Web Analytics Made Easy - Statcounter

صدها شهروند آذربایجانی پس از آن که مقامات این کشور از دادن مجوز برگزاری تظاهرات اعتراضی در مرکز باکو خودداری کردند، تجمع کردند. ۱۹ مهر ۱۳۹۸ - ۱۵:۱۳ بین الملل ترکیه و اوراسیا نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، روز سه شنبه 8 اکتبر صدها نفر در مقابل ساختمان فرمانداری شهر باکو تجمع کردند تا به تصمیم مقامات درباره عدم ارائه اجازه جهت برگزاری تظاهرات در مرکز این شهر اعتراض کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با وجود این که این تجمع دارای مجوز بود، پلیس با معترضین برخورد کرده و در نتیجه ده ها نفر بازداشت شدند.

این تجمع اعتراضی از سوی شورای ملی نیروهای دموکراتیک - ائتلافی از احزاب اپوزیسیون جمهوری آذربایجان - برگزار شد. حزب جبهه خلق آذربایجان ائتلاف چند گرایش سیاسی در جمهوری آذربایجان است که در اواخر دهه 80 میلادی از ترکیب و ائتلاف چند گروه سیاسی کوچک‌ تر به وجود آمد. این جبهه برای مقابله با اشغال منطقه قره باغ توسط ارمنستان به وجود آمد. اولین رئیس‌جمهور منتخب بعد از استقلال جمهوری آذربایجان از اتحاد جماهیر شوروی ابوالفضل ایلچی بیگ یکی از بنیان‌گذاران و رهبر این جبهه بود. جبهه خلق آذربایجان از سال 1996 در اپوزیسیون با دولت جمهوری آذربایجان قرار دارد.

شورای ملی نیروهای دموکراتیک درخواست برگزاری راهپیمایی در تاریخ 28 سپتامبر در مرکز شهر باکو را داده بود. پنج مطالبه ایجاد  اصلاحات در  انتخابات، آزادی قره باغ، آزادی زندانیان سیاسی، پرداخت مخارج کودکان و بیمه درمانی از اهداف اصلی این تجمع اعلام شده بود. مکانهای پیشنهادی شورای ملی جهت برگزاری تجمع عمومی عبارت بود از " ایستگاه مترو 28 مه "، استادیوم توفیق بهرام اف " و " میدان روبروی پارک نریمان اف". اما مقامات دولتی با این درخواست موافقت نکردند. در نهایت یک روز قبل از برگزاری این تظاهرات، مقامات شهر باکو با این راهپیمایی موافقت کردند اما به جای مرکز شهر تصریح کردند که این تظاهرات باید در منطقه لوکباتان در حومه شهر باکو برگزار شود (1).

بر اساس گزارش رسانه های این کشور، روز سه شنبه پلیس جمهوری اذربایجان از ساعت ها قبل از برگزاری این تظاهرات در محل حاضر شده و موانعی ایجاد کرده بودند. معترضان نیز به دو گروه تقسیم شده بودند. گروهی در مقابل فرمانداری حضور داشتند و گروه دیگر نیز در خیابان روبرو از جمعیت پشتیبانی می کردند. زمانی که جمعیتی در حدود 50 نفر قصد داشتند تا به معترضان بپیوندند، پلیس اقدام به متفرق کردن معترضین به سمت ایستگاه مترو کرد. تظاهرکنندگان نیز شعارهایی درباره آزادی می دادند و پوسترهایی با مضامینی چون "حق ما برای برگزاری تجمع را بازگردانید"، "میدان ها متعلق به مردم است"، "قانون اساسی را لکه دار نکنید" و "قانون را رعایت کنید" را حمل می کردند. در این تجمع، توفیق یعقوبلو از اعضای ارشد حزب مساوات در جمع معترضین گفت که ازادی تظاهرات در سایر کشورها عادی بوده و با ممنوعیت برگزاری تجمع در مرکز شهر، دولت اصل 49 قانون اساسی جمهوری اذربایجان را نقض کرده است. وی هم چنین از دولت خواست تا شرایط مناسبی را برای برگزاری کنگره حزب مساوات در 12 اکتبر که برای انتخاب رئیس جدید حزب برگزار می گردد را فراهم کند. ابراهیم ابراهیملی نماینده شورای ملی نیروهای دموکراتیک نیز اعلام کرد که تظاهرات جدیدی در تاریخ 19 اکتبر برنامه ریزی شده است و از مردم خواست تا در آن تظاهرات نیز شرکت کنند. معترضین پس از این که از سوی نیروهای پلیس متفرق شدند، حدود نیم ساعت در خیابان های اطراف راه پیمایی اعتراضی برگزار کردند (2).

