Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-24@18:36:16 GMT

فرار مغزها از آموزش و پرورش

تاریخ انتشار: ۲ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۲۲۳۲۵۵

فرار مغزها از آموزش و پرورش

در این میان نقش دستگاه عریض و طویل تعلیم و تربیت در تربیت نیروهای متخصص و ماهر نقشی بی بدیل و غیر قابل انکار است و این مجموعه در صورتی می تواند نقش خود را به خوبی ایفا کند که از مدیریت سنجیده نیروی انسانی برخوردار بوده و بتواند از ظرفیت و پتانسیل موجود در درون خود به خوبی بهره مند شود.

دستگاه تعلیم و تربیت هم به لحاظ مدیریت ستادی ( تغییر سریع مدیریت وزارتخانه، به طوری که میانگین مدیریت وزرای آموزش و پرورش در دولت های بعد از انقلاب نزدیک ۲ سال است) و هم به لحاظ مدیریت منابع انسانی ( خروج معلمان با مدرک دکتری از آموزش و پرورش و تبعیض آشکار در حق و حقوق معلمان با مدرک دکترای شاغل در آموزش و پرورش با معلمان با مدرک دکترای شاغل در وزارت علوم، در حالی که با فعالیت یکسان، بلکه بیشتر اما با حقوق و مزایای یک سوم دکتر معلمهای وزارت علوم) با چالش جدی مواجه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر قرار باشد این دستگاه عریض و طویل نیروهای متخصص و کارآمدی تحویل جامعه کند، لازمه اش وجود معلمان متخصص و متبحر با سطوح تحصیلات عالی در بدنه آموزش و پرورش است تا بتواند با طراحی مدل آموزشی بومی پیشرفت برای بوم های مختلف در سطح کشور و آموزش معلمان در گروه های درسی مختلف زمینه به وجود آمدن اثر بخشی آموزشی را فراهم کند. نگاهی به آمار موجود در زمینه میزان تحصیلات کارکنان ارگان های مختلف گویای این واقعیت است که آموزش و پرورش از نظر تعداد نیروهای متخصص و دارای دکترای تخصصی جزء رتبه های برتر است؛ به طوری که بعد از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اطلاعات، و وزارت جهاد کشاورزی در رتبه چهارم قرار دارد؛ اما شرایط شغلی هیچ کدام از افراد شاغل با مدرک دکتری در سه وزارتخانه فوق قابل قیاس با وزارت آموزش و پرورش نیست؛ زیرا افراد شاغل با مدرک دکتری در آن سه وزارتخانه و سایر وزارتخانه های دارای آموزش عالی و پژوهشگاه به صورت هیأت علمی فعالیت می کنند؛ اما در وزارت آموزش و پرورش با وجود اینکه این وزارتخانه متولی امر آموزش و تربیت آینده سازان این جامعه است، دارای پژوهشگاه و دانشگاه (فرهنگیان و شهید رجایی) بوده ولی شرایط معلمان دارای مدرک دکتری طوری دیگر رغم خورده است.

واقعیت تلخ دیگری که در این بین وجود دارد فقدان استفاده از توانمندی و تخصص دکتر معلم ها در امر برنامه ریزی و تصمیم گیری است و در این مجموعه خزان زده هیچ تفاوت خاصی بین معلم با مدرک دیپلم و دکتری وجود ندارد و اگر هم تفاوتی باشد در زمینه تدریس و محیط فعالیت است. شاید هم کم نباشند معلمانی که با مدرک کارشناسی و حتی پایین تر حقوقی به مراتب بیشتر از یک معلم با مدرک دکتری می گیرند. همین امر باعث شده تا دکتر معلم ها به فکر خروج از آموزش و پرورش و انتقال به ارگان های دیگر از جمله وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اطلاعات و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به صورت هیأت علمی باشند.

در واقع میل و علاقه وافر به این امر باعث بروز پدیده ای به نام فرار مغزها در آموزش و پرورش شده است. به یک معنا انگار آموزش و پرورش فقط وظیفه تربیت دانش آموزان تا دوره متوسطه دوم را ندارد؛ بلکه تا حدودی وظیفه تأمین هیأت علمی دانشگاه ها را هم بر عهده دارد. با این رویداد معلوم می شود که فرار مغزها فقط متعلق به خروج نخبگان از یک کشور به کشور دیگر نیست بلکه در یک معنی خروج نخبگان ومتخصصان از یک مجموعه به مجموعه دیگر را نیز شامل می شود. به عبارت دیگر فرار مغزها در داخل مرزهای جغرافیایی یک کشور نیز اتفاق می افتد.

