Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- معاون اجتماعی پلیس راهور ناجا به تشریح جزییات آموزش رانندگان سرویس مدارس در طول سال تحصیلی پرداخت. تاریخ انتشار: 07:00 - 16 مهر 1398 - کد خبر: ۵۵۶۳۳۰

سرهنگ عین الله جهانی معاون اجتماعی پلیس راهور ناجا در گفت‌وگو با خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری میزان، با اشاره به آموزش مستمر رانندگان سرویس مدارس در طول سال تحصیلی، گفت: رانندگان سرویس مدارسی که توسط شهرداری‌ها در داخل شهر و توسط ادارات راهداری و حمل و نقل جاده‌ای در جاده‌ها و روستا‌ها خدمات ارایه می‌دهند شناسایی و به آموزش و پروزش معرفی می‌شوند تا پلیس راهنمایی و رانندگی در کنار این سازمان‌ها آموزش‌های لازم را به رانندگان ارایه کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی با بیان اینکه برای آموزش رانندگان سرویس مدارس شهرداری‌ها و پلیس راهور با یکدیگر همراه هستند، افزود: تلاش بر این است که مسائل مربوط به اخلاق حرفه‌ای و موضوعات ترافیکی آموزش داده شود تا ایمنی و سلامت دانش آموزان بیش از پیش تامین شود.


سرهنگ جهانی با تاکید بر اینکه ما به واسطه اینکه خودروی مخصوص سرویس مدارس در کشور نداریم باید در بحث آموزش‌های لازم پیش قدم شویم، تصریح کرد: خودرو‌های مخصوص سرویس مدارس در کشور‌های مختلف در ابعاد و اندازه مینی بوس یا اتوبوس بوده، ارتفاع کوتاه و صندلی‌های متناسب با دانش آموزان دارد و به جای اینکه ۱۰ تا سواری مشغول انتقال دانش آموزان باشد برای جابه جایی ۴۰ دانش آموز این می‌تواند جای آن را بگیرد.


وی با بیان اینکه باید مسئولین در شهرداری‌ها و سازمان راهداری نسبت به تامین خودرو‌های سرویس مدارس پیگیری‌های لازم را داشته باشند، گفت: تا زمانی که این خودرو‌ها وجود ندارند باید رانندگان سالم، آموزش دیده، متعهد و مسئولیت پذیر را به کار بگیریم تا خلا نبود خودور‌های ایمن را پر کنیم.


سرهنگ جهانی با تاکید بر اینکه در کلاس‌های آموزش رانندگان سرویس مدارش علل تصادفات رانندگان به دقت تشریح می‌شود تا حادثه دوباره‌ای تکرار نشود، افزود: تلاش بر این است با آموزش رانندگان علاوه بر تامین سلامت دانش آموزان، انتقال رفتار‌های ترافیکی نیز به بچه‌ها صورت بگیرد.

سهم سرعت کاه‌های غیراستاندارد در بروز حوادث جاده‌ای لحاظ می‌شود

سرهنگ جهانی در ادامه این گفت‌وگو، با تاکید بر اینکه سرعت کاهی که در معابر درون شهری و برون شهری گذاشته می‌شود باید بر اساس استاندارد‌های مهندسی ترافیک باشد، گفت: این سرعت کاه‌ها از نظر محل، موقعیت و از نظر ارتفاع باید استاندارد‌های لازم را رعایت کنند.


وی با بیان اینکه اگر قرار است سرعت کاهی گذاشته شود باید تابلویی برای اعلام وجود آن نصب شود، تصریح کرد: روی سرعت کاه با رنگ آمیزی و خط کشی‌های مناسب باید مشخص شود تا از بروز حوادث احتمالی جلوگیری شود.
سرهنگ جهانی با تاکید بر اینکه مناسب سازی سرعت کاه‌ها وظیفه راهداری و شهرداری‌ها است، افزود: نصب و تعبیه این سرعت کاه‌ها باید با نظر راهور صورت بگیرد.


وی ادامه داد: اگر پلیس راهنمایی و رانندگی ببینند که این سرعت کاه‌ها مشکلی ایجاد کرده یا به بروز حادثه‌ای دامن می‌زنند به سازمان‌های مربوطه منتقل کرده تا خطرات احتمالی رفع شود.