علی کریملی رئیس حزب جبهه خلق آذربایجان نیز در یادداشتی در صفحه شخصی خود در فیسبوک نوشت که هزاران معترض در این تجمع حضور داشتند. کریملی تاکید کرد که هر چند بسیاری از مردم قادر به شرکت در این تجمع نبودند اما تمایل آن ها برای شرکت یا تماشای تجمع از کنار خیابان پیام مهمی برای دولت فرستاده است. وی هم چنین افزود که پلیس رویکرد حرفه ای تری نسبت به معترضین داشت و اعضای جبهه خلق نیز اجازه ندادند تا کار غیرقانونی ای صورت پذیرد (3).

مشکلات مخابراتی و دستگیری ها

خبرگزاری ترند به نقل از اداره پلیس باکو گزارش داد که معترضین چند ساعت قبل از زمان مقرر در محل تجمع حاضر شده و مردم را به پیوستن به اقدامات غیرقانونی خود تشویق کردند. جمعیت آن ها حدود 50 نفر بود و با حضور در محل تجمع، در حرکت وسایل نقلیه و مردم مشکل ایجاد کردند و از این رو قانون ازادی تجمع را نقض کردند (4).

پلیس باکو اعلام کرد که 17 نفر از مشارکت کنندگان در این تجمع احضاریه دریافت کرده اند و برای 4 نفر نیز پرونده کیفری گشوده شده است. پلیس ادعا کرده که 5 نفر از معترضان مست بوده اند و اسلحه های غیرمجاز حمل می کردند و از این رو دادگاهی خواهند شد.

البته نیروهای اپوزیسیون تعداد واقعی افراد دستگیر شده را بسیار بیش تر اعلام کردند. الخان علی اف و علی ضامن سالایف از اعضای جبهه خلق به دلیل نافرمانی از پلیس به 15 روز بازداشت اداری محکوم شده اند. نعمت عباسوف از اعضای دیگر این حزب نیز اعلام کرد که وقتی همراه با دیگر معترضین به محل برگزاری تجمع رسید، اجازه ورود به آن ها نداد و با استفاده از زور آن ها را متفرق کرده و چندین نفر را بازداشت کرد. وی اظهار داشت که پس از بازداشت به کلانتری منطقه سباییل منتقل شده و همراه با 10 - 12 نفر دیگر برای مدتی در ان جا نگه داشته شدند. اصلان حمیدلی رئیس کانال خبری ANTV نیز با اشاره به بازداشت شدنش گفت که از سوی پلیس تحت فشار قرار گرفته و دیده است که پلیس با روزنامه نگاران بازداشتی با خشونت رفتار کرده است. وی گفت اولین کلانتری که وی را به آنجا آوردند شلوغ بود و به همین دلیل او را به کلانتری منطقه ساباییل آوردند. حمیدلی گفت که حدود 30 دقیقه در آنجا نگه داشته شده و سپس آزاد شد (5).

افراد شرکت کننده در این تجمع هم چنین اعلام کردند که اینترنت تلفن همراه در محل برگزاری تظاهرات قطع شده بود. نورلان قهرمانلی روزنامه نگار و فعال اجتماعی اعلام کرد که به دلیل وجود مشکلات در اتصال به اینترنت در هنگام تجمع، خبرنگاران نتوانستند از طریق تلفن هایشان به صورت زنده از تجمع گزارش پخش کنند.

