Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@19:02:10 GMT

آیینه تمام‌نمای امید در اوج ناامیدی

تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۳۲۳۱۸۳

آیینه تمام‌نمای امید در اوج ناامیدی

خانه‌شان یکی از اتاق‌های بالاخانه‌های بازارچه عباس‌آباد _ در خیابان مولویِ فعلی _ بود. اما آنچه مقام مادر او را حیرت‌انگیز می‌سازد این بود که اگرچه خود سواد چندانی نداشت، اما به سوادآموزی و کسب علم فرزندش عنایتی خاص داشت. اما فرزند را که چندان در قید مدرسه و کلاس نبود، به‌ناگزیر در ۱۲ سالگی به اکبرآقا علمی سپرد تا در چاپخانه علمی مشغول شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حالا گویی او خود را یافته بود و انگار درست در جایی که بایست قرار گرفته بود.

در چاپخانه از ورق‌گیری و کاغذتاکنی شروع کرد تا به صحافی و حروفچینی رسید و چنان پیش رفت که به سرپرستی کارگران آنجا گمارده شد. حالا دیگر جوانی عاقل و بالغ شده بود و روی حرفش و کارش حساب می‌کردند. او هم البته کارش را خوب یاد گرفته و خبره شده بود و حرفی برای گفتن داشت.

با مزدِ روزی ۱۰ شاهی شروع کرد ولی ۱۸ سال بعد، ساز مخالف کوک کرد. با اینکه دختر برادر صاحبکارش را هم اختیار کرده بود اما چنان به کار خود مطمئن بود که خواست مستقل شود. از خاندان علمی که از آن استخوان‌دارهای نشر بودند، جدا شد و به بالاخانه ۱۶ متریِ چاپخانه خورشید در خیابان ناصرخسرو رفت. آنجا را اجاره کرد و اینگونه «مؤسسه انتشارات امیرکبیر» هستی یافت. ۲۸ آبان ۱۳۲۸ در روزنامه اطلاعات اعلانی منتشر کرد و اعلام موجودیت کرد که در آن، «مؤسسه مطبوعاتی امیرکبیر» نام داشت.

 ردیف پایین (از راست): عبدالرحیم جعفری، محمد بهرامی، مرتضی ممیز و علی دهباشی، ردیف بالا (راز راست): عباس جمال‌پور و سیدمحمد احصایی/ اردیبهشت ۱۳۸۱

او در امیرکبیر هر آن کس را که اسمی و رسمی داشت زیر عبای خود آورد و از همه کسانی که در همان زمان نامی داشتند کتاب چاپ کرد و البته خیلی‌ها هم بعدا و با کتاب‌هایی که از او آن‌ها به طبع رساند نامی پیدا کردند. از دنیارفتگان آن خیل عبارتند از بدیع‎الزمان فروزانفر، محمد معین، ابراهیم پورداود، سعید نفیسی، ملک‌الشعرا بهار، علی دشتی، پرویز ناتل خانلری، ذبیح‎الله صفا، مجتبی مینوی، غلامرضا رشیدیاسمی، یحیی مهدوی، عبدالحسین زرین‌کوب، عباس زریاب خویی، احسان نراقی، سیدمحمدعلی جمالزاده، بزرگ علوی، احمد آرام، ابراهیم یونسی، اسماعیل رائین، محمدجعفر محجوب، شجاع‎الدین شفا، مرتضی کیوان، وحید مازندرانی، علی‌اکبر مهتدی، کاظم انصاری، ایرج افشار، محمد عباسی، مشفق همدانی، فریدون آدمیت، سیدابوالقاسم انجوی شیرازی، محمود تفضلی، محمدابراهیم باستانی پاریزی، محمود هومن، اسدالله مبشری، حسین مکی، امیرحسین آریان‌پور، سیدحسن سادات‌ناصری، ذبیح‌الله منصوری، حسن قائمیان، مسعود رجب‌نیا، عباس آریان‌پور کاشانی، کریم کشاورز، منیر جزنی، فروغ فرخزاد، غلامحسین ساعدی، حسن شهباز، محمد خزائلی، احمد گلچین‌معانی، احمد شاملو، نادر نادرپور، محمدحسن رهی معیری، حمید مصدق، رضا آذرخشی، حسن هنرمندی، محمد ابراهیم ریاحی، حسینقلی مستعان، پرویز نقیبی، علی‌اکبر بامداد، سیدصادق گوهرین، مصطفی مقربی، فریدون کار، شاهرخ مسکوب، بهمن محصص، سیمین دانشور، خسرو همایون‌پور، اسماعیل فصیح، بهمن فرزانه، مهدی سحابی، سیاوس کسرایی، نصرت رحمانی، سعید سلطانپور، احمد محمود، پیروز ملکی، نادر ابراهیمی و سیروس طاهباز.

