Web Analytics Made Easy - Statcounter

هم زمان با اعلام تصمیمات دولت اکوادور مبنی بر حذف یارانه سوخت در هفته گذشته، تظاهرات و ناآرامی در بسیاری از شهرهای این کشور آغاز شد و  تا کنون ادامه دارد.

به گزارش عصر ایران به نقل از الجزیره، دولت اکوادور خواهان حذف یارانه سوخت و انرژی از جمله برق است. کارمندان و صاحبان کسب‌و‌کار در بخش حمل و نقل این کشور از این سیستم آسیب دیده و با مخالفند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  آنها در روزهای اخیر با اعتصاب و تظاهرات، حمل و نقل کشور را مختل کردند. به دلیل انسداد جاده‌ها و اعتراضات گسترده، قفسه بسیاری سوپرمارکت‌ها خالی شده است.

در بسیاری از شهرهای اکوادور، مردم معترض با ساختن سنگر با استفاده از درختان بزرگ، چند تن سنگ و لاستیک، جاده‌های منطقه را به طور کامل مسدود کردند.

در هفته گذشته درگیری مردم و پلیس زخمی‌های زیادی برجای گذاشته است/ عکس: رویترز

به گزارش رویترز تاکنون صدها نفر براساس اعتراضات روزهای گذشته بازداشت شده و حدود 60 پلیس و بیش از 15 معترض نیز زخمی شده‌اند.

 مخاطب بیشتر اعتراضات کنونی، دولت "لنین مونرو" رئیس جمهوری اکوادور است. مونرو نیز به دلیل ناآرامی‌های کنونی سفر هفته آینده خود به آلمان را کنسل کرده است.

پلیس با گاز اشک‌آور و آب پرفشار خواهان پراکنده کردن جمعیت شده است/ عکس: رویترز

رئیس جمهوری اکوادور در خیابان‌های پایتخت این کشور "وضعیت فوق‌العاده" اعلام کرد و مدیریت اعتراضات را به ارتش سپرد.

 براساس قانون "وضعیت فوق‌العاده" دولت اکوادور می‌تواند محدودیت‌های بیشتری را در کشور ایجاد کرده و نیروهای بیشتری را در سطح شهرها حاکم کند.

دولت اکوادور  اعلام کرده به دلیل وام 4 میلیارد و 200  میلیون دلاری‌اش از صندوق بین‌المللی پول مجبور اعمال سیاست ریاضتی است.

دولت تا کنون برای پراکنده کردن معترضان از گاز اشک‌آور و آب پرفشار استفاده کرده است.

عکس‌های زیر از خبرگزاری رویترز انتخاب شدند/ این تصاویر بسته شدن خیابان‌ها توسط معترضان با خودرو لاستیک، درگیری پلیس و معترضان، خالی بودن قفسه‌های سوپر مارکت، بازداشت برخی از معترضان، تجمع خیابانی، پلیس سوارکار ضدشورش و شلیک گاز اشک آور را خواهید دید.

 ورود معترضان به  پارلمان ملی اکوادور

تظاهرات مردم و نیوهای پلیس در ساختمان پارلمان ملی

 

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: اکوادور تظاهرات بسته اقتصادی ریاضت اقتصادی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۰۶۵۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادامه توزیع لیتری یارانه سوخت امکان‌پذیر نیست

در میز اقتصاد امروز موضوع تخصیص سوخت به خودرو یا کد ملی مورد بررسی قرار گرفت و نظرات مخالفان و موافقان این مسئله مطرح شد. آقای تمدن کارشناس انرژی و آقای نواز سخنگوی صنف جایگاه داران بنزین به سوالاتی پاسخ دادند.

تمدن گفت: مصرف بنزین ما در حال افزایش است. ما در مصرف بنزین دچار کسری بنزین و ناترازی انرژی هستیم و ادامه این روند امکان پذیر نیست. در مسئله توزیع عادلانه بنزین مساوات به معنای عدالت نیست. اینطور نیست که فقط یارانه بنزین به جمعیت خاصی از مردم داده شود و در محل‌های دیگر نیز به خانواری که خودرو ندارند و از یارانه بنزین استفاده نمی‌کنند، کمک می‌شود.