سرهنگ جهانی با بیان اینکه اگر سرعت کاهی ایجاد شود که استاندارد‌های لازم را نداشته و خود عامل تصادف باشد سهم تقصیری از سوی کارشناس تصادفات مشخص شده و در گزارش درج می‌شود، گفت: اگر سازمانی در این حوزه سهل انگاری کرده و مسبب حادثه باشد باید پاسخگو باشند.


انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: سرهنگ جهانی راهور پلیس سرویس مدرسه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۳۸۴۱۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۶هزار و ۲۲۰ مسافر سیستان و بلوچستان متعهد بهبود رفتار ترافیکی شدند

سیدمحمدمهدی سجادی  اظهار داشت: از آغاز طرح ملی خدمات نوروزی شش هزار و ۲۲۰ مسافر در سیستان و بلوچستان متعهد به بهبود رفتار‌های ترافیکی شده و به پویش «بهرفت» پیوستند.

مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان سیستان و بلوچستان، گفت: «بهرفت» پویش بهبود رفتار‌های ترافیکی است و با پیوستن به پویش بهرفت به رانندگان یادآوری می‌شود همواره از سالم بودن خودرو از لحاظ فنی، اطمینان حاصل کنند و حین استفاده از تلفن همراه توقف کرده و سرعت و سبقت مجاز را رعایت کنند.

وی افزود: افراد با امضای این میثاق‌نامه تلاش می‌کنند تا در صورت خستگی و خواب آلودگی به ویژه ۳۰ کیلومتری هر شهر و هر یک و نیم ساعت رانندگی توقف کرده و ۱۵ دقیقه استراحت و مجدداً به مسیر خود ادامه دهند.

سجادی با اشاره به فعالیت ۱۱ پست ثابت بشردوستانه در پویش بهرفت، گفت: در این پویش فرهنگ ساز با رانندگان به صورت چهره به چهره صحبت شده و آنها برای پیوستن به پویش تشویق می‌شوند.

مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان سیستان و بلوچستان با اشاره به آموزش کودکان ضمن بازی و نقاشی در فضای دوستدار کودک، خاطرنشان کرد: بخش مهمی از آموزش‌های جوانان به کودکان موارد مربوطه رعایت ایمنی حین رانندگی است تا در سفر به والدین یادآوری کنند.

پوشش امدادی ۱۱ حادثه جاده‌ای توسط هلال‌احمر

وی گفت: در طرح ملی یکپارچه جمعیت هلال‌احمر سیستان و بلوچستان، از ۲۴ اسفندماه سال گذشته تا ششم فروردین ماه امسال، نیرو‌های امداد و نجات هلال‌احمر ۱۱ حادثه جاده‌ای را پوشش داده و امدادرسانی کردند.

سجادی افزود: طرح ملی یکپارچه جمعیت هلال‌احمر سیستان و بلوچستان در بخش‌های مختلف خدمات امدادی، بشردوستانه و عام المنفعه از ۲۴ اسفندماه سال گذشته با حضور هزار و ۳۱۸ عضو داوطلب شامل ۵۵۲ نفر دختر و ۷۶۶ نفر پسر، تعداد ۱۸۷ اکیپ سحاب، ۶ هزارو ۲۲۰ نفر در پویش بهرفت آغاز شده و تا ۱۷ فروردین‌ماه امسال ادامه دارد.

وی بیان کرد: از ۲۴ اسفندماه سال گذشته تا ششم فروردین‌ماه امسال چهار هزار و ۷۵۹ نفر به خیمه نماز، سه هزارو ۵۲۸ نفر به غرفه طرح یاس مراجعه و دو هزار و ۷۷ نفر به لحاظ کنترل فشارخون پایش شدند. در این مدت چهار هزار و ۵۶۶ بسته افطاری توزیع و هفت هزارو ۴۹۱ کودک از فضای دوستدار کودک استفاده کردند.

مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر سیستان و بلوچستان ادامه داد: راهنمایی ۲۶ هزارو ۲۲۶ مسافر و گردشگر از جا‌های دیدنی استان و اطلاع رسانی به آنها از نقاط حادثه‌خیز، کاشت یک هزار و ۵۵۹ نهال در راستای پویش سبز با هدف حفظ محیط زیست و منابع‌طبیعی و پیشگیری از حوادث و آسیب‌ها برای ۷۴۴ نفر از دیگر فعالیت‌های هلال‌احمر سیستان و بلوچستان در این ایام است.

سجادی گفت: در بیش از ۱۰ روز از اجرای طرح ملی یکپارچه جمعیت هلال‌احمر سیستان و بلوچستان، هزارو ۶۳۹ نفر مهارت ایمنی امدادی و نحوه سنجش فشار خون، ۷۵۱ نفر خدمات امداد و کمک‌های اولیه را آموزش دیدند.

وی با اشاره به حوزه امدادونجات به عنوان مهمترین و پرکارترین حوزه هلال‌احمر سیستان و بلوچستان بیان‌کرد: در این حوزه ۲۲۵ نفر نیروی امداد و نجات با ۲۵ دستگاه آمبولانس و ۱۶ دستگاه ست‌نجات، تاکنون ۱۱ حادثه جاده‌ای، ۱ حادثه کوهستان، ۱ حادثه دریایی با سیزده نفر فوتی در صحنه، ۳۶۲ نفر مصدوم را پوشش داده، که از این تعداد ۱۸ نفر بصورت سرپایی درمان و ۲۹۲ نفر به پایگاه‌های امدادونجات سراسر استان برای دریافت کمک و امداد مراجعه حضوری کردند.

مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر سیستان و بلوچستان با اشاره به برنامه‌های عام المنفعه داوطلبان ابراز کرد: نیرو‌های داوطلب جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان در بخش‌های نیابت، غربالگری سلامت، پویش هلال‌رحمت، مرهمی‌برای زائر به مردم خدمت ارائه می‌دهند.

وی یادآورشد: در بخش نیابت ۳۵ نفر داوطلب مشارکت‌کننده از ۶ سرا و ۶ خانه بازدید کردند و ۱۳۹ نفر داوطلب در ۴۱ ایستگاه برپاشده غربالگری سلامت در استان، ۹۴۶ نفر مسافر را غربالگری کردند. در پویش هلال‌رحمت تعداد ۲۴۶ نفر داوطلب، ۲ هزارو ۳۶۹ بسته معیشتی و ۱۳ سفره افطاری را برای ۶ هزارو ۱۹۲ نفر مسافر برپا و توزیع کردند.

سجادی عنوان کرد: در راستای اجرای طرح یکپارچه ملی جمعیت هلال‌احمر سیستان و بلوچستان مرکز توانبخشی و داروخانه هلال احمر ستاد استان دایر است و تاکنون به ۱۲ مراجعه کننده توانبخشی خدمت ارائه شده و ۱۴۹ نفر نیز از خدمات دارویی داروخانه بهره‌مند شدند. تعداد سه پزشک همکار در طرح معاینه حجاج، در ۶ مرکز معاینه حجاج در استان، تعداد یک هزار و ۲۵۵ زائر حج تمتع را معاینه کردند.

انتهای پیام/

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • توقیف یک هزارو ۴۰۰ خودرو متخلف در البرز
  • افزایش ۴ یا ۵ برابری نرخ جریمه‌های رانندگی تا دوهفته آینده
  • جریمه‌های جدید رانندگی چند برابر شد؟
  • هرگونه توسعه و پیشرفت کشور از آموزش و پرورش آغاز می شود
  • شش هزارو ۲۲۰ هزار مسافر در سیستان و بلوچستان متعهد به بهبود رفتار‌های ترافیکی شدند
  • هدف از افزایش نرخ جرایم رانندگی حفظ سلامت جامعه است
  • افزایش نرخ جریمه رانندگی منجر به بازدارندگی رفتار‌های پرخطر
  • ۶هزار و ۲۲۰ مسافر سیستان و بلوچستان متعهد بهبود رفتار ترافیکی شدند
  • توسعه زراعت چوب راه حل مناسب برای رسیدن به خودکفایی
  • سرعت گرفتن چرخ اشتغال سیستان و بلوچستان با طرح نهضت ملی مسکن