چنان کاروبارش سکه شد که در سال‌های آخر تقریبا روزی یک عنوان کتاب منتشر می‌کرد و مجموع همه این سال‌ها به تولید بیش ۲۸۰۰ عنوان کتاب منجر شد و او در آن سال‌های اوج، خود را چنان بالا کشاند که بدل به بزرگ‌ترین ناشر خاورمیانه شد.

آن دفتر فکسنی به مرور پروبال یافت و چنان شد که پس از سی سال شمار کتابفروشی‌هایش در تهران، از خیابان ناصرخسرو و بازار بین‌الحرمین تا چهارراه مخبر الدوله و شاه‌آبادِ قدیم (جمهوری اسلامی کنونی) و از روبه‌روی دانشگاه تهران و میدان فردوسی تا میدان شهنازِ سابق(امام حسین فعلی)، به ۱۰ کتابفروشی رسید و بیش از ۴۰۰ نمایندگی در شهرهای ایران پیدا کرد.در پرداخت حق‌التألیف  هم راهی تازه در نشر ایجاد کرد و نه‌تنها هیچ یک از پرداختی‌هایش معوقه نشدند و هیچ مولف یا مترجم یا مصححی پیدا نشد که شاکی از او شود، که حتی از پیش نیمی از آنچه را هم که در قرارداد آمده بود ‌پرداخت می‌کرد.

او، «عبدالرحیم جعفری» بود که در سی سالگی، بنگاه انتشاراتی خود را بنا نهاد و درست سی سال بعد چوب تاراج و حراج بر آن زده و امیرکبیر مصادره شد. امیرکبیر حال و روزش چنان شد که حتی همین حالا هم خود را با بازنشر کتاب‌های دوره جعفری زنده نگه داشته است.

جعفری هم هوای کارگران و کارمندانش را داشت و هم اهالی قلم را و هیچ‌وقت فراموش نکرد که خود از نازل‌ترین جای ممکن به عالی‌ترین سطح در کار خود رسیده بود.

جعفری یک ناشر کارآفرین و خلاق بود. به نوآوری علاقه‌مند بود و مدام در پی آن بود که طرحی نو دراندازد. ماجراجویی را در نشر می‌پسندید و خطرش را به جان می‌خرید.

در نزدیک به چهل سالی که به‌ناچار خانه‌نشین شد، «در جستجوی صبح» را نوشت که شد کتاب خاطراتش در ۱۲۲۸ صفحه.

ساعت ۱۰ شب شنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۴ اگرچه برای او پایان راه بود اما نشان داد امید هیچ‌گاه نمی‌میرد. با آنکه همه اموال از کفش رفته بود اما حتی تا آخرین روزها هم آنچه را باید را دنبال می‌کرد و در ۹۶ سالگی هنوز چنان به کار خود اطمینان داشت که معتقد بود اگر فقط و فقط لوگوی امیرکبیر را پس دهند او دوباره و از صفر شروع می‌کند.

