهتأکید لاوروف بر ادامه مشارکت روسیه، ایران و ترکیه در سوریهتأکید بر اقدام جمعی روسیه، ایران و ترکیه برای حل مسائل امنیتی اورآسیا

البته نویسندگان این گزارش نسبت به مشکلاتی که ممکن است روسیه به عنوان کشوری که ضامن حل و فصل اوضاع سیاسی در سوریه است، نیز هشدار داده‌اند. از جمله این سوال مطرح است که آیا مسکو مسئولیت بازسازی نیروهای مسلح سوریه را از ابتدا بر عهده خواهد گرفت؟

پاسخ به این سوال، به این مسئله نیز مربوط می‌شود که آیا به طور کلی روسیه در سوریه باقی خواهد ماند یا خیر؟ این مسئله در بخش پایانی مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. تهیه کنندگان این گزارش تاکید کرده‌اند که سوریه، مورد منحصر به فردی برای روسیه است، ولی مسکو از عملیات نظامی در این کشور برای تقویت مواضع سیاسی خود در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا استفاده کرده است. این در حالی است که آمریکا بیش از 28 تاسیسات نظامی دائمی در کشورهای این منطقه دارد. اما روسیه، برخلاف سیاست آمریکا که سیاست حضور دائم در خاک کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را در پیش گرفته، مخالف چنین مسئله‌ای است و برای تقویت روابط خویش با کشورهای این منطقه از الگوی همکاری‌های نظامی-فنی و کمک به ایجاد ساختارهای تامین امنیت منطقه‌ای کشورهای منطقه به منظور حل و فصل مشکلات داخلی و خارجی استفاده می‌کند.

انتهای پیام/

R1445/P36447/S8,89,90,1128/CT10 واژه های کاربردی مرتبط اخبار "سوریه" اخبار "روسیه"

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اخبار سوریه اخبار روسیه اخبار سوریه اخبار روسیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۹۹۰۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارتش روسیه به سامانه ضدهوایی اس-۵۰۰ مجهز می شود

رئیس جمهور روسیه امروز در سخنانی اعلام کرد: ارتش روسیه به سامانه اس-۵۰۰ و موشک‌های قاره پیمای «سرمت» مجهز می شود.

به گزارش مهر به نقل از اینترفکس، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه امروز دوشنبه در دیدار با فارغ التحصیلان دانشگاه های نظامی روسیه اعلام کرد که ارتش کشورش به زودی به مجموعه های پدافند موشکی اس- ۵۰۰ و موشک های قاره پیما مجهز می شود.

بر اساس اعلام این خبرگزاری، رئیس جمهور روسیه در این باره گفت: موشک های قاره پیمای «سرمت» (Sarmat)، موشک های مافوق صوت «تسیرکون» (Tsirkon) و مجموعه های پدافند موشکی اس -۵۰۰ از تسلیحات جدیدی هستند که به زودی به ارتش روسیه تحویل داده می شود.

وی خاطرنشان کرد که این تسلیحات در واحد های ارتش روسیه به کار گرفته می شوند.

این در حالیست که بزرگترین رزمایش مشترک آمریکا و متحدان این کشور تحت عنوان «نسیم دریا» (Sea Breeze) در حالی در دریای سیاه آغاز می‌شود که از ورود غیرقانونی ناوشکن انگلیسی به آب‌های سرزمینی روسیه و شلیک هشدار آمیز این کشور، بیش از چند روز نمی‌گذرد.

علیرغم انتقادات و هشدارهایی که از جانب روسیه نسبت به برگزاری این رزمایش مطرح شده بود؛ از امروز، مجموع ۳۲ کشور از جمله اعضای ناتو، این رزمایش را در آب‌های دریای سیاه آغاز کردند.

آمریکا و اوکراین در رأس رزمایش نسیم دریا هستند که طبق زمانبندی اعلام شده توسط ارتش آمریکا، قرار است دو هفته به طول بینجامد.

به گزارش مهر، وزارت امور خارجه روسیه پیشتر گفته بود که رزمایش مشترک اوکراین و ناتو تحریکی در جهت ایجاد بی ثباتی مداوم در امتداد مرزهای روسیه است.

تحرکات ناتو در مرزهای روسیه در اروپای شرقی علی الخصوص به بهانه برگزاری رزمایش‌های مشترک با اوکراین افزایش چشمگیری داشته است. اخیراً یک فروند ناوچه گشت ساحلی روسی به سوی ناوشکن انگلیسی «دیفندر» به دلیل نقض حریم دریایی روسیه در نزدیکی دماغه «فیولنت» در دریای سیاه، تیراندازی کرد. یک فروند شکاری سوخو «۲۴ ام» روسیه نیز به این ناوشکن انگلیسی به صورت هشدار آمیز تیراندازی و مسیر حرکت آن را بمباران کرد.

وزارت دفاع روسیه نیز حدود یک ماه پیش در بیانیه‌ای اعلام کرده بود که ارتش این کشور از نزدیک رزمایش دریایی اوکراین و آمریکا را رصد خواهد کرد و در صورت لزوم برای محافظت از امنیت ملی خود واکنش نشان خواهد داد. همچنین در واکنش به این قبیل اقدامات حدود ۲۰ تشکیلات و واحد نظامی جدید در منطقه نظامی غربی تا پایان سال ۲۰۲۱ ایجاد خواهد کرد.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: سامانه موشکی اس-500 ؛ شکارچی روس بلای جان جنگنده های رادارگریز آمریکا می شود (+فیلم و عکس) روسیه پایگاه نظامی خود در سوریه را حفظ می كند

دیگر خبرها

  • آغاز به کار نشست تحولات خاورمیانه بریکس در مسکو
  • ۶۰ میلیارد دلاری آمریکا، جنگ اوکراین را به کدام سو می برد؟
  • سفر روسای شاباک و ستاد مشترک ارتش اسرائیل به قاهره
  • 60 میلیارد دلاری آمریکا، جنگ اوکراین را به کدام سو می برد؟
  • روسیه: ۲۹۹ پهپاد اوکراینی منهدم شد
  • تحولات غزه؛ محور گفت‌وگوی دیپلمات‌های روسیه و چین
  • ارتش روسیه به سامانه ضدهوایی اس-۵۰۰ مجهز می شود
  • ضرورت انسجام جهان اسلام برای مقابله مؤثر با هر گونه اجحاف به کشورهای اسلامی
  • بهروز افخمی: باید به سینمای چین و روسیه نفوذ کنیم
  • تقویت همکاری‌های ایران و پاکستان در حل مشکلات منطقه موثر است