Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-25@05:39:29 GMT

میان خوب خواندن و درست خواندن تفاوت قائل شویم

تاریخ انتشار: ۶ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۲۶۸۷۵۸

میان خوب خواندن و درست خواندن تفاوت قائل شویم

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت بداغی در ابتدای این نشست گفت: بازخوانی متون کهن ارتباطی به تصیحح متون ندارد. پس از دوره مشروطه تصیحح متون در ایران مرسوم شد و آثارعطار نیز ازجمله متون کهنی است که تاکنون توسط مصصحان متعددی تصیحح شده وهمواره از جنبه های مختلف درباره وجوه برتری هریک ازاین نسخه ها بحث شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

او افزود: متاسفانه درایران کمتر پیش آمده که به متون کهن با رویکردهای مدرن پرداخته شود و آن ها را مورد بررسی قرار دهیم. تا زمانی که ما به این متون صرفا به عنوان گنجینه نگاه کنیم هرگز نمی توانیم به آن ها نزدیک شویم و از آن ها بهره بگیریم.

بداغی ادامه داد:عرفا درباره خودشان نمینویسند و یکی از ویژگی های مهم و بارز تذکره الاولیاء این است براساس ساختار منطق الطیر نوشته شده است. در تذکره الاولیاء عطار به جست وجوی خودش میگردد.

در ادامه نشست منیرالدین بیروتی نیز در سخنانی گفت: کتاب «تذکره الاولیاء» به ویژه بخش حلاج آن یکی از متون مورد علاقه من است که تاکنون درباره آن حرفی نزده ام. اگربدون سوال به سراغ کتابی برویم این کار ما تنها جنبه تفریحی پیدا می کند و برای ما هیچ دستاوردی نخواهد داشت.  

او گفت: آثارعطار به ویژه «تذکره الاولیاء» از جمله کتاب‌هایی است که اگر بدون سوال به سراغ آن برویم معلوم نیست چه اتفاقی برایمان خواهد افتاد. متن «تذکره الاولیاء» با متن تاریخ بلعمی بسیار فرق دارد. در طول تاریخ در زبان فارسی کتاب های متعددی داشتهایم که در گذر زمان از بین رفتهاند. بی شک کتابهایی چون شاهنامه فردوسی و تذکره الاولیا ویژگی داشتهاند که همچنان برای ما ماندهاند.

به گفته بیروتی، زمانی که قرار است به سراغ کتابی برویم یاید نویسندهاش را بشناسیم. با این ذهنیت که فقط کتاب نویسنده اهمیت دارد و باید خودش را باید به فراموشی بسپاریم اگر به سراغ کتابی برویم، اشتباه کردهایم. با شناخت عطار است که می توانیم روایت او را دریابیم.

او افزود: اگر به تاریخ ادبیات فارسی رجوع کنیم، متوجه میشویم که هیچ عارفی نمیآید بگوید که من عارف هستم و در پی این باشد که زندگینامه برای خودش بنویسد. این دیگران هستند که درباره عرفا می نویسند. عطار در «تذکره الاولیاء» زندگینامه ۷۲ عارف را نوشته ودر این کتاب حتی سطری درباره خودش ننوشته است. او دراین اثر راوی را نادیده می گیرد وتمام حرف هایی که نقل می کند راوی آن مشخص نیست. عطار نخستین کسی است که روایت شفاهی را کتابت کرده.  

بیروتی ادامه داد: عطار یکی از بزرگترین عرفای ما است و پدر مولانا در جریان حمله مغول شهر به شهر سفر کرد تا به همراه پسرش به دیدار عطار برود و در همین دیدار است که عطار به پدر مولانا نوید می دهد که روزی فرزند او عارف بزرگی خواهد شد.  