بر اساس سند تحول بنیادین، حداقل ۲۰ درصد از محتوای آموزشی مورد نیاز دانش آموزان باید در استان ها و توسط نیروهای بومی همان استان تهیه و تدوین شود. حال سوال اینجاست چه کسانی وظیفه تهیه و تدوین این محتوای آموزشی در استان ها را باید بر عهده بگیرند؟ آیا غیر از این است که ما نیاز به فیلسوف تربیتی، دکترای روانشناسی تربیتی، دکترای برنامه ریزی درسی و... در یک کلام به دکتر معلم هایی که هر کدام در رشته تخصصی خود به درجه اجتهاد رسیده اند، داریم؟ با خروج این نیروها از آموزش و پرورش و یا با کنار گذاشتن این نخبگان و بی انگیزه کردن آنها (به دلایلی که در سطور فوق اشاره شد) چه کسانی باید این وظیفه خطیر را بر عهده بگیرند؟ دکتر معلم ها در واقع مغز متفکر دستگاه انسان ساز تعلیم تربیت هستند. هر کدام از این عزیزان با تحمل سختی ها و مصائب فراوان به درجه دکترای تخصصی نائل شده اند! آیا این افراد نباید از حقوق و مزایایی در حد شأن و منزلت خود، برخوردار باشند؟ چرا باید به راحتی اجازه داد این دستگاه انسان ساز از مغز متفکر و برنامه ریز تهی شود؟ چرا باید در دانشگاه فرهنگیان افرادی با مدرک معادل کارشناسی ارشد عضو هیأت علمی باشند اما معلم دارای دکترای تخصصی نه تنها هیأت علمی نبوده بلکه حتی اجازه تدریس مدعو را هم نداشته باشد؟

راهکاری که به نظر می رسد برای برون رفت از وضعیت موجود می تواند موثر واقع شود توجه جدی به دکتر معلم ها در مجموعه وزارت آموزش و پرورش و تبدیل وضعیت دکتر معلم ها به هیأت علمی دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی و پژوهشگاه مطالعات وزارت آموزش و پرورش و یا برقراری فوق العاده ویژه هیأت علمی برای دکتر معلم ها است.( انتقال به دانشگاه حداقل برای دکتر معلم هایی که حائز حداقل شرایط ها از قبیل سن زیر ۴۵ سال و سابقه زیر  ۲۵ سال انجام شده و در صورت نداشتن شرایط انتقال و تبدیل وضعیت، برقراری فوق العاده ویژه اعضای هیأت علمی). دکتر معلم هایی هم که به دلایل مختلف از جمله نبود رشته و دانشجو در پردیس و دانشگاه محل خدمت خود ندارند، می توانند به آموزش و پرورش مأمور شوند و به این طریق یک مهندسی معکوس در مدیریت نیروی انسانی صورت می گیرد.

در زمان حاضر که عطش حضور در دانشگاه در دکتر معلم ها وجود دارد، فروکش کرده و این افراد با حضور در گروه های آموزشی رشته خود و آموزش دبیران هم رشته ای خود به هر چه بالنده تر شدن نظام آموزشی کمک کرده و یادگیری اثر بخش را در نظام آموزشی موجب شوند. به عنوان مثال اگر پردیسی در استانی و یا شهرستانی به دکترای تخصصی شیمی و یا فیزیک و... نیاز نداشت این افراد به عنوان مجتهدان علمی - تربیتی رشته خود، مدیریت علمی رشته خود در اداره محل خدمت خود را عهده دار شده و پویایی و بهبود کیفیت را به معنای واقعی در آموزش و پرورش رقم می زنند. تبدیل وضعیت دکتر معلم به هیأت علمی و یا برقراری فوق العاده ویژه مخصوص دکتر معلم ها تنها راهکاری است که می تواند سد راه فرار مغزها از این مجموعه خزان زده شده و پویایی و ارتقاء کیفیت را به نظام آموزشی به ارمغان آورد. /                                                

منبع: ایرنا

کلیدواژه: معلمان وزارت آموزش و پرورش فرار مغزها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۲۳۲۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۴۰هزار دانش آموز در امتحانات نهایی خوزستان شرکت می‌کنند

سرپرست اداره کل آموزش وپرورش خوزستان با بیان اینکه ۱۴۰هزار دانش آموز در امتحانات نهایی شرکت می‌کنند گفت: امتحانات نهایی در ۱۰۰۰ حوزه و ۴۰ منطقه آموزشی در سطح استان برگزار می شود. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اهواز، عبدالله حبیبی سرپرست اداره‌کل آموزش و پرورش خوزستان امروز در جمع خبرنگاران، با اشاره به در پیش بودن امتحانات نهایی گفت: امتحانات نهایی امسال از اهمیت خاصی برخوردار است و در آینده و سوابق تحصیلی دانش آموزان نقش ایفا می کند.

