Web Analytics Made Easy - Statcounter

فا رغ‌التحصیل رشته‌ی دین پژوهی معتقد است: تقریباً همزمان با شکل‌گیری علم دین‌پژوهی در غرب ، رگه‌هایی از تفکر دین‌پژوهانه در تفکرات امام خمینی(ره) قبل مشاهده است.

دکتر «یونس احمدی» که سال‌ها سابقه فعالیت سیاسی و مدیریتی را در کارنامه خود دارد چند روز پیش از رساله دکتری خود با عنوان «تأثیر بافت بر مطالعات آکادمیک دین در ایران» در دانشگاه ادیان و مذاهب قم دفاع کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر «باقر طالبی‌دارابی» به عنوان استاد راهنما، دکتر «الله‌کرم کرمی‌پور» به عنوان استاد مشاور و دکتر «حسن محدثی»، حجت‌الاسلام والمسلمین «مهراب صادق‌نیا» و سرکار خانم دکتر «فاطمه توفیقی» به عنوان استادان داور حضور داشتند.

 در چکیده این پایان‌نامه آمده است:

دین عنصر مهم انسانی است که با روند تحولات ذهنی بشر متحول شده است. به لحاظ تاریخی پژوهش‌های مرتبط با دین دارای قدمتی هم‌پای خود دین است. نظام‌مند بودن، روش‌مندی و بی‌طرفی از شاخص‌هایی است که در سیر تاریخی به پژوهش‌های دین اضافه شده است و در طی قریب به دو قرن اخیر مطالعات آکادمیک دین را به عنوان یک حوزه جدید مطالعاتی پدید آورده است.

به عبارتی آن سیر تاریخی، اکنون به مرحله‌ای از دین‌پژوهی علمی و یا متودولوژیکال رسیده است. از سوی دیگر این نوع فعالیت پژوهشی در حوزه دین روی‌کردی غربی و مبتنی بر نیازهای اجتماعی آن‌ها محسوب می‌شود که برای دست‌یابی به شناخت جامعی از آن، داشتن چشم‌اندازی از سیر تحولات مطالعات دین در غرب یک ضرورت است.

شواهد نشان می‌دهد مطالعات آکادمیک دین به عنوان یک دانش روش‌مند هم از پشتیبانی یک نظام فلسفی بهره‌مند می‌باشند و هم در محیط‌های اجتماعی ساخت و بازساخت می‌شوند. به این ترتیب به نظر می‌رسد باید کنش و واکنش‌های ساختارهای آکادمیک و علمی مطالعات ادیان را در بافت‌های پیرامونی در نظر گرفت و به‌خوبی آن‌ها را رصد کرد.

 شناخت میزان این تأثیر در بخش‌های مختلف این مطالعات، بخش مهمی از این دانش محسوب می‌شود. «حضور پررنگ دینی» و «نگاه قدرتمند علمی» در «یک جامعه هدف» به عنوان سه مؤلفه اصلی از شرایط اولیه شکل‌گیری دانش مطالعه آکادمیک ادیان است. هر کجا و میان هر قوم و ملتی از این نوع دانش‌ها رواج یافت و به سطوح متعالی خویش یعنی سطح نهادی دست یافت، نشان می‌دهد اتفاق مهمی در حوزه مطالعات آکادمیک دین در حال شکل‌گیری است.

دکتر یونس احمدی با حضور دفترایسنا، در خصوص پایان نامه‌اش اظهار کرد: دین به عنوان یک عنصر بین‌المللی شناخته شده است؛ یعنی هم در نظام‌های داخلی ملت‌ها و هم در نظام‌های بین‌المللی دین سکه رایج است. به محض اینکه اسم دین می‌آید یا کار دینی صورت می‌گیرد امواج آن در نقاط مختلف دنیا تأثیر خود را می‌گذارد این به این دلیل است که دین در نهاد ساختار کشورها و نظام بین الملل وجود دارد.

وی افزود: ما عملاً دو دسته علم در حوزه دین داریم: علم دینی و علم ادیانی. علم ادیانی علمی است که به ساختارهای دینی در جهان و تطبیق این ساختارها و نظام دینی در جهان می‌پردازد. در این علم نسبت دین در مناسبات بین‌المللی و در دنیای مدرن بررسی می‌شودو اینکه چه سرنوشتی پیدا می‌کند.

احمدی ادامه داد: در حال حاضر دین بیشتر یک ظرفیت نهفته در نهادهای بین‌المللی است که خیلی‌ها در نظام بین‌الملل نسبت به آن حساسیت دارند و دوست دارند آنرا مسکوت بگذارند و ادیان حالت ظرفیت‌های مستتر، خفته و کم تحرکی دارند. ما الان در جهان جنگ ادیانی نداریم از طرفی گفتگوی ادیانی موثری هم نداریماما ظرفیت‌ها خیلی قدرتمند هستند.

احمدی تصریح کرد: یکی از بخش‌های علم ادیانی، دین پژوهی است که در آن به بررسی وضعیت دین در دنیای مدرن پرداخته می‌شود.

وی گفت: ما چون یک یک نظام دینی هستیم باید در مراکز مربوط به ساختارهای نظام، میز دین پژوهی داشته باشیم و حتی ساختارهایی نظیر مجمع تشخیص مصلحت و وزارت اطلاعات هم باید میز دین‌پژوهی داشته باشند.این نهادهای مطالعاتی دین‌پژوهی در دنیا به نهادهای دینی و در ایران به حوزه های علمیه وابسته‌اند و نسبت بین دنیای جدید و دین را بررسی می‌کنند.

