Web Analytics Made Easy - Statcounter

معنویت‌هایی مثل نماز و روزه در اسلام معمولاً زمان و مکان خاص، ثبات و تمرکزی دارد، اما منسک اربعین حسینی گویا "اعتکاف سیار" است.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، رهبر انقلاب اسلامی در دیدار با جمعی از موکب‌داران عراقی حرکت عظیم راهپیمایی اربعین را ظرفیت و ابزاری در جهت نیل امت اسلامی به «تمدن نوین اسلامی» دانستند و فرمودند «اگر ظرفیّت‌های کشورهای اسلامی ـ ظرفیّت عراق، ظرفیّت ایران، ظرفیّت کشورهای دیگر منطقه‌ی غرب آسیا و شمال آفریقا ـ بر روی هم مجتمع بشود، اگر این ظرفیّت‌ها به هم برسند، این دست‌ها در هم گره بخورند، آن وقت امّت اسلامی نشان خواهد داد که "عزّت الهی" یعنی چه؛ تمدّن عظیم اسلامی را به جوامع عالَم نشان خواهند داد؛ باید هدف ما این باشد و این راهپیمایی اربعین می‌تواند وسیله‌ گویایی برای تحقّق این هدف باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

از این رو، حجت‌الاسلام احمد رهدار استاد حوزه و دانشگاه در گفتار زیر نگاهی به ابعاد و ظرفیت‌های تمدنی پدیده‌ی پیاده‌روی اربعین داشته است.

در خصوص حرکت پرشور اربعین حسینی، سخت است که با قاطعیت بگوییم مهم‌ترین ویژگی‌های آن چیست. به ‌نظرم باید به چیستیِ ظرفیت‌های تمدنی و تاریخی این منسک بپردازیم.

نکته‌ اول این است که در این منسک به‌نوعی شاهد معنویتی متفاوت از جنس معنویت‌های دیگر در اسلامیم. معنویت‌هایی مثل نماز و روزه و دیگر مناسک معنوی در اسلام معمولاً مکان خاص، ثبات و تمرکز دارد، اما منسک اربعین حسینی گویا اعتکاف سیار است.

بر خلاف اعتکاف‌های پیشینی که مثلاً به مسجد یا و مکان مقدس دیگری می‌رویم و چند روز آنجا خودمان را محصور می‌کنیم و به صورت متمرکز و ثابت به عبادت می‌پردازیم، این منسک اما از این ویژگی برخوردار است که عبادتش از جنس عبادت در حال حرکت است. در واقع نوعی اعتکاف جمعی سیار است که در آن هر اقدامی که می‌کنیم، اقداماتی از جنس زندگیِ عادی مثل خوردن و حرف زدن و خوابیدن و بحث علمی یا ذکرگفتن و نماز خواندن و هرکاری از این جنس کنش‌ها، خودش مصداقی از این عبادت و اعتکاف سیّار است.

شاید به تعبیر دیگری بتوان گفت که جواز رفتارهای متکثر در متن این منسک باعث می‌شود که سالک خسته نشود و سالکان‌ بسیاری با ذوق‌ها و با ظرفیت‌های جسمی و روحی متکثر بتوانند با این منسک نسبت بگیرند. همین ویژگی به نوبه‌ی خودش باعث می‌شود که هر سال جمعیتی بیش از سال‌های گذشته را به‌سمت خودش دعوت کند. در واقع این ویژگیِ حرکت اربعین با یک شیبی به آن استعداد جهانی‌ شدن می‌‌دهد و ما در همین دهه‌ اخیر نرخ رشد و شتاب این شیب را به‌وضوح دیده‌ایم.

نکته و ویژگی دیگرِ این منسک «نظم معنوی» آن است. بر خلاف نگاه اولی و بدوی به قضیه که در بعضی موارد به ‌نظر می‌رسد شاید نظم دقیقی رعایت نشده باشد، مثلاً در مقوله‌ بهداشت، اما وقتی به صورت کیفی‌تر تأمل می‌کنیم، متوجه می‌شویم که نه، در اینجا نوعی نظم حاکم است که باعث می‌شود میلیون‌ها نفر در زمان و جغرافیای محدودی بتوانند حوائج عادی زندگی‌شان را تأمین ‌کنند و در عین حال، احساس سلوک در طریق معنوی داشته باشند.

این پدیده اساساً با شاخصه‌های مدیریت عرفی جهانِ امروز همخوانی ندارد. مثلاً ما نمی‌توانیم با این مدیریت عرفی 20 میلیون جمعیت از اقوام و کشورهای مختلف را با زبان‌ها، خُلق‌وخو و فرهنگ‌های مختلف در زمان و مکان محدود و مشخصی جمع کنیم و در عین حال کمترین ناهنجاری و تنش مذهبی و خشونت‌ را شاهد نباشیم.