واکنش مقامات دولتی به این تظاهرات چه بود؟

سیاوش نوروزاف دبیر اجرایی حزب حاکم «آذربایجان جدید» در مصاحبه با خبرگزاری آپا تاکید کرد که این تظاهرات رویکردی تحریک آمیز داشت. وی گفت که سازمان دهندگان از قبل به اداره پلیس شهر باکو دعوت شده و درباره شعارها و سایر موارد به آن ها اخطارهای لازم داده شده بود اما الزامات قانونی یک تجمع قانونی از سوی آن ها رعایت نشد. نوروزاف مدعی شد که به یکی از حامیان الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان در این تجمع حمله شده است که این امر نشان دهنده رویکرد تخریبی، غیرقابل تحمل و تحریک آمیز تظاهرکنندگان است چرا که آن ها روش های مدنی را به رسمیت نمی شناسند. وی هم چنین خاطر نشان کرد که علی کریملی رئیس حزب جبهه خلق آذربایجان در این تجمع شرکت نکرده بود. نوروزاف تاکید کرد که برگزارکنندگان اصلی این رویداد که از سوی جبهه خلق و شورای ملی نیروهای دموکراتیک هدایت می شد در این تظاهرات شرکت نکردند. از نظر وی، هدف این تجمع این بود تا عده ای از افراد آموزش دیده تحریک شوند و در نتیجه درگیری آن ها با پلیس، تصاویری برای مقامات اروپایی ارسال شود. نوروزاف نتیجه گرفت که الزامات قانون ازادی تجمع در این رویداد نقض شده و برگزارکنندگان مسئولیت این امر را برعهده دارند (6).

گزارش| بحران در اپوزیسیون جمهوری آذربایجانمساله حقوق بشر و تنش در روابط میان جمهوری آذربایجان و اروپاآدم ربایی و محکومیت سیاستمدار مخالف در جمهوری آذربایجانگزارش| افزایش بازداشت‌ها و فشارهای سیاسی در جمهوری آذربایجانگزارش | اقدامات ظاهری و ادامه چرخه بحران در جمهوری آذربایجانوضعیت وخیم یکی از زندانیان سیاسی در جمهوری آذربایجان

1. http://www.turan.az/ext/news/2019/9/free/politics%20news/en/83752.htm
2. http://www.turan.az/ext/news/2019/9/free/politics%20news/en/83797.htm
3. https://www.facebook.com/karimliali/posts/10156635080273848
4. https://az.trend.az/azerbaijan/gundem/3130083.html
5. http://www.turan.az/ext/news/2019/10/free/politics%20news/ru/84336.htm
6. https://apa.az/az/daxili_siyaset/siyavus-novruzov-milli-suranin-piketi-texribat-xarakteri-dasiyirdi-553694

انتهای پیام/

R7650/P/S8,1414/CT7 واژه های کاربردی مرتبط اخبار "جمهوری آذربایجان"

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اخبار جمهوری آذربایجان اخبار جمهوری آذربایجان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۲۲۹۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جمهوری آذربایجان به مناقشه ایران و اسرائیل کشیده می‌شود؟

تحلیلگران سیاسی باکو نگرانند که اگر درگیری ایران و رژیم اسرائیل داغ شود و ابعاد آن افزایش یابد، جمهوری آذربایجان ممکن است بخشی از این درگیری شود. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، 3 سال پیش الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان در حال نوازش پهپاد اسرائیلی هاروپ در مرز ایران در سواحل رود ارس بود و ادعا کرد که اتهامات بی‌اساس به جمهوری آذربایجان وارد می‌شود که گویا جمهوری آذربایجان اسرائیل را به منطقه آورده است. الهام علی‌اف اظهار داشت که اتهامات وارده را نمی‌پذیرد و خواستار اثبات شد.