احمدی ادامه داد: ساختارهای تصمیم‌گیر باید کرسی‌های دین‌پژوهی داشته باشند بعنوان مشاور پژوهشی آنها فعالیت کند.

وی گفت: امام خمینی (ره) تقریباً همزمان با شکل‌گیری این علم در غرب ، رگه‌هایی از تفکر دین‌پژوهانه در تفکراتشان قبل مشاهده است مثلاً وقتی ایشان مصلت را مطرح می‌کنند یعنی نگاه هرمنوتیکی به اصول اساسی دین دارند.

 احمدی تصریح کرد: یکی از دلایلی اصلی که غربی‌ها با ما مشکل دارند این است که نظام متعارف دین را که می توان مصلحت اندیش بود را خوب درک نمی‌کنند و تصور درستی از اجتهاد ندارند اجتهاد فقط تأکید بر اصول نیست بلکه روزآمد کردن آن است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۳۶۴۸۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشریه وب پژوهی فصلنامه شد

رئیس دانشگاه علم و فرهنگ گفت: دانشگاه علم و فرهنگ علاوه بر اقداماتی که در این حوزه وب پژوهی انجام داده است، نشریه‌ای را راه‌اندازی کرد که علاوه بر مجوز ISC، رتبه «ب» پژوهشی وزارت علوم را نیز کسب کرده است. این نشریه از امسال به‌صورت فصلنامه منتشر می‌شود و این اقدامی مبارک است و امیدواریم این نشریه، محلی برای تعامل اهالی علم باشد.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی دانشگاه علم و فرهنگ، مهدی باصولی، رئیس دانشگاه علم و فرهنگ ضمن خوش آمدگویی به اساتید و مدعوین حاضر در سالن همایش‌های بین‌المللی دانشگاه علم و فرهنگ گفت: از علل تداوم برگزاری کنفرانس بین‌المللی وب پژوهی این بود که باهدف درستی انتخاب شده و مسیر درستی را طی کرده است.

وی با اشاره به تلاش‌هایمحمدجواد شایگان فرد دبیر کنفرانس و همکارانی که در این مسیر تلاش کردند، افزود: خوشحالم که در این حوزه چشم‌انداز درستی را ترسیم کرده‌اید و در عمل نیز اقدامات مناسبی را انجام داده و تا به امروز توانسته‌اید دهمین کنفرانس بین‌المللی وب پژوهی را برگزار کنید.

رئیس کنفرانس بین‌المللی وب پژوهی در ادامه خاطرنشان کرد: موضوع وب پژوهی مسئله‌ای به‌روز بوده که سرعت رشد بالایی دارد و این نکته‌ای مهم، برای ادامه دارشدن این کنفرانس است.

رئیس دانشگاه علم و فرهنگ عنوان کرد: پرفسور بدیع از افراد شاخص در این حوزه بودند که حضورشان در این کنفرانس بسیار ارزشمند بود؛ اما امروز او را در جمعمان نداریم و بسیار متأثریم.

وی تأکیدکرد: دانشگاه علم و فرهنگ علاوه بر اقداماتی که در این حوزه انجام داده است، نشریه‌ای را راه‌اندازی کرد که علاوه بر مجوز ISC، رتبه «ب» پژوهشی وزارت علوم را نیز کسب کرده است.

همچنین خبر خوب که نشریه وب پژوهی از امسال به‌صورت فصلنامه منتشر می‌شود و این اقدامی مبارک است و امیدواریم این نشریه، محلی برای تعامل اهالی علم باشد.

وی در پایان گفت: این کنفرانس تلاش‌های بی‌وقفه‌ای برای توسعه و ترویج دانش در حوزه وب پژوهی انجام می‌دهد و با تلاش مشترک اساتید و دانشجویان، امیدواریم به رشد و پیشرفت بیشتری دست یابیم.
دکتر مهدی باصولی رئیس دانشگاه علم و فرهنگ خاطرنشان کرد: این کنفرانس یک کنفرانس تخصصی و بین‌رشته‌ای است و خوشحالیم که هرسال تعداد افرادی که در حوزه‌ فناوری اطلاعات در این کنفرانس حضور دارند، بیشتر می‌شوند و به جز پنل‌های تخصصی پنل‌هایی در حوزه‌های علوم‌انسانی، جامعه‌شناسی و… نیز مرتبط با این حوزه و جود دارد.

وی افزود: این کنفرانس تلاش‌های بی‌وقفه‌ای برای توسعه و ترویج دانش در حوزه وب پژوهی انجام می‌دهد و با تلاش مشترک اساتید و دانشجویان، امیدواریم به رشد و پیشرفت بیشتری دست یابیم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • نشریه وب پژوهی فصلنامه شد
  • مقابله با یکجانبه‌گرایی غرب با خلق ساختارهای جدید
  • بهبود شبکه‌های مخابراتی با مدیریت هوشمند محقق ایرانی استنفورد
  • نظام مسائل باید حلقه واسط در توانمندسازی بانوان باشد
  • پرواز مشهد مقدس از فرودگاه اردبیل دایر شد
  • مدارس تا فرارسیدن ایام امتحانات باید دایر باشند
  • نمایشگاه آئین محوطه‌های باستانی اردبیل دایر شد
  • اساتید بسیجی و غیربسیجی برای کمک به ارتقای نظام حکمرانی در صحنه هستند/ برگزاری ۱۷۳ کرسی نقد و نظریه پردازی
  • کتابخانه ویژه دفاع مقدس در مازندران دایر می شود
  • نیاز ایران به تصمیم گیری های استراتژیک و سرنوشت ساز در سیاست خارجی