وی با بیان اینکه 140 هزار دانش آموز در امتحانات نهایی شرکت می کنند، افزود: امتحانات نهایی در 1000حوزه و  40 منطقه آموزشی در سطح استان برگزار می شود.

حبیبی با اشاره به اینکه فضای مناسبی در بخش های مختلف حوزه‌های امتحان نهایی فراهم شده است، گفت: برای ایجاد آمادگی در دانش آموزان امتحانات شبهه نهایی در روزهای گذشته برگزار شد تا مقدمه ای برای شروع امتحانات نهایی باشد.

سرپرست اداره کل آموزش و پرورش خوزستان با بیان اینکه سوالات امتحان نهایی سوالاتی مفهومی هستند و معیار اصلی امتحانات کتاب درسی خواهد بود، عنوان کرد:  نتایج امتحانات شبه نهایی را رصد و این نتایج را به دانش آموزان اعلام خواهیم کرد.

سرپرست اداره کل آموزش و پرورش خوزستان با اشاره به برنامه‌های هفته بزرگداشت مقام معلم گفت: جامعه مدیون معلم است و بدون شک، معلم جایگاهی مقدس است و در همین راستا برنامه های هفته معلم امسال به صورت ویژه و متفاوت خواهد شد.

حبیبی با بیان اینکه جشنی متفاوت از هر سال با کمک استانداری و دستگاه اجرایی در مرکز استان برگزار خواهد شد، افزود: بنا داریم این جشن بزرگ را روز 18 اردیبهشت در یک مرکز شهر اهواز ویژه فرهنگیان برگزار کنیم و یک شب متفاوت و به یادماندنی را برای همکاران و خانواده های آنها رقم بزنیم. 

وی با عنوان اینکه معلمان برگزیده و نمونه استان در 12 اردیبهشت به دیدار رهبر معظم انقلاب اعزام خواهند شد، افزود:  دیدار با علما و نماینده محترم رهبر انقلاب در خوزستان از دیگر برنامه های هفته معلم است.

سرپرست اداره کل آموزش و پرورش خوزستان، با اشاره به نواخته شدن زنگ سپاس معلم در مدارس سراسر استان گفت: 14 معلم نمونه خوزستانی نیز در مراسمی استانی تقدیر خواهند شد.

سرپرست اداره کل آموزش و پرورش خوزستان با اشاره به اینکه 103 هزار نو آموز در پایه اول ثبت‌نام خواهند کرد، افزود: 59 پایگاه سنجش سلامت نوآموزان در حال انجام فرآیند سنجش سلامت هستند.

وی با عنوان اینکه سنجش سلامت در 13 زمینه غربالگری انجام می گیرد افزود: شرط ورود به پایه اول و ثبت نام کتب درسی سنجش سلامت دانش آموزان است که باید هرچه سریعتر انجام شود. 

انتهای پیام/735

دیگر خبرها

  • ۱۴۰هزار دانش آموز در امتحانات نهایی خوزستان شرکت می‌کنند
  • نرخ حق‌التدریس معلمان ۲برابر می‌شود
  • سخنگوی وزارت آموزش و پرورش: مبلغ حق‌التدریس معلمان ۲برابر می‌شود
  • معلمان اضافه کار را نمی‌پذیرند/ نرخ حق‌التدریس ۲ برابر می‌شود
  • معلمان اضافه کار را نمی‌پذیرند/ نرخ حق‌التدریس ۲برابر می‌شود
  • تشکیل قرارگاه هفته معلم در لرستان
  • زجر خلاقیت زیر زنجیر کتاب‌های درسی
  • تلاش برای ارتقای رتبه علمی آموزش در خوزستان
  • برگزاری نخستین تشکل معلم محور در فارس
  • برنامه‌های هفته معلم در کردستان مدرسه‌محور می‌شود