همه‌ سالکان این طریق گویی در قراردادی نانوشته متعهد به اصولی از جنس اصول معنوی شده‌اند؛ انگار همه در محضر امام حسین علیه‌السّلام‌اند؛ انگار همه در این دایره‌ی مغناطیسی امام معصوم، حلیم و باگذشت و بااخلاق شده‌اند و این را همه به‌وضوح حس کرده‌اند.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: رهدار اربعین حسینی اربعین اربعین 98

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۳۵۴۲۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سوزان ساراندون در جمع حامیان فلسطین در نیویورک

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از فاکس نیوز، سوزان ساراندون، بازیگر هالیوودی، به تظاهرات حامی فلسطین در دانشگاه کلمبیا پیوست و با تظاهرکنندگان ضدصهیونیستی راهپیمایی کرد و آن‌ها را با سخنرانی و شعارهای خود رهبری کرد.

ساراندون در سخنانش که جمله به جمله توسط دانشجویان تکرار می‌شد، گفت: خیلی مهم است که صدای شما شنیده شود و این حق شما در یک دموکراسی است، به ویژه در یک مکان تحصیلی به ظاهر عالی. حمله نژادپرستانه و نابردباری قابل قبول نیست.

وی در قالب شعار ادامه داد: خیلی‌ها هستند که در کنار شما می‌ایستند. باید بدانید که شما الهام‌بخش بسیاری از مردم هستید، افرادی که می‌ترسند، افرادی که سالخورده و ترسیده هستند، به شما و صداهای شما و سازمان شما نگاه می‌کنند و به سرسختی و مهربانی شما برای ایجاد تغییر در این شرایط نیاز دارند.

حضور این بازیگر نزدیک محوطه دانشگاه، یک روز پر از اعتراض دیگر را رقم زد. این اعتراضات آتشین در محوطه دانشگاه نیویورک و اطراف آن از چهارشنبه آغاز شد و ده‌ها فعال ضدرژیم صهیونیستی در چمن اصلی محوطه گرد آمدند.

تظاهرات تا شب و تا چند روز بعد ادامه پیدا کرد و معترضان در حمایت از انتفاضه شعار می دادند و شعار مرگ بر بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی سر دادند. تنش روز پنجشنبه و وقتی پلیس نیویورک ۱۰۸ نفر را دستگیر کرد، به نقطه اوج خود رسید.

ساراندون چندین بار در راهپیمایی‌های طرفدار فلسطین ظاهر شده است. مهم‌تر از همه، حضور و سخنرانی او در یک راهپیمایی حامی فلسطین در شهر نیویورک در ۱۷ نوامبر بود که موجب شد آژانس استعدادیابی او با وی قطع رابطه کند.

در جریان تظاهرات، بازیگر برنده جایزه اسکار خطاب به جمعیت گفته بود: مردم زیادی هستند که می‌ترسند، از یهودی بودن در این زمان می‌ترسند، و طعم مسلمان بودن را می‌چشند. مسلمان در این کشور اغلب مورد خشونت قرار می‌گیرد.

چنین عواقبی مانع از حمایت ساراندون از فلسطین نشده و او از آن زمان در تظاهرات‌های متعددی شرکت کرده که تظاهرات اخیر نیویورک پس از دستگیر شدن بیش از ۱۰۰ معترض به دلیل مسدودکردن تردد در اطراف منهتن از جمله آن‌ها بوده است.

سوزان سارندون یک هفته جلوتر از آن نیز در جمع بیش از ۲۰ سازمان برای تظاهرات و راهپیمایی در حمایت از فلسطینیان در روز جهانی قدس در میدان تایمز شهر نیویورک حضور پیدا کرده بود تا مخالفت خود را با صهیونیسم بیان کند.

بازیگر «تلما و لوییس» که خود نیویورکی است، شنبه در تظاهراتی شرکت کرد که پس از آن تشکیل شد که مدیر دانشگاه اعلام کرد پلیس نیویورک بیش از ۱۰۰ تن از معترضان دانشجویی را که تظاهرات کرده بودند، دستگیر کرده است.

برنده جایزه اسکار در حالی که شعارهای دانشجویان را سر می‌داد، گفت: شما و بسیاری از مردم به من امید می‌دهید. در پایان این حقیقت است که پیروز خواهد شد.

کلمبیا جدیدترین دانشگاهی است که شاهد تظاهرات ضدصهیونیستی است. معترضان حاضر در این رویداد فریاد می‌زدند «ما حماس هستیم».

کد خبر 6085267

دیگر خبرها

  • بزرگداشت روشنفکری که متفاوت بود
  • راهپیمایی جمعی از کودکان و مادران قمی در هفته سلامت و زمین پاک
  • بیش از ۴۰ راهپیمایی حمایت از مردم غزه در کرمان برگزار شد
  • برگزاری نخستین نشست سلامت برگزاری مراسم راهپیمایی اربعین حسینی
  • جنگ غزه کلاس‌های درس دانشگاه کلمبیا را مجازی کرد
  • داشتن عزم راسخ برای دفاع از آرمان‌ها ویژگی نیروهای مسلح است
  • تصاویر راهپیمایی زنان علیه بی‌حجابی در تهران
  • تصاویری از تجمع و راهپیمایی خودجوش مقابله با بی‌حجابی در پایتخت
  • (ویدئو) تجمع و راهپیمایی مقابله با بی‌حجابی در تهران
  • سوزان ساراندون در جمع حامیان فلسطین در نیویورک