در حال حاضر نیز تحلیلگران سیاسی باکو نگران هستند که در صورت داغ شدن مناقشه ایران و رژیم اسرائیل، در صورت افزایش ابعاد آن، جمهوری آذربایجان ممکن است بخشی از این درگیری شود.

هفته گذشته در زمانی که ایران پاسخ نظامی به اسرائیل را آغاز کرد، وضعیت کمی متفاوت شده است. به نظر می‌رسد جمهوری آذربایجان و ایران روابط تیره سال‌های اخیر را حل کرده‌اند. به نظر می‌رسد جمهوری آذربایجان نیز به فرمت 3+3 با حضور تهران و مسکو تمایل دارد.

جمهوری آذربایجان از یک طرف با اسرائیل دوست است که فاصله دوری با آن دارد و در طرف دیگر با ایران به عنوان همسایه نزدیک مواجه است.

ابتدا بیایید با آنچه اسرائیل از جمهوری آذربایجان به عنوان یک کشور شریک انتظار دارد، شروع کنیم.

افراییم هالوی، رئیس سازمان اطلاعات اسرائیل (موساد) در گفت‌وگو با رسانه‌های  جمهوری آذربایجان به این سؤال اینگونه پاسخ داد: من فکر نمی‌کنم که اگر بین ما و ایران جنگی رخ دهد، اسرائیل بخواهد آذربایجان به آن بپیوندد. ما نمی‌خواهیم آذربایجان را وارد عملیات نظامی کنیم و آن را در شرایط سخت قرار دهیم. آنچه ما می‌خواهیم دریافت حمایت معنوی از باکو است. آنچه ما از آذربایجان می‌خواهیم این است که دیدگاه و موضع خود را در مورد رفتار ایران بیان کند. ما از آذربایجان می‌خواهیم که نظر خود را در مورد سیاست ایران نه‌تنها در رابطه با اسرائیل، بلکه در رابطه با همه همسایگانش به وضوح بیان کند. من فکر می‌کنم به نفع آذربایجان است که این را بپذیرد.

نکته اینجاست که پس از اقدام نظامی ایران علیه رژیم اسرائیل در 13 آوریل، اگرچه بسیاری از کشورهای غربی در محکومیت تهران و حمایت آشکار از اسرائیل اظهاراتی داشتند، اما وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان در بیانیه‌ای از دو طرف خواست تا خویشتن‌داری کنند و اعلام کرد: ما از همه طرف‌ها می‌خواهیم که خویشتن‌دار باشند و از تشدید تنش‌های خطرناکی که می‌تواند اوضاع در خاورمیانه را تشدید کند، اجتناب کنند.

اما آیا این بیانیه اسرائیل را راضی می‌کند؟

افراییم هالوی می‌گوید جمهوری آذربایجان نکاتی را مدنظر قرار می‌دهد و به عنوان یک اسرائیلی نمی‌خواهد وارد سیاست خارجی آذربایجان شود.

تاکنون در مقاطع مختلف اظهاراتی درباره دوستی جمهوری آذربایجان با اسرائیل علیه ایران مطرح شده است.

به عنوان مثال، در اوایل سال 2009، وب‌سایت افشاگر ویکی لیکس ادعا کرد که اسرائیل از خاک جمهوری آذربایجان برای اهداف اطلاعاتی علیه ایران استفاده می‌کند.

ادعا می‌شد که هدف اصلی اسرائیل حفاظت از جمهوری آذربایجان به عنوان یک متحد در برابر ایران و همچنین یک پلتفرم اطلاعاتی و بازار تجهیزات نظامی است.

اتهامات علیه جمهوری آذربایجان

برخی رسانه‌ها مدعی هستند که اسرائیل یک پهپاد از پایگاه نظامی خود در جمهوری آذربایجان به ایران فرستاده است.

در سال 2014، مسعود جزایری جانشین ستاد کل نیروهای مسلح ایران گفته بود که یک فروند هواپیمای بدون سرنشین از همسایه شمالی این کشور به خاک ایران پرواز کرده است.