بیروتی با بیان این مطلب که عرفا و صوفیان هر یک زبان خاص خودشان را دارند، گفت: یکی از بزرگترین اشتباهاتی که ما می کنیم این است که تفاوتی میان خوب خواندن و درست خواندن قائل نیستیم. خوب خواندن به معنای زیاد خواندن نیست. زمانی که ما می خواهیم با متنی چون «تذکره الاولیاء» روبرو شویم این است که خودمان را جای عطار بگذاریم و ببینیم اگر ما ۸۰۰ سال پس از عطارقراربود این کتاب را بنویسیم، چگونه این کتاب را می نوشتیم. با این رویکرد بهتر می توانیم این نویسنده را بشناسیم.

او افزود: متونی چون «تذکره الاولیاء» و سفرنامه ناصر خسرو یک کتاب معمولی نیستند و از ارزشمندترین متونی زبان فارسی هستند و به راحتی نمی توان از کنار آن گذشت. فهم ما از متنی چون «تذکره الاولیاء» نهایت ندارد. عطار یکی از غول های ادبیات و عرفان ماست. او پیر و مرشد  نداشت و پس از ۳۰ ساله چله نشینی و طلب پیراز خدا در خواب حلاج را دید و حلاج به او گفت که پیر و مرشد اوست. این در حالی است که حلاج ۲۰۰ سال پیش ازعطار به دار آویخته شده بود و در کتاب «تذکره الاولیاء» آخرین کسی که درباره اش می نویسد حلاج است.  

این نویسنده ادامه داد: عطار در «تذکره الاولیاء» به نوعی زندگینامه خودش را می نویسد. عطار در هر روایتی که از عرفا می نویسد به نوعی بخشی از زندگی خودش را به تصویر می کشد. عطار در بدترین دوره تاریخی ایران زندگی کرده است. با استقرارمغول ها درایران، حاشیه نویسی مرسوم شد وبا هرکسی که قراربود حرف تازه ای بزند همچون حلاج برخورد می شد، او را یا می کشتند یا  می سوزاندند.
به گفته بیروتی، عطار در نگارش «تذکره الاولیاء» از شگردهای مختلف نویسندگی بهره گرفته است که یکی از آن ها پنهان کاری است و از این شگردها می توان برای داستان نویسی بهره گرفت.

کد خبر 4731026

منبع: مهر

کلیدواژه: فریدالدین عطار نیشابوری ادبیات کتاب و کتابخوانی هفته دفاع مقدس کتاب و کتابخوانی معرفی کتاب ادبیات دفاع مقدس جنگ تحمیلی ترجمه گردشگری بازار نشر ادبیات دفاع مقدس دفاع مقدس ادبیات جهان سوریه تجدید چاپ رونمایی کتاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۶۸۷۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ببینید | کنایه سید جواد هاشمی به حواشی آهنگ خواندن با هودی

264 215

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898982

دیگر خبرها

  • وزیر کشور: فراجا نیرو‌های خود را توجیه کرده که بین اهمال‌کنندگان و ساختارشکنان تفاوت قائل شوند
  • «فراجا» در موضوع حجاب میان اهمال و قانون‌گریزی تفاوت قایل است
  • ببینید | کنایه سید جواد هاشمی به حواشی آهنگ خواندن با هودی
  • کتاب در فروردین؛ رشد ۱۵ درصدی تولید و انتشار ۲۸۲۵ عنوان جدید
  • رشد ۱۵ درصدی تولید و انتشار ۲۸۲۵ کتاب جدید در فروردین ۱۴۰۳
  • چرا باید برای کارلو آنچلوتی احترام قائل شویم؟
  • ز مشرق تا به مغرب گر امام‌ است، امیرالمؤمنین حیدر تمام‌ است
  • داستان‌هایی از کریستین اندرسون با لهجه فارسی + فیلم
  • واردات کتاب در چند قدمی ارز مبادله‌ای/ مابه‌تفاوت نمی‌دهیم
  • ببینید | اشک و بغض حمید محمدی هنگام خواندن یک خبر بد روی آنتن زنده