Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری برنا»
2024-04-19@22:39:26 GMT

روان آب هایی که به باد می رود

تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۲۰۱۱۱۷

روان آب هایی که به باد می رود

درست مثل بهار سال جاری که بارش ها در حد کم سابقه ای مناسب و مطلوب بود اما تأثیری در انباشت و ذخیره روان آب ها نداشت و به عنوان مثال در خراسان رضوی امسال هم شاهد خروج روان آب ها در حد و مقیاس بسیار زیاد به سوی ترکمنستان بودیم.

دشت تشنه مشهد که بین دو رشته کوه بینالود و هزار مسجد قرار دارد از سال ها قبل با مشکل بی تدبیری، بی برنامگی، نبود بودجه و اعتبار یا هر مسئله دیگری رو به رو است و مسئولان نتوانسته اند برای هدر رفت آب¬ های مرزی کاری بکنند و متأسفانه هنوز پروتکل مشخصی نیز برای مهار آب های مرزی نیز به امضا نرسیده و کشور همسایه (ترکمنستان) در تلاش برای قانونی کردن حق آبه خود از آب های مرزی شمال شرق ایران است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما در تجربه ای معکوس، ما در سال ها قبل این حق آبه را برای آب های مرزی که از افغانستان خارج می شد رسمی نکردیم تا آنها اقدام به تأسیس سد سلما کنند و سر ما از آب های مرزی این کشور بی کلاه بماند!

متأسفانه در زمینه آب های موجود در استان نیز نقطه قابل اتکا و محکمی وجود ندارد. سد شوریجه که قرار است یکی از تأمین کننده های آب استان و به ویژه مشهد باشد، پیشرفتی 10 درصدی داشته و در ساختار تزریق بودجه نیز روند مناسبی را طی نمی کند.

در حالی که مشهد همچنان با بحران آب و مشکلاتش دست و پنجه نرم می کند و کشاورزی استان روزهای چندان خوبی را طی نمی کند، سیاست انتقال آب از دریای عمان نیز که فعلا در حال مزه مزه شدن و گمانه زنی است، نمی تواند حداقل تا 5 سال آینده گرهی از کمبود آب کشاورزی و شرب استان و مشهد بگشاید؛ تازه اگر این تصمیم در هزار توی بودجه و اعتبارات نماند. نتیجه اینکه می رسیم به مهمترین مسئله ممکن که همان هدایت و مدیریت روان آب های مرزی است. آنگونه که برآوردهای اولیه نشان می دهد، انتقال آب از دریای عمان، بدون احتساب تورم های فزاینده که ممکن است دامنگیر این پروژه (همانند بسیاری از پروژه های عمرانی دیگر) شود، حداقل هزار میلیارد تومان هزینه نیاز دارد.

سال های سال است که نزولات آسمانی در شهرستان های کلات، قوچان، فریمان و حتی مشهد، وارد کشف رود می شود و بدون توقف از نقطه مرزی ایران خارج و در دشت کویری ترکمنستان ذخیره می شود. متأسفانه در منتها الیه خروجی سرخس نیز برای روان آب های مرزی چاره ای اندیشیده نشده است. تنها در سال جاری و طبق آمارهای رسمی، بارندگی هایی که راهی کشف رود شده، 80 میلیون متر مکعب آب وارد این رودخانه کرده و در مجموع سالانه بیش از 200 میلیون متر مکعب آب از طریق روان آب ها از استان خارج می شود. شوربختانه اینجاست که ترکمن ها در مناطقی که با خراسان شمالی هم مرز هستند نیز چاه های آب زیادی ایجاد می کنند تا سفرهای آبی مشترک میان مرزهای ما و خود را خالی کنند و ما همچنان میان اگر و اماهای بودجه ای و مدیریتی مانده ایم و دو جانبه در حال ضرر و زیان از سوی کشور همسایه هستیم و اینها همه در حالی است که همسایه شمالی با حجم بارندگی های بسیار خوبی مواجه است و با 5 میلیون نفر جمعیت، نیاز چندانی به روان آب های ما ندارد! قول و قرار مسئولان را هم اگر بخواهیم مرور کنیم این است که 35 سد در حال ساخت داریم. اینکه چندین سال زمان و چقدر اعتبار نیاز است تا این پروژه ها به سرانجام برسد، خدا می داند.

همه این بی تدبیری ها در حالی است که برای سد دوستی که روزگاری قرار بود تأمین کننده اصلی آب مشهد باشد، باید هر روز دست به دامن دستگاه دیپلماسی شویم تا برداشت آب کشور همسایه (افغانستان) از این سد به حدی باشد که مجالی برای استفاده ما هم از این آب فراهم سازد.

مهدی عسکری

روزنامه نگار

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: ترکمنستان جام جم خراسان رضوی عمان مسجد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۰۱۱۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یگان تکاوری ۱۲۳ هنگ مرزی درمیان ناجی بیمار کهنسال

شب گذشته با توجه به تماس یکی از عشایر چاه ضامن درمیان با مرزبانان در خصوص بیهوشی کامل یکی از عشایر کهنسال این منطقه، تیم بهداری یگان تکاوری ۱۲۳ به محل اعزام شدند.

این تیم با توجه به تخریب راه‌های عشایری مرزی و سیلابی بودن مسیر تا رسیدن نیرو‌های اورژانس ۱۱۵ اقدامات اولیه درمان را برای این بیمار انجام داده و جان وی را از مرگ حتمی نجات دادند.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی بیرجند

دیگر خبرها

  • افزایش ۱.۵ تا ۲ برابری تعرفه پرستاری در مناطق مرزی
  • طبیعت گردی عامل کاهش تنش عصبی و حافظ سلامت روان
  • تردد در راه های مازندران عادی و روان است
  • تردد روان در تمام محورهای برون شهری کشور
  • حذف و جابه‌جایی میدان بیستون با هدف روان‌سازی و گره‌گشایی ترافیک
  • ارتش در حال انجام انسداد مرزی ایران و افغانستان است
  • یگان تکاوری ۱۲۳ هنگ مرزی درمیان ناجی بیمار کهنسال
  • بیش از ۸۹۱ هزار مسافر از پایانه مرزی تمرچین تردد کرده اند
  • ریختن بیش از حد روغن موتور چه آسیب‌ هایی در پی دارد؟
  • ورود روان آب به روستای زین آباد داراب