 «عبدالرحیم جعفری» در این آرزو که «امیرکبیر»ش به او بازگردانده شود، جان سپرد اما بی‌هیچ‌شک آیینه تمام‌نمای امید در اوج ناامیدی بود.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: انتشارات امیرکبیر عبدالرحیم جعفری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۳۲۳۱۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سند تک برگ ۱۴۲ میلیون مترمربع از اراضی شهر جدید امیرکبیر صادر شد

سعید میرزایی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: امیرکبیر، نخستین شهر جدید کشور است که توانسته سند تک برگ تمامی اراضی داخل محدوده را دریافت کند.

وی افزود: با به اینکه در طرح نهضت ملی مسکن، رهن سند نیاز است، از این رو پیشنهاد تفکیک سند محله به محله به اداره ثبت ارائه شد که در این راستا برای ۱۸ محله دارای سند تفکیکی شدند.

میرزایی با اشاره به اینکه برای ۱۴۲ میلیون مترمربع از اراضی داخل محدوده شهر جدید امیرکبیر سند تک برگی صادر شده است، تاکید کرد: اکنون سند تفکیکی ۱۲۰۰ واحد مسکن مهر دریافت و به متقاضیان اعلام شده تا اقدامات را در این خصوص با جدیت انجام دهند.

مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید استان مرکزی در خصوص شهر مهاجران، نیز گفت: چندسال گذشته حدود ۵۰۰ هکتار زمین در این شهر وجود داشت که اکنون به ۱۰۰۰ هکتار افزایش یافته و به دلیل این افزایش مساحت، باید اقداماتی در حوزه صدور سند تک برگ انجام شود که با جدیت در حال انجام است.

میرزایی اضافه کرد: در حوزه شهرسازی و سرمایه گذاری ۱۰ پروژه در استان مرکزی تعریف شده که ۵۰ درصد پروژه‌ها شامل پروژه بازار ایرانی اسلامی در شهر مهاجران و پروژه‌های پارک پرواز و پارک هیجان و انرژی‌های خورشیدی در شهر جدید امیرکبیر است که تمام ظرفیت‌ها برای تکمیل طرح‌ها بکار گرفته شده است.

لزوم توجه به شعار جهش تولید با مشارکت مردم

مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید استان مرکزی با اشاره به شعار سال مبنی بر جهش تولید با مشارکت مردم افزود: در این راستا سرمایه گذار برای انجام طرح‌های سرمایه گذاری و شهرسازی اعلام آمادگی می‌کند که پس از تحویل زمین به متقاضیان، سهم مسؤولان و سرمایه گذار مشخص و سپس قرارداد منعقد می‌شود.

میرزایی در خصوص مسکن مهر شهر مهاجران تاکید کرد: در سنوات گذشته ۱۳۴۴ واحد در این شهر ساخته و تحویل متقاضی شده اما ناظران ساختمان گزارش مرحله آخر را ارائه نکردند و پایان کار گرفتن هر پروژه منوط به اقدام است که تکمیل این مهم در اولویت اقدامات قرار دارد.

کد خبر 6087117

دیگر خبرها

  • نزدیکی نگاه به حجاب در اسلام و مسیحیت
  • طرح نور مایه قوت قلب و امید مردم است
  • امروز با حافظ: من این حروف نوشتم چنان که غیر ندانست
  • اعلام حمایت طلاب حوزه علمیه خواهران استان آذربایجان شرقی از طرح نور فراجا
  • شهرداری تهران به دنبال ارائه کیفی خدمات در نمایشگاه کتاب است
  • شهرداری به دنبال ارائه کیفیت خدمات در نمایشگاه بین‌المللی کتاب است
  • سند تک برگ ۱۴۲ میلیون مترمربع از اراضی شهر جدید امیرکبیر صادر شد
  • علامه جعفری از شایستگی تفکر به صورت بالفعل برخوردار بود
  • بررسی بحران بورس در «ناامیدی سم است»/ ساخت مجموعه مستندی درباره صنعت خودرو در ایران
  • «وعده صادق» یاس و ناامیدی را بیش از پیش بر دل دشمنان افکند