او افزود: تخصیص بنزین به کد ملی، اقدامی غیر قابل انجام است. اگر عدالت را دسترسی اقشار کم درآمد یا پردرآمد در نظر بگیریم، در حال حاضر این عدالت برقرار است. اقشاری که خودرو ندارند هم به شکل دیگری از بنزین استفاده می کنند برای مثال از حمل و نقل عمومی استفاده می کنند یا دولت و کمیته امداد به آنها به شکلی دیگری یارانه انرژی می‌دهد.

در ادامه برنامه نواز گفت: از نظر سوخت وضعیت مناسبی نداریم و هر روز با رکورد‌های مصرف سوخت روبرو هستیم. با روش توزیع یارانه‌ای که در حال حاضر داریم نمی‌توانیم از این مقطع عبور کنیم. اگر وضعیت با یارانه لیتری ادامه پیدا کند باعث نارضایتی خواهد شد. در حال حاضر هم به سوخت ۱۵۰۰ تومانی و هم ۳ هزار تومانی یارانه داده می‌شود.

او ادامه داد: اگر شخصی ۴ خودرو داشته باشد بیشتر از این یارانه‌ها بهره مند می‌شود. اما در واقع تمامی مردم باید از این یارانه نفع ببرند. در دو گام میتوان تخصیص بنزین به کارت ملی را عملی کرد. در گام اول ۹۰ هزار تومان یارانه‌ای که به صورت لیتری داده می‌شود، به صورت اعتبار به مالک تخصیص می‌دهیم. اگر این طرح با موفقیت اجرا شود، در گام دوم میتوان ابعاد دیگر این موضوع را بررسی کرد و به سمت تخصیص کد ملی پیش رفت. یکی از روش‌ها این است که اعتبار ۹۰ هزار تومانی به کد ملی اختصاص داده شود و اضافه آن توسط شخص پرداخت شود و کارت سوخت را حذف کنیم.

تمدن  در ادامه گفت: حدود ۲۰ تا ۳۰ میلیون لیتر کسری بنزین داریم، و این امر به دلیل مصرف مردم نیست. واردات خودرو نداریم و مصرف سوخت خودرو‌های داخلی هم نسبت به خودرو‌های دیگر زیاد است؛  باید در نظر داشته باشیم این کسری را چگونه و به چه قیمتی به مردم عرضه کنیم.

نواز در پاسخ گفت: قرار نیست با طرح تخصیص سوخت به کارت ملی تمامی مشکلات حوزه سوخت حل شود، اما گامی در این حوزه خواهد بود. فشار بیش از حد به وزارت نفت که هر میزان از تقاضا پوشش داده شود کاری از پیش نمی‌برد و تاکنون نیز از این اقدامات انجام داده ایم. ابزار فعلی ما که تخصیص لیتری و کارت سوخت است جوابگوی شرایط فعلی نیست.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی

دیگر خبرها

  • گوگل کارمندان معترض به همکاری با رژیم صهیونیستی را اخراج کرد
  • دستگیری 9 کارمند گوگل به دلیل اعتراض به قرارداد با رژیم اسرائیل + عکس
  • واریز سهمیه بنزین به هر کد ملی از این ماه | خبر مهم درباره یارانه بنزین به هر کد ملی
  • سهمیه بنزین در کارت ملی شارژ می شود؟
  • سهمیه بنزین در کارت ملی شارژ می‌شود؟
  • مقابله پلیس با اعتراضات مخالفان دولتی در گرجستان
  • مادورو دفاتر دیپلماتیک ونزوئلا در اکوادور را تعطیل کرد
  • اختصاص بنزین به کد ملی قابل اجرا نیست
  • اختصاص بنزین به شماره ملی قابل اجراست
  • ادامه توزیع لیتری یارانه سوخت امکان‌پذیر نیست