در آن زمان علی حسن اف، مسئول دفتر ریاست جمهوری آذربایجان، این خبر را «تحریک محافل خارجی» ارزیابی کرد.

هالوی رئیس سابق موساد می‌گوید: من فکر نمی‌کنم که خاک آذربایجان در خدمت اسرائیل باشد. ما با آذربایجان رابطه داریم، سفرهای توریستی انجام می‌دهیم، رفت‌وآمد می‌کنیم، این فرصت را داریم که ایران را از نزدیک دنبال کنیم. به نظر من این یک مزیت است. ما از آن به معنای نظامی استفاده نمی‌کنیم، قصد وارد شدن به درگیری با ایران در مرز ایران و آذربایجان را نداریم. بنابراین آذربایجان می‌تواند در رابطه با ما کاملاً راحت باشد.

در واقع از زمان اسناد مذکور ویکی لیکس، روابط آذربایجان و اسرائیل در دوره گذشته گرم‌تر شده است، به طوری که پس از سال‌ها، باکو نیز در سال 2023 سفارت خود را در تل آویو افتتاح کرد.

اسرائیل یکی از تأمین‌کنندگان اصلی تسلیحات نظامی جمهوری آذربایجان است. بر اساس گزارش موسسه بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم در سال‌های 2016-2020، اسرائیل تا 70 درصد از واردات تسلیحات باکو را تأمین کرده است. این 17 درصد از صادرات تسلیحات اسرائیل در آن دوره را تشکیل می‌داد.

در پاییز سال گذشته، مجله فوربس نوشت که جمهوری آذربایجان در حال حاضر تقریباً 40 درصد نیاز نفت اسرائیل را تأمین می‌کند و کشور مهمی است که سوخت خودروها و هواپیماهای اسرائیل را تأمین می‌کند.

موضوع حساس برای باکو

باکو تنش نظامی میان ایران و رژیم اسرائیل را موضوعی حساس می‌داند. حکمت ممدوف، نماینده مجلس ملی از حزب حاکم آذربایجان نوین به خبرگزاری توران گفت: این موضوع حساس یکی از موضوعات اصلی سیاست خارجی آذربایجان است. ایران یک کشور همسایه بسیار نزدیک است و برخی از محافل سعی می‌کنند جمهوری آذربایجان را با هر اتفاقی که در آنجا می‌افتد مرتبط کنند و متأسفانه می‌خواهند افکار عمومی ایران را دستکاری کنند.

رئوف میرقدیروف یکی دیگر از مفسران سیاسی جمهوری آذربایجان می‌گوید که موضع بی‌طرف کنونی آذربایجان منطقی و موضع خوبی است.

اردوغان: از باکو می‌خواهم که در آینده از هرگونه تنش در مرز ارمنستان خودداری کند

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تجمعات اعتراضی با شعار مرگ در ونیز جایی ندارد در دوسالانه ونیز/ اروپا هم اسرائیل را پس زد
  • دلیل تجمع اعتراضی در مقابل فرمانداری بندرعباس چه بود؟
  • ماجرای تجمع اعتراضی در مقابل فرمانداری بندرعباس/ روایت خبرگزاری فارس
  • ماجرای تجمع اعتراضی در مقابل فرمانداری بندرعباس
  • علی‌اف: دستیابی به توافق صلح با ارمنستان تا نوامبر ممکن است
  • باکو: ارمنستان تعیین مرز با آذربایجان را آغاز کرد
  • بازداشت معترضان طرفدار فلسطین در نیویورک
  • یورش پلیس آمریکا به دانشگاه کلمبیا و بازداشت اساتید و دانشجویان
  • بازداشت دانشجویان دانشگاه «ییل» آمریکا به دلیل برپایی تجمع اعتراضی علیه اسرائیل
  • جمهوری آذربایجان به مناقشه ایران و اسرائیل کشیده